Preminuo Husein Čokić

Mstislav

Stara legenda
Poruka
82.519

Preminuo najstariji bosanskohercegovački glumac Husein Čokić, imao je 96 godina​

Preminuo je najstariji bosanskohercegovački glumac Husein Čokić, rodom iz Ključa. Imao je 96 godina. Ostvario je uloge u brojnim jugoslovenskim

Karijeru u svijetu glume započeo je davne 1953. u Narodnom pozorištu Bosanske krajine u Banjoj Luci. Posljednje godine života proveo je u Puli.

Glumio je u više od 40 kinematografskih ostvarenja, među kojima su: "Marš na Drinu", "Valter brani Sarajevo", "Konjuh planinom", "Diverzanti" i "Deveto čudo na Istoku".

Glumio je i u westernu "Winnetou I" u režiji Haralda Reinla. Ostat će upamćen i po monodrami "Sokratova obrana i smrt".

Prijatelji se opraštaju od Huseina Čokića na društvenim mrežama, a među njima je i bosanskohercegovački novinar Dževdet Tuzlić.

MV5BZWI3ZDgwMjItNmM2YS00NDYyLWExYjQtZTIzNjI3NjhmNDMwXkEyXkFqcGc@._V1_.jpg

Како човек може да се превари !

Овог изванредног глумца сам одувек сматрао за Србина, тако ми је некако деловао ...
Нарочито због филма "Марш на Дрину".

Лака ти земља, уметниче !

Večnaja pamjat...
Kako izjaviti saučešće?

Kod nas je raširen običaj da se učešče u žalosti izjavljuje na turskom jeziku: ‘Bašun sag olsun’ (Da ti je zdrava glava). A na navedene riječi, onaj kome je saučešče izjavljeno odgovara također na turskom jeziku riječima: ‘Dostum sag olsun’ (Neka je zdrav i moj prijatelj). U pojedinim krajevima saučešče se izjavljuje i drugim riječima. Iskazivanje saučešča među muslimanima popraćeno je rukovanjem. Između žena i muškaraca, i između samo žena, u principu rukovanja nema.

Ponajbolje bi bilo da onaj koji iskazuje saučešče prouči Kur’anski ajet: Inna lillahi ve inna ilejhi radž’iun (Doista smo mi Allahovi i doista ćemo se Njemu vratiti), a da osoba koja prima saučešče odgovara također Kur’anskim ajetom: Innalahe me’a sabirin (Allah je uz strpljive). To bi, držimo, bilo primjerenije i više u islamskom duhu.

Trebalo bi izbjegavati noviju praksu osobito mlađeg svijeta, da se saučešče izjavljuje npr. riječima: ‘Primite moje iskreno saučešče’ i sl. a da se uzvraća: ‘Hvala lijepo, da si ti živ i zdrav’ itd. Uz to je sve češče ljubljenje i grljenje kako između muškaraca, tako i između žena ali i između muškaraca i žena. Sa svim ovim, ovim neislamskim pojavama, bi se konačno trebalo prekinuti, a obnoviti tradiciju naših deda i nana, čiji je život uglavnom bio protkan istinskim duhom Islama.

https://izbih.no/2020/05/19/prakticna-uputstva-vezana-za-smrt/#Kako-izjaviti-saučešće

Back