Preminuo glumac Tanasije Uzunović

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
307.867
1530489430640b244b20d51575529944_v4_big.jpg

Tanasije Uzunović, poznati pozorišni, filmski i televizijski glumac koji je ostao upamćen po ulozi Rajka Maleševića u televizijskoj seriji „Moj rođak sa sela“, preminuo je u 81. godini. na klinici za urgentnu medicinu VMA

Tanasije Uzunović je rođen u Nišu 1942. godine. Glumu je studirao na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu. Igrao je na beogradskim, novosadskim i niškim pozorišnim scenama.

Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postao je 1967. godine. Od 16. januara 2002. godine bio je u stalnom angažmanu u Narodnom pozorištu u Beogradu. Penzionisan je 25. septembra 2005. godine.

Ostvario je više zapaženih uloga u TV dramama i fimovima: Koraci kroz maglu, Jad, Devojački most, Trener, Čovek koga treba ubiti, Šta je s tobom Nina?, Lager Niš, Atoski vrtovi, Kosovski boj, Sabirni centar...

Igrao je, pored Vinsenta Pereza, u filmu Skandal u rimskoj banci (Stefan Reali).

Tumačio je uloge u brojnim TV serijama – Gorki plodovi, Moj rođak sa sela, Miris kiše na Balkanu, Poslednja audijencija, Tragom Karađorđa, Aleksa Šantić, Povratak otpisanih...

Dobitnik je više nagrada, među kojima se posebno izdvajaju Oktobarska i Sterijina nagrada, Pečat Narodnog pozorišta, koji se po odluci upravnika, dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu Narodnog pozorišta (2021)
link

Otišao je i naš dragi Tasa...

Koliko je i divno i teško odgledati ovaj intervju sa Tanasijem Uzunovićem u kultnoj emisiji Vesne Dedić "Balkanskom ulicom"...
to će moći primetiti oni koji budu poklonili sebi 33 minuta, koliko traje ova emisija...

Naš Tasa nas je napustio i otišao u nezaborav... Pridružio se velikoj plejadi glumaca koji su ostavili predivan trag za sobom...

Počivaj u miru, Taso...

z:gs:

Da,bio je naslednok bogatih roditelja,ali je imao velikih problema sa Titovom vlascu po pitanju toga.Zao mi je sto to nije uspeo da istera do kraja.Inace bio je veoma dobar glumac.Volim dosta njegovih uloga i na TV-u i u pozoristu,ali u seriji "Moj rodjak sa sela"me je podsetio na te stare pametne ljude,koji malo govore,a mnogo kazu.Slava mu

Back