Preminuo gitarista Geri Rosington

VanderGraaf

Primećen član
Poruka
584
Sa obzirom da je Sensei prezauzet na "zanimnjivostima", zaleci se vec po ko zna koji put na forumu zasto ga kao malog nije seksualno napastvovala tetkica, uciteljica, vaspitacica, sobarica, kuvarica, kaludjerica itd...... moram ja da napisem da je pre dva dana preminuo Geri Rosington, zadnji i jedini originalni preziveli clan juznjacke grupa Lynyard Skynyrd.
Geri je preziveo pad aviona 1977-e godine, kada su poginuli originalni pevac Ronnie Van Zant i gitarista Steve Gaines. Napisao neke od najvecih hitova grupa kao "Sweet Home Alabama", i "Free Bird", na kojoj je odsvirao slajder gitaru. Geri je bio jedan od trojice gitarista u grupi, po kojima je Lynyard Skynyard, pored Allman Brothers Banda, najpoznatiji juznjacki bend.

gr.jpg

Grupa je imala velike hitove tokom svoje karijere ali je pesma "Free Bird" koja se pojavila na originalnom istoimenom albumu Lynyard Skynyard (izgovara se Leh-nerd Skin-nerd), postala jedna od legendarnih pesama rok muzike. Solo na toj pesmi je odsvirao Allen Collins, dok je Geri odsvirao melodiju na slajd gitari. Uzrok smrti Rosingtona nije objavljen, imao je 71, godinu.

Sensei

Master
Moderator
Poruka
51.539
Drago mi je da vidim da se i članovi potrude da otvore teme. Ovo je forum za sve nas ljubitelje muzike.

žao mi je za Gerija.

Još jedan interesantan podatak je da je godinu dana pre gore pomenute avionske nesreće, preživeo tešku saobraćajnu nesreću koja je postala inspiracija za pesmu "That Smell"

Sensei

Master
Moderator
Poruka
51.539
U novembru 2022. Rossington je govorio o svojim zdravstvenim problemima sa Rolling Stoneom i rekao da manje ide na turneje: „Nemam dovoljno kiseonika u krvi da bih mogao da nastavim kao normalno. Ali i dalje mogu da sviram dobro.

"To su samo turneje. Tako mi je teško, posebno kada imaš problema sa srcem. Jednostavno je zaista teško putovati i snalaziti se sa tim stvarima."

VanderGraaf

Primećen član
Poruka
584
Grupa Lynyard Skynyard je pre par dana objavila da nastavlja sa radom nakon smrti Rossingtona. Krecu uskoro na planiranu turneju sa ZZ Top, ali da li ce grupa primiti novog gitaristu nije objavljeno. U medjuvremenu je pre par dana na dodeli "Country Music Awards" odata posta preminulom Rossingtonu. Izveden je miks hitova Lynyard Skynyard-a, za koju priliku su svirali Slash, Billy Gibbons, Warren Hayes i drugi, dok su pevali LeAnn Rimes, Wynnona Judd i sto je meni licno bas bilo drago da vidim...Paul Rogers.