OTIŠAO JE "LETEĆI MOSTARAC"! ŽIVOT MU JE SASEKAO KRILA: Moka Slavnić nije ostao imun na smrt prijatelja Dražena Dalipagića
Zoran Moka Slavnić, legenda srpske i jugoslovenske košarke, sa nevericom je primio vest o smrti svog velikog prijatelja
Dražena Dalipagića. Izgubio je čuveni
Praja bitku sa teškom bolešću i svoju dušu ispustio u 75. godini.
Sa setom u glasu i emocijama Moka se prisetio svog prijateljstva sa Prajom koje je trajalo pet decenija.
- Otišao je "leteći Mostarac", konačno mu je život sasekao krila. Znao sam da je dugo bio bolestan... Više od 50 godina bili smo kućni prijatelji. Imao sam veliko zadovoljstvo i sreću što sam ga poznavao i imao za saigrača. O njegovim košarkaškim umećima je glupo govoriti... Napisani su tomovi knjiga... Jedan je od najboljih svetskih i evropskih košarkaša, nabolji strelac gde god da je igrao. Veliko prijateljtsvo sa njegovm ženom i decom me je dovelo u situaciju, da kad sam primio vest o njegovoj smrti, nisam bio spreman ni imun da to prihvatim onako muški - rekao je za Kurir Zoran Slavnić i nastavio:
- Otišao je drugi član te tzv. "velike petorke" bivše Jugoslavije. Nema više Dražena Dalipagića i Krešimira Ćosića. Ostali smo još Dragan Kićanović, Vinko Jelovac i ja. Nadam se da će ići svojim redom i da neću doživljavati ovako tužne momente.
Zadrhtao je Moki glas, kada se setio drugarstva sa Prajom kroz reprezentaciju.
- Bilo smo prijatelji 50 godina! Sa njim možeš da budeš toliko godina prijatelj, jer je bio oličenje skromnosti. Dražen Dalipagić i moj dvostruki kum Dragan Kapičić bili su dva najskromnija čoveka i košarkaša sa kojima sam igrao. Plenio je Praja dobrotom, iako je bio sirovi Mostorac... Ali, to je tako podneblje, gde je rođen... Hercegovina, pa se i očekivalo. Nikada nije imao konflikt sa bilo kim. Nije isticao svoje mišljenje. Maštao sam da budem takav kao on, skroman, tih... Možda i jesam bio takav, ali me je jezik uvek odavao. Jedna briljantna karijera i život! E, to vam je Dražen Dalipagić!
Dražen Dalipagić bio je oženjen nekadašnjom teniskom lepoticom
Sonjom Požeg, najlepšom sportiskinjom Jugoslavije za 1974. godinu. Iz te ljubavi rodilo se dvoje dece, ćerka
Sanja i sina
Davorin, koji je igrao košarku. Ćerka Sanja udala se za rukometaša
Danijela Anđelkovića sa kojim ima ćerkicu
Janu i koja je bila Prajina miljenica.
- Kad je počeo da fura sa Sonjom, rekao sam mu - "e moj surlaš, kako si uspeo da mazneš ovako strašnu ribu"... Ništa mi nije odgovorio onako miran i skroman kakav je bio, samo se nasmejao. Imali su skladan brak, dugo godina. Jedna porodica koja je sinonim eks Jugoslavije. Tri ili četiri nacionalnosti - Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Bosna... Ostali su Jugosloveni do kraja, kao i ja.
Dražen Dalipagić deset godina je igrao za KK Partizan, pisao istoriju tog kluba. Posle je igrao u Italiji za Veneciju, Udine i Veronu. Pa, za Real iz Madrida. Karijeru je završio u Crvenoj zvezdi.
- Moj klub je ispustio da ga dovede 1972. godine. Tada je umesto u Zvezdu, otišao u Partizan. I to samo zato što smo imali rukovodstvo koje nije razumelo košarku i koje nije imalo viziju. Tako smo ispustili i Dragana Kićanovića... A, imali smo Ducija Simonovića i Dragana Kapičića. Pa, vi sad zamislite kakva bi to bila Zvezda, da smo doveli Praju i Kuću. Ali, nije to sada priča... Niti je važno... Nisam hteo da propustim priliku da ga pred kraj karijere dovedem u Zvezdu. Nije se dvoumio nijednog trenutka. Rekao sam u da mu neće faliti dlaka sa glave. I tako je i bilo. Zahvalio sam mu se tada što je imao veliko poverenje u mene. Moram pomenuti, da je Praja bio jedan o glavnih koji su mi dali podršku da postanem selektor Srbije, 2007. godine. Hvala mu na tome, iako sam posle toga platio cenu.
Mnogo je bilo košarkaša iz bivše Jugoslavije za koje se govorilo da bi mogli igrati u NBA ligi.
- Četiri do pet igrača iz mog doba i generacije, sigurno bi prošlo u NBA ligi. Ali, tada to nije bilo "in". Amerikanci nisu priznavali da se u Evropi ogra kvalitetna košarka. Zato danas imaju 300 košarkaša van Evrope... Naravno da bi Praja bez problema igrao tamo. Sa odrazom i rukom kakve je imao, bio je genijalac, zreo za NBA. Mogao je da igra gde hoće... I on, i Krešo Ćosić, i Dragan Kićanović, i Mirza Delibašić - zaključio je Moka Slavnić.
https://www.kurir.rs/sport/kosarka/9567337/moka-slavnic-o-smrti-drazena-dalipagica