Preminuo Dražen Dalipagić Praja

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
40.859
KK Partizan je saopštio najtužnije vesti, preminuo je Dražen Dalipagić, legendarni Praja. U saopštenju kluba je navedeno da je najbolji strelac u istoriji KK Partizan, bivši reprezentativac Jugoslavije i legenda svetske i evropske košarke preminuo jutros u Beogradu.

https://mondo.rs/Sport/Kosarka/a2030107/preminuo-drazen-dalipagic.html

....................

🙏 🙏 🙏

OTIŠAO JE "LETEĆI MOSTARAC"! ŽIVOT MU JE SASEKAO KRILA: Moka Slavnić nije ostao imun na smrt prijatelja Dražena Dalipagića​

Zoran Moka Slavnić, legenda srpske i jugoslovenske košarke, sa nevericom je primio vest o smrti svog velikog prijatelja Dražena Dalipagića. Izgubio je čuveni Praja bitku sa teškom bolešću i svoju dušu ispustio u 75. godini.

Sa setom u glasu i emocijama Moka se prisetio svog prijateljstva sa Prajom koje je trajalo pet decenija.

- Otišao je "leteći Mostarac", konačno mu je život sasekao krila. Znao sam da je dugo bio bolestan... Više od 50 godina bili smo kućni prijatelji. Imao sam veliko zadovoljstvo i sreću što sam ga poznavao i imao za saigrača. O njegovim košarkaškim umećima je glupo govoriti... Napisani su tomovi knjiga... Jedan je od najboljih svetskih i evropskih košarkaša, nabolji strelac gde god da je igrao. Veliko prijateljtsvo sa njegovm ženom i decom me je dovelo u situaciju, da kad sam primio vest o njegovoj smrti, nisam bio spreman ni imun da to prihvatim onako muški - rekao je za Kurir Zoran Slavnić i nastavio:

- Otišao je drugi član te tzv. "velike petorke" bivše Jugoslavije. Nema više Dražena Dalipagića i Krešimira Ćosića. Ostali smo još Dragan Kićanović, Vinko Jelovac i ja. Nadam se da će ići svojim redom i da neću doživljavati ovako tužne momente.

Zadrhtao je Moki glas, kada se setio drugarstva sa Prajom kroz reprezentaciju.

- Bilo smo prijatelji 50 godina! Sa njim možeš da budeš toliko godina prijatelj, jer je bio oličenje skromnosti. Dražen Dalipagić i moj dvostruki kum Dragan Kapičić bili su dva najskromnija čoveka i košarkaša sa kojima sam igrao. Plenio je Praja dobrotom, iako je bio sirovi Mostorac... Ali, to je tako podneblje, gde je rođen... Hercegovina, pa se i očekivalo. Nikada nije imao konflikt sa bilo kim. Nije isticao svoje mišljenje. Maštao sam da budem takav kao on, skroman, tih... Možda i jesam bio takav, ali me je jezik uvek odavao. Jedna briljantna karijera i život! E, to vam je Dražen Dalipagić!
moka-slavnic02-nemanja-nikolic.jpg

Dražen Dalipagić bio je oženjen nekadašnjom teniskom lepoticom Sonjom Požeg, najlepšom sportiskinjom Jugoslavije za 1974. godinu. Iz te ljubavi rodilo se dvoje dece, ćerka Sanja i sina Davorin, koji je igrao košarku. Ćerka Sanja udala se za rukometaša Danijela Anđelkovića sa kojim ima ćerkicu Janu i koja je bila Prajina miljenica.

- Kad je počeo da fura sa Sonjom, rekao sam mu - "e moj surlaš, kako si uspeo da mazneš ovako strašnu ribu"... Ništa mi nije odgovorio onako miran i skroman kakav je bio, samo se nasmejao. Imali su skladan brak, dugo godina. Jedna porodica koja je sinonim eks Jugoslavije. Tri ili četiri nacionalnosti - Hrvatska, Slovenija, Makedonija, Bosna... Ostali su Jugosloveni do kraja, kao i ja.

Dražen Dalipagić deset godina je igrao za KK Partizan, pisao istoriju tog kluba. Posle je igrao u Italiji za Veneciju, Udine i Veronu. Pa, za Real iz Madrida. Karijeru je završio u Crvenoj zvezdi.

- Moj klub je ispustio da ga dovede 1972. godine. Tada je umesto u Zvezdu, otišao u Partizan. I to samo zato što smo imali rukovodstvo koje nije razumelo košarku i koje nije imalo viziju. Tako smo ispustili i Dragana Kićanovića... A, imali smo Ducija Simonovića i Dragana Kapičića. Pa, vi sad zamislite kakva bi to bila Zvezda, da smo doveli Praju i Kuću. Ali, nije to sada priča... Niti je važno... Nisam hteo da propustim priliku da ga pred kraj karijere dovedem u Zvezdu. Nije se dvoumio nijednog trenutka. Rekao sam u da mu neće faliti dlaka sa glave. I tako je i bilo. Zahvalio sam mu se tada što je imao veliko poverenje u mene. Moram pomenuti, da je Praja bio jedan o glavnih koji su mi dali podršku da postanem selektor Srbije, 2007. godine. Hvala mu na tome, iako sam posle toga platio cenu.
moka-3.jpg

Mnogo je bilo košarkaša iz bivše Jugoslavije za koje se govorilo da bi mogli igrati u NBA ligi.

- Četiri do pet igrača iz mog doba i generacije, sigurno bi prošlo u NBA ligi. Ali, tada to nije bilo "in". Amerikanci nisu priznavali da se u Evropi ogra kvalitetna košarka. Zato danas imaju 300 košarkaša van Evrope... Naravno da bi Praja bez problema igrao tamo. Sa odrazom i rukom kakve je imao, bio je genijalac, zreo za NBA. Mogao je da igra gde hoće... I on, i Krešo Ćosić, i Dragan Kićanović, i Mirza Delibašić - zaključio je Moka Slavnić.

https://www.kurir.rs/sport/kosarka/9567337/moka-slavnic-o-smrti-drazena-dalipagica

Kako je Dražen Dalipagić dobio nadimak Praja? Sve je krenulo iz Mostara​

Legendarni jugoslovenski i srpski košarkaš, Dražen Dalipagić preminuo je u 73. godini života u bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu rano jutros, potvrdio je njegov bivši klub Partizan. Praja je bolovao od duge i teške bolesti.

Ono što je interesantno jeste i način na koji je legendarni Praja dobio svoj nadimak.

Kao i većini dece u detinjstvu, mnogo je voleo da igra fudbal i zapravo je dobio nadimak po prezimenu jednog poznatog mostarskog igrača tog vremena, Dane Prajo. Trenirao je u juniorima Veleža, gde je zbog sličnosti sa njim prozvan upravo tako.

Fudbal je brzo napustio, košarka mu je postala ogromna ljubav, a tek kada je došao u Beograd, Dražen je od "Prajo" postao "Praja", kako je ostao zauvek upamćen.

Dalipagić je bio u braku sa Sonjom Požeg, nekadašnjom teniserkom i dobio je ćerku Sanju i sina Davorina, koji je takođe bio košaraš.

Vreme i mesto sahrane Dražena Dalipagića biće naknadno saopšteni, objavio je KK Partizan.

(Telegraf.rs)

Један од најбољих југословенских и српских кошаркаша у историји. По много чему посебан. И једна дуга и изузетно успјешна каријера коју су обиљежили бројни успјеси и трофеји.
Због своје игре и посвећености стекао је велики углед у кошаркашким круговима, али је пленио и понашањем. Бјеше поштован и од навијача противничких тимова, често су га на гостујућем паркету дочекивали аплаузом. Велики спортиста и човјек.
Почивај у миру легендо.

Iskreno bio sam u šoku kad sam video vest , ne verujem, mislim delovao je onako vrlo vitalno za svoje godine i iskreno vest me baš šokirala ali tek sad vidim da je bio teško bolestan, iskreno ne znam šta da kažem.
Mislim baš greota čoveka, mislim još nije zašao u neku da kažeš baš starost i u doba kada se umire od starosti.

Inače svojevremeno neverovatan igrač je bio, završio karijeru u Crvenoj Zvezdi u 41. godini, mislim naš najtrofejniji igrač svih vremena, bip po 1x svetski šampion, olimpijski šampion i 3x evropski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije, a ima još i po jedno srebro i dve svetske bronze, po još jedno olimpijsko srebro i bronzu i po jedno evropsko srebro i bronzu , inače bio je igrač neverovatnih fizikalija (beše imao je odraz svega 5 cm manji nego Džordan) i nešto kao preteča i prototip kasnijih modernih igrača, izuzetan i defanzivac a pritom i izvanredan šuter istančanim osećajem za šut i "mekom" rukom , realno iako nije igrao u NBA mislim da je kao igrač bio nivo Lerija Birda (samo malo niži ali skočniji od Lerija Birda), čak je i Džordan rekao kad su ga pitali ko mu je zadavao najviše muka od igrača koji su ga čuvali on je rekao Dalipagić i da sa njim baš nije znao šta da radi. Realno da je u to vreme postojala praksa odlaska evropskih igrača u NBA mislim da bi napravio i sjajnu NBA karijeru jer je svakako imao sve moguće predispozicije i potencijal za to.

Baš tužna vest, nek mu je večna slava i nek počiva u miru. 🙏

Back