PREMINUO DRAGOSLAV MIHAILOVIĆ: Poznati akademik i pisac nas napustio u 94. godini

tab503

Tabana po forumu
Administrator
Poruka
99.950
Dragoslav Mihailović preminuo je u Beogradu u 93. godini života.

Dragoslav-Mihajlovic.jpg

Dragoslav Mihailović preminuo je u Beogradu u 93. godini. Njegova porodica je potvrdila ovu informaciju. Mihailović je bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).
Mihailović je dobitnik mnogih književnih nagrada i prizanja. Njegov književni opus obuhvala pripovetke, romane i drame. Njegova izabrana dela štampana su dva puta, u šest knjiga 1984. i u sedam knjiga 1990. godine.

Roman Kad su cvetale tikve prvi put je objavljen 1968. i izazvao je značajnu reakciju socijalističke vlasti. Predstava koja je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu trebalo da se igra po ovom romanu zabranjena je pre nego što je izvedena premijera. Mihailović smatra da ju je Tito lično zabranio[8] na insistiranje Kardelja.[9]

Osim ovog, Mihailović je objavio i sledeća dela:

• Frede, laku noć
  • Petrijin venac
  • Čizmaši
  • Goli otok
  • Crveno i plavo
  • Vreme za povratak
  • Gori Morava
  • Lov na stenice
  • Uvođenje u posao[10]

Zauz

Buduća legenda
Poruka
31.377
Posebno Kada su cvetale tikve . Nema ih na spisku gore .
Nije napisano ` ceo zivot do sad nisam ni mislila na ovog coveka kad on ode Gore ` neka mirno spava slava mu ` hvala.

Zao mi je sto nigde nema objasnjenja erotskog momenta u "Kad su cvetale tikve " - odvratan je - potpuno neprimeren za osnovnu skolu gde je bio kao lektira.
Ta knjiga je toliko traumaticna bila da nema dalje - nisu je trebali staviti u osnovnu skolu kao lektiru.

Poruka
56.245
Једина лектира коју су сва деца прочитала.
Kao pozorišna predstava - monolog

E sad, kao što je "Tom Sojer" oslikao REALNA ljudska prava u Americi pa posle toga i "Oliver Tvist", ipak "Tikvice" nisu ništa spektakularno razotkrivanje u toj meri kao napred pomenuti romani o lepoti života u Americi. Kaldrmaška priča iz reda krezubih ali sa usputnim pominjanjem Golog Otoka. I tu je zapelo...

Lagerta

Poznat
Moderator
Poruka
9.369
Kao pozorišna predstava - monolog

E sad, kao što je "Tom Sojer" oslikao REALNA ljudska prava u Americi pa posle toga i "Oliver Tvist", ipak "Tikvice" nisu ništa spektakularno razotkrivanje u toj meri kao napred pomenuti romani o lepoti života u Americi. Kaldrmaška priča iz reda krezubih ali sa usputnim pominjanjem Golog Otoka. I tu je zapelo...
Sada ne, ali za to vreme ipak je bila knjiga .

tab503

Tabana po forumu
Administrator
Poruka
99.950
Nije napisano ` ceo zivot do sad nisam ni mislila na ovog coveka kad on ode Gore ` neka mirno spava slava mu ` hvala.

Zao mi je sto nigde nema objasnjenja erotskog momenta u "Kad su cvetale tikve " - odvratan je - potpuno neprimeren za osnovnu skolu gde je bio kao lektira.
Ta knjiga je toliko traumaticna bila da nema dalje - nisu je trebali staviti u osnovnu skolu kao lektiru.
u petrijinom vecnu imas

- petrija, jel me se secas?
- ne, ko si ti?
- ja sam onaj sto te je hebao.
- kakvo hebanje takvo i secanje :D