Preminuo Bernie Marsden

VanderGraaf

Primećen član
Poruka
767
Gitarista, ko-osnivac grupe Whitesnake i pisac hitova grupe kao "Here I Go Again" i "Fool for Your Loving" je preminuo 24-og avgusta.
Berni je svirao u grupi Whitesnake od 1978-1982-e godine a smatran je za jednog od najuticajnijih britanskih rok i bluz gitarista njegove generacije. Sa Whitesnake je snimio pet studijskih albuma, jedan uzivo i prvi EP album.
Berni je bio poznati gitarista i pre nego sto je sa Dejvid Koverdelom osnovao Whitesnake. Svirao je u grupi UFO i kao gitarista grupe "Hammer" poznatog bubnjara Cozy Powela. Bio je i gitarista u grupi "Wild Turkey" koju je osnovao prvi i originalni bas gitarista Jethro Tull-a, Glen Cornick.
Nakon sto se Deep Purple raspao 1977-me, bubnjar i klavijaturista Jon Lord i Ian Paice su osnovali "Paice, Ashton & Lord" gde je opet Bernie Mardsen svirao gitaru sve do sledece godine kada je sa Koverdelom osnovao Whitesnake gde su dosli i Lord i Paice.
Berni je izdao dva solo albuma jos dok je svirao sa Whitesnake. Nakon sto je napustio Whitesnake, osnovao je grupu Alaska sa kojom je izdao dva albuma.
Berni nije izdao ni jedan album sve do 1994-e kada je objavio "Green & Blues", tribute album za gitariste grupe "John Mayall & Bluesbreakers", Erik Klaptona, Piter Grina, Mik Tejlora i naravno, samog Dzon Mejla koji su mu bili uzor.
Berni je tokom svoje karijere saradjivao sa mnogim velikim muzicarima kao Paul McCartney, Gary Moore, Robert Plant, Rory Galagher, Jack Bruce, Ringo Starr, Jon Lord, Paul Weller i drugi.
Berni je najvise svirao njegov 1959 Gibson Les Paul Standard, sa kojim je snimio skoro sve albume u karijeri, a u njegovu cast Gibson, Marshall i Paul Reid Smith su izdali "signature" instrumente sa njegovim imenom.
"Nikada necu saznati da li sam primljen u "Paice, Ashton & Lord" jer sam na audiciji bio jedini gitarista koji nije svirao "Smoke on the Water" i pokusavao da bude kao Rici Blekmor" rekao je Berni za casopis Classic Rock.
Pisao je cesto za mnoge gitarske magazine kao sto je i davao lekcije sviranja gitare. Proteklih godina je imao problema sa zdravljem. "Ponosan sam na sve sto se desilo, jer sam u zivotu jedino zeleo da sviram gitaru". Berni Mersden je imao 72 godine.

Whitesnake - Fool For Your Loving (Live - Manchester Arena, UK, May, 2013)​

With special guest Bernie Marsden. Celebrating 35 years of Whitesnake.

 

Back
Top