Preminuo arheolog Marko Popović (1944-2020)

Poruka
71.713
Poznati srpski arheolog stručnjak za srpski srednji vek Marko Popović preminuo je u četvrtak uveče u Beogradu.

Preminuo arheolog Marko Popović (1944-2020) 1


Tim povodom ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je danas telegram saučešća Popovićevoj porodici i saradnicima u kome ističe da srpska arheologija i istorija ostaju bez jednog od nosećih naučnih stubova, čije odsustvo će teško biti nadomešteno“.

Marko Popović bio je „jedan od vodećih srpskih arheologa, neumorni istraživač nacionalne kulturne baštine i vrsni poznavalac profane i sakralne arhitekture srednjovekovne Srbije. Višedecenijski predani rad na rasvetljavanju sačuvanih tragova starih srpskih gradova, utvrđenja, crkava i manastira, ogledao se u njegovoj bogatoj bibliografiji koja je postala nezaobilazno polazište za sve sadašnje i buduće istraživače“, naveo je Vukosavljević, a saopštilo Ministarstvo kulture i informisanja.

Marko Popović rođen u Užicu 1944, odrastao je i školovao se u Beogradu, gde je na Filozofskom fakultetu, Odeljenje za arheologiju, magistrirao i doktorirao.

Radio je na proučavanju srednjovekovnih gradova, a posebno razvoja vojne arhitekture u zemljama vizantijskog sveta.

Rukovodio je istraživanja tvrđava u Smederevu, Beogradu i Rasu, kao i arheološkim iskopavanjima na više značajnih arheoloških lokaliteta, poslednjih decenija posebno na Kosovu i Metohiji.

Predavač i izvan granica Srbije, autor je više od 200 naučnih studija, priloga i članaka.

https://www.danas.rs/kultura/preminuo-arheolog-marko-popovic-1944-2020/
 
Poruka
71.713
Arheolog koji je razotkrio tajne Staroga grada

„Ponovo se radi uređenje Starog grada, 70-tih godina su ovde obavljeni konzervatorski i arheološki radovi, a od tada je ta ruševina ostala dosta zapuštena i sad smo u prilici da užički grad ponovo revitalizujemo i da ga vratimo građanima Užica“. – Dr. Marko Popović.

Dr Marko Popović na Starom gradu pod pritiskom zainteresovanih medija

Dr Marko Popović na Starom gradu pod pritiskom zainteresovanih medija

Stručni kosultant na projektu konzervacije i rekonstrukcije užičkog Starog grada tvrđave i najveći autoritet u poznavanju fortifikacija u Srbiji, arheolog dr Marko Popović je 1995. godine objavio knjigu “Užički grad”, u kojoj je razotkrio mnoge vekovne tajne ove užičke znamenitosti. Rođen u Užicu 1944. godine, odrastao je i školovao se u Beogradu, gde je na filozofskom fakultetu, Odeljenje za arheologiju, magistrirao 1972. god, a 1982. odbranio doktorsku disertaciju sa temom “Nastanak i razvoj fortifikacije Beogradske tvrđave”. Radio je na proučavanju srednovekovnih gradova, a posebno razvoja vojne arhitekture u Sibiru i zemljama vizantijskog sveta. Rukovodio je istraživanja tvrđava u Smederevu, Beogradu i Rasu, kao i arheološkim iskopavanjima na više značajnih lokaliteta kao što su Braničevo, Studenica, Vrsenica i dr. Bavi se i problematikom zaštite spomenika kulture.

Originalan Kanicov crtež užičkog grada iz 1862. god.

Originalan Kanicov crtež užičkog grada iz 1862. god.

Rezultate svojih istraživanja iznosio je na više međunarodnih skupova u Jugoslaviji i inostranstvu, a 1993. kao gostujući profesor održao je ciklus predavanja na SNRS u Parizu. Posle 2000. rukovodi radovima na zaštiti spomeničkog nasleđa i rekonstrukcije enterijere zdanja Savezne skupštine.

Naučni je saradnik Arheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac naučno istraživačkog projekta za Beogradsku tvrđavu. Autor je preko 200 naučnih studija,
priloga i članaka. Za nas Užičane najvažnija je njegova monografija o užičkoj tvrđavi, koja je ozbiljan naučni rad sa kojim je popunio prazninu u stručnoj literaturi, ali i u saznanju radoznalih Užičana o dominatnom “Starom gradu”.

https://uzicanstveno.rs/uzicanstveno/arheolog-koji-je-razotkrio-tajne-staroga-grada/
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.