"Premale naknade nesrpskim žrtvama"

gost 186661

Elita
Poruka
24.166
Fond za humanitarno pravo ocenio je da sudovi u Srbiji dosudjuju ponižavajuće i nepravilne novčane naknade nesrpskim žrtvama. Tweet
9033013024fdf0bce600a4172872577_200x182.jpg
Fond je najavio da će uložiti žalbu na presudu Prvog osnovnog suda kojom je državi Srbiji naloženo da petorici Kosovskih Albanaca isplati odštetu od 1,3 miliona dinara.
Fond na čijem je čelu Nataša Kandić naveo je u saopštenju da je oštećeni Albanci dobili odštetu jer su od 1999. godine bili nezakonito pritvoreni od osam do 17 meseci i jer su ih zlostavljali pripadnici MUP-a Srbije i Vojske Jugoslavije.

Od nove Vlade Srbije Fond će tražiti da postavi standard pravične naknade za kršenje ljudskih prava u prošlosti kojim će biti ukinuta "de fakto diskriminacija nesrpskih žrtava".

Fond je naveo da je sud utvrdio da su pripadnici MUP-a i Vojske Jugoslavije bez pravnog osnova uhapsili Tahira Bitićija, Rahmana Elšanija, Husniju Podrmičakua i Bekima Istogua, koji su u tokom boravka u zatvoru bili izloženi torturi koja ima je trajno narušila zdravlje.

"Sud je utvrdio i da MUP Srbije nije obavestio njihove porodice o hapšenju, čime je prekršen tadašnji Zakon o krivičnom postupku", dodao je Fond.

Fond je naveo da je 26. aprila 2010. godine u ime žrtava kršenja ljudskih prava pokrenuo postupak za ostvarivanje prava na materijalnu kompenzaciju i održano je šest ročišta, a oštećene je pregledao tim medicinskih stručnjaka koji je utvrdio da je njihovo zdravlje trajno narušeno.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=06&dd=18&nav_category=64&nav_id=619417

А шта вели тзв. хуманитарни фонд за Српске жртве?
Исте оне настале под бомбама њених газда у милосрдној акцији доношења слободе, демокрације и владавине права?
Или за њу и просербске представнике таких и нема, већ спадају у стандардну и омиљену паролу њених газда, КОЛАТЕРАЛ ДАМАГЕ?
 

Back
Top