Према одливу мозгова испред Србије само Гвинеја Бисао

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.177
Prema odlivu mozgova ispred Srbije samo Gvineja Bisao

mbadegree.jpg

Srbija je na drugom mestu u svetu po broju odlazaka mladih, odnosno „odlivu mozgova”, izjavila je danas zamenica direktora američke vladine agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji Merilin Šmit pozivajući se na podatke Svetskog izveštaja o poslovanju.

Šmit je tokom posete Vranju, gde je potpisan sporazum o saradnji USAID-a i opštinske Kancelarije za mlade, rekla da je po „odlivu mozgova” od Srbije gora samo afrička država Gvineja Bisao.
„Podaci o nezaposlenosti mladih u Srbiji su alarmantni jer od pet osoba starosti između 18 i 25 godina dvoje njih nema posao”, upozorila je ona i navela da je situacija u tom pogledu posebno loša na jugu Srbije.

Posebno je alarmantno to što zemlja u Evropi, koja želi da postane članica Evropske unije ima takav „odliv mozgova”, rekla je Šmit govoreći o Srbiji.

„Naš je cilj da mladima damo mogućnost da se zaposle u svojoj zemlji, da obezbede budućnost u privredi, da se snaga i potencijal mladih zadrže u zemlji koja je uložila u njihovo obrazovanje”, kazala je ona.

Sporazum o saradnji danas su potpisali predstavnik USIAD-a Majkl Pilsberi, koordinator nemačke humanitarne organizacije „Help” u Srbiji Maša Bubanj, gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić i predsednici opština Bujanovac i Preševo, Šaip Kamberi i Ragmi Mustafa. Njime je predviđena finansijska pomoć mladima koji počinju da rade kao preduzetnici.

Nemačke humanitarne organizacija će obezbediti 157 kredita za početak poslovanja, a USAID će finansirati obuku za mlade preduzetnike.

Beta
objavljeno: 21.03.2011

********************************************************************************************

Невероватно... какав олош имамо на власти... само ме занима да ли неко уме да ми објасни КОЈА ЈЕ ТО ПРОФЕСИЈА: ПРЕДУЗЕТНИК... шта раде те особе??? :dash::dash::dash:

Prema odlivu mozgova ispred Srbije samo Gvineja Bisao

mbadegree.jpg

Srbija je na drugom mestu u svetu po broju odlazaka mladih, odnosno „odlivu mozgova”, izjavila je danas zamenica direktora američke vladine agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Srbiji Merilin Šmit pozivajući se na podatke Svetskog izveštaja o poslovanju.

Šmit je tokom posete Vranju, gde je potpisan sporazum o saradnji USAID-a i opštinske Kancelarije za mlade, rekla da je po „odlivu mozgova” od Srbije gora samo afrička država Gvineja Bisao.
„Podaci o nezaposlenosti mladih u Srbiji su alarmantni jer od pet osoba starosti između 18 i 25 godina dvoje njih nema posao”, upozorila je ona i navela da je situacija u tom pogledu posebno loša na jugu Srbije.

Posebno je alarmantno to što zemlja u Evropi, koja želi da postane članica Evropske unije ima takav „odliv mozgova”, rekla je Šmit govoreći o Srbiji.

„Naš je cilj da mladima damo mogućnost da se zaposle u svojoj zemlji, da obezbede budućnost u privredi, da se snaga i potencijal mladih zadrže u zemlji koja je uložila u njihovo obrazovanje”, kazala je ona.

Sporazum o saradnji danas su potpisali predstavnik USIAD-a Majkl Pilsberi, koordinator nemačke humanitarne organizacije „Help” u Srbiji Maša Bubanj, gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić i predsednici opština Bujanovac i Preševo, Šaip Kamberi i Ragmi Mustafa. Njime je predviđena finansijska pomoć mladima koji počinju da rade kao preduzetnici.

Nemačke humanitarne organizacija će obezbediti 157 kredita za početak poslovanja, a USAID će finansirati obuku za mlade preduzetnike.

Beta
objavljeno: 21.03.2011

********************************************************************************************
Невероватно... какав олош имамо на власти... само ме занима да ли неко уме да ми објасни КОЈА ЈЕ ТО ПРОФЕСИЈА: ПРЕДУЗЕТНИК... шта раде те особе??? :dash::dash::dash:
Preduzimaju da im bude bolje...

Ja mislim da su u pitanju ODUZETNICI, sto karakterise njihovo mentalno stanje. :rotf:

inace preduzetnici ili malo preduzece, ti je pokretac privrede. Ali u ovoj nasoj smesnoj drzavi porezi su ti toliki, da se jednostavno ne isplati nista... A i gomila kriminala tajknuna, monopolista i ostalo doprinosi sveopstem stanju. Tako da ti krediti nista ne znace ako ne mozes da realizujes nista sa njima.

Tako su razyebali privredu da ce se Srbi vratiti TRAMPI kao sredstvu razmene dobara. :hahaha: :rotf:

Tako su razyebali privredu da ce se Srbi vratiti TRAMPI kao sredstvu razmene dobara. :hahaha: :rotf:

ja mislim da bi ovde trebalo napraviti banku koja ce da daje kredite za odlazak iz zemlje. Mislim da bi to bio hit. A i stanovnistvo bi bilo kreditno sposobno onda jer bi imali van normalne plate kojima bi mogli da otplacuju.

inace preduzetnici ili malo preduzece, ti je pokretac privrede. Ali u ovoj nasoj smesnoj drzavi porezi su ti toliki, da se jednostavno ne isplati nista... A i gomila kriminala tajknuna, monopolista i ostalo doprinosi sveopstem stanju. Tako da ti krediti nista ne znace ako ne mozes da realizujes nista sa njima.

Па што не кажу лепо: МАЛИ ПРИВРЕДНИЦИ, или МАЛА ПРЕДУЗЕЋА... које су то џукеле малограђанске... иначе, ја сам се распитивао, човече, нема шансе било шта да радиш НА МАЛО --- јер су дажбине такве да једино можеш да дилујеш дрогу да их исплатиш иначе ћеш да упаднеш у дугове и да надрљаш...

Па што не кажу лепо: МАЛИ ПРИВРЕДНИЦИ, или МАЛА ПРЕДУЗЕЋА... које су то џукеле малограђанске... иначе, ја сам се распитивао, човече, нема шансе било шта да радиш НА МАЛО --- јер су дажбине такве да једино можеш да дилујеш дрогу да их исплатиш иначе ћеш да упаднеш у дугове и да надрљаш...

pa to pitaj nase pametno zakonodavstvo koje je umesto EU mirko preduzeca uvelo preduzetnicka jedinica, sto je u stvari samo ispiranje mozga. Slazem se totalno je malogradjansko, da mi koristimo taj termin koji znaci nesto totalno drugo u svetu.
Slazem se za dazbine, retko ko, mozda 1-2 posto stanovnistva ima toliko iskustva,znanja i zivaca da bi moglo ovde da bude u plusu. A ostali uglavnom propadaju.
Pa nije odluv mozgova za dzabe.. Svi bi radije ostajali tu gde jesu..

pa to pitaj nase pametno zakonodavstvo koje je umesto EU mirko preduzeca uvelo preduzetnicka jedinica, sto je u stvari samo ispiranje mozga. Slazem se totalno je malogradjansko, da mi koristimo taj termin koji znaci nesto totalno drugo u svetu.
Slazem se za dazbine, retko ko, mozda 1-2 posto stanovnistva ima toliko iskustva,znanja i zivaca da bi moglo ovde da bude u plusu. A ostali uglavnom propadaju.
Pa nije odluv mozgova za dzabe.. Svi bi radije ostajali tu gde jesu..

Ја сам хтео у мом објекту да отворим књижару-антикварницу... и звао сам општину Врачар тамо има истурено Републичко пореско одељење и питам какве бих имао обавезе према држави - а један промукли мушки глас шефа (сигурно од вињака) каже ми да месечно дугујем држави 25.000 без обзира како послујем, плус трошкови за једног запосленог, плус трошкови струје итд.... па ***... антикварница - то су старе књиге, не продаје се то као основне животне намирнице... али ето то је наша "слика и прилика" - а могу мислити шта раде и како се уграђују за неку већу трговину... толико смо пропали да немам речи...:dash:

kako glup izraz "odliv mozgova".......neka izvade mozak iz glave,a ljude puste gde hoce da idu.

То се тако каже КАДА НЕКО ИМА МОЗАК КОЈИ ЈЕ ОБРАЗОВАН - И ОДЕ ИЗ ЗЕМЉЕ - а остане стока шлосерска, неписмена, и нестручна која само има болесну потребу ДА ВЛАДА - И СВЕ УПРОПАСТИ ЗБОГ НЕЗНАЊА, СЕЉАКЛУКА, ГРАМЗИВОСТИ, ПРОДАНОСТИ...

... pravi pravcati problemi, istinski kanceri društva prolaze pored naše pažnje ne zato što ih ne vidimo, već pre zato što smo izabrali da ih ignorišemo.
-----------------------------------------------------------
Друштво
Према одливу мозгова испред Србије само Гвинеја Бисао

Србија је на другом месту у свету по броју одлазака младих, односно „одливу мозгова”, изјавила је данас заменица директора америчке владине агенције за међународни развој (УСАИД) у Србији Мерилин Шмит позивајући се на податке Светског извештаја о пословању.

Шмит је током посете Врању, где је потписан споразум о сарадњи УСАИД-а и општинске Канцеларије за младе, рекла да је по „одливу мозгова” од Србије гора само афричка држава Гвинеја Бисао.

„Подаци о незапослености младих у Србији су алармантни јер од пет особа старости између 18 и 25 година двоје њих нема посао”, упозорила је она и навела да је ситуација у том погледу посебно лоша на југу Србије.

Посебно је алармантно то што земља у Европи, која жели да постане чланица Европске уније има такав „одлив мозгова”, рекла је Шмит говорећи о Србији.

„Наш је циљ да младима дамо могућност да се запосле у својој земљи, да обезбеде будућност у привреди, да се снага и потенцијал младих задрже у земљи која је уложила у њихово образовање”, казала је она.

Споразум о сарадњи данас су потписали представник УСИАД-а Мајкл Пилсбери, координатор немачке хуманитарне организације „Хелп” у Србији Маша Бубањ, градоначелник Врања Мирољуб Стојчић и председници општина Бујановац и Прешево, Шаип Камбери и Рагми Мустафа. Њиме је предвиђена финансијска помоћ младима који почињу да раде као предузетници.

Немачке хуманитарне организација ће обезбедити 157 кредита за почетак пословања, а УСАИД ће финансирати обуку за младе предузетнике.
Бета

http://www.politika.rs/rubrike/Drus...gova-ispred-Srbije-samo-Gvineja-Bisao.sr.html
---------------------------------------------------

Evo šta se dešava. Opšti je trend da mladi razmišljaju o odlasku iz zemlje. Kao ličnu tragediju shvatam svakog talentovanog i mladog čoveka koji mi kaže da se iz Austrije ne bi vratio u BiH ili Srbiju.
A tek kako mi smeta kada mi neko (poznanik, komšija, šta li već), u napadu iznenadne mudrosti koju verovatno nikada nije posedovao, kaže kako bi mi bilo pametnije da ostanem gore, kako je kod nas sve propalo i kako treba ja o tome još da razmislim.

Elem, da ne dužim priču, ukazaću na 4 stvari:

1) Politička elita, znajući kako je ovaj trend teško okrenuti, jednostavno ga izostavlja iz svojih prioriteta. Deklarativno su mladi na prvom mestu, i samo tako deklarativno.
2) Društvo savršeno zabole briga za sve ovo. To se vidi u odnosu saveta koje ja lično dobijam da "bežim" i pohvala da "činim pravu stvar što bih da se vratim".
3) I najtužnije je to bi se većina u ovoj vesti uhvatila za USAID i one koje sarađuju sa njima nazvala izdajnicima, dok bi samu vest skoro pa i ignorisala.
4) Ova tema neće imati život duži od 2 stranice (ako i toliko...), jer nije reč o Gadafiju, NATO-u, Kosovu ili ustašama.

pa gde da rade? Kako mislis da zadrzis nekog ko ne moze da nadje posao do 30 te godine,a mozda ni tada?

Pa prijatelju, pitanje nije šta jedan čovek misli gde ti ljudi da rade, već šta se radi na tome na krupnijem planu?

I znam ja da je najlakše optužiti vlast, što je toliko učestalo i istinito da je postalo dosadno, ali ljudi skidaju odgovornost sa celog društva. Malo ko od nas bi tražio da vlada ode radi sistema obrazovanja ili nezaposlenosti mladih, a video si koliki se protesti prave radi Kosova. Ne želim da ove dve stvari stavljam u sukob, već da pokažem koliko su nam syebani prioriteti.

Pretpostavljam da se pojam ''mozgovi'' odnosi na ljude sa visokim obrazovanjem.....Pre bih rekao da je kod nas problem što odlaze ''mozgovi'' koji zaista imaju kapacitet da postignu nešto značajno, i koji pored pameti koju su stekli na faksu (količina informacija), imaju i odg. nivo prirodne inteligencije da tu pamet iskoriste.....A takvih je u najboljem slučaju 10 %! Mada i tu verovatno preterujem....Znači problem je odlazak najboljih...Za ove ostale nije šteta , jer ostane dovoljno onih koji će jednako neuspešno da se uhlebe ovde i doprinesu opštem nazadovanju zemlje.

Pa prijatelju, pitanje nije šta jedan čovek misli gde ti ljudi da rade, već šta se radi na tome na krupnijem planu?

I znam ja da je najlakše optužiti vlast, što je toliko učestalo i istinito da je postalo dosadno, ali ljudi skidaju odgovornost sa celog društva. Malo ko od nas bi tražio da vlada ode radi sistema obrazovanja ili nezaposlenosti mladih, a video si koliki se protesti prave radi Kosova. Ne želim da ove dve stvari stavljam u sukob, već da pokažem koliko su nam syebani prioriteti.

Ovo nije novi problem, manje ili vise izrazen postoji od pojave moderne Srbije i mislim da ce nam jos dugo ostati kost u grlu.

Sto se povratka tice, mislim da te niko iskreno ne zeli nazad, vecina bi samo zelela da ti nesto proda ili na neki drugi nacin opeljesi, tj. zeli tvoje pare. :confused:

Back