Prelazak na 64-bita!?!

Bosko

Zainteresovan član
Poruka
277
E, ovako, malo sam zbunjen, pa bih molio nekoga ko zna o cemu se ovde radi da mi objasni:
Prica se o prelasku sa 32 bita na 64 bita!
Recimo da hocu da kupim novi racunar, i da hocu da uzmem dobru mashinu, da ne postane zastarela za godinu-dve (ne mislim pritom na brzinu rada procesora i memorije, posto ce sigurno zastareti za to vreme...)!
Koliko sam ja razumeo, tu se radi o radu aplikacija, tj. programa, ali me interesuje da li je u pitanju i rad procesora ili nekog drugog hardvera???
E, ako me neko razumeo (posto ja sebe nisam) nek mi objasni o cemu se ovde radi i kako to treba da utice na eventualni izbor racunara!

64-bitni procesori postoje godinama... Problem je sto se 32-bitna arhitektura zadrzala dosta dugo... I bice tu jos dosta vremena... valjda je dovoljna ljudima u ovo vreme...

Sad, kakva je razlika... 32-bitni procesori rade sa recju duzine 32-bita, dok 64-bitni to rade sa recju duzine 64-bita... Dakle, u jednom procesorskom taktu prime duplo vise informacija...

Imas vec poprilican broj pristupacnih 64-bitnih procesora... recimo Itanium² je odlican izbor... Zaista je procesor babaroga! Evo, i AMD je odgovorio pa izdao Hammer-a... videli da na 32-bitnom polju ne mogu da dobiju Intel-a, pa bar da probaju na 64-bitnom trzistu koje jos uvek nije definisano...

Naravno, po meni najbolja stvar koja ce se desiti sa prelaskom na 64-bitne sisteme je to sto ce x86 tehnologija otici u zaborav... Posle 20 godina! ... I redno je, jer je zbog svoje backwards kompatibilnosti skroz ugusena...

No, ne nadaj se da ce se to desiti u narednih par godina... Jos uvek ima mesta da se cede pare u 32-bitnim okruzenjima, pa kompanije nece odustati od toga tako lako... A znajuci inertnost kompjuterskog trzista, ljudi nece pozeleti da prelaze na skroz novu stvar u dogledno vreme...

Naravno, nova procesorska arhitektura znaci i novi programi, jer stari na njoj nece raditi (a programer u meni trlja ruke ;) )... Za sada imas veoma mali broj aplikacija za 64-bit platformu... od OS-ova imas BSD, HP-UNIX, Linux i Windows XP 64bit (koji radi ocajnije nego onaj na 32-bitnoj platformi)... Od komercijalnih programa, tu su samo hi-tech 3D/CAD/DTP paketi kojima snage nikad dosta, pa ce dizajnerski i arhitektonski studiji prvi preci na 64-bit arhitekturu... Inace, 64-bit arhitekturi nedostaje i hardvera... Sve mora da se menja, mada dobar deo standardnih uredjaja moze da radi i na njoj (kao novina dolazi nam PCI2 (i vreme je!) koji je sada 64-bitan, USB4 (a ljudi taman pomislili da je USB2 zakon) itd. itd.

U svakom slucaju, zaboravi na 64-bit arhitekturu... izuzev ako ne planiras da kupis nov comp za nekih 3-4 godina ;)

Back