Prekovremeni rad

Radnici koji napadaju kolegu koji se suprotstavlja prekovremenom radu umesto da ga podrže je pojava za koju nisam siguran da je postojala u predsocijalističkom društvu a zapravo je odraz otimanja o radna mesta. I nije to jedini slučaj. Gazda može da ti traži recimo da radiš neke poslove koji nisu u opisu tvog radnog mesta. Ako odbiješ, nemoj da se iznenadiš ako neko od kolega iskoristi priliku i upiše poene na tvoj račun. Slično je sa volontiranjem, neplaćanjem putnih troškova i toplog obroka, samostalnim finansiranjem raznih obuka itd. Najveći neprijatelj radnika danas nije poslodavac, kao što je to bilo u prošlosti, već drugi radnik koji mu je konkurencija.

Radnici koji napadaju kolegu koji se suprotstavlja prekovremenom radu umesto da ga podrže je pojava za koju nisam siguran da je postojala u predsocijalističkom društvu a zapravo je odraz otimanja o radna mesta. I nije to jedini slučaj. Gazda može da ti traži recimo da radiš neke poslove koji nisu u opisu tvog radnog mesta. Ako odbiješ, nemoj da se iznenadiš ako neko od kolega iskoristi priliku i upiše poene na tvoj račun. Slično je sa volontiranjem, neplaćanjem putnih troškova i toplog obroka, samostalnim finansiranjem raznih obuka itd. Najveći neprijatelj radnika danas nije poslodavac, kao što je to bilo u prošlosti, već drugi radnik koji mu je konkurencija.
Slažem se , imala.sam par situacija gde sam imala želju da se izborim za bolje uslove ,jer trenutni nikome nisu odgovarali, međutim dok sam se ja borila , svi su ćutali. I ostali tu da rade jod dugo bez prijave, to je bilo 2015 plata je bila 19 000. Celih :D presmesno. Ja sam vikenda radila u noćnom klubu , gde sam vrtela fine pare, ali i dan danas mu nije jasno kako su ti ljudi preživeli u toj firmi . Neki rade i dan danas, sad imaju minimalac

a dobro ali nisu svi tamo bili mladi da mogu da rade u nocnom klubu i vrte fine pare..neki su bili porodicni ljudi koji su morali svakog meseca barem nesto da dobiju.
to je problem..sto su ljudi na ivici bez brze alternative i plase se da izgube i to sta imaju.

Da dodam još da u svakoj firmi u Srbiji sa više od dva zaposlena sigurno imaš nekoga ko redovno i detaljno izveštava gazdu o tome šta radnici pričaju među sobom tj. cinkari. Znači, garantujem to za svaku firmu sa barem troje zaposlenih.
U malim firmama je takođe česta pojava da neko od radnika pravi društvo gazdi van radnog vremena. Recimo, redovno ide na kafu s njim i sl.

a dobro ali nisu svi tamo bili mladi da mogu da rade u nocnom klubu i vrte fine pare..neki su bili porodicni ljudi koji su morali svakog meseca barem nesto da dobiju.
to je problem..sto su ljudi na ivici bez brze alternative i plase se da izgube i to sta imaju.
Uglavnom se radi o ljudima sa manje znanja koji taj nedostatak kompenzuju psećom odanošću gazdi i robovskim radom.

Radnici su govna.
Poslodavci su govna.
Svi su govna.

sve zavisi od firme

u jednoj bas velikoj i jakoj firmi u nasoj zemlji se racuna ako si ostao prekovremeno da si los radnik jer nisi svoj posao obavio na vreme kad si trebao.

tako da nije tacno da sve firme forsiraju prekovremeni rad.

sve zavisi gde radis.. imas i firmi gde precutno ocekuju da radis vise, imas i firme gde se naplacuje prekovremeni rad ili dobijas slobodne sate i dane.
Radio sam u firmama gde je poželjno ostati duže jer gazda to voli. Jednom sam ostao duže jer sam bio novi, ni mesec dana nisam bio tamo. Nakon toga 16 h, gasim komp i pravac sloboda. Ja od hvala i od tapšanja po ramenu nemam ništa.

Radio sam u firmama gde je poželjno ostati duže jer gazda to voli. Jednom sam ostao duže jer sam bio novi, ni mesec dana nisam bio tamo. Nakon toga 16 h, gasim komp i pravac sloboda. Ja od hvala i od tapšanja po ramenu nemam ništa.
tako moze da se ponasa osoba koja ima izlaz..
i ja ostajem samo tamo gde me postuju, ja sad gde radim ne traze mi ni doznake za bolovanje..samo javim da mi nije dobro i veruju mi...kazu, javi se kad ti bude bilo bolje.. ali ja sam drugo..mnogi ljudi na zalost nemaju tu slobodu.

i ja ostajem samo tamo gde me postuju, ja sad gde radim ne traze mi ni doznake za bolovanje..samo javim da mi nije dobro i veruju mi...kazu, javi se kad ti bude bilo bolje.. ali ja sam drugo..mnogi ljudi na zalost nemaju tu slobodu.
Slažem se. Ali pazi ja sam radio za manje od 500 evra, prijavljen na 39 000 (38 895 dinara tačnije). Borim se za mesto, očekujem platu za 2-3 godina bar 1000 evra, koleginica sa iskustvom već prvih dana kaže da nema ni 70 000. Gazda te godine po papirima bruto zaradio milion evra (oko 118 000 000 dinara), najveći troškovi su mu plate radnika, nas je bilo oko 20, i papiri za štampanje. Plus pošto plaća na ruke verovatno radi i na crno, dodaj na milion evra još bar minimum 30 posto ili bar 100 posto. I ja da mu sedim i dubim da bi on kapitalističko đubre bio zadovoljan a završavam veliki posao? Kako da ne.

Da dodam još da u svakoj firmi u Srbiji sa više od dva zaposlena sigurno imaš nekoga ko redovno i detaljno izveštava gazdu o tome šta radnici pričaju među sobom tj. cinkari. Znači, garantujem to za svaku firmu sa barem troje zaposlenih.
U malim firmama je takođe česta pojava da neko od radnika pravi društvo gazdi van radnog vremena. Recimo, redovno ide na kafu s njim i sl.
Alo, nas je kolega snimao :D audio zapis

U ovom trenutku to je neistina .svi imaju izlaz,nikada više ponuda za posao nije bilo, e sad sto neko jedva da je završio osnovnu ili nema nikakve skilove da se unapredi, to je druga stvar

I ja izdržavam decu i imam porodicu , ne znači da xu dozvoliti da me neko jaše po 10, 12 sati. Ljudi zapravo misle da nemaju izlaz ili im je teško da menjaju posao. Ja ću ih promeniti 7 godišnje dok ne nadjem da mi odgovara.

U ovom trenutku to je neistina .svi imaju izlaz,nikada više ponuda za posao nije bilo, e sad sto neko jedva da je završio osnovnu ili nema nikakve skilove da se unapredi, to je druga stvar

I ja izdržavam decu i imam porodicu , ne znači da xu dozvoliti da me neko jaše po 10, 12 sati. Ljudi zapravo misle da nemaju izlaz ili im je teško da menjaju posao. Ja ću ih promeniti 7 godišnje dok ne nadjem da mi odgovara.
tog koji menja po 7 godisnje u startu odbacujem u razmatranju jer se postavlja osnovno pitanja..a zasto toliko menja.. koji on problem ima sa sredinoim kad tako cesto menja poslove..to nije normalno.

Poslednja izmena:
Slažem se. Ali pazi ja sam radio za manje od 500 evra, prijavljen na 39 000 (38 895 dinara tačnije). Borim se za mesto, očekujem platu za 2-3 godina bar 1000 evra, koleginica sa iskustvom već prvih dana kaže da nema ni 70 000. Gazda te godine po papirima bruto zaradio milion evra (oko 118 000 000 dinara), najveći troškovi su mu plate radnika, nas je bilo oko 20, i papiri za štampanje. Plus pošto plaća na ruke verovatno radi i na crno, dodaj na milion evra još bar minimum 30 posto ili bar 100 posto. I ja da mu sedim i dubim da bi on kapitalističko đubre bio zadovoljan a završavam veliki posao? Kako da ne.
to se lako resava..dok radis kod njega, trazis drugi posao i kad nadjes samo odes.

problem je sto je pitanje da li ce na drugom mestu biti bolje..tu treba biti oprezan i pri apliciranju.

to se lako resava..dok radis kod njega, trazis drugi posao i kad nadjes samo odes.

problem je sto je pitanje da li ce na drugom mestu biti bolje..tu treba biti oprezan i pri apliciranju.
Koji drugi posao kada svuda isto, treba da trpim par godina takve ljude dok ne steknem licencu i onda traži drugi posao pa da li će tamo kolege biti ok ili gazde ili šefovi pa opet dokazivanje, a to je stres i iziskuje veliki napor. Džabe i pare i sve ako je na poslu morbidna atmosfera i svako gleda svakome nož u leđa da zabode.

Koji drugi posao kada svuda isto, treba da trpim par godina takve ljude dok ne steknem licencu i onda traži drugi posao pa da li će tamo kolege biti ok ili gazde ili šefovi pa opet dokazivanje, a to je stres i iziskuje veliki napor. Džabe i pare i sve ako je na poslu morbidna atmosfera i svako gleda svakome nož u leđa da zabode.
evo, bjankilina se hvali kako ima posla i menje po 7 godisnje :D

Koliko ja mogu da zakljucim na osnovu vaseg pisanja, jos jedan razorni Kovid i bice placen i prekovremeni rad....ali bas ono da je razorni , da pocisti 40% radno sposobnih ljudi...
Jos dva kovida i nece biti utaje poreza....

tog koji menja po 7 godisnje u startu odbacujem u razmatranju jer se postavlja osnovno pitanja..a zasto toliko menja.. koji on problem ima sa sredinoim kad tako cesto menja poslove..to nije normalno.
Možda je baš zbog sredine?
Tj. primer kod mene jeste da firme koje se bave inženjeringom daju plate između 65k i 75k radnicima/inženjerima, ako neko traži takav posao i iz frustracije preskače iz firmu u firmu naći će se u tom ciklusku preskakanja za iste pare.
Ono što sam primetio jeste da mlađi dosta češće menjaju poslove no starije generacije kontam jer većina živi kod mame i tate tj. imaju nekog ko će ih pokriti za najpotrebnije pa mogu da se drznu da preskaču iz firme u firmu.
Matoriji uglavnom prelaze samo za neke veće pare.

Radnici su govna.
Poslodavci su govna.
Svi su govna.
Ja tu nista ne bih dirao , ostvaio bih te gradove i sela takvim, da ostanu govna govna i govna...
A predlozio bih ako neko misli da je to pametno da se oni koji ne zele da budu govna teritorijalno organizujemo i onda svaki biznis prebacimo na teritoriju gde ce biti dosta ljudi koji ne zele da budu govna....pa ce neki organi opstine biti prisiljeni da ne budu govna, pa se onda moze oformiti nadkoncentracija ljudi koji zele malo drugacije okruzenje..naravno drzavi dozvoliti da svoja govna redovno prazni i u tom mestu , prolazeci , slikajuci se i slicno , ali samo tada....

Kad odu od njih nema traga...

Problem u ovome je ako mislite da ste Srbin....onda cete pozeleti da osetite kolektivno u sebi sto znaci da cete pohrliti da se ponasate kao govna...i onda nista od ovog..

Ali ako pozelite da ne budete Srbi , onda nece proraditi kolektivno vec cete moci da izaberete kolektivno koje je vase od mogucih prisutnih i onda nece biti govana...

Slicno ovom kad citam kako su napravili raj na zemlji ispod rtnja u nekom selu...
Samo pogledam da li zele da ispolje kolektivno ili ne...
I u pocetku dok ih je bilo malo , zeleli su da budu usamljenici , znaci nema kolektivnog, medjutim , vremenom ih je mnogo i proradilo kolektivno i odmah su pocele govnarije...

Ali ne slusajte vi mene, ja sam glup covek, za mene svi rodjaci i rodbina kazu da sam glup, Ne vazi za kolege sa faxa i sa poslova...

Da li su nas stvarno ubedili da je normalno ostajali neplaćano po 2 sata duže na poslu, da je potrebno ćutati poslodavcu dok nas jaše, i da li je moguće da se niko ne buni?
Rekao bih da se to kulturološki prenosi sa generacije na generaciju, meni su moji matori govorili da radim više, duže i bolje dok sam radio u nekoj stolariji za 18k... (period 2010te)
Takođe retko je videti javno primere dobrog poslovanja, ophođenja prema radnicima, radne etike i sl.
Ja krećem od sebe, neću da radim prekovremeno i to je to.
Kod mene je nešto drugiačije npr sutra ostajem još 4 sata na poslu kako bih završio nešto što bi mi inače napravilo problem sledeće nedelje, nije tu bilo nekog forsiranja od strane mog šefa - zna kakva je situacija u firmi. Sada osim što će mi to biti plaćeno imam dogovor da mogu da koristim slobodne dana/kada kako hoću, ne samo odmor, već i ("neplaćeno") odsustvo kada mi zatreba za neke privatne poslove.

Kako gledam na stvari svodi se na to kakvo je radno okruženje, nekada rukovodstvo ume da bude toksično, nekada kolege, nekada oba - u ovom slučaju autopilot mod dok mi ne uruče otkaz, ako se ukaže neka prilika za nešto bolje menjaj firmu.
I jednog dana tako do sopstvene mini firmice 😊

Back