Prekinuta utakmica protiv Albanije

Cini mi se nekako, da sam ja gledao neku drugu utakmicu i snimke sa neke druge tekme. Ovo kazem, zato sto sam se nacitao prica o uzrocima i posledicama, a skoro nigde nije opisan tacan sled dogadjaja.

Koliko se ja secam, utakmica je prekinuta u momentu kada je na terenu bila neka baklja. Odmah nakon toga, kamera nam prikazuje onaj dron u vazduhu nad terenom, sto znaci da je baklja poletela kada su gledaoci na stadionu spazili "krpu".
Posto je igra zaustavljena, sledece sto vidimo je da je nas igrac dohvatio "krpu" i nastavio dalje da povlaci onu uzad da skine i dron. U tom trenutku na njega su poletela dva siptarska igraca, delovalo je kao da ce ispasti tuca i u istom trenutku, kao opareni, skacu i nasi igraci sa klupa, a i siptari. I tada krece provala i upad pojedinaca sa tribina na teren. Murija je pocela da bije, ali realno, da je krenuo stampedo sa tribina, ne bi uspeli da ga zaustave. Ni teoretski.

Dakle, nije "krpa" izazvala tucu i upad navijaca na teren, vec je "krpa" izazvala baklju na terenu, a baklja je izazvala prekid. Nasrtaj siptarskih fudbalera je izazvao tucu i upad nekolicine navijaca.

Toliko o tom delu price.

Sto se tice sumanutih ideja da su "krpu" lansirali Srbi, to je prosto nemoguce, jer ne verujem da, osim eventualno istoricara, postoji deset Srba koji uopste znaju ko su ona dva lika na "krpi". Da su Srbi autori, stavili bi na njuske nekih poznatijih nam likova i dodali neku zaista uvredljivu parolu na siptarskom.

Price o tome kako je to genijalna navijacka dosetka su takodje glupost. Siptari su imali srece da nije duvao nikakav vetar, inace bi krpa delovala kao jedro i odvukla dron ko zna gde, te bi cela ta operacija bila epic fail. Naravno, ne mozes od siptara zaslepljenih mrznjom da ocekujes da predvide i takvu situaciju.

U vezi sa ovim incidentom se cesto koristila rec "ponizenje". Siguran sam da su mnogi ljudi zaista i osetili ponizenje, ali mi se cini da nisu ispravno skapirali odakle im osecaj ponizenja. Da se razumemo, isticanje mape nekakve velike, etnicke, izhalucinirane Albanije nije nikakvo ponizenje. Pravi izvor osecanja ponizenosti je u tome sto Srbi nemaju mogucnost da uzvrate na provokaciju, na napad. Pri tome, nije "krpa" bila pravi problem, vec upravo onaj nasrtaj siptarskih igraca na naseg igraca dok uklanja problem sa terena. To njihovo drsko ponasanje, da im je sve dozvoljeno, da mogu da udare srbina kad im se svidi, ponasanje koje neguju vec decenijama bez sankcija, to je ono sto Srbe frustrira i sto ih cini besnim i ponizenim.

Veliki broj Srba, besni zbog ovakve nepravde, jos vise polude zbog odsustva pravedne odmazde i zbog toga sto drzava ne uzvraca udarac, kao i sto su navijaci ispali prilicno mirni. Medjutim, zaboravljamo u ovakvim trenucima jednu vrlo prostu cinjenicu, zbog koje ne mozemo lako da uzvratimo. Ne govorim o NATO, o evrointegracijama, imidzu u svetu i tome slicno. Radi se naime o Srbima na KiM koji su zapravo tamo taoci. Kao sto se secamo, cim bi Srbi pokusali da sankcionisu siptare, ubrzo bismo smo procitali vesti o napadima na nezasticene Srbe na KiM. Te Srbe na KiM ne mozemo da zastitimo jer siptarima ledja cuva ne jedna, vec tri nuklearne sile i jos tuce njihovih vazala.

Politicki, jasno je da se radi o organizovanom incidentu. Ipak, verujem da su organizatori racunali ili da ce sama "krpa" da izazove pichvajz, ili da ce doci do daleko goreg incidenta i mnogo destruktivnije reakcije srpskih navijaca. Malo su se za*ebali. Da je stvar unapred isplanirana i organizovana govori prosta cinjenica da su odmah nakon incidenta siptari otpoceli proslavu od Tetova do Tuzi, od Kosovske Mitrovice do Tirane (a verovatno i juznije), a da nikome na svetu osim njima nije jasno sta zaista slave. Da je utakmica zavrsena pobedom njihove reprezentacije, proslave na njihovom "etnickom prostoru" bi bile ocekivane, ali da se svi siptari na Balkanu spontano dignu da proslave neznano sta, e tu spontanost ne verujem.

Reakcije siptarskog establismenta, pogrdni izrazi i komentari, dovoljno govore da je prica o pomirenju nemoguca misija. U Albaniji postoje ocigledno pojedinci koji ne podrzavaju ovakvo ponasanje i politiku, ali kao sto smo jos odavno naucili, siptarsko drustvo takve odmah ucutka. Skolski je primer berisine unuke koja je svoj status na Facebooku morala odmah da ukloni nakon dobijenih pretnji. Tamo te brzo proguta mrak ako previse talasas. Bez obzira na packe koje su uoci izbora u Albaniji dobili od strane EU i SAD povodom lozenja nacije na "Veliku Albaniju", oni i dalje nastavljaju u istom pravcu, istom energijom. To znaci da su i te packe, kao rezultat protesta Makedonije i Grcke, sluzile samo da umire ove dve drzave, ali da ne postoji stvarna zelja Zapada da sabije siptarske planove i zelje.

A to i nije neko cudo. Siptari su jako zgodno sredstvo za drzanje drugih u sahu. Uostalom, cela ova operacija je imala vrlo jasnu poruku Srbiji: "Ako i dalje nastavite da igrate sa Rusijom, ako ne budete dobri, opet cemo da pustimo siptare na vas." Tako u Presevu siptari napase neke srpske kuce, cisto da se podvuce ako srpske vlasti ne ukapiraju odmah.

No, problem "Velike Albanije" nije samo srpski problem, ali se cini kao da jeste. Crnogorske vlasti se prave lude, kao da tako nesto ni nepostoji; Makedonci jedini lude, mada se suzdrzavaju od nekih agresivnijih istupa da im ne bi eksplodiralo bure baruta u lice; Grci valjda naivno veruju da im NATO garantuje bezbednost. Sa takvim stanjem stvari, Srbi su usamljeni u suocavanju sa ovim problemom.

Utakmica je prekinuta :
314otuu.jpg

Dron :
23kfadc.jpg

Utakmica je prekinuta :
314otuu.jpg

Dron :
23kfadc.jpg
E, alo, nisam ti ja amerikanac pa da mi prodajes te semenkarske fore.
Nisu kamere snimale nocno nebo nad Beogradom pa da ti 42:42 bude prvi trenutak pojavljivanja drona nad terenom, niti se dron mogao stvoriti iznad sredine terena u 42:42 niotkuda.

Nosi te tvoje slike i prodaj te fazone za reterdirane negde drugo, kod nas ni najgluplji srbin vise ne moze da popase takve gluposti.

'Aj' ziv bio !

СВЕ ПИЈЕ ВОДУ...и могло би још да се " допуни "...:aha2:

Али...ОВА КОНСТАТАЦИЈА...је за...:hahaha::zcepanje:

Dakle, nije "krpa" izazvala tucu i upad navijaca na teren, vec je "krpa" izazvala baklju na terenu, a baklja je izazvala prekid.

Размисли мало...да није било " крпе " и да је српски играч " није скидао "...не би га напали албански играчи ...и не би било " иницијалне каписле " за оно што је уследило...:think: :aha2:

Samo dva Nobelovca imaju ( Dr.Ferid Murad i Majka Tereza, pri cemu je ovaj doktor dobio nagradu za medicinu )

Jedan veliki knjizevnik, pretendent za Nobela ( meni i jako drag, iako je Albanac;)) je Ismail Kadare.
Bekim Fehmiju je ako se ne varam takodje bio Albanac.
Svakako da ima jos pametnih i uspeshnih lljudi i pored toga sto su Albanci,
Ne bih ja tako bezobrazno i sa visine o drugim ljudima.

Oni imaju veze sa Albanijom koliko i ja sam...
A pogotovo Majka Tereza koja je spada u cincare pravoslavne i katoličke vjere,rođena u Skoplju...
Za ovog drugog nobelovca dovljno da pročitaš biografiju pa da shvatiš da je rođen u SAD-u i da potiče iz Makedonije,dakle opet greška...uzalud se trudiš!
Bolje posaditi krompir na teritoriji Albanije,vjeruj mi...

Poslednja izmena:
A pogotovo Majka Tereza koja je spada u cincare pravoslavne i katoličke vjere,rođena u Skoplju...
Za ovog drugog nobelovca dovljno da pročitaš biografiju pa da shvatiš da je rođen u SAD-u i da potiče iz Makedonije,dakle opet greška...uzalud se trudiš!
Bolje posaditi krompir na teritoriju Albanije,vjeruj mi...
I ovaj Ismail Kadare zivi u Parizu, ali ljudi imaju albansko poreklo, uostalom sama religiozna pripadnost u drzavi Albaniji ne znaci nista.
Pojma nemam sta si hteo da kazes.
Malo si se zeznuo oko padeza, dochim da si Crnogorac i oni su uvek imali devojke iz Nikshic:D

...
ne mozes od siptara zaslepljenih mrznjom da ocekujes da predvide i takvu situaciju.
...

Momče,
jedini koji su ovde ispali zaslepljeni mržnjom su neki naši navijači !

Potez sa zastavom zakačenom na bespilotnu letelicu
jeste jako duhovit navijački štos,
a od naših navijača očekujem
dva puta duhovitiji odgovor.

Takođe,
od naših navijača očekujem
da ne očekuju od naroda da krene u rat protiv Albanije,
zato što je njihova navijačka sujeta povređena ! ;)

I još,
od svih nas očekujem da se onako hrabro borimo za svoju zastavu
kao albanski igrači preksinoć.

Pokažimo,
mi Balkanci,
da umemo bolje od Engleza, Italijana ...

Setimo se :
1984. u Rimu italijanski navijači pretukli engleske.
Englezi se sledeće godine osvetili tako što su ubili 39 italijanskih navijača.

Četiri godine kasnije
poginulo 96 engleskih navijača ...

Mi Balkanci,
možemo bolje u smislu bez žrtava,
duhovito,
pametno,
a da skače adrenalin.

Bolje posaditi krompir na teritoriji Albanije,vjeruj mi...
Кромпир се не сади већ сеје!
Бар досад.

I ovaj Ismail Kadare zivi u Parizu, ali ljudi imaju albansko poreklo, uostalom sama religiozna pripadnost u drzavi Albaniji ne znaci nista.
Pojma nemam sta si hteo da kazes.
Malo si se zeznuo oko padeza, dochim da si Crnogorac i oni su uvek imali devojke iz Nikshic:D

Ma brzo pišem pa se greši,kraj iz koga ja potičem piše i govori književno najpravilniji srpski jezik...
Nema tu puno šta da se kaže,kralj SHS dok je imao priliku trebao je posaditi krompir po Albaniji da se hrani cijela Evropa,danas ne bi bilo droge,prostitucije i stopa kriminala daleka manja.Oni su kraljevi kriminala,plus jedina zemlja uz Crnu Goru gdje još uvjek u pojedinim dijelovima zemlje važe plemenski zakoni,mislim da ne moram dalje...

Poslednja izmena:
Ispali smo naivne budale, nedisciplinovani i neorganizovani. Advokat, srpski trener je morao da svoj tim pozove na klupu, strogo ih drzi na okupu na jednom mestu i ne dozvoli im nikakve aktivnosti koje nemaju veze sa fudbalom, i to cim je sudija zaustavio igru. Zastavu je trebalo da skine neko od organizatora, redar ili policajac a ne igrac, sto je bila inicijalna kapisla za tucu i znak za ulazak publike na teren. Nastraj na policajca ili sluzbeno lice bi zaista bio mnogo tezi prekrsaj od nasrtaja na fudbalera. Ovde se zaista postavlja pitanje utreniranosti nase policije i obezbedjenja i njihove spremnosti da reaguje adekvatno, a danima unapred se znalo da je utakmica visokog rizika!? Isprovocirana publika je usla na teren sto je izuzetno tezak prekrsaj i ide nama na dusu. Jos teza je cinjenica da su pojedinci iz publike zaista usli u obracun sa gostujucim fudbalerima, do cega ne bi doslo da je obezbedjenje odreagovalo kako treba.

Албанци мислили су да ће са велико-албанском заставом провоцирати неред у публици и бес наших играча (што је донекле и успело) али нису претпостављали да ће направити међународни а пре свега политички скандал.
Тешко ће се то у скорије време поправити.

I... Ovde se zaista postavlja pitanje utreniranosti nase policije i obezbedjenja i njihove spremnosti da reaguje adekvatno,
...

Duhovitost nekog poteza se i ogleda u tome da ga nisi predvideo,
niti uvežbao odgovor.

U tim situacijama se pokazuje pravo lice,
da li si dobronameran, zlonameran, opterećen, ili kul ...

Naš fudbaler je odlično reagovao polako skidajući zastavu,
bez ljutnje,
kao da baca izvan trerena neki ubačen predmet.

Albanski igrači su reagovali žešće,
jer su to shvatili kao borbu za nacionalno obeležje.
što je naše malo iznenadilo.

I to je sve ok.

Ono što mi ustvari smeta je reakcija svih ostalih,
a najviše priče po ulicama, kafanama, forumima ...
Zapaljive, mržljive, lažljive !

Da se sutra dele puške za borbu,
tih zapaljivača nigde ne bi bilo !

Моје мишљење је да албански фашисти нису имали за циљ да испровоцирају сукоб, већ да понизе домаћина Србију и српски народ.
И да пошаљу поруку, ето у стању смо да у вашем главном граду истакнемо на међународној манифестацији заставу фашистичке творевине Велика Албанија и не можете нам ништа.

Моје мишљење је да албански фашисти нису имали за циљ да испровоцирају сукоб, већ да понизе домаћина Србију и српски народ.
И да пошаљу поруку, ето у стању смо да у вашем главном граду истакнемо на међународној манифестацији заставу фашистичке творевине Велика Албанија и не можете нам ништа.

Naravno !
To rade svi navijači sveta !
Šta je tu novo ???

Na istoj toj utakmici naši navijači su palili zastave EU,
što je ustvari mnogo veći, mada uobičajeniji, način izražavanja mržnje.

Zamisli da ja tebi pokazujem svoju sliku, hvalim ti se,
a ti pališ moju sliku !

Ha ?!

Sta je za ocekivati od kaznenih mjera?
I da nismo u nemilosti i Kurte i Murte, ....pravna logika ukazuje na nasu apsolutnu odgovornost za prekid utakmice!
Kao domacini imamo potpunu odgovornost za sve, ....IZUZEV NASILNOG UPADA GOSTUJUCIH NAVIJACA NA TEREN.
Iz ovakvog pristupa pravnim materijalnim cinjenicama, .....proizilazi i albansko negiranje bilo kakve veze s dronom!!!

Obzirom na neraskidivu povezanost mafije i prava u ovoj zemlji, ...ciji se interesi mogu unovcavati, ....jedino u suprotnosti s interesima naroda,
nudim opkladu nelimitiranu, .......krivcima cemo biti proglaseni MI!!!!!

Sta je za ocekivati od kaznenih mjera?
I da nismo u nemilosti i Kurte i Murte, ....pravna logika ukazuje na nasu apsolutnu odgovornost za prekid utakmice!
Kao domacini imamo potpunu odgovornost za sve, ....IZUZEV NASILNOG UPADA GOSTUJUCIH NAVIJACA NA TEREN.
Iz ovakvog pristupa pravnim materijalnim cinjenicama, .....proizilazi i albansko negiranje bilo kakve veze s dronom!!!

Obzirom na neraskidivu povezanost mafije i prava u ovoj zemlji, ...ciji se interesi mogu unovcavati, ....jedino u suprotnosti s interesima naroda,
nudim opkladu nelimitiranu, .......krivcima cemo biti proglaseni MI!!!!!

Šta imaju Srbi iz RH sa tim???

Naravno !
To rade svi navijači sveta !
Šta je tu novo ???

Na istoj toj utakmici naši navijači su palili zastave EU,
što je ustvari mnogo veći, mada uobičajeniji, način izražavanja mržnje.

Zamisli da ja tebi pokazujem svoju sliku, hvalim ti se,
a ti pališ moju sliku !

Ha ?!

Nato predstavlja vojni savez koji iza sebe ima tradiciju ratova a ne države i to je po tebi veći odraz mržnje od Velike Albanije,ne kontam majke mi...:think:

Eto da i ja malo doprinesem smirivanju strasti, dnevnonpolitickim baljezganjima, kako vrljanje izjavama izmedju domacih i stranih politicara zovu neki moji prijatelji sa fb-uka.
U principu,ova izjava je izrezirana kao i 99% izjava SVIH POLITICARA na ovom svetu ali eto, da na ovom forumu ne bude bas svaka tema protiv EU i zapadnih zemalja, evo jedne izjave u prilog Srbiji.

http://www.kurir-info.rs/vesti/poli...odgovorna-provokacija-albanaca-clanak-1589736

Neodgovorna provokacija na utakmici Srbija-Albanija. Nadam se da će premijeri obe države uvideti potrebu za unapređenjem diplomatskih odnosa
Šef švedske diplomatija Kerl Bilt se oglasio na društvenoj mreži Tviter i osudio napad Albanaca tokom utakmice sa Srbijom.

Bilt navodi da je to bila " neodgovorna provokacija Albanaca".

- Neodgovorna provokacija na utakmici Srbija-Albanija. Nadam se da će premijeri obe države uvideti potrebu za unapređenjem diplomatskih odnosa.

Eto da i ja malo doprinesem smirivanju strasti, dnevnonpolitickim baljezganjima, kako vrljanje izjavama izmedju domacih i stranih politicara zovu neki moji prijatelji sa fb-uka.
U principu,ova izjava je izrezirana kao i 99% izjava SVIH POLITICARA na ovom svetu ali eto, da na ovom forumu ne bude bas svaka tema protiv EU i zapadnih zemalja, evo jedne izjave u prilog Srbiji.

http://www.kurir-info.rs/vesti/poli...odgovorna-provokacija-albanaca-clanak-1589736

Neodgovorna provokacija na utakmici Srbija-Albanija. Nadam se da će premijeri obe države uvideti potrebu za unapređenjem diplomatskih odnosa
Šef švedske diplomatija Kerl Bilt se oglasio na društvenoj mreži Tviter i osudio napad Albanaca tokom utakmice sa Srbijom.

Bilt navodi da je to bila " neodgovorna provokacija Albanaca".

- Neodgovorna provokacija na utakmici Srbija-Albanija. Nadam se da će premijeri obe države uvideti potrebu za unapređenjem diplomatskih odnosa.

Lepo je što potparol američkih stavova za Evropu prvo dijagostikovao a zatim i osudio provokaciju Albanaca , iako to pokazuje dvoličnost Amera stvara se utisak da konačna odluka neće biti negativna po Srbiju u smislu da se neće odlučiti da ishod utakmice bude 3:0 za Albance. Ovo najverovatnije znači da će se odigrati nova utakmica na neutralnom terenu bez publike.

http://www.dnevno.hr/sport/nogomet/...ijorit-ce-se-u-beogradu-i-za-tjedan-dana.html
Turci najavljuju: Zastava Velike Albanije vijorit će se u Beogradu i za tjedan dana
Turski navijači najavljuju vijorenje zastave velike Albanije u Beogradu.

Navijači turskog kluba Bešiktaša najavili su da će i oni na istom stadionu u Beogradu za točno tjedan dana razviti zastavu velike Albanije, pišu srpski mediji.

Naime, Partizan u sklopu 3. kola Europske lige 23. listopada dočekuje Bešiktaš, a na forumima turskih navijača može se pročitati potpora Albancima te najava da će i oni sa sobom donijeti istu zastavu te je ponosno zavijoriti.
.............................................................................................................
da li je moguće...:eek:

Back