ПРЕКИНУТА ИЗЛОЖБА КОСОВСКИХ УМЕТНИКА У БЕОГРАДУ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

b.brdo

Zainteresovan član
Poruka
260
Adem Jašari kao pop ikona

Izložba „Odstupanje“ se, kako se navodi u tekstu kataloga, „bavi preispitivanjem dominantnih kulturnih hegemonija, nacionalnih i rodnih identiteta u polju vizuelne umetnosti“, a od 7. februara biće otvorena i u Kontekst galeriji u Beogradu.

Malićijev rad „Licem u lice“ (Face to Face) u Vorholovom stilu prikazuje Prislija, kao ikonu američke pop-kulture, i Jašarija, kao mitologizovanog borca OVK koji je za kosovske Albance heroj poslednjih ratova. Ironizujući oba lika kao ikone savremene potrošačke pop kulture, Malići kritikuje poziciju upotrebe i zloupotrebe protagonista poslednjeg rata na Kosovu. Drugim radom „Nada“ (Hope) pokazuje kako je nada na ovim prostorima teško vidljiva, ali ipak postoji.

Direktor MSUV Živko Grozdanić izjavio je da je ideja izložbe bila da se pokaže drugo lice umetničke scene
- Oni kritikuju popularizaciju ratnog zločinca u kosovskom društvu i ovo je antiratna umetnost, naglasio je Grozdanić, dodajući da bi „u antiratnoj umetnosti dobrodošli i radovi srpskih umetnika koji bi kritikovali popularizaciju Ratka Mladića i ostalih ratnih zločinaca“.

Izložbu „Odstupanje“ su organizovali Institut za fleksibilne kulture i tehnologije - Napon u Novom Sadu i Kontekst galerija, u koprodukciji sa Rizomom iz Prištine, a podržali su je Evropska kulturna fondacija (ECF), „Prohelvetia“ iz Beograd, Centar za kulturu Stari grad u Beogradu i Inicijativa mladih za ljudska prava. U MSUV izložba će biti otvorena do 5. februara, a u Kontekst galeriji od 7. do 22. februara.

Oni kritikuju popularizaciju ratnog zločinca u kosovskom društvu i ovo je antiratna umetnost, naglasio je Grozdanić

Ево како лаже Директор МСУВ Живко Грозданић:NIN: Zasto si se opredelio za Jasarija nasuprot Prisliju, kao sredstvu da izrazis nezadovoljstvo savremenom heroizacijom i mitologizacijom likova?

DREN MALJICI, umetnik: Ne bih rekao da je nezadovoljstvo. Prva stvar koju bih rekao za Adema Jasarija je da on predstavlja coveka koji je zajedno sa svojim 51 clanom porodice branio svoju kucu. Njegovo zrtvovanje dalo je povod da se od njegove licnosti napravi legenda.
 

b.brdo

Zainteresovan član
Poruka
260
Адем Јашари из села Доњи Преказ био је главни у Дреници. Руководио је свим терористичким акцијама. Он је био командант читаве Дренице. И Адемов отац Шабан Јашари, старац од 72 године пуцао је на припаднике МУП Србије. Давне 1981. године убијено је неколико полицајаца, као и 1991, када је једна полицијска патрола покушала да ухапси Адема Јасарија, који је од тада био у бекству. У међувремену је због тероризма осуђен на 20 година затвора.

Његови сарадници су јавно причали о његовим злоделима. Када је 1997. године у Окружном суду у Приштини суђено је 15-чланој групи које је оптужница теретила да су као припадници сепаратистичке илегалне органиизације извели неколико терористичких акција у општинама Глоговац, Вучитрн и Косовска Митровица у којима је убијено четири, а рањено 16 лица, сви оптужени су помињали Јашарија. Првооптужени је био Бесим Рама, који је на саслушању признао да је учествовао "само" у нападу на патролу милиције у насељу Сипоље на путу Косовска Митровица- Пећ 17. јуна 1997. када је у службеним колима убијен милиционер Предраг Ђорђевиц, а тешко рањен његов колега Зоран Вукојичић. Описујући тај напад он је признао да је на патролу милиције пуцао из аутомата, заједно са Адемом Јашаријем који је пуцао из своје снајперске пусшке. Пуцао је, према сопственом признању, стојеци, из непосредне близине на аутомобил у коме су се налазили полицајци, сакривен у грмљу:

- Адем Јашари ме преварио. Позвао ме да те вечери идемо у кафану и да понесем аутомат. Када смо колима изашли на асфалтни пут, сватио сам да не идем у кафану, и успротивио сам се. Јашари ми је рекао да ћемо други пут отићи у кафану, а сада да се иде у једну акцију. Мислио сам да одустанем, али сам се уплачио, па сам морао да пристанем, - испричао је на суду Бесим Рама.
 

b.brdo

Zainteresovan član
Poruka
260
Надлежни санкционишите, ако сте поштени, ове псовке!

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Београд, 6. II 2008.

УМЕТНОСТ ТЕРОРИЗМА

Отварање "уметничке изложбе" са ликом шиптарског терористе Адема Јашарија у центру Београда, најављено за четвртак, 7. фебруар 2008, представља слику и прилику понижене и окупиране Србије.

О каквој се "уметничкој слободи" заправо ради, речито сведочи изјава Дрена Маљићија, једног од аутора, који је не трепнувши устврдио како је бандит и убица Адем Јашари "човек који је бранио своју породицу и свој народ"!

Отачаствени покрет Образ позива све родољубиве Србе и Србкиње да дођу на отварање изложбе у Центру за културу Стари Град, Капетан Мишина 6 а, у 19 часова, и покажу шиптарским сепаратистима и њиховим београдским помагачима шта мисле о уметничким и политичким дометима ове манифестације.

СВЕ ЗА ОБРАЗ, А ОБРАЗ НИ ЗА ШТА!

Отачаствени покрет Образ
Информативна служба


И организација НАШИ долази сутра:Галерија Контекст - Београд, 7. фебруар у 19 часова!

Помозимо им у одступању!!!

Изложба савремене приштинске уметности "Одступање" у Музеју савремене уметности Војводине, која ће ускоро бити приказана и у Београду, изазвала је контроверзне реакције због рада који представља Елвиса Прислија и бившег вођу ОВК Адема Јашарија као поп иконе - док представници појединих странака сматрају да је реч о подршци сепаратизму на Косову, кустоси одговарају да је реч о неразумевању савремене уметности и да такве оптужбе представљају манипулацију у дневнополитичке сврхе.

Изложбу су осудили новосадски одбори Демократске странке Србије и Социјалистичке партије Србије, а њено затварање затражило Удружење расељених са Косова, док је у њену одбрану, између осталих, стао и председник Скупштине Војводине Бојан Костреш, који ју је и отворио 22. јануара.

Сматрајући да је управо реч о поставци са антиратним порукама, која има критички став према садашњој косовској ситуацији и популарној култури која велича борце као што је некада величан Присли, Костреш је, како је пренела "Политика", изјавио да је реч о сасвим младим косовским уметницима који су, самим тим што су прихватили да дођу и излажу у Новом Саду, показали да Косово доживљавају као део Србије.

"А да су неки политичари који данас заседају и праве буру око овога дошли на изложбу, имали би прилику да прошире своје ускогруде видике", додао је председник војвођанског парламента поводом бурних реакција на изложбу која се бави преиспитивањем доминантних културних хегемонија, националних и родних идентитета у пољу визуелне уметности, а од 7. фебруара биће отворена и у Контекст галерији у Београду.

Кустоси поставке (Вида Кнезевић - Београд, Кристиан Лукић - Нови Сад, Ивана Марјановић - Беч / Београд и Гордана Николић - Нови Сад) поручили су да свака манипулација дневнополитичке садржине са било које стране представља неразумевање улоге уметности и културе у савременом друштву као фактора повезивања у региону, пренео је "Данас".

"Ова изложба и друге сличне иницијативе у региону показују да је могуће превазићи тешко наслеђе прошлости кроз универзални говор савремене уметности. То у исто време значи да је заједничка будућност на Балкану могућа", навели су кустоси поставке "Одступање", која обухвата радове 11 приштинских уметника млађе генерације.

Малићијев рад "Лицем у лице" (Face to Face) у Ворхоловом стилу приказује Прислија, као икону америчке поп културе, и Јашарија, као митологизованог борца ОВК који је за косовске Албанце херој последњих ратова. Иронизујући оба лика као иконе савремене потрошачке поп културе, Малићи критикује позицију употребе и злоупотребе протагониста последњег рата на Косову. Другим радом "Нада" (Hope) показује како је нада на овим просторима тешко видљива, али ипак постоји.

Директор МСУВ Живко Грозданић изјавио је да је идеја изложбе била да се покаже друго лице уметничке сцене Приштине и да се не бави никаквом политичком промоцијом, већ је реч о уметницима који се критички односе према ентропијама у косовском друштву, као што је и спорни рад на којем је приказан ратни злочинац, пренела је "Политика".

"Они критикују популаризацију ратног злочинца у косовском друштву и ово је антиратна уметност", нагласио је Грозданић, додајући да би у антиратној уметности добродошли и радови српских уметника који би критиковали популаризацију Ратка Младића и осталих ратних злочинаца.

Грозданић је рекао и да је договорено и да српски уметници ускоро гостују својом изложбом у Приштини, изражавајуђи уверење да је могућ разговор Косова и остатка Србије на плану уметности и културе и језиком уметности и културе, те да је изложбом "Одступање" то и доказано.

Излозба "Одступање" бави се преиспитивањем доминантних културних хегемонија, националних и родних идентитета у пољу визуелне уметности који су дефинисани балканским партикуларизмима, доктринама ограницене суверености, конфликтима глобалних безбедносних алијанси, национализмима, условима и последицама евроатлантских интеграција и уцврсцивања капитализма.

У МСУВ изложба ће бити отворена до 5. фебруара, а у Контекст галерији у Београду од 7. до 22. фебруара.

Удружење НАШИ позива све патриоте, симпатизере и чланове да дођу на
ИЗЛОЖБУ САВРЕМЕНЕ ПРИШТИНСКЕ УМЕТНОСТИ
и да сви сложно искажемо свој став према оваквом виду уметности!!!

КАКО РАДИЛИ ТАКО НАМ И БОГ ПОМОГАО!
 

DellBoy-011

Elita
Poruka
22.571
mnogo bre pričate i pišete, a ništa ne radite.

ja pomislio da ste već u Iraq i Avganistanu

a kad ćeš ti na kosovo?

ili samo srbuješ virtuelno?
icon10.gif
 

Conte

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.056
Ma nije to tako , ne razumete....

To sto se dogodilo u NS, nece u BG. U NS su umetnici sa Kosmeta rekli kolegama da se radi o jednom coveku po kome Narodno pozoriste u PR nosi ime, pa ovi iz NS nisu ni sanjali da neko moze da da ime pozoristu po coveku kao sto je doticni, koji nije umeo ni da se potpise a kamoli da je imao veze sa umetnoscu. Mislili cim nosi pozoriste njegovo ime onda mora i da ima neke veze sa umetnoscu. Malo su se zajebali, nista vise....
 

dakica

Ističe se
Poruka
2.605
Ma nije to tako , ne razumete....

To sto se dogodilo u NS, nece u BG. U NS su umetnici sa Kosmeta rekli kolegama da se radi o jednom coveku po kome Narodno pozoriste u PR nosi ime, pa ovi iz NS nisu ni sanjali da neko moze da da ime pozoristu po coveku kao sto je doticni, koji nije umeo ni da se potpise a kamoli da je imao veze sa umetnoscu. Mislili cim nosi pozoriste njegovo ime onda mora i da ima neke veze sa umetnoscu. Malo su se zajebali, nista vise....

Budaletine.... zasto se nisu konsultovali sa S. Samardzicem... nema opravdanja i zato ce da pojedu sva govna koja su izasrali...
 

svetolik trpkovic

Poznat
Banovan
Poruka
9.215
I ovo da stavis u avatar

3711_narodna_muzika_semsa.jpg


a ne nekog kome nisi nasao ni jednu politicku manu...

nego, ne rece mi sta te sprecava da odes u Iraq.....
mmm odlicna slicica kolega primicu je k znanju :D, a sto se tice vojske upravo je taj sa slike uvek izbegavao resor odbrane jer mu je kao starom udbasu u dusi uvek na prvom mestu bila policija i udba a za vojsku ga je boleo ... uostalom sto ne odes kao hajduk ili komita na KiM kao nasi slavni pretci ?
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.