Prekid telefonskih linija između Hrvatske i Srbije 1991-1996

Mrkalj

Buduća legenda
Poruka
33.764
Znamo da je do toga došlo, slutimo i zašto, ali ne znam da li je neko pisao (npr. Manolić, Boljkovac, Mesić) ko se o tome dogovorio, kada i gde.

Ili, ako nije bilo dogovora o tome, jer nije nužno pošto je prekid mogao biti jednostran, ko je linije prekinuo?

Smatram da je ovo jedan od ključnih memenata koji pokazuju da je rat bio politički poželjan. Prekid komunikacija u cilju kontrole informacija koje su bile kreirane u pravcu dehumanizacije i demonizacije "druge strane" svakako ukazuje na to.

Kada bi postojao dokaz ili makar indicije o postojanju naređenja prekida linija to bi bio izvor od prvorazrednog značaja za noviju istoriografiju.

Danas su još uvek živi ljudi koji su tehnički izveli taj prekid, pa bi istoričari (i novinari straživači) mogli tim da se pozabave dok ne postane kasno.

Hvala na obaveštenju.

Poslednja izmena:
Mislim da površno gledaš i taj rat i taj odnos.

Da je bio dogovoren, verovatno jeste, ali su namere mnogo dublje od "neko je posvađao jadni narod".

To je pitanje interesa, novca (ne onog tajkunskog) , kontrole i dominacije. Kasnije su se verovatno tu udenuli kojekakvi opskurni likovi (koje sada vidimo kao neke bogatašae) sa svojim interesima.

Mislim da površno gledaš i taj rat i taj odnos.

Da je bio dogovoren, verovatno jeste, ali su namere mnogo dublje od "neko je posvađao jadni narod".

To je pitanje interesa, novca (ne onog tajkunskog) , kontrole i dominacije. Kasnije su se verovatno tu udenuli kojekakvi opskurni likovi (koje sada vidimo kao neke bogatašae) sa svojim interesima.

A na osnovu čega si stekla takav utisak?

Kad sam pominjao prvorazredni značaj, nisam mislio da je to uzrok rata. Uzrok je, naravno, promena ravnoteže sila u svetu; pad SSSR-a i komunizma iscrpeo je NATO-ovu (nazovimo to tako) potrebu za postojanjem Jugoslavije.

Nemačka Privredna komora 1989. godine poslala je svim svojim firmama koje su poslovale u Jugoslaviji upozorenja da će se SFRJ uskoro raspasti uz krvavi rat. To upozorenje bilo je odštampano na svetlocrvenom papiru.

Poslednja izmena:
A na osnovu čega si stekla takav utisak?

Kad sam pominjao prvorazredni značaj, nisam mislio da je to uzrok rata. Uzrok je, naravno, promena ravnoteže sila u svetu; pad SSSR-a i komunizma iscrpeo je NATO-ovu (nazovimo to tako) potrebu za postojanjem Jugoslavije.

Nemačka Privredna komora 1989. godine poslala je svim svojim firmama koje su poslovale u Jugoslaviji upozorenja da će se SFRJ uskoro raspasti uz krvavi rat. To upozorenje bilo je odštampano na svetlocrvenom papiru.

Pa kako misliš da jedna država ili narod odbrane svoj interes kad im rat bude nametnut?

Sa "Mir brate mir" smo došli dovde ...i sve bi to imalo smisla da je isto pevano i u Zg ili Sa.

Pa kako misliš da jedna država ili narod odbrane svoj interes kad im rat bude nametnut?

A na osnovu čega si stekla utisak da to mislim?

Sa "Mir brate mir" smo došli dovde ...i sve bi to imalo smisla da je isto pevano i u Zg ili Sa.

To je upitno jer
pad SSSR-a i komunizma iscrpeo je NATO-ovu (nazovimo to tako) potrebu za postojanjem Jugoslavije.
zato što je Jugoslavija i Pokret nesvrstanih britanski (od NATO-a usvojen) projekat kojim je trebalo zemlje koje su se oslobađale kolonijalizma odvući od SSSR-a i Istočnog bloka koji im je iz sasvim notornih razloga bio mnogo simpatičniji od Zapadnog. Zato je korišćena Jugoslavija, zemlja u kojoj je vladao lažni socijalizam ("sa ljudskim likom") koji je finansiran ogromnim bespovratnim sredstvima sa Zapada, a sama Jugoslavija bila je de facto član NATO-a jer je imala ugovor da je u slučaju napada SSSR-a brane Grčka i Turska, a to znači i ceo NATO. NATO je gradio podzemni aerodrom u Bihaću.

Kada je uništen SSSR, poklopio se interes da se obezglave Nesvrstani, za svaki slučaj, sa večitim intereson Nemačke i Vatikana o širenju uticaja na Balkan, što se najlakše postiže sa divide (et impera), a Amerika tek 1992. uviđa interes u stvaranju vojne baze na prostoru Balkana što je realizovala 1999. kada se primiruju Ratovi raspada Jugoslavije.

A na osnovu čega si stekla utisak da to mislim?

To je upitno jer zato što je Jugoslavija i Pokret nesvrstanih britanski (od NATO-a usvojen) projekat kojim je trebalo zemlje koje su se oslobađale kolonijalizma odvući od SSSR-a i Istočnog bloka koji im je iz sasvim notornih razloga bio mnogo simpatičniji od Zapadnog. Zato je korišćena Jugoslavija, zemlja u kojoj je vladao lažni socijalizam ("sa ljudskim likom") koji je finansiran ogromnim bespovratnim sredstvima sa Zapada, a sama Jugoslavija bila je de facto član NATO-a jer je imala ugovor da je u slučaju napada SSSR-a brane Grčka i Turska, a to znači i ceo NATO. NATO je gradio podzemni aerodrom u Bihaću.

Kada je uništen SSSR, poklopio se interes da se obezglave Nesvrstani, za svaki slučaj, sa večitim intereson Nemačke i Vatikana o širenju uticaja na Balkan, što se najlakše postiže sa divide (et impera), a Amerika tek 1992. uviđa interes u stvaranju vojne baze na prostoru Balkana što je realizovala 1999. kada se primiruju Ratovi raspada Jugoslavije.

Lično mislim da nije pitanje šta je NATO-u trebalo već kako smo se mi snašli, zašto tako i kako smo mi mogli ostvariti svoj interes.

NATO je do prisustva na Balkanu i baze trebao neki put, i sigurna sam da ga je on i kreirao, a na tom putu naše je bilo da se ili pomirimo ili borimo ( jer očigledno je da nije baš dobar za nas bio ni tada, a ni sada) ."Mir brate, mir" je bila jedna od strategija za nas NATO na tom putu.

I sada se vodi borba- a ona je prosta ko će i da li će da kontroliše nas od Balkanskih ološa. Kao što je "problem sa Turcima" nastao kad su nas kontrolisali Arbanasi i kasnije poturčeni domicilni, tako i sada imamo problem kad nam nameću Hrvate i Albance na nivou regiona i muslimane u Bosni.

I umesto da razmišljamo kako da se borimo za životni prostor ( ako nam je stalo) nezato što smo najamnici nekom "stranom investitoru" već zato što bi navedeni držali i nas i "stranog investitora" u šaci mi se zamajavamo kojekakvim jugodlovenštinama koje nas i dovelo dovde.

Back