Преиспитивање

Легенда_001

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.283
Много пута сам од своје младоси чуо тај израз, који је и мени у млађем добу био намењен, изречен.

Нисам знао ни шта то значи, а камоли да то учиним. :)
Током времена, због бурних дешавања у мом животу, лагано сам улазио у сазнања која су ме навела да спознам значење овог термина и како да се поставим, како да спроведем у дело.

Па сад, поштовано Форумаши, волео бих да чујем ваше мишљење и искуства, шта значи ПРЕИСПИТИВАЊЕ САМОГ/У СЕБЕ, као неке примере на које би ставили акценат. :D

demotivacija.hr_Misli-Mjesto-gdje-cinimo-najgore-grijehe_130646646080.jpg

to je prices koji sveprisutan, ko nema to u mladje dane nece ni kasnije imati

starost je mudrost tako kazu, al je vise iskustvo

Тако је, слажем се... :)

Али када си прву пут стекао спознају, када си и да ли си икад преиспитивао самог себе? :)

Сечаш ли си икакве ситуције у свом животу која те је навела да се замислиш, да почнеш да размишљаш у том правцу? :)

Poslednja izmena:
ja mislim da sam to uvek radio, u kojim razmerama e o tome se moze pricati, sigurno da kao tinjedzer nisi tolko svesan i sposoban, al kasnije kad malo stanes i porazmislis sta i kako, onea pocinje taj proces malo intenzivinije

ja mislim da sam to uvek radio, u kojim razmerama e o tome se moze pricati, sigurno da kao tinjedzer nisi tolko svesan i sposoban, al kasnije kad malo stanes i porazmislis sta i kako, onea pocinje taj proces malo intenzivinije

Свакако, ти си сасвим свестан свега тог, међутим, да се приметити код многих, да иако зађу у године, немају чак ни самокритичност, а јасно се види, да никад нису преиспитали себе, и срљају главом крз зид, мислећи да тако могу остварити све своје циљеве у животу...

Свакако, ти си сасвим свестан свега тог, међутим, да се приметити код многих, да иако зађу у године, немају чак ни самокритичност, а јасно се види, да никад нису преиспитали себе, и срљају главом крз зид, мислећи да тако могу остварити све своје циљеве у животу...

da bas tako to i ja mislim

Ne verujem u neko preispitivanje, bar ne kao nešto odvojeno i dramaturško

To je sazrevanje, koje dolazi spontano, a kod nekih nikada i ne dođe. Da li iz razloga što su primitivni do krajnosti, ili što su savršeno uravnoteženi i sračunati, čak i u adolescenciji i mladosti, je manje bitno

To je tema romana "Derviš i smrt" , "Zločin i kazna" i Kamijevog romana "Sretna smrt"

Prilično spontan proces. Glava se sama defragmentira. Obično se od tebe ne očekuje da učestvuješ, niti da obraćaš pažnju. Vegetativni sistem je tvoj drug. Doduše, ponekad mu treba nalupati par kvrga, jer zna da se.
Ako moraš pa ručno, ni to nije opas. Pak, moraš sebi dozvoliti odredjenu dozu samosvesti.
Retko ko je ružan samom sebi, unutar samoga sebe. Unutar je kućica, kavez organski za vašu psihu. Ne očekujete iko drugi tu da nabasa. Ali desi se.
Propriocepcija, interocepcija i eksterocepcija. Treba poznavati sve svoje cepcije. Sve svoje senke.
Nekada može biti jako prijatno nositi ih mesto svoje kože. Naravno, na odredjeno vreme.
Senke su kao slatkiši za dušu. Mogu da pokvare tibu psihi.

Па сад, поштовано Форумаши, волео бих да чујем ваше мишљење и искуства, шта значи ПРЕИСПИТИВАЊЕ САМОГ/У СЕБЕ, као неке примере на које би ставили акценат. :D

... hm, ovako nekako :

Kako to da si uvijek u pravu, zar je moguce da nikad grijesis ... (pazua od 3.6 sekundi za dumanje) ... pa jbt, zivim u svijetu idiota !

Poslednja izmena:
pa ja da se preispitujem profesionalno, dosta tako nešto mnim

Ааа, капито. И то може, али мораш се припремити, није тешко...:D

- - - - - - - - - -

... hm, ovako nekako :

Kako to da si uvijek u pravu, zar je moguce da ne nikad grjesis ... (pazua od 3.6 sekundi za dumanje) ... pa jbt, zivim u svijetu idiota !

Одлично! :D

Капирам да си увидео да на основу неких чињеница које су други покушали негирати те, и навести на погрешан пут. То је нешто што скоро свакодневно имамо, покушај туђе доминације над другима, без трунке разума... :)

Много пута сам од своје младоси чуо тај израз, који је и мени у млађем добу био намењен, изречен.

Нисам знао ни шта то значи, а камоли да то учиним. :)
Током времена, због бурних дешавања у мом животу, лагано сам улазио у сазнања која су ме навела да спознам значење овог термина и како да се поставим, како да спроведем у дело.

demotivacija.hr_Misli-Mjesto-gdje-cinimo-najgore-grijehe_130646646080.jpg

meni bi najbolje bilo da ne sruckam i ne filozofiram jer ja svaku sitnicu preispitam tako da na kraju mozeimati milion mogucnosti i znacenja...
elem sve jeok ali u meri...a ja nikad meru nisam imala..

meni bi najbolje bilo da ne sruckam i ne filozofiram jer ja svaku sitnicu preispitam tako da na kraju mozeimati milion mogucnosti i znacenja...
elem sve jeok ali u meri...a ja nikad meru nisam imala..

Очигледно да ти је демагогија јача страна, и ето разлога да под хитно преиспиташ себе... :)

У некој мери, ако човек није спреман на много тога.

Иначе, истина је да заустави човека, да стане у место неко време, и пусти да се свет окрече око њега, док не спозна сву своју ситуацију, и увиди шта није ваљало, а шта јесте, те се руководећи тиме, настави свој животни пут, као нов човек, односно, мало другачији него што је био, зависно од саме тежине проживљеног... :)

У некој мери, ако човек није спреман на много тога.

Иначе, истина је да заустави човека, да стане у место неко време, и пусти да се свет окрече око њега, док не спозна сву своју ситуацију, и увиди шта није ваљало, а шта јесте, те се руководећи тиме, настави свој животни пут, као нов човек, односно, мало другачији него што је био, зависно од саме тежине проживљеног... :)

Istina, ali znam ljude koji su iz jedne greške otišli u drugu krajnost. Za kvalitetno preispitivanje potrebno je poznavati i sebe i sredinu u kojoj se nalaziš. To nije lako, nije brzo, potrebne su godine. Možda je preispitivanje pre zabava starijih nego mladih

Istina, ali znam ljude koji su iz jedne greške otišli u drugu krajnost. Za kvalitetno preispitivanje potrebno je poznavati i sebe i sredinu u kojoj se nalaziš. To nije lako, nije brzo, potrebne su godine. Možda je preispitivanje pre zabava starijih nego mladih

Није забава ни најмање, већ веома тежак део психолошког третмана над самим собом, не зато што то неко жели, већ најчешће због силе која га наводи на то... :)

То вечином долази са годинама, зависно од окружења у којем живи, и утицаја спољних фактора на живот индивидуе и најближих у породици. :)

Међутим, увек је боље да док је човек млад почне да преиспитује себе, него да чека да га сила потера да то чини.

Они који чине кобне грешке, чине то због брзоплетости своје, доношењем закључака, не сачекавши да се искристалише сазнање које су увидели, те онда иду из грешке у грешку... :)

Лепо је речено, "не доноси никад закључке". :)

Где је граница у преиспитивању себе, а не зачи у "негативно", забрањено? :)

Dobro ti pitanje posle dva meseca pause!
Naime,na temi se nalupavalo I samo je "vinodol" ukazao na negativnu stranu preispitivanja!
Preispitivanje posle nekog doživljaja kao učesnika od kog je tok dešavanja manje vise zavisio je kao kajanje posle kresanja!
Đevojka ostala trudna I ti se kaješ? Mani me...:lol:
Dakle,preispitivanje je truba I obično lelemuđenje o onom šta je prošlo!
Introspekcija je nešto sasvim drugo! A to već u startu podrazumeva jedan inspekcijski pregled (poželjno I stavljanje na papir!)
svog superega:moralmih normi kojima se upravljaš,sopstvenih obrazaca ponašanja,navika,tipičnih reakcija (reaktivnost) u
tipičnim situacijama I td..
Već takvim zalaskom pod svoju kožu ćeš ustanoviti da već to nije lako menjati!
A tek ego! ! ! (Emocionalno-funkcionalni basis psihe)
O Idu neću ni da govorim-to je nedodirljivo (instikti,porivi,želja za životom itd)
Superego možeš oplemenjivati! Pokušavanjem eksperimenta primene neke od zapovesti Isusa Hrista iz besede na gori
(5 poglavlje Jev,I.H.po Mateju)ili Kategoričkog moralnog imperativa I.Kanta ili Deklaracije OUN o ljudskim pravima,Četiri plemenite istine Bude...
Takođe se superego oplemenjuje čitanjem mnoštva knjiga sticanjem polivalentnom mudrosti,ali to zavisi I od inteligencije,a I od
samog karaktera ega...
Recimo,sticanje savremenih ,tejlorizovanih znanja I veština uma I akcije u ovom kapitalističkom društvu,nadograđuje superego na funkcionalan,
dobitnički materijalno,način,ali ga sputavajući za druge vidove funkcija! Valja I tu biti umeren I odmeren-prihvatati ta znanja I veštine,ali ih izbegavati u porodici I s prijateljima!:mrgreen:
Dakle-preispitivanje je gubljenje vremena I zakasnelo kažnjavanje svog ega!
Pokušaj poboljšanja kvaliteta svog superego je daleko korisniji I lepši!

" Spoznaj sebe samog "
je ključna poruka kako velikih svetskih religija
tako i humanističkih nauka.

Kada sam spoznao sebe - i zavoleo sam se !

Onda sam radio na dogradnji svojih društvenoprihvatljivih osobina
i na razgradnji onih neprihvatljivih.
I tako ceo život.

Hvala Tvorcu što me je stvorio,
kao i na mogućnosti da to nadogradim.

Kontrolni organi - društvo i priroda koja me okružuje,
zasad kažu da sam na dobrom putu
i da ću uskoro proći glavni životni KPS ( kontrolno propusna stanica ),
a to je 60-ti rođendan.

Smatram da ko dostigne ovo doba može reći :
Bio sam u pravu, moj život je imao smisla !
( više sam koristio ovoj vasioni, nego što sam smetao )

Back