Pregrevanje hard diska?

dejanpera

Zainteresovan član
Poruka
129
Imam ubacena 2 harda,jedan od 160,drugi od 250,oba WD i primetio sam da mi se pregrevaju vec neko vreme,pre neki dan kad je duze bio ukljucen komp,bili su usijani,zato sam danas odlucio da skinem oba i da vidim sta se desava.Primetio sam da plasticni deo i jednog i drugog je poceo da se topi(nisam siguran ali taj deo ima neke neravnine,iz iskustva znam da to moze da bude od velike temperature)Te neravnine su i kod jednog i kod drugog harda na istoj strani samo sto su kod ovog od 250 izrazenije.Sada sam izbacio ovaj od 250gb a cooler sa kucista prebacio na njemu da ga hladi.Komp mi je vec sat vremena ukljucen i sada je hard poprilicno mlak(mozda je od ventilatora,ali sumnjam),stavise mislim da ima standarnu temperaturu.Plastika koja je istopljena je mlaka ili da kazem hladna a malo veca temperatura je na 5 cm od kabla za napajanje harda (ili kako se vec zove :).I pre kada su bila ukljucena oba hard diska i kada su bili pregrejani i sada kada je ukljucen samo jedan hard komp koci i blokira povremeno i to traje od 10 sekundi a vrlo retko(desava se kada mi je ukljucen ceo dan) i do 4 minuta.Zna li neko u cemu je problem?

ako se usijavaju ne bi me cudilo da naguraju 55c,uzmi everestom ili hwmonitorom (to su inace programi ) vidi kolike su temperature pa lepo napisi,ili postavi print screeen
moze jedno ocitavanje po paljenju (izvinjavam se ,ukljucivanju ) kompa a jedno nakon nekih par sati rada.

topljenje delova harda je suludo,to je kao da vozis auto bez kapi ulja ili rashladne tecnosti,znaci neodrzavanje

skini i hdtune ili sentinel pa ih skeniraj na bad sektore (ne quick scan vec normalan) i vidi sta kaze health zapis,ovo za kocenje kompa mozda je uzrokovano temperaturom (navikao si ga na vrelo pa mu sad smeta "hladnoca" :) ) ,losim sektorima,operativnim sistemom ...

kad sve to proveris pa vidis u kakvom si stanju diskovi ,resenje je ubacivanje ventilatora na prednju stranu kucista koji ce duvati preko njih

@georgejune ma nije topaoi vazduh u prostoriji a ventilator mi u kucistu ne zmaci puno jer mi je kuciste otvoreno.
Vec sam naveo da sam izvadio jedan i ubacio ventilator da ga direktno hladi i hard je sdtvarno hladniji ali koci nenormalno.
@fox_87Probao bih ja sve to ali toliko koci da to nije normalno.Imao sam neki program mislim da je fun speed,pokazivao mi je temperaturu od 60 i kusur al mislim da to temperatura cpu al nisam siguran.,Druge 2 tem,perature na koje tipujem da su temperature harda su oko 42 a kad se pregreju hard(poslke 3,4 sata) pokazuju 50-52.A sta spada pod "odrzavanjem",ulje i vodu sigurno nemam da dolivam :D.Da naglasim otkad sam izbacio jedan hard a na drugi stavio ventilator nema vise poovecane temperature,sada mi je glvni problem to kocenje kompa?

skinuo sam hd tune.probao sam prvo benchmark ali mi je prikazivalo gresku zatims sam isao na error scan i samo 2 bloka su mi prikazana kao ostecena,zatim sam opet isao na benchmark i testiralo je,minimalna brzina 7.8 mbit\s prosecna 29,5 mbit\s a maksimalna 61 mbit\s.

Poslednja izmena:
ako mislis na 2 kockice to nije "samo",u njima moze da se nalazi na stotine sektora

ne kapiram poentu benchmark testa,rezultati ce biti losi ako zasteka kod ostecenog sektora,a i koji bench da odradi read,write...

hd tune ti je potvrdio sto se i ocekivalo,imas bad sektore,ono sto treba vise da te zanima je to koliko ih ima,gde su locirani i kakav je health harda,to mozes da proveris i u hd tune i u sentinel-u

2cn8sj4.jpg

4l0yag.jpg

postupak oporavka je ovaj,i nije zagarantovan:

1.rezes sve bitne podatke sa harda i oprostis se sa njim kako dolikuje :confused:
2.pokreces hdd regenerator,i on vrsi oporavak (meni je brze radio iz windowsa al je mozda pametnije ici boot iz dos-a)
on ce ti pokazati koliko ih je nasao,koliko je uspeo da oporavi ili ne
ako imas ne oporavljene,pametno bi bilo da taj deo harda izdvojis i ne particionises,kako se ne bi koristio
4.low level format odraditi sa hdd guru

[u slucaju da imas ne oporavljene sektore,prvo odradi low level format,pa zatim izdvajanje particija]

Poslednja izmena:
Ok,hvala,pokusacu ovo da odradim pa cu da javim,ali trebace mi duze vremena dok sve iskopiramsa harda.Inace pokazuje mi samo 2 losa od 2500 blokova ili 0.1% pa sam zato mislio da nije mnogo strasnoa healt status mi je na warning tj. [c5] current pending sector 200 200 0 8 warning i [C7] Ultra DMA CRC Erorr Count 200 200 0 5 warning.Neznam da ubacim screenshot pa moram ovako :D

E da, jednom godišnje ne bi bilo loše poskidati sve ventilatore, očistiti ih od prašine,
otvoriti nalepnicu i kanuti par kapljica ulja za šivaće mašine.. posle stavim selotejp kao poklopac.

Dalje, moja matična ploča ima, osim CPU, praktično samo jedan veći čip. Taj čip je u originalu
imao samo hladnjak, koji je bio prilično vruć, pa sam i njemu stavio ventilator - onaj mali od P1.

E da, jednom godišnje ne bi bilo loše poskidati sve ventilatore, očistiti ih od prašine,
otvoriti nalepnicu i kanuti par kapljica ulja za šivaće mašine.. posle stavim selotejp kao poklopac.

Dalje, moja matična ploča ima, osim CPU, praktično samo jedan veći čip. Taj čip je u originalu
imao samo hladnjak, koji je bio prilično vruć, pa sam i njemu stavio ventilator - onaj mali od P1
.

Bolja je ...GRAFITNA MAST ZA HOMOKINETIČKI....NE CURI....vratiš gumeni poklopčić i nalepnicu...I ZABORAVIŠ NA NJEGA...:ok:. ( jer je trajno podmazan..:)..)

:super: IDEJA...;).

Back