Predrasude i donosenje suda o drugima na osnovu izgleda i ponasanja

Pitanje je prosto, zasto i koliko donosimo sud o nekome na osnovu izgleda i ponasanja, a da pritom ne znamo tu osobu?
Da li to nas instinkt odbrane, tj. strah od nepoznatog proradi, pa se vodimo onim sto znamo, lupam sada, celava glava, kajla, besan auto, pa mora da je neki krimos, opasan lik, mafija tebra i slicne pretpostavke?

Sve ljude vidimo kroz neke kalupe. Mnogi ljudi nas podsecaju na ljude koje vec poznajemo. Tacno mozemo da ukalupimo mnoge i nalepimo im neke etikete.
I po mom misljenju to cesto ima smisla koliko god neko mislio drugacije.

Znas otprilike sta ko misli i sta i zasto moze da uradi, ali za to je potrebno biti bas drustveno aktivan i imati bas neko iskustvo u tom pogledu.

Pitanje je prosto, zasto i koliko donosimo sud o nekome na osnovu izgleda i ponasanja, a da pritom ne znamo tu osobu?
Da li to nas instinkt odbrane, tj. strah od nepoznatog proradi, pa se vodimo onim sto znamo, lupam sada, celava glava, kajla, besan auto, pa mora da je neki krimos, opasan lik, mafija tebra i slicne pretpostavke?

Zato što se imidž gradi prema afinitetima, a karakter ispoljava kroz stav i ponašanje.
Sigurno da zavisi i od "posmatrača" u kojoj meri je sposoban da prepozna i uklopi odredjene crte.
Slažem se da itekako ima smisla.

Zato što su izgled i ponašanje sastavni deo jedne osobe. Nije to nikakv strah ili odbrana, već obično dekodiranje pojava u sopstvenom okruženju.

To zna i dete iz srednje skole da ti odgovori....

Sto je veci primitivizam sredine to je jace stereotipno misljenje i ponasanje.
A primitivizam raste iz razlicitih razloga, a jedan od njih je glupost, drugi agresivnost, treci losi modeli ponasanja ustanovljeni privremeno ili vec integrisani.

Npr sadasnje drustvo u Srbiji je izuzetno stereotipno...pa ti ces sad objasnjavati da su mladji zbog vaspitanja i medija, a stariji zbog prakse i okolnosti, ali to su samo izabrana objasnjenja.

- - - - - - - - - -

Zato što su izgled i ponašanje sastavni deo jedne osobe. Nije to nikakv strah ili odbrana, već obično dekodiranje pojava u sopstvenom okruženju.

Ovo nije tacno , ali postaje tacno kad stavis pojedinca u okruzenje koje je predrasudno....Drugacije ponasanje prema osobi ne daje mnogo mogucnosti osobi da se ponasa drugacije nego kako su svi ostali zacrtali svoj scenario...nalik na filmski....prema toj osobi...

E to je interesantna tema. Smešno mi je kako drugi komentarišu kao sve znaju kao da žive sa njima a da pri tom što neko se bori i muči pa da bude drugima loš! :fdlan: Ko smo mi da upravljamo drugima još i određujemo ko i kako treba da živi.

pa ako muskarac obuce 'aljinu ja nikad ne pomislim da je on *****, mozda je posao na maskenbal, mozda nastupa negdje, a tek o njegovom karakteru nista ne mogu da znam dok ne popricam sa njim npr.

lupam al zaista nikad ne donosim sud o nekome na osnovu njegovog izgleda sto ne znaci da mislim da nije moguce nekog procjeniti na osnovu toga

naravno da izgled moze da kaze dosta toga a ponasanje jos vise, al mozda mene samo ne zanima ko je kakav, bar ne dok mi to ne postane bitno kad je neka osoba u pitanju

E to je interesantna tema. Smešno mi je kako drugi komentarišu kao sve znaju kao da žive sa njima a da pri tom što neko se bori i muči pa da bude drugima loš! :fdlan: Ko smo mi da upravljamo drugima još i određujemo ko i kako treba da živi.

Ovo je zaista dobro pitanje. Mislim da ljudi vole da se nalaze medju svojima, tj. medju poznatim okruzenjem jer se tako osecaju sigurnije. Primera radi, ako uzmemo neko okruzenje gde svi zive "propisno", zena, deca, nema problema, nema razvoda, porodicne vrednosti na mestu, naravno da ce osoba koja se ne uklapa u to okruzenje, tipa razvedena je, ima aferu iako ima dvoje dece kod kuce i muza/zenu koji ne sluti ista, ili je bio/la u zatvoru da strci i izazove odredjenu reakciju te homogene sredine. Mozda je to uskogrudo, palanacki mentalitet, ali sve sto strci, van nase definicije normalnog, tj. prihvatljivog i ne ukapa se u sredinu privlaci paznju.

Neki ce oformiti svoje misljenje o takvoj osobi jer strci, i to misljenje mozda nece biti pozitivno ni realno, sto nije fer ali desava se. E sad nametati nekom svoje vrednosti, "ti to trebas tako i tako" je vec bezobrazluk, ok je imati misljenje, ali ga drzati za sebe i gledati svoja posla, soliti nekom pamet i sl., posebno ako te ne ugrozava je preterivanje.

zato sto najcesce taj spolji izgled odrazava unutrasnjost,tj neciju potrebu i zelju da ga vide u odredjenom svetlu,i nacin na koji on sam sebe dozivljava...recimo ako neko ima kajlu i glumi ludilo meni ce da deluje nenormalnije nego neki civil obucen po ps-u(sto ne znaci ni da je taj civil skroz kul ali vece su sanse da je lik sa besnim dzipom i orglicom tezom od deteta nervcik koji bi te izlomio da se naslonis na ljubljeni mu bmw:lol:)..
ili ako neka klinkica izbaci planine i stavlja tri tone farbe,meni je to klasican primer trazenja paznje ili nesigurnosti itd...
posebno je bitnan izgled kada zaposljavamo nekog ili kad trazimo posao,jer ako ja odem sa nesredjenim noktima cupava...koji ce poslodavac da me zaposli, jer ako ne brinem o sebi,koliko cu energije tek posvecivati svom radu,ili kako ce me tek dr klijenti videti...
poenta je da je to normalno i potrebno i najcesce su takve pretpostavke opravdane...

Ne bih zeleo da me neko na taj nacin procenjuje, grozim se takvih "poznavalaca ljudi", mogu da prirede puno neprijatnosti pozivajuci se na taj vid "samoodbrane", a u vecini slucajeva rec je o obicnoj gluposti, zatucanosti, ogranicenosti - samoobmanama, a ne "samoodbranama". Ljudima dajem neogranicen broj sansi da pokazu ko su, sta su i koliko vrede, deluje naivno, ali mislim da je ispravno, makar ih ja cenio vise nego sto oni sami sebe cene.

Ali je pogresno zameniti uzrok i posledicu i na osnovu toga dalje razvijati misljenje i teorije i teze...

70844f4e91ff48abd22e834b1d052b5e8827f15c_m.jpg

zato sto najcesce taj spolji izgled odrazava unutrasnjost,tj neciju potrebu i zelju da ga vide u odredjenom svetlu,i nacin na koji on sam sebe dozivljava...recimo ako neko ima kajlu i glumi ludilo meni ce da deluje nenormalnije nego neki civil obucen po ps-u(sto ne znaci ni da je taj civil skroz kul ali vece su sanse da je lik sa besnim dzipom i orglicom tezom od deteta nervcik koji bi te izlomio da se naslonis na ljubljeni mu bmw:lol:)..
ili ako neka klinkica izbaci planine i stavlja tri tone farbe,meni je to klasican primer trazenja paznje ili nesigurnosti itd...
posebno je bitnan izgled kada zaposljavamo nekog ili kad trazimo posao,jer ako ja odem sa nesredjenim noktima cupava...koji ce poslodavac da me zaposli, jer ako ne brinem o sebi,koliko cu energije tek posvecivati svom radu,ili kako ce me tek dr klijenti videti...
poenta je da je to normalno i potrebno i najcesce su takve pretpostavke opravdane...

E ovakve ce vam doci da ih zenite.....Pa joj objasnite nesto sto nije procitala u Lisa ili Pink televiziji...

mnogo лепо објашњено.

Hteli ili ne hteli prosuđujemo čoveka onako kako nam se predstavi.
Prema fizičkom izgledu, držanju i ponašanju. Dok ne porazgovaramo sa čovekom, negde ne možemo drugačije. Sad neko bolje proceni te signale, neko manje.
Osoba koja vam u večernjim časovima ide u susret i lagano se tetura po ulici i mrmlja nešto nerazgovetno ili se svađa sa zamišljenim protivnikom, ukazuje da je sigurno pod dejstvom alkohola, i mi možemo da joj se sklonimo sa puta ili da nastavimo u njenom smeru, odluka je na nama.

Ne možemo da donosimo prve impresije drugačije nego što nam zdrav razum ili naše uslovljeno vaspitanje i ponašenje govori.
Ipak, smatram da ljudima treba pristupiti sa dozom rezerve i negde sačekati da opovrgnu te naše predrasude ili pretpostavke, a opet sa druge strane ako neko eksplicitno odaje neprijateljsko ili neprihvatljivo ponašanje, ko smo mi da mu osporimo to što pokušava da nam kaže, bilo svesno ili nesvesno.

pa normalno da je pojava ogledalo duse,ne/ukusa,statusa u drustvu,vaspitanja,evo ti recimo pandurska uniforma,sta da se prica dalje nisu to nikakve predrasude, sto se pojavi 1 u 20 god spasilac koji dobije orden ako su svi ostali korumpirana govvna

P šta drugo govori o nečijoj ličnosti ako ne nejno ponašanje i izgled (u smislu stila onlačenja)

Back