U svojim ciljevima u prvi plan ističu dekolonizaciju, očuvanje Kosova i Metohije, drugačiji odnos prema EU, jačanje vojske i odbrane i privredni razvoj.
Koje su po vama glavne prednosti i mane Mi u odnosu na ostale liste na desnici?
Po meni prednosti su
1) mogu da otkinu deo naprednjačkog i SPS biračkog tela kao i da izvedu na izbore neke neopredeljene
Marinika Tepić ih podrugljivo naziva Hepi koalicijom i pita se da li će im Vučić dozvoliti da izađu na izbore (
https://www.danas.rs/vesti/politika/izbori-2023/branimir-nestorovic-lista-potpisi/ ). Ja ne razumem kako opozicija ne kapira da je za rušenje vlasti na izborima neophodna opcija poput „Mi glas iz naroda“ koja ima kapacitet da odvuče deo glasača vlasti kao i deo neopredel
Ovo je treće otvaranje iste teme , ne znam o čemu se radi ,možda su predhodne bile nepravilno postavljen , uglavnom prilepiću ono što sam pisao kad je prvi put tema postavljena a tu sam dao odgovor na prednosti i mane ove liste tj. politike ove stranke .
U medicini je bar nekad postojaala jasna razlika imeđu šizofreničara i šizoida , prvi pojam jeste klinički , tj. odnosi se na bolest dok se drugi pojam odnosi na karakter takozvanih običnih ljudi koji naginju sumanutim idejama . I kad se pogleda lista predstavnika tog pokreta , (zapravo stranke) reklo bi se skupina šizoida , ovde mislim na većinu njih, ne na sve. Opet Nestorovič miriše i na sindrom Preletačević I sve one slučaje koji se u zadnji čas misteriozno okrenu Vučiću. Vrlo mi je zamislivo da je njegova uloga razvodnjavanje opozicije ali da ne idem previše u pretpostavke.
No odmah da kažem uprkost navedenom glasaću za njih. A razlog zašto ću to učiniti jeste taj da su oni jedina stanka koja govori o revitalizaciji privrednih funkcija države (o čemu sam na ovom forumu mesecima pisao) koje su pomeli petooktobrskom revoluciom i neoliberalnim narativom ,znači jednom dirigovanim ideološkim jednoumljem . Ovde sam dužan za jednu korekciju , naime za povratak privrednih funkcija državi zalaže se i skupina sa Dragašom na čelu međutim svoje primedbe u vezi njih sam već iznosio.
Elem da se vratim na ove “Mi iz naroda”. Ovde bih istakao jednu osobu koja je nosilac ekonomskog programa te stranke a koji je bitan za celu priču . Naime to je advokat Branko Pavlović.
Kad sam prvi put obratio pažnju na njega mislio sam šta se on kao advokat trti u ekonomiju šta on o tome zna. Međutim kako sam ulazio dublje u ekonomsku materiju pokazalo se da su njegove ekonomske analize tačne a onda sam video da se odgovor nalazi u škuribandi njegove ličnosti. Naime on je sin Bore Pavlovića bivšeg visokog funkcionera srpskog rukovostva koji je bio zadužen za ekonomiju pa osim toga što je mlađi Pavlović završio smer na pravnom fakultetu koji se bavi privredom te u vezi ekonomije poznaje I tu stranu koja se tiče propisa on je još kao mali podučavan od nekoga ko je ekonomiju imao u malom prstu. Naime njegov otac Bora spadao je u ekipu takozvanih liberala čije ime su dobili baš zbog njega. Takozvani srpski liberali nisu dobili ime zbog njihovog zalaganja za veće slobode ljudi ( to bi bilo kao kad bi kanibale nazvali humanitarcima) pošto se za vreme istih dešavao najveći progon slobodnomislećih ljudi (spaljivanje stripova, izbacivanje profesora sa fakulteta, zabrana časopisa itd) To ime su oni dobili jer je Bora Pavlović da bi povećao konkurentnost na tržištu uvezao neku robu a Titoističke novine ( a Tito je tada u liberalima video ozbiljnu pretnju njegove vlasti) su takav potez proglasili liberalnim , zaostatkom kapitlističke ekonomije da bi ih diskreditovali I naposletku uklonili. Treba istaći da je Bora bio alfa i omega kod liberala za ekonomiju pošto svi ostali , od Nikezića , Latinke, Tepavca itd u vezi ekonomije nisu imali blage veze pa su dolazili kod njega kući da se konsultuju . Porodica Pavlović je bila kućni prijatelj (mislim i komšije) sa Latinkom tako da je Branko poznaje do detalja (a sa njenim sinom je i danas u kontaktu) uostalom kao i sve njih koji su naknadno postal neoliberali i glavni nosioci građanske opozicije za vreme Miloševića. Branko ističe da Latinka kao i svi oni nisu imali pojma o ekonomiji i da pored toga što je ceni kao istoričarku kaže da ona nije shvatila da se zapad promenio te da sadašnji vetrovi duvaju u nekom drugom smeru u odnosu na period kad je ista formirala svoje ideološko mišljenje.
U principu Branko je shvatio mehanizam podrjarmljivanja Srbije od strane zapadnog lagera i stvarnosti njenog neokolonijalnog statusa. On bezbroj puta objašnjava kako su u takozvanim promenama oduzete državne funkcije razvoja privrede , kako se država tj. Tadašnja vlast odrekla funkcije platnog prometa, sterilnih sredstava , pre svega deviznih rezervi koje mogu poslužiti kao zamajac razvoja privrede , primarne emisije , uopšte planiranja razvoja, a umesto toga prihvatila pozajmicu po nepovoljnijim uslovima i time upadanje u dužničko ropstvo .
NJegov odgovor na ovako poguban položaj Srbije u osnovnim crtama jeste paralelna konsolidacija institucija sa povlačenje novca iz stranih banaka, revitalizacijom domaćeg bankarskog sistema , uspostavljanje i obnavljnje državih fondova Širok spektar mera u kome bi država preuzela funkciju planiranje i pokrenula privredu a strana ulaganja zauzela mesto dodatnog izvora razvoja čime bi se izbeglo sadašnje “blagostanje” kako kaže večne trke ka dnu (smanjivanje performansi i vrednosti privrede).
To su sve stvari koje vole da čuju moje uši međutim on ima sa moje tačke gledišta i neke previše leve ideje . On pominje socijalni dijalog po javnim preduzećima tobož bi se time iz samih zaposlenih izvukli kreativni potencijali
Ipak moja najveća zamerka odnosi se na njihovu pasivnost. On I njegovi kažu “Mi imamo ideju , mi imamo ideje “ a zdrava seljačka logika kaže “Lepo ti je to sinovac što imaš ideju a jel može time nešto da se podmaže” I umesto da idu po selima, ciganmalama vašarima , obećavaju , dele brašno , ulje… pritiskaju i ucenjuju članstvo kao što to radi svaka krštena partija u Srbiji , umesto da obećavaju tajkunima kule i gradove kad dođu na vlast te traže od njih pare za finansiranje izbora oni ponavjaju kako su idejni, kao da ideje ikada dobijaju izbore u Srbiji .
I posle sveg napisanog neko će opet imati zamerku da će ti teoretičari zavera izdati . Da ta rizik uvek postoji no jelovnik je kratak a ona jela koji drugi nude su ubuđana I gorka te je bolje glasati za stranku za koju postoji rizik od izdaje nego ponovo kušati splačine.