Prednosti i mane liste Mi glas iz naroda....zašto bi neko uopšte glasao za njih?

• Začetnik teme Začetnik teme hm337
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li ćete glasati za opciju Mi glas iz naroda?

• Ukupno glasova
    45
To da na osnovu interneta i društvenih mreža neko predje cenzus uspelo je Raduli iz drugog puta 2016. godine. Nema ih po ovim televizijskim emisijama i debatama. Dakle male šanse imaju sada ali verovatno veće šanse na sledećim izborima ako opstanu.
Mnogo manje ljudi je pratilo internet 2016. nego danas 2023.
Tako da, ako je uspeo Radule ... MI će utoliko pre.

evo pogledaj nedavni intervju Pavića

Pogledao sam ovaj video. Evo sažeto:

Ne klečiti pred neprijateljem (misli se na zapad), zapadni pritisci, Rusi prijatelji, treba da idemo u Briks, Zelenski neće dočekati kraj godine živ, Ukrajina kvazidržava, nuklearni rat, svet bez Rusije nije vredan postojanja, iskonski sukob dobra i zla, duboka država u Americi, Vašington centar zla, Kineska politika mudrosti i strpljenja, Si doživotni predsednik...

Nije valjda da se ložiš na te besmislice? Daj, nemoj da se brukaš, do juče si delovao normalno na forumu ;)

Ne klečiti pred neprijateljem (misli se na zapad), zapadni pritisci, Rusi prijatelji, treba da idemo u Briks, Zelenski neće dočekati kraj godine živ, Ukrajina kvazidržava, nuklearni rat, svet bez Rusije nije vredan postojanja, iskonski sukob dobra i zla, duboka država u Americi, Vašington centar zla, Kineska politika mudrosti i strpljenja, Si doživotni predsednik...

Nije valjda da se ložiš na te besmislice? Daj, nemoj da se brukaš, do juče si delovao normalno na forumu ;)
jeste on malo ekstreman ali nisu besmislice...ako se ponašaš kao sluga prolaziš kao sluga...
a što se mene tiče nikad ja nisam bio normalan :p

nit je lud on, nit Radule... poenta obojice je da ne trebamo da budemo sluge u svojoj zemlji...mislim bila je to i poenta Slobe ali tad je bilo pogrešno vreme za to dok je danas to realno moguće....

Pa i ne treba da budemo sluge, to je jasno, samo ne vidim ko nam to traži. Lik implicira da okretanjem zapadu mi postajemo sluga pa da se držimo istoka koji je pošten i dobrica. To naravno nije tačno, sve imperije su iste, mi se trebamo prilagoditi našem regionu, gde se mi sami nalazimo i gde se nalaze naši ljudi, a to je zapad. Potpuno je nebitno ko je tu dobar a ko zao, geografija je geografija. Tu smo gde jesmo i treba da tražimo saveznike među komšijama a ne sa drugih kontinenata. To prosto ne može da funkcioniše (niti vidimo na sopstvenom primeru kako prolazimo da funkcioniše).

Pa i ne treba da budemo sluge, to je jasno, samo ne vidim ko nam to traži. Lik implicira da okretanjem zapadu mi postajemo sluga pa da se držimo istoka koji je pošten i dobrica. To naravno nije tačno, sve imperije su iste, mi se trebamo prilagoditi našem regionu, gde se mi sami nalazimo i gde se nalaze naši ljudi, a to je zapad. Potpuno je nebitno ko je tu dobar a ko zao, geografija je geografija. Tu smo gde jesmo i treba da tražimo saveznike među komšijama a ne sa drugih kontinenata. To prosto ne može da funkcioniše (niti vidimo na sopstvenom primeru kako prolazimo da funkcioniše).
nema tu crno bele podele zli zapad i dobar istok...ja kao društva više volim i cenim zapadna, ali kad je geopolitika u pitanju pravedniji i širokogrudiji za male narode je trenutno istok...situacija je trenutno takva da zapad u odnosu na druge zemlje koristi štap a istok male šargarepice...i jedni i drugi procenjuju da ih takva strategija vodi ka dominaciji svetom...mi naravno trebamo da gledamo naš interes...a mislim da nam je interes da budemo neutralni i ne zauzimamo stranu nego da sarađujemo i s jednima i s drugima...EU naprimer kaže morate da priznate Kosovo..ne moramo mi ništa...ne treba da nam cilj bude ulazak u EU nego bolje uređenje našeg društva...šta nam vredi da budemo u EU ako imamo korumpirano i partokratsko društvo sa kultovima ličnosti, mentalno bolesnim medijima i političarima...ovi iz Mi su za mene pre svega nov koncept vođenja politke i uređenja društva...

U svojim ciljevima u prvi plan ističu dekolonizaciju, očuvanje Kosova i Metohije, drugačiji odnos prema EU, jačanje vojske i odbrane i privredni razvoj.

Koje su po vama glavne prednosti i mane Mi u odnosu na ostale liste na desnici?

Po meni prednosti su
1) mogu da otkinu deo naprednjačkog i SPS biračkog tela kao i da izvedu na izbore neke neopredeljene

Marinika Tepić ih podrugljivo naziva Hepi koalicijom i pita se da li će im Vučić dozvoliti da izađu na izbore (https://www.danas.rs/vesti/politika/izbori-2023/branimir-nestorovic-lista-potpisi/ ). Ja ne razumem kako opozicija ne kapira da je za rušenje vlasti na izborima neophodna opcija poput „Mi glas iz naroda“ koja ima kapacitet da odvuče deo glasača vlasti kao i deo neopredel
Ovo je treće otvaranje iste teme , ne znam o čemu se radi ,možda su predhodne bile nepravilno postavljen , uglavnom prilepiću ono što sam pisao kad je prvi put tema postavljena a tu sam dao odgovor na prednosti i mane ove liste tj. politike ove stranke .

U medicini je bar nekad postojaala jasna razlika imeđu šizofreničara i šizoida , prvi pojam jeste klinički , tj. odnosi se na bolest dok se drugi pojam odnosi na karakter takozvanih običnih ljudi koji naginju sumanutim idejama . I kad se pogleda lista predstavnika tog pokreta , (zapravo stranke) reklo bi se skupina šizoida , ovde mislim na većinu njih, ne na sve. Opet Nestorovič miriše i na sindrom Preletačević I sve one slučaje koji se u zadnji čas misteriozno okrenu Vučiću. Vrlo mi je zamislivo da je njegova uloga razvodnjavanje opozicije ali da ne idem previše u pretpostavke.
No odmah da kažem uprkost navedenom glasaću za njih. A razlog zašto ću to učiniti jeste taj da su oni jedina stanka koja govori o revitalizaciji privrednih funkcija države (o čemu sam na ovom forumu mesecima pisao) koje su pomeli petooktobrskom revoluciom i neoliberalnim narativom ,znači jednom dirigovanim ideološkim jednoumljem . Ovde sam dužan za jednu korekciju , naime za povratak privrednih funkcija državi zalaže se i skupina sa Dragašom na čelu međutim svoje primedbe u vezi njih sam već iznosio.
Elem da se vratim na ove “Mi iz naroda”. Ovde bih istakao jednu osobu koja je nosilac ekonomskog programa te stranke a koji je bitan za celu priču . Naime to je advokat Branko Pavlović.
Kad sam prvi put obratio pažnju na njega mislio sam šta se on kao advokat trti u ekonomiju šta on o tome zna. Međutim kako sam ulazio dublje u ekonomsku materiju pokazalo se da su njegove ekonomske analize tačne a onda sam video da se odgovor nalazi u škuribandi njegove ličnosti. Naime on je sin Bore Pavlovića bivšeg visokog funkcionera srpskog rukovostva koji je bio zadužen za ekonomiju pa osim toga što je mlađi Pavlović završio smer na pravnom fakultetu koji se bavi privredom te u vezi ekonomije poznaje I tu stranu koja se tiče propisa on je još kao mali podučavan od nekoga ko je ekonomiju imao u malom prstu. Naime njegov otac Bora spadao je u ekipu takozvanih liberala čije ime su dobili baš zbog njega. Takozvani srpski liberali nisu dobili ime zbog njihovog zalaganja za veće slobode ljudi ( to bi bilo kao kad bi kanibale nazvali humanitarcima) pošto se za vreme istih dešavao najveći progon slobodnomislećih ljudi (spaljivanje stripova, izbacivanje profesora sa fakulteta, zabrana časopisa itd) To ime su oni dobili jer je Bora Pavlović da bi povećao konkurentnost na tržištu uvezao neku robu a Titoističke novine ( a Tito je tada u liberalima video ozbiljnu pretnju njegove vlasti) su takav potez proglasili liberalnim , zaostatkom kapitlističke ekonomije da bi ih diskreditovali I naposletku uklonili. Treba istaći da je Bora bio alfa i omega kod liberala za ekonomiju pošto svi ostali , od Nikezića , Latinke, Tepavca itd u vezi ekonomije nisu imali blage veze pa su dolazili kod njega kući da se konsultuju . Porodica Pavlović je bila kućni prijatelj (mislim i komšije) sa Latinkom tako da je Branko poznaje do detalja (a sa njenim sinom je i danas u kontaktu) uostalom kao i sve njih koji su naknadno postal neoliberali i glavni nosioci građanske opozicije za vreme Miloševića. Branko ističe da Latinka kao i svi oni nisu imali pojma o ekonomiji i da pored toga što je ceni kao istoričarku kaže da ona nije shvatila da se zapad promenio te da sadašnji vetrovi duvaju u nekom drugom smeru u odnosu na period kad je ista formirala svoje ideološko mišljenje.
U principu Branko je shvatio mehanizam podrjarmljivanja Srbije od strane zapadnog lagera i stvarnosti njenog neokolonijalnog statusa. On bezbroj puta objašnjava kako su u takozvanim promenama oduzete državne funkcije razvoja privrede , kako se država tj. Tadašnja vlast odrekla funkcije platnog prometa, sterilnih sredstava , pre svega deviznih rezervi koje mogu poslužiti kao zamajac razvoja privrede , primarne emisije , uopšte planiranja razvoja, a umesto toga prihvatila pozajmicu po nepovoljnijim uslovima i time upadanje u dužničko ropstvo .
NJegov odgovor na ovako poguban položaj Srbije u osnovnim crtama jeste paralelna konsolidacija institucija sa povlačenje novca iz stranih banaka, revitalizacijom domaćeg bankarskog sistema , uspostavljanje i obnavljnje državih fondova Širok spektar mera u kome bi država preuzela funkciju planiranje i pokrenula privredu a strana ulaganja zauzela mesto dodatnog izvora razvoja čime bi se izbeglo sadašnje “blagostanje” kako kaže večne trke ka dnu (smanjivanje performansi i vrednosti privrede).
To su sve stvari koje vole da čuju moje uši međutim on ima sa moje tačke gledišta i neke previše leve ideje . On pominje socijalni dijalog po javnim preduzećima tobož bi se time iz samih zaposlenih izvukli kreativni potencijali
Ipak moja najveća zamerka odnosi se na njihovu pasivnost. On I njegovi kažu “Mi imamo ideju , mi imamo ideje “ a zdrava seljačka logika kaže “Lepo ti je to sinovac što imaš ideju a jel može time nešto da se podmaže” I umesto da idu po selima, ciganmalama vašarima , obećavaju , dele brašno , ulje… pritiskaju i ucenjuju članstvo kao što to radi svaka krštena partija u Srbiji , umesto da obećavaju tajkunima kule i gradove kad dođu na vlast te traže od njih pare za finansiranje izbora oni ponavjaju kako su idejni, kao da ideje ikada dobijaju izbore u Srbiji .
I posle sveg napisanog neko će opet imati zamerku da će ti teoretičari zavera izdati . Da ta rizik uvek postoji no jelovnik je kratak a ona jela koji drugi nude su ubuđana I gorka te je bolje glasati za stranku za koju postoji rizik od izdaje nego ponovo kušati splačine.

Poslednja izmena:
Apsolutno se slažem da nam nije mesto ni na istoku ni zapadu. Naročito ne na zapadu u vojnom smislu, jer smo u sukobu sa zapadom (NATO) koji je trenutno okupator na delu naše teritorije.
Ekonomske veze moramo da imamo i sa istokom i zapadom.
Ti slobodno traži saveznike među komšijama, ja sam tu opet samo za opciju dobrih ekonomskih odnosa po sistemu reciprociteta.

Ovo je treće otvaranje iste teme , ne znam o čemu se radi ,možda su predhodne bile nepravilno postavljen , uglavnom prilepiću ono što sam pisao kad je prvi put tema postavljena a tu sam dao odgovor na prednosti i mane ove liste tj. politike ove stranke .
prva tema je bila obrisana a ja kažnjen banom zato što je sadržala poziv ljudima da daju potpise za listu Mi...nisam znao da sam time prekršio pravilnik i ok je što su je obrisali a mene kaznili... druga tema je okarakterisana kao politički marketing verovatno zato što sam dao kratke biografije i video za svakog od poznatih članova iz Mi ne bi li ljudi shvatili da je u pitanju ozbiljna lista sa ozbiljnim ljudima a ne sprdačina Nestorovića...onda je Tonolan otvorio treću temu koristeći vest iz novina ali je i to okarakterisano kao politički marketing...nadam se da će ova četvrta tema o Mi da zaživi...ne bih voleo da mislim da je neko dovoljno moćan da naredi Krstarici da zabrani neke teme...

Sta ti predlazes; da se pomiri drzava sa okupacijom ili da deluje u pravcu sila koje su joj naklonjene po tom pitanju?

Sto se tice Amerike i Kine; dovoljno je videti sta se izmedju 1980 i danas desilo sa npr. Detroitom i Shenzhenom.

Mislim da je Pavic studirao u Americi, tako da on nije nikakav rusofil, kako zbog te cinjenice tako i generalno slusajuci njegove stavove.

Kad si ti bio u Americi zadnji put pa dajes sud o istoj i stanju tamo ?

prva tema je bila obrisana a ja kažnjen banom zato što je sadržala poziv ljudima da daju potpise za listu Mi...nisam znao da sam time prekršio pravilnik i ok je što su je obrisali a mene kaznili... druga tema je okarakterisana kao politički marketing verovatno zato što sam dao kratke biografije i video za svakog od poznatih članova iz Mi ne bi li ljudi shvatili da je u pitanju ozbiljna lista sa ozbiljnim ljudima a ne sprdačina Nestorovića...onda je Tonolan otvorio treću temu koristeći vest iz novina ali je i to okarakterisano kao politički marketing...nadam se da će ova četvrta tema o Mi da zaživi...ne bih voleo da mislim da je neko dovoljno moćan da naredi Krstarici da zabrani neke teme...
Pobogu pa ovde su pisali pohvalne ode o Ćuti , Drugu Đidi, imamo čitav fan klub posvećen Vučiću , pa onom traktoristi Jovanoviću, Dobrici Kurici , seksualnom predatoru Miketiću što ima podršku i svoje žene .. I kome sve nisu pisali panagirike. Uostalom svako ima prava da se svojim mišljenjem suprostavi bilo kakvim pohvalama a to sve i jeste suština slobode mišljenja . Jer kako reče neko ; "sloboda je kad se kaže nešto što većina ne želi da čuje"
Taj grafit sam video u centru Beograda u prolazu kod Doma Sindikata a ispod njega sedeo je klošar , slikao sam to telefonom šteta što tada nisam imao fotoaparat.

Danas je Ruska država oslobodila Marinku i sigurnim koracima kroči ka Dunavu . To je još jedan razlog zašto treba glasati za stranku koja u svom programu razume svetska gibanja.
jasno je da je pad Ukrajine pitanje vremena...lično ne podržavam rat Rusije protiv suverene države sebi po svemu najbližeg naroda (kao kad bi mi ratovali protiv Crne Gore) ali razumem da su morali nešto da urade kad su iz Ukrajine stizale vesti o želji da se nuklearno naoružaju i imaju NATO trupe...isto bi i SAD reagovale da Meksiko naprimer izjavi da želi u ODKB a da u Meksiku postoje velike oblasti pretežno naseljene Amerikancima...

zapad se tu zaigrao...organizovali su puč kojim je smenjen legalni proruski predsednik, upumpali novac u ispiranje mozga Ukrajinaca i njihovo okretanje protiv Rusije i nadali se da će planirana kriza da dovede do urušavanja ekonomije i vladajućeg režima u Rusiji što bi dugoročno dovelo do raspada Rusije...kako stvari stoje samo su džabe trošili pare i džabe su kao topovsko meso zloupotrebljeni milioni Ukrajinaca a rezultat je da se širom sveta države oslobađaju straha od svetskog gazde i odriču poslušnost...

nama ne znači da Rusija izađe na Dunav dok god su Rumunija i Bugarska u NATO paktu...nama znači da imamo dobre odnose i sa Rusijom i Kinom i sa zapadom...sad je trenutak kad se može voditi suverenistička politika kakvu želi Mi...oni se inače po onome što sam pročitao na njihovom sajtu (https://miglasiznaroda.rs/nas-odnos-prema-evropskoj-uniji/) čak ne zalažu za prestanak EU integracija jer procenjuju da bi nam to ekonomski štetilo u ovom trenutku...zalažu se da se postavimo kao partner a ne kao sluga...a zapad ako mu to ne odgovara mi uvek imamo alternativu...drugim rečima zapad će morati da nam nudi ustupke i šargarepice umesto da stalno preti štapom i pritiska...

1) Naravno da ne treba klečati već zauzeti konkretan i jasan stav ... Kosovo je Srbija i nikada ga nećemo priznati kao državu (hoćete li nas opet bombardovati?)
2) Zapad ne vrši pritiske da priznamo našu južnu pokrajinu kao državu, da sprovodimo gej parade, transdžender ideologiju ... da li narod to želi (demokratija je vladavina naroda?)
3) Naravno da su Rusi najveća država na svetu, najveća nuklearna sila na svetu i ... naravno da su nam prijatelji
4) Bolje i u BRIKS nego u raspalu eu ... da li si čuo da su Švabovi u recesiji?
5) Što se tiče Zilinskog, vrlo brzo ćemo videti kakva je njegova sudbina
6) Ukrajina jeste kvazidržava, Ukrajinci topovsko meso, Ukrajinke nažalost znamo po čemu poznate i pre rata a o trgovini organima, demografskoj kataklizmi, ekonomskoj katastrofi ... pametnom dosta
7) Da, nuklearni strateški rat je verovatan, taktički još verovatniji
8) Mi ne vidimo ovaj svet bez Rusije ... reko lično vrhovni komandant OS Rusije sa 8000 nuklearnih bojevih glava, Vladimir Putin!
9) O isušivanju močvare (duboke države) govorio je sam predsednik merike Donald Tramp ... ako ne veruješ Paviću poveruj Trampu
10) Kinezi su veliki taktičari, stara civilizacija, njima se ne žuri a moguće je da drug Xi bude doživotni predsednik
-------------------------------------------------------------------------
Šta tebi nije jasno?
Nabrojao si eto onako angro bar 10 tema ... o kojoj hoćeš da polemišemo?
Možda misliš kad si tako nalupao da si ostavio neki utisak?

a mislim da nam je interes da budemo neutralni i ne zauzimamo stranu nego da sarađujemo i s jednima i s drugima...

To je možda moglo pre nego što se zategnuli odnosi zapada i istoka. Sad kad se to desilo (ne našom krivicom), od nas se očekuje da zauzmemo stranu. Ruski uticaj na ovim prostorima je destabilišući faktor za zapad i zbog toga ćemo trpeti pritiske. A svi znamo kako pritisci izgledaju, Srbija je sve manja i manja. Tako da nas taj inat veoma skupo košta a ne donosi nikakve benefite.

EU naprimer kaže morate da priznate Kosovo..ne moramo mi ništa...

Ne moramo, možemo mi da se pravimo ludi kako je to naša teritorija iako fakat nije, i tako teramo inat, ali trpećemo posledice. Inatom se Kosovo neće vratiti već će samo ostatak Srbije trpeti zbog nerealne politike da vatimo nešto što smo glupom politikom izgubili.

.

nama ne znači da Rusija izađe na Dunav dok god su Rumunija i Bugarska u NATO paktu...nama znači da imamo dobre odnose i sa Rusijom i Kinom i sa zapadom...sad je trenutak kad se može voditi suverenistička politika kakvu želi Mi...oni se inače po onome što sam pročitao na njihovom sajtu (https://miglasiznaroda.rs/nas-odnos-prema-evropskoj-uniji/) čak ne zalažu za prestanak EU integracija jer procenjuju da bi nam to ekonomski štetilo u ovom trenutku...zalažu se da se postavimo kao partner a ne kao sluga...a zapad ako mu to ne odgovara mi uvek imamo alternativu...drugim rečima zapad će morati da nam nudi ustupke i šargarepice umesto da stalno preti štapom i pritiska...
Da to je sve tačno ali koliko sam slušao gospodina Pavlovića (jedno 568 356 puta ) on kaže da već sada treba zauzeti poziciju gde će nas partneri iz BRIKS-a prepoznati kao svoje saveznike . Drugačije rečeno već sad treba graditi poziciju za neizbežnost koju donosi budućnost.

Naročito ne na zapadu u vojnom smislu, jer smo u sukobu sa zapadom (NATO) koji je trenutno okupator na delu naše teritorije.

Ja nisam u sukobu sa NATO-om a i oni sami kažu da nisu sa nama. Ti verovatno pričaš o konfliktu Sloba-NATO. To mene ne zanima. Ne živim u prošlosti. Ne vidim što bi sadašnja Srbija bila taoc Slobine promašene politike.

To je možda moglo pre nego što se zategnuli odnosi zapada i istoka. Sad kad se to desilo (ne našom krivicom), od nas se očekuje da zauzmemo stranu. Ruski uticaj na ovim prostorima je destabilišući faktor za zapad i zbog toga ćemo trpeti pritiske. A svi znamo kako pritisci izgledaju, Srbija je sve manja i manja. Tako da nas taj inat veoma skupo košta a ne donosi nikakve benefite.
to je bilo devedesetih kad nije postojao multipolarni svet
Ne moramo, možemo mi da se pravimo ludi kako je to naša teritorija iako fakat nije, i tako teramo inat, ali trpećemo posledice. Inatom se Kosovo neće vratiti već će samo ostatak Srbije trpeti zbog nerealne politike da vatimo nešto što smo glupom politikom izgubili.
Čim im damo Kosovo otvoriće se nova teritorijalna pitanja...zapad je nas još pre oko sto godina procenio kao male Ruse i od tad vodi geopolitiku udaljavanja malih Rusa od toplih mora i postepenog uništavanja...u njihovoj strategiji prirodni saveznici su im oni koji imaju velike morske obale...zato su a ne zbog nekog lobiranja bili na strani Hrvata i Albanaca i vodili politiku u njihovom interesu...zato su Rumunija i Bugarska pa i Hrvatska pre vremena i preko reda ušle u EU....kaži mi zašto su Srbi devedestih isterani iz Krajine i zapadne Bosne ali ne iz zapadne Slavonije....zašto su saveznici u drugom svetskom ratu surovo bombardovali gradove u Srbiji a nimalo u fašističkoj Hrvatskoj naprimer? ne biramo mi saveznike među velikim silama, velike sile biraju čiji su im interesi u svakom regionu bliski njihovim interesima a čiji su suprotstavljeni njihovim dugoročnim interesima...oni su odabrali stranu naših protivnika

Sta ti predlazes; da se pomiri drzava sa okupacijom ili da deluje u pravcu sila koje su joj naklonjene po tom pitanju?

Pa mi smo par decenija imali "foru" da rešavamo kosovsko pitanje, kako vojno tako i diplomatski. Ispušili smo na svim poljima. Malo je spinovanje kad kažeš da je tamo okupacija, d aje okupacija, onda bi bilo naše vojske i ratovalo bi se. Nego smo mi povukli i vojsku i policiju i institucije dobrovoljno. Sad zapad hoće da zatvori taj problem jednom za trajno. Ne vidim šta je tu tako loše? Jel možeš da vratiš stvari nazad? Ne možeš, pa prema tome, prihvati realnost. Ni meni se ne sviđa što smo ispali gubitnici ali šta da radim. O tome je trebalo misliti pre nego što smo tamo naselili 90% albanaca.

Sto se tice Amerike i Kine; dovoljno je videti sta se izmedju 1980 i danas desilo sa npr. Detroitom i Shenzhenom.

Ne bih ja to banalizovao na taj način. I Amerika i Kina su ekonomske sile, tu nema ništa sporno. Ja bih pre gledao našu poziciju i geografsku lokaciju koja nas stvrstava u zapad a uporno pokušavamo da teramo inat i izigravamo istok.

Mislim da je Pavic studirao u Americi, tako da on nije nikakav rusofil, kako zbog te cinjenice tako i generalno slusajuci njegove stavove.

Znači on je studirao u Americi, isto kao i Jeremić, a onda nam prodaje priče kako su nam Ameri neprijatelji? Pa što onda nisu išli u Rusiju na školovanje? Malo mi je sve to licemerno, ne znam kako uopšte možete da se ložite na taj narativ. Kao fora Putin forever a onda odeš i kupiš Golfa umesto Ladu. Dokle više sa tim besmislicama.

to je bilo devedesetih kad nije postojao multipolarni svet

Pa tu smo gde smo, u evropi smo. Mi smo u zapadnoj sferi uticaja, kakve veze ima da li je sve multipolaran. Neće Rusija i Kina da dođu ovamo. Mi treba da vodimo politiku shodno kontinentu na kome se nalazimo. Ako to ne budemo radili, trpećemo posledice. Kao što rekoh, zapad neće uticaj istoka na ovim prostorima. Lično ne vidim šta dobijamo inatom? Cela naša dijaspora, oko 6 miliona ljudi je na zapadu, sa zapadom imamo najveću ekonomsku saradnju, naši ljudi masovno beže upravo na zapad. Dakle mi smo zapadno društvo po svim normama, šta tačno dobijamo time što ih iritiramo rusofilstvom i trpimo posledice? To meni nije jasno, voleo bih da mi neko objasni.

zapad je nas još pre oko sto godina procenio kao male Ruse i od tad vodi geopolitiku udaljavanja malih Rusa od toplih mora i postepenog uništavanja...

Pa odgovorio si sam sebi, treba da prestanemo da iritiramo zapad i nećemo imati probleme. Zabole njih i za Srbiju i za ovaj region, ništa im ne značimo, ali im veoma smetamo dok se ližemo sa Rusijom i Kinom. Zato meni nije jasno što to radimo? Koja je poenta?

Ja nisam u sukobu sa NATO-om a i oni sami kažu da nisu sa nama. Ti verovatno pričaš o konfliktu Sloba-NATO. To mene ne zanima. Ne živim u prošlosti. Ne vidim što bi sadašnja Srbija bila taoc Slobine promašene politike.
Ti možda nisi u sukobu sa NATO, ali oni jesu sa Srbjom- Trenutno su okupatori na našoj teritoriji. Tačnije, na teritoriji Srbije, a ne znam odakle si ti. Niko ne spominje prošlost, već sadašnjost. Zbog takvog stava su oni nasilnici koji su mesecima zaustavljali saobraćaj po Beogradu, sada u ozbiljnom padu popularnosti. Srbi ne žele nekoga ko je za predaju KiM okupatorima.

Pa tu smo gde smo, u evropi smo. Mi smo u zapadnoj sferi uticaja, kakve veze ima da li je sve multipolaran. Neće Rusija i Kina da dođu ovamo. Mi treba da vodimo politiku shodno kontinentu na kome se nalazimo. Ako to ne budemo radili, trpećemo posledice. Kao što rekoh, zapad neće uticaj istoka na ovim prostorima. Lično ne vidim šta dobijamo inatom? Cela naša dijaspora, oko 6 miliona ljudi je na zapadu, sa zapadom imamo najveću ekonomsku saradnju, naši ljudi masovno beže upravo na zapad. Dakle mi smo zapadno društvo po svim normama, šta tačno dobijamo time što ih iritiramo rusofilstvom i trpimo posledice? To meni nije jasno, voleo bih da mi neko objasni.

Pa odgovorio si sam sebi, treba da prestanemo da iritiramo zapad i nećemo imati probleme. Zabole njih i za Srbiju i za ovaj region, ništa im ne značimo, ali im veoma smetamo dok se ližemo sa Rusijom i Kinom. Zato meni nije jasno što to radimo? Koja je poenta?
Od celog posta jedino se slažem sa boldovanim delom.

Back