Predlozite film :)

-The Witch, opaka psihološka priča, Nova Engleska 1630-te godine, fanatizam, okultizam, ali sve prejako odradjeno, obavezno pogledati

Meni film na kraju, kad saberem sve utiske, deluje baš kao opasna feministička propaganda, i sve ostalo se pod time naruši. Vidim da su ga na kraju zbog toga i glorifikovali, ali zaista više ne mogu da podnesem pozitivne ocene filmova na osnovu političke korektnosti.

Inače, od Makbeta sam mnogo očekivao, a doživeo sam nešto potpuno ludo - film mi je delovao mnogo sporiji nego sama drama. Inače mi je Makbet jedna od najdražih Šekspirovih tragedija, veoma je fast-paced, tako da se verovatno može pročitati za manje vremena od trajanja filma.
No te adaptacije koje gledaju da verodostojno prenesu pun tekst su često problematične, isti problem sam imao i sa Hamletom (doduše, tu ima još hiljadu drugih stvari koje su loše odrađene).

Meni film na kraju, kad saberem sve utiske, deluje baš kao opasna feministička propaganda, i sve ostalo se pod time naruši. Vidim da su ga na kraju zbog toga i glorifikovali, ali zaista više ne mogu da podnesem pozitivne ocene filmova na osnovu političke korektnosti.

Inače, od Makbeta sam mnogo očekivao, a doživeo sam nešto potpuno ludo - film mi je delovao mnogo sporiji nego sama drama. Inače mi je Makbet jedna od najdražih Šekspirovih tragedija, veoma je fast-paced, tako da se verovatno može pročitati za manje vremena od trajanja filma.
No te adaptacije koje gledaju da verodostojno prenesu pun tekst su često problematične, isti problem sam imao i sa Hamletom (doduše, tu ima još hiljadu drugih stvari koje su loše odrađene).

Ne znam, meni se Makbet mnogo dopao. Što se tiče The Witch i feminizma naravno postoji ta crta, ali meni je jača estetika samog filma. Inače glavna junakinja koja igra kćerku onih ludaka je ekstra riba, čak sam negde navijao da se razvije neka vrsta incestuozne veze izmedju nje i brata pošto su postojale indikacije, ali to se nije desilo. Ali poslednja scena kad gola šeta kroz šumu je svakako win.

Nego, nazad na temu: odgledao psihološki triler Identity sa John Cusackom u glavnom ulozi. Za tu vrstu filma i radnje odlično smišljen i uradjen. Nije remek delo, ali svejedno jako dobar sa izuzetno jakim twistom.

Odgledao ranije i Malice sa Nikol Kidman, film je iz 1995. i možda ga je neko i gledao, namerno sam boldovao, iskreno odavno nisam gledao bolje ostvarenje, a zaboravio sam da ga stavim u listu.

Inače, još jednom da preporučim ko voli najviše psihološke trilere kao ja - da obavezno pogleda Cuerpo,, španski psihološki triler iz 2012 i Prisoners, američki psihološki triler iz 2013. Znači čak i ako niste fanovi ovog žanra ova dva filma obavezno pogledajte, meni najbolja dva psihološka trilera u poslednjih deset godina.

A od filmova uopšte, obavezno pogledati The Boy iz 2015., ovaj film smatram remek delom i u top 5 mi je omiljenih filmova svih vremena.

Poslednja izmena:
Odgledao sam skoro tri filma: The Baader-Meinhof Complex, 10 Cloverfield Lane i Goodnight Mommy.

The Baader-Meinhof Complex mi se nije nešto dopao, iskreno očekivao sam više, film je osrednje uradjen, a i priča mi nije nešto zanimljiva. Nekako nikad nisam gotivio tematiku o manjim terorističkim grupama-da ne kažem ćelijama, bilo da su u pitanju Crni Panteri, RAF ili Al Kaida, prosto ne radi me takav materijal. Ovo sam odgledao radi reda, jer sam eto čuo pozitivne ocene, mada ipak više volim filmove koji se fokusiraju na individuu, ili ako je neka grupa u pitanju onda je bolja priča o nekom ubilačkom kultu ili mafijaškoj bandi (mada i to često smara ako se dobro ne uradi). Mada ovaj film i da su ne znam kako uradili, mislim da bi me smorio. Iskreno preko volje sam ga odgledao, baš slab film.

10 Cloverfield Lane me je prijatno iznenadio, sjajan psihološki horor, svima toplo preporučujem. Devojka se nakon saobraćajne nesreće nadje u izolovanom bunkeru sa konspiracionim teoretičarem koji je uverava kako je zemlju pogodila velika katastrofa, i kako su samo njih troje (ona, on i još jedan lik) na sigurnom. Normalno, bunker je maksimalno opremio, vidi se da se za to spremao godinama. Ona naravno sumnja u njegovu priču i namere, i oko toga se razvija više nego zanimljiva radnja. Još jednom, topla preporuka, meni je bio jako zanimljiv, mislim da se nećete pokajati.

Goodnight Mommy, sjajan austrijski psihološki horor (mada meni više deluje kao psihološki triler). S razlogom sam ga boldovao, meni se užasno dopao, jako lepo osmišljen i uradjen film, na svim nivoima. Ukratko radnja se vrti oko dvojice dečaka- blizanaca, Eliasa i Lukasa, koji sumnjaju da njihova mama zapravo nije njihova mama, i iz toga se naravno razvija sjajna radnja. Toplo preporučujem.

Poslednja izmena:
10 Cloverfield Lane me je prijatno iznenadio, sjajan psihološki horor, svima toplo preporučujem. Devojka se nakon saobraćajne nesreće nadje u izolovanom bunkeru sa konspiracionim teoretičarem koji je uverava kako je zemlju pogodila velika katastrofa, i kako su samo njih troje (ona, on i još jedan lik) na sigurnom. Normalno, bunker je maksimalno opremio, vidi se da se za to spremao godinama. Ona naravno sumnja u njegovu priču i namere, i oko toga se razvija više nego zanimljiva radnja. Još jednom, topla preporuka, meni je bio jako zanimljiv, mislim da se nećete pokajati.

I ja sam baš skoro pogledao, film je dobar mindfuck ali majku mu, neki obrti u radnji su tako neprirodni i loši da me je film nervirao. Čak i čitav onaj kraj sa njenim superhero uništavanjem ogromnog vanzemaljskog broda mogu da progutam, ali neke odluke u bunkeru su tako glupe. No, zaista vredi pogledati film, makar ako ljudi vole taj žanr

I ja sam baš skoro pogledao, film je dobar mindfuck ali majku mu, neki obrti u radnji su tako neprirodni i loši da me je film nervirao. Čak i čitav onaj kraj sa njenim superhero uništavanjem ogromnog vanzemaljskog broda mogu da progutam, ali neke odluke u bunkeru su tako glupe. No, zaista vredi pogledati film, makar ako ljudi vole taj žanr

Mene onaj kraj potpuno šokirao, ako je bio fazon neka "parodija" ili omaž Ratu svjetova onda mi je donekle i jasno, ali potpuno odudara od sve priče i atmosfere filma, to je najveća mana filma

Na koje odluke misliš? Istina da je ono pred kraj malo nerealno, ali svejedno je jak obrt.

Mene onaj kraj potpuno šokirao, ako je bio fazon neka "parodija" ili omaž Ratu svjetova onda mi je donekle i jasno, ali potpuno odudara od sve priče i atmosfere filma, to je najveća mana filma

Kraj je pokidao bre, navijao sam tokom celog filma da je Howard u pravu.

Bilo koja scena gde su ono dvoje smišljali plan povodom Howarda. I čitav taj međuljudski odnos je tako čudno odrađen.

Da, u pravu si, recimo ono kad ona šije zaštitno odelo zajedno sa onim likom, a realno mogli su samo da se dogovore da sjebu Howarda dok spava, naprimer. Ali onda to ne bi bio zanimljiv film :lol:

Kraj po mom mišljenju ništa ne valja, čak mi je veliko razočaranje, navijao sam da je Howard u pravu, ali kraj je u rangu nekog anime-a što se mene tiče, jel ono bješe ona baci molotovljev koktel i direktno u usta potrefi nešto kao matični brod vanzemaljaca? koji ku rac

Da, to bih i ja ispravio, recimo prosto bih režirao da ona uspe da umakne vanzemaljcima i to je to, ne bih pravio superhero momente od toga. Idealno bi bilo da je ona uvidela da je Howard bio u pravu, da se malo borila sa vanzemaljcem i pobegla.

Odgledao Kingdom of heaven, nije loš film ali više sam očekivao od epske priče o krstašima i muslimanima. Najveće razočarenje su mi scene bitaka (odnosno kritičan nedostatak istih), pošto ja u ovakvim filmovima najviše volim i očekujem dobro uradjene scene bitaka, ratovanja itd. Toga ovde ima baš malo, a i ono što ima nije bogznašta. Ali najveće razočarenje ubedljivo je kad očekuješ ključnu bitku, kao što je ovde slučaj, a režiser je odlučio (verovatno zbog nedostatka budžetskih sredstava koje je spuco na pola sata prikaza izgradnje grada) da ne prikaže bitku, nego samo ishod bitke. Znači vidiš trupe, pa crno, pa leševe. A da ne pričam tek o izborima glavnog glumca (kog igra standardno dobri Orlando Blum), visoko moralnog lika koji se sve usteže da se upusti u rat sa Arapima, a kad konačno dostigne veliku slavu povuče se u svoje rodno selo da kuje gvoždje. Sve u svemu skromna trojka od mene, stvarno sam više očekivao. Recimo moj favorit iz ovakvog žanra, First Knight je stoput bolji.

Odgledao psihološki horor Frozen iz 2010-te i još jedan horor Drag me to hell iz 2009-te.

U Frozen se radi o troje prijatelja koji odlaze na zimovanje i greškom ostaju zaglavljeni na ski liftu (na polovini vožnje, u snežnoj pustari), visoko iznad zemlje. Odatle počinje da se odvija vrlo uverljiva psihološka drama glavnih junaka, propraćena snežnom pustarom okičenom jelama u kojoj su zarobljeni. A izlaza nigde - nema nikoga, strahovit mraz ih spopada i izjeda, zarobljeni su metrima iznad zemlje, a na zemlji vreba i čopor vukova... jako, jako zanimljivo uradjeno. Toplo preporučujem.

Drag me to hell je sasvim drugačiji film, pravi supernatural horor. Iako sam pisao ovde da ne volim preterano horore sa supernatural elementima i da su mi draži oni koji uključuju samo ljudsku prirodu, ovaj film je izuzetak koji mi se jako dopao. U filmu se radi o lepoj i dobroćudnoj bankarskoj službenici Kristin, koja povučena savetom šefa da treba da bude surovija prema mušterijama, jednoj babi u fazi raspadanja koja je došla u banku odlučuje da ne pomogne oko produženja roka za otplatu hipoteke (čime baba logično gubi kuću). Baba klekne na pod i krene da moli, ali ova je opet odbije, i baba na nju baci kletvu koja će je pratiti tri dana, i nakon ta tri dana odvući u pakao. I tu kreće drama i zaplet... film mi se jako dopao, a inače baba je prava ona veštica, raspada se, ima neku prljavu maramu i na nju stavi veštačko zubalo izvadjeno iz vilice, znači prava ona sifilistična veštica. Jako dobar i lepo uradjen film, baš sam uživao, i preporučujem.

Odgledao sam psihološki triler Enemy. U filmu se radi o usamljenom profesoru istorije koji na preporuku kolege sa posla iznajmljuje film. On pogleda film i ode na spavanje, i u pola noći se budi shvativši da je u filmu video nešto veoma zanimljivo. Ode ponovo za laptop, pusti film, vrati ga na scenu koja ga je probudila iz sna i u sceni vidi sporednog glumca koji izgleda potpuno isto kao i on. Tu počinje priča...

Film preporučujem, ali je više nego konfuzan i potrebno je objašnjenje posle gledanja, koje se može pronaći na netu, bar donekle.

Back