Quantcast

Predlog za sistem na starim kompjuterima

ДраганЖ

Aktivan član
Poruka
1.794
Pazi, nisi listao dole. Ultimate verzija se plaća a Core i Lite su besplatne.
У "Линукс свету" није све до имена и наслова има нешто и до суштине...
Нпр није важно која је дистрибуција колико је важан скуп програма који се користе - такозвана "радна окружења", тако нпр за слабије машине се препоручују ЛИксДЕ (LXDE); ЛИксКјут (LXQt); ИксФЦЕ (XFCE); Мате (Mate); а има и оних које су више за професионалце којим је потребно једноставно а функционално радно окржење које не оптерећује корисника шаренилом. Сва набројана радна окружења могу да се уграде на једну исту Линукс дистрибуцију без обзира да ли већ постоје у складишту или се додају ручно. Ради лакшег сналажења корисника већина већих и организованијих дистрибуција постоје са већ припремљеним инсталационим дисковима са различитим радним окружењима.

Пример горе наведеног можете видети на страници за преузимање живог диска за инсталацију Дебијана где можете одабарати и преузети већ припремљен инсталациони диска са тачно одређеним радним окружењем. (иначе, основни дебианов инсталациони диска није "живи" и долази са већином радних окружења при чему сам корисник одређује које/која радна окружења ће да инсталира у току саме инсталације оперативног система на рачунар.
Такође једна од занимљивих дистрибуција по питању "утегнутости" која чак и са КДЕ радним окружењем не преоптерећује рачунар јесте РОСА линукс која такође долази са различитим радним окружењима.

Зорин линукс је прешминкани Убунту тако да личи на Виндовс и на тај начин покушавају да ухвате по неког корисника. Пробао пре доста година и није ми легао јер беше баговит уколико се корисник мало поигра са понуђеним изгледима радног окружења...
 

savasavanovic

Poznat
Poruka
9.155
То је фора да неки систем може радити са 512 мб рама.Интернет браузер ће трошити више од тога, па треба да ставе колико треба рам-а за поједине системе са укљученим браузером који репродукује видео са јутјуба.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.