Ja sam išao u Ribnikar.
Pre mog vremena deo ili cela nastava se odvijala na francuskom.
Kad sam ja išao u školu niži raredi su imali 10 časova francuskog, a viši 3 eng+ 6 francuski nedeljno.
"Elitna" je što su roditelji uglavnom uticajni ljudi i tada bili a sad je to uzelo maha, pa su pojedinci imali (imaju) protekciju.
...
Dobaciće dokle i roditelji, ta " über alles" deca.
Da li je ijedno postalo istraživač, naučnik, itd ili dosegnu do naučenih tuđih znanja ? Prebace li preko toga , nekom svojom teorijom, izumom ?
Nisu oni elitni nego zaštićeni novcem i položajem svojih roditelja,( više kao neki 'diplomatski imunitet' feeling )nego što ima supergenijalaca. Kad bi i ostalu decu širom Srbije učili na taj način, videli bi se i bolji rezultati. Ništa wau, i u drugim zemljama sveta od vrtića uče strane jezike i govore ih perfect, ko maternji, i to u gradskim školama.
Ali je jadno što jedno dete ima stav da je " neko i nešto".
A to se primećuje u manjm gradovima još i više, podilaženje deci zbog toga ko su im roditelji. Kreće vrlo jasno od vrtića selekcija "mama i tata" pa se tako ophodi prema deci. Nastavlja se na učiteljice. Kad bi ta dva kadra presekla, da ih ne zanimaju mame i tate, da su deca , deca, ne bi došlo do osiljavanja dece, u petom je već kasno... Dete je već skontalo da mu se gleda kroz prste, da ne biva kažnjeno jer ga "nikad ne vide" kad greši, i tu smo gde smo.
I ne može se to poraviti, oduvek je tako bilo i biće, nije kmet i seljak isto. Ali može neke promene , al me sad i mrzi da pišem dalje ...
(slovenac bez ubacivanja inače crveni karton, već si bio u ofsajdu par puta

Izguglaj malo otroke v šolama v deželi pa ćeš videti da ste daleko od idealnog)