Predlog za novi državni praznik Hrvatske

Razumem ja tebe da ne postoji definicija jezika, ali ako sam ja 2000. godine mogao sa 12 godina bez problema da gledam HRT na kablovskoj televiziji (kao da sam gledao neki srpski kanal, potpuno isto), onda je to za mene isti jezik. Te sitne razlike kao na primer skraćeni infinitiv (ja ću uradit/ja ću uraditi) ili zrakoplov/avion su za mene kozmetičke razlike. Ni hiljade klipova nekih jezikoslovaca mi neće promeniti mišljenje.
Sve je to hrvatski samo Vuk izmislio da je to srbski a i trebalo da izgleda ozbiljno!

Hrvatska u modernom smislu nastala je 1991., dok je Srbija ozvaničena Berlinskim kongresom 1878.

Srbija je 2006. samo obnovila nezavisnost, koja je već bila utemeljena.

Srbija za dan državnosti slavi početak prvof srpskog ustanka 1804. godine, dok Hrvati slave etničko čišćenje Srba pre malo manje od 30 godina. Civilizacijaka razlika.

Hrvat nema čemu da se raduje u svojoj istoriji osim jednom zločinu nad napuštenim Srbima od strane Jugoslovenskog režima, prilično bedan narod istorijski gledano.
Kraljevina Srbija je prestala postojati 1918. godine. Današnja Srbija stvorena je 2006. godine.

Znači Austrija treba da gleda na svoju državnost tek od 1918. godine, ne pre toga?
Da. Carstvo je propalo i više ne postoji. Današnja Republika Austrija je nastala 1918. godine.

Osim toga, Srbiji ne ide u prilog ni činjenica što je nestala kao zemlja 1918. godine i vodila se kao nepostojeća sve do 2006. godine. Tu nema kontinuiteta između Kraljevine i Republike Srbije.

Znači Austrijanci nemaju pravo da istoriju Austrijskog carstva/Habzburške monarhije smatraju svojom nacionalnom istorijom?
Imaju pravo. Zašto ne bi? Međutim, ostaje činjenica da ni naziv, ni granice, ni državno i društveno uređenje ne odgovaraju Carevini Austriji. Ona je posve nešto drugo u odnosu na Republiku Austriju.

Kod Srbije, kao što sam poviše napisao, nema čak ni vremenskog kontinuiteta.

Pošto je proslava pobede u akciji ,,Oluja" kao državnog praznika Republike Hrvatske kontraverzna zbog zločina koji su se u njoj dogodili evo predloga za novi državni praznik jedne od najmlađih država Evrope Hrvatske:

Datumi iz istorije Hrvatske:
- Dan kada je kralj Tomislav krunisan za kralja
- ,,Prisjedinjenje" Hrvatske Kraljevini Ugarskoj (1103-1527)
- ,,Prisjedinjene" Hrvatske Habzburškoj monarhiji (Kraljevina Hrvatska 1527-1868)
- Formiranje Trojedne Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije (1868-1918)
- ,,Prisjedinjene" Hrvatske Kraljevini SHS (Jugoslaviji) 1918.
- Formiranje Banovine Hrvatske 1939. godine
- Prijem Hrvatske u NATO 2009.
- Prijem Hrvatske u EU 2013.

Šta mislite koji je najbolji izbor da zameni proslavu pobede u ,,Oluji"?
mogu da slave recimo dan osnivanja ausvica

Pošto je proslava pobede u akciji ,,Oluja" kao državnog praznika Republike Hrvatske kontraverzna zbog zločina koji su se u njoj dogodili evo predloga za novi državni praznik jedne od najmlađih država Evrope Hrvatske:

- ,,Prisjedinjene" Hrvatske Habzburškoj monarhiji (Kraljevina Hrvatska 1527-1868)

Po tvojoj logici, najbolji datum bio bi 7. lipnja. Na taj datum 879. godine papa Ivan VIII. je poslao pismo hrvatskom knezu Branimiru u kojem ga spominje kao suverena Hrvatske, bez više instance vlasti koja bi bila iznad njega.

Imaju pravo. Zašto ne bi? Međutim, ostaje činjenica da ni naziv, ni granice, ni državno i društveno uređenje ne odgovaraju Carevini Austriji. Ona je posve nešto drugo u odnosu na Republiku Austriju.
A da li sadašnja austrijska država ima neki državno-pravni kontinuitet sa austrijskim carstvom ili je 198. prvi put pojavila u istorji? O tome se radi ove.

Po tvojoj logici, najbolji datum bio bi 7. lipnja. Na taj datum 879. godine papa Ivan VIII. je poslao pismo hrvatskom knezu Branimiru u kojem ga spominje kao suverena Hrvatske, bez više instance vlasti koja bi bila iznad njega.
To je samo pismo određenog datuma. Logičnije bi bilo da državni praznik bude datum kada je knez Branimir kročio na hrvatsko presto.

Ja bi da ostane Oluja, plus da se svi ovi pridodaju.
Radim blagdane/praznike, plaća dupla.
Možemo dodati i -U-staški 10.04. plus sve četničke i balijske pod obavezne, neću se ljutiti.
One iz SFRJ pogotovo.

A da li sadašnja austrijska država ima neki državno-pravni kontinuitet sa austrijskim carstvom ili je 198. prvi put pojavila u istorji? O tome se radi ove.
Je, ajmo sad svi kopat prastare države iz povijesti koje su prethodile današnjima. Evo, pustimo sad Republiku Armeniju i njenu prethodnicu SSR Armeniju, ajmo dati prednost Kraljevini Armeniji od prije 2000 godina. To je bitno.

Datum je sasvim ok. Pismo dokazuje suverenitet vladara i zato je relevantno. Iz pisma se doznaje da je najkasnije od tog trenutka Hrvatska, služeći se suvremenim političkim rječnikom, bila suverena država.
Ali nije datum proglašenja nezavisnosti ili dan uzdizanja sa kneževine na nivo kraljevine ili carevine na primer. On je verovatno i pre toga bio suveren Hrvatske.

Back