Quantcast

Предавање „Етничка слика Балкана на прагу првог миленијума нове ере”

Poruka
66.448
Етничка слика Балкана на прагу првог миленијума нове ере

У оквиру циклуса предавања под називом „О митолошкој прошлости Срба: истина и заблуде”, у четвртак, 21. октобра, у 12 сати, у Свечаној сали САНУ, др Драгана Николић, виши научни сарадник на Балканолошком институту САНУ, одржаће предавање под називом „Етничка слика Балкана на прагу првог миленијума нове ере”.

Боље познавање античке прошлости Балкана и народа који су га насељавали на прагу првог миленијума нове ере на основу релевантних извора једини је начин да се потисну неосноване теорије о повезаности савремених балканских народа са племенима која су настањивала ове просторе у предримско доба, попут Трибала, Илира, Дарданаца, и других.

У излагању ће бити речи о распореду и пореклу палеобалканских племена уочи римског освајања, о томе како је текла интеграција ових народа у правне и институционалне оквире Римског царства, као и о исходима процеса романизације. Све што знамо о овим народима потиче из грчких и римских извора, јер сами нису оставили речите трагове иза себе. Малобројни подаци античких писаца везани за предримско доба, углавном се тичу ратних догађаја — сукоба са грчким, македонским и римским светом, док су мирна времена, како каже Фанула Папазоглу, протицала “нечујно и безбојно”. Ретки пасуси, код свега неколико античких писаца, као што су Страбон, Велеј Патеркул, Плиније Старији, Птолемеј, Апијан, доносе нам драгоцене податке о племенима у времену римских освајања. Многе лакуне у нашем знању допуњују римски епиграфски споменици на грчком и (претежно) латинском језику. Управо ћемо се задржати на значајним подацима које нам пружа истраживање домородачке антропонимије, која је сачувана у римским натписима. Натписи потичу из времена када је процес романизације домородачког становништва одмакао, и представљају у исто време споменике и домородачког и римског идентитета.

Директан пренос конференције може се пратити на сајту САНУ
https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.

rego.jpg
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.