Пред Богом се не седи?

Sta "koliko ima istine u tome"?
Valjda vidis, i u pravoslavnoj crkvi postoji sa strane manji broj klupica da bi seli oni stari i nemocni. Ko moze, stoji i treba da stoji, ali nije obavezno za svakog.
To sa strane su stolovi i to se zakupljuje i ne moze tu da sedi kome padne napamet
U pravoslavnoj crkvi se stoji jer smo svi jednaki pred Bogom
U katoličkoj se sedi prema značaju. Oni vidjeniji i utucajniji gradjani sede napred, u prvim redovima, ovi manje značajni pozadi.
Pa nigde nisu ljudi jednaki ni jednakiji
ni u crkvama a još manje pred bogom

U nekim pravoslavnim crkvama u grckoj ima klupe gde se sedi i u US u nekim crkvama spc se sedi za vreme liturgije

Cirkus 🤡

U pravoslavnoj crkvi se stoji jer smo svi jednaki pred Bogom
Može se sjediti i biti jednak pred Bogom.
U katoličkoj se sedi prema značaju. Oni vidjeniji i utucajniji gradjani sede napred, u prvim redovima, ovi manje značajni pozadi.
Nije istina... u prve redove mogu se nagurati oni nametljiviji što misle da je to od neke važnosti... tko je duhovan, zna da je to glupost... a onda ispada da su ti u prvim redovima nešto privilegirani... prava je istina da po svim crkvama fali ljudi, to je problem, a ne tamo neki što se natrpavaju u prve redove...

Српске цркве, за разлику од католичких, немају клупе за седење а често сам чуо одговор да се "пред Богом не седи".

Колико има истине у томе?
običaji...Bog ne stanuje samo u crkvama...Bog je svo vreme svuda oko tebe...stalno si pred Bogom...ako prihvatiš da se pred Bogom ne sedi onda to što si sedeo to si sedeo od sad imaš samo da stojiš...

To sa strane su stolovi i to se zakupljuje i ne moze tu da sedi kome padne napamet

Pa nigde nisu ljudi jednaki ni jednakiji
ni u crkvama a još manje pred bogom

U nekim pravoslavnim crkvama u grckoj ima klupe gde se sedi i u US u nekim crkvama spc se sedi za vreme liturgije

Cirkus
Nije tacno, vec su bas klupice na kojima moze svako da sedne. Udji u neku crkvu i slikaj, ako ti dozovole i nemoj da pises napamet.

Ima stolova sada kad su slave, ali to je nesto drugo i privremeno.

Ljudi, u SPC se stoji, kod Grka isto su klupe

Dakle, ne može se podela napraviti po pravoslavni - katolici

Ima pravoslavnih sa klupama.

Međutim, kod katolika, nema to veze ko je napred ko pozadi, svako voli sebi da dabere neko mestašce... ali se ustaje kada se čita Pismo, za vreme molitava, a nekad se i klekne, dakle dinamično je :=). Znači u SPC se stoji sve vreme, a kod katolika ovde u Zemunu, malo se stoji, malo sedi i malo kleči, sportskije je haha

U Srbiji ima malo. Najviše Metodista na Balkanu ima u Severnoj Makedoniji.

E, ja sam čitala pre pre.... kupila sam bila preko neta knjigu od osnivača metodista pomozi mi.... u engleskoj. Pročitah je celu i baš mi se svidela.
Davno bilo pa sam i zaboravila. Ali mi se svidele odnovne postavke.

Sviđa mi se aktivizam generalno.. ono Bog očekuje da radite i to... to mi je dalo sasvim drugu sliku na Hrišćanstvo generalno.

Nije tacno, vec su bas klupice na kojima moze svako da sedne. Udji u neku crkvu i slikaj, ako ti dozovole i nemoj da pises napamet.

Ima stolova sada kad su slave, ali to je nesto drugo i privremeno.
Ti da si ušla nekad u crkvu znala bi nešto
klupe su u rkc i u nekim pravoslavnim crkvama
Stol se zove ono pored zida i tu ne moze svako da sedi ima pločica sa imenom i prezimenom
Ovako

Neko je obezbedio mesto u raju 😂

Što neko rece narod ***** grdna niti što zna niti što razume...
Vernici cirkuzanti :hahaha1:

Religiju i crkvu ne treba mešati. Religija je mnogo ozbiljnija stvar i nema veze sa crkvom kao institucijom koja se predstavlja kao kanal kojim se dolazi do Boga
Да се мало више разумеш у хришћанство схватио би шта си написао.
Овако пишеш нешто што нема никакве везе са хришћанством.
То што ти доживљаваш Цркву као институцију говори да ниси ни отворио Нови Завет, а то говори више о теби него о Цркви.

То што ти доживљаваш Цркву као институцију говори да ниси ни отворио Нови Завет, а то говори више о теби него о Цркви.
Religija nije verovanje u Boga, jer postoje religije koje veruju u drveće, cveće, pa i životinje.. Samim tim, religiju i crkvu ne treba mešati
Religija je puno ozbiljnija od crkve, a crkva jeste proglasila sebe Božijom ustanovom jer joj je bila potrebna moć da vlada svetovnim stanovništvom. I nema potrebe da čitam, ja sam to učila

Religija nije verovanje u Boga, jer postoje religije koje veruju u drveće, cveće, pa i životinje..
Ja ти пишем о хришћанству. О којој религији ти говориш то је већ нешто друго.
Samim tim, religiju i crkvu ne treba mešati
Опет ти кажем, ти о хришћанству немаш појма. Пробај да то схватиш, није тешко.
Religija je puno ozbiljnija od crkve, a crkva jeste proglasila sebe Božijom ustanovom jer joj je bila potrebna moć da vlada svetovnim stanovništvom. I nema potrebe da čitam, ja sam to učila
Не вреди ти што си учила, ти си читала туђа крива тумачења, ниси читала оно што хришћанство јесте.
Не може ти неко препричати хришћанство ако тебе не интересује ко је био Христос и ко је био апостол Павле. Не може се то сажети у неке текстове и сажвакати. Не иде то тако.
Да би то разумела потребно је да имаш шири контекст, а не да се држиш туђих кривих тумачења и да не мрдаш даље.
Само твоје криво доживљавање Цркве говори о томе да ни не знаш шта је хришћанство. Тако да је проблем са твојим непознавањем хришћанства, а не са тим шта Црква јесте.
Ево на пример, нико ти није рекао да је Црква постојала и пре Христа.
Да је Христос само наставак онога што су радили левити и првосвештеници вековима пре Христа.
Тада је монотеизам био мала заједница и нико није могао себе да прогласи за било шта.
Знаш ли да је Христос помињао Цркву ? Не знам да ли си у току, али та твоја прича о Цркви је очигледно недовршена.

Poslednja izmena:
Ja ти пишем о хришћанству. О којој религији ти говориш то је већ нешто друго.
Ne možeš religiju da svedeš samo na hrišćanstvo. Ko onda ne posmatra širu sliku?
Опет ти кажем, ти о хришћанству немаш појма. Пробај да то схватиш, није тешко.

Не вреди ти што си учила, ти си читала туђа крива тумачења, ниси читала оно што хришћанство јесте.
A ti si hrišćanstvo stvorio, preteča si? Doživeo si ga od postanka? Ili si čitao ono što je neko drugi napisao?
Не може ти неко препричати хришћанство ако тебе не интересује ко је био Христос и ко је био апостол Павле. Не може се то сажети у неке текстове и сажвакати. Не иде то тако.
Да би то разумела потребно је да имаш шири контекст, а не да се држиш туђих кривих тумачења и да мрдаш даље.
Nijedan argument nisi dao za svoj stav, koji inače nisi ni izneo. Tako da ova komunikacija nema svrhe. Ne pada mi napamet dalje da raspravljam, a što je najgore ne znam ni o čemu, jer ništa konkretno nisi ni rekao.

Ne možeš religiju da svedeš samo na hrišćanstvo. Ko onda ne posmatra širu sliku?
Ти мало помињеш ширу слику, мало помињеш Цркву. Требало би да будеш мало одређенија у писању ако желиш да те неко разуме.
A ti si hrišćanstvo stvorio, preteča si? Doživeo si ga od postanka? Ili si čitao ono što je neko drugi napisao?
Није срамота не знати.
Nijedan argument nisi dao za svoj stav, koji inače nisi ni izneo.
Навео сам оно што ти не знаш, очигледно.
Навео сам опште познате ствари, то што ти те опште познате ствари не знаш то је већ друга ствар.
То што ти ниси навела ни један аргумент да одбраниш свој став, то већ остављам теби.
Реченица "читала сам, знам" не значи ништа ако не кажеш нешто одређено и прецизно.
Tako da ova komunikacija nema svrhe.
То је већ твој избор. Немој очекивати да подкрепљујем аргументима опште познате ствари. Ако те тема интересује треба и ти мало да истражујеш.
Капирам да те хришћанство не интересује и да не долазиш на овај пдф, али не видим како очекујеш да неко води дијалог са тобом кад се теби не свиђа што други имају различито мишљење од тебе.
Ne pada mi napamet dalje da raspravljam, a što je najgore ne znam ni o čemu, jer ništa konkretno nisi ni rekao.
Биће да ти ниси ни прочитала шта сам написао.

Ти мало помињеш ширу слику, мало помињеш Цркву. Требало би да будеш мало одређенија у писању ако желиш да те неко разуме.

Није срамота не знати.

Навео сам оно што ти не знаш, очигледно.
Навео сам опште познате ствари, то што ти те опште познате ствари не знаш то је већ друга ствар.
То што ти ниси навела ни један аргумент да одбраниш свој став, то већ остављам теби.
Реченица "читала сам, знам" не значи ништа ако не кажеш нешто одређено и прецизно.

То је већ твој избор. Немој очекивати да подкрепљујем аргументима опште познате ствари. Ако те тема интересује треба и ти мало да истражујеш.

Биће да ти ниси ни прочитала шта сам написао.
Biće da nisam jer me ne interesuje. Izvini. Svako dobro

Ti da si ušla nekad u crkvu znala bi nešto
klupe su u rkc i u nekim pravoslavnim crkvama
Stol se zove ono pored zida i tu ne moze svako da sedi ima pločica sa imenom i prezimenom
Ovako

Neko je obezbedio mesto u raju 😂

Što neko rece narod ***** grdna niti što zna niti što razume...
Vernici cirkuzanti :hahaha1:
To je drugo, ja sam mislila da mislis na obican sto.

Pa ne znaci da "taj neko" ima obezbedjeno mesto u raju, samo da tu sedi. Ali i povrh toga, postoje manje klupe za "obicne vernike", ili cak i takve slicne stolice (u manastirima obicno).
Zavisi od vjeroispovijesti. Recimo za pravoslavne hrišćane ovakav stav je potpuno pogrešan.

Cekajte, mozda je mislila samo na stajanje i sedenje, bar ja sam mislila na to kad sam lajkovala taj post.

A da je religija onako uopsteno, siri pojam od Crkve, tu je u pravu, samo druga je stavr sto mi obicno ili najcesce mislimo na pravoslavno hrisanstvo, pa samim tim i na Crkvu.

Back