Preciscivaci vazduha

Ja imam Xiaomi Mi Air 4 Pro, deluje mi korisno.

Ima senzore i čim otvoriš prozor vidiš kako cifre "rastu" velikom brzinom, ono kad su zagađeni periodi. I onda vrti i polako se spusti na normalne vrednosti.

Samo je nezgodno što mora da se šeta po stanu ako želiš da sve lepo očisti. Jer kad "uradi" jednu sobu, to ne znači da je svuda u stanu čist vazduh. Pa onda 5 minuta u jednoj sobi, 5 u drugoj, 5 u trećoj... pa tako izračunaj koliko će ti vremena i cimanja trebati da očistiš vazduh posle luftiranja.

a koja mu je razilka u odnosu na lite?
vidfim da se u maxiju lite prodavao sa 50% popusta za svega 9.000

Znaš kako se kaže, koliko para toliko muzike ;)

Prema njihovom sajtu, slabije "duva", što znači da će mu trebati više vremena da "obrne" vazduh.

I ima slabije senzore. Ovaj pro ima neke dvostruke, jbmliga, nemam pojma šta to znači, samo pretpostavljam da je dvostruko bolje od jednostrukog ;)

xiaomi.jpg

Znaš kako se kaže, koliko para toliko muzike ;)

Prema njihovom sajtu, slabije "duva", što znači da će mu trebati više vremena da "obrne" vazduh.

I ima slabije senzore. Ovaj pro ima neke dvostruke, jbmliga, nemam pojma šta to znači, samo pretpostavljam da je dvostruko bolje od jednostrukog ;)

Pogledajte prilog 1664444
znaci kad kupujes kupi pro da valja i to je to.
tako i ja razmisljam, zato i nisam uzeo taj lite.

mene stvarno zanima koliko je to korisno ili nepotrebno.
Imam ih već decenijama unazad, u vreme kada ljudi nisu znali da tako nešto za kuću uopšte postoji. Ima sigurno deset godina kako sam nabavio laserski particle counter, da pratim zagađenost vazduha i da brojim čestice prašine. 🤓

Sad moderni modeli imaju već ugrađene particle countere i prema zagađenju menjaju brzinu rada automatski. Kao što reče Saja, čim otvoriš prozor vidiš kako dramatično raste količina prašine. Kada neko zapali cigaretu ili prdne, to se sve registruje odmah. I pročisti se vrlo brzo.

Moje mišljenje posle svih ovih godina je da su prilično nepotrebni u stanovima gde je stanar pametan - a pod pametan podrazumevam da kad je napolju visok nivo zagađenja prosto ne otvara prozor, i da se u prostorijama u kojima se živi ne puši.

Ko ta dva uslova ispuni, njemu ne treba prečišćivać nizašta, jer se danima ne povećava nivo čestica u vazduhu.

Ko boravi u halama industrijskim gde je visok nivo prašine, njemu treba, ali to je već industrijski nivo mašinerije, ovi kućni modeli tu ne vrede ništa.

I da, pitala me jedna prijateljica da li će morati da briše prašinu ako kupi prečišćivač. Nažalost - moraće, pada isto i sa i bez prečišćivača, jer njegov je domet prilično ograničen na par metara oko uređaja.

Back