Te navlakuše "prvih 6 meseci besplatno a posle ćemo ti iebati mater" su smišljene upravo da budu navlakuše.
Najjednostavnije poređenje je da sabereš koliko ćeš im para dati ukupno za ceo period ugovora, pa tako i poredi - ukupan trošak za 12 ili 24 meseca. Drugačije ne možeš.
A što se kvaliteta tiče, negde bolje radi jedno, negde drugo, ne možeš znati dok ne probaš.
Za mene,
sa stanovista cene
MTS je bio generalno OK.
Ugovor na 2 godine, 1-va godina 'kao' nista, druga godina nesto 5000 plus. Usluga: OPTIKA - TV+Internet+1 mob broj (nisu imali family pack - da se doda jos telefona - ali si mogao da 'poklonis' megabajte u cell mrezi nekom drugom)
Ako se pogleda preko 2 godine to je prilicna usteda, ispadne 2500 na mesec u proseku. A ukljucen mi je i 1 mob broj.
U poredjenju sa SBB tada - usluga: TV+internet za 3600 i to bez mobilnog - to je usteda u odnosu na SBB od 1100 mesecno (za net/tv), a pritom nemam ni moblini ukljucen u to nego moram da ga placam extra recimo 1200/m. Dakle MTS je bio jeftiniji za taj prvi put. Jer sam telefone placao relativno malo - sto racune sto same mobilne.
Uporedjenje MTS-SBB
SBB mesecno: 3600 (tv/internet) + 1200 (1mob) => SBB 4800/m 57600/g 115200/2g
MTS mesecno: 2500 (tv/internet/1mob) => 30000/y 60000/2g
Usteda: 115200-60000 => 55200 na 2 godine - znaci za tu razliku-ustedu mogao sam da kupim vrlo solidan mobilni telefon.
Za produzenje ugovora MTS nije jeftiniji jer minimalni mesecni racun je recimo 5500 na mesec.
SBB nije nesto menjao cene, ne znam da li imaju neku popust ponudu, ali kad sam s njima pricao posto idu preko COAX kabla, raspitivao sam se za optiku - koju nisu imali u ponudi, a sad mislim da imaju - ali nema neke posebne ponude kod SBB-a. Bolji im je TV box ali sa stanovista cene - ne dobijam nista posebno + moram da placam vise razlicitih racuna.
Kad su (MTS) za extra broj telefona digli cenu duplo (recimo 2 godine sam placao 1200 za telefon - MTS) a onda su poceli da mi naplacuju kao taj isti paket po 2600 za mesec, kad sam primerio otkacio sam im taj telefonski broj (posle 4 godine - sve regularno placeno na vreme). Strasno su se uzmuvali i zvali su me onoliko ali i posle puno razjasnjavanja nisu imali sta da mi ponude za extra telefon nego sad pricaju moze family pack na BOX (dobro su se setili....).
Sad nema racunice - ili cu da placam MTS 5-7000 mesecno recimo family BOX sa 2 mob.
Ili moram da trazim nesto alternativno za telefon (sto sigurno nije MTS) a da uzmem internet+tv negde drugde. Sad su najmanji mob paketi od 1500-2000 skoro svuda - bilo koji porvider, plus da uzmem SBB za tih 3600(i/tv)+3000(mob*2) = 6600
Znaci takoreci nema razlike da li cu da produzim MTS ili cu da predjem na SBB + neki mob provider. Ne dobijam nista posebno (plus pitanje je da li SBB moze da mi ponudi optiku uopste - ili je 'optika' do zgrade a onda i dalje coax u kuci.