Preci nemanjica nisu bili starosjedioci Balkana

Hrastovnik

Poznat
Poruka
9.374
Iz Dusanovog zakonika:

55. О псовању властеоском:
И ако властелин , или властеличић, опсује себра, да плати сто перпера; аколи себар опсује властелина, или властеличића, да плати сто перпера и да се осмуди.

Teza: Nemanjici su sa vojskom dosljaci na Balkan, najvjerovatnije su od skito-sarmatskih, tj. slovensko-ruskih plemena koja su preko Dunava upadali na Balkan u ona vremena koja su poznata kao doseljavanje Slovena na Balkan.Oni su donijeli staroslovenski jezik i rasirili ga po okupiranim teritorijama sve do Egejske Makedonije.Taj jezik nikad nije zazivio medju starosjediocima Cimbrima, Simbrima, ili Sebrima koje pominje Dusanov zakonik.

Cimbri su potomci najstarijeg Jafetovog sina Gomera. Cimbri, Simbri, Srbi su bili starosjedioci Balkana. U Cimbre (Simbre, Serbe, Sorbe) spadaju sva srbska plemena sirom Evrope vijekovima prije hriscanske ere.

Ovo je samo moje razmisljanje, kratke crtice. Da cujemo vas?

Iz Dusanovog zakonika:

Teza: Nemanjici su sa vojskom dosljaci na Balkan, najvjerovatnije su od skito-sarmatskih, tj. slovensko-ruskih plemena koja su preko Dunava upadali na Balkan u ona vremena koja su poznata kao doseljavanje Slovena na Balkan.Oni su donijeli staroslovenski jezik i rasirili ga po okupiranim teritorijama sve do Egejske Makedonije.Taj jezik nikad nije zazivio medju starosjediocima Cimbrima, Simbrima, ili Sebrima koje pominje Dusanov zakonik.

Cimbri su potomci najstarijeg Jafetovog sina Gomera. Cimbri, Simbri, Srbi su bili starosjedioci Balkana. U Cimbre (Simbre, Serbe, Sorbe) spadaju sva srbska plemena sirom Evrope vijekovima prije hriscanske ere.

Kako,bukvane,Nemanjiće u naslovu teme,pišeš malim slovom !?

Iz Dusanovog zakonika:

Џабе ти све то аако не бациш неку слику оног чувеног слова С

Polako, polako, smirite se. Nadam se da cete vi imati odgovore na neke moje nedoumice!

To da rijec SEBAR oznacava stalez tumacenje je zvanicne istorije. ja nista nisam tvrdio, samo razmisljam o znacenju te rijeci, a vi se brzo palite kao brzogoreci stapin.

Da li se ikada iko zapitao: a sta ako ta rijec oznacava pokoreni narod SEBRE?

Koje je etimolosko porijeklo rijeci SEBAR? Niko ne zna!

Sebri-Serbi? Metateza likvida je vrlo moguca.I jos nesto: zasto zvanicna istorija nikad ni jednu rijec nije rekla o Semarglu (Simarglu) iz srbskih srednjovjekovnih crkvenih knjiga, nego ta slovenska bozanstva jedino pripisuju istocnim Slovenima (Rusima)?

Cini mi se da sam ovom temom dirnuo sam u osinje gnijezdo!

Conrad Malte Brun, Universal Geography:

http://imageshack.us/f/692/booksd.png/

Sebar- Sebri - Serbi?

Polako, polako, smirite se. Nadam se da cete vi imati odgovore na neke moje nedoumice!

To da rijec SEBAR oznacava stalez tumacenje je zvanicne istorije. ja nista nisam tvrdio, samo razmisljam o znacenju te rijeci, a vi se brzo palite kao brzogoreci stapin.

Da li se ikada iko zapitao: a sta ako ta rijec oznacava pokoreni narod SEBRE?

Koje je etimolosko porijeklo rijeci SEBAR? Niko ne zna!

Sebri-Serbi? Metateza likvida je vrlo moguca.I jos nesto: zasto zvanicna istorija nikad ni jednu rijec nije rekla o Semarglu (Simarglu) iz srbskih srednjovjekovnih crkvenih knjiga, nego ta slovenska bozanstva jedino pripisuju istocnim Slovenima (Rusima)?

Cini mi se da sam ovom temom dirnuo sam u osinje gnijezdo!

Conrad Malte Brun, Universal Geography:

http://imageshack.us/f/692/booksd.png/

Sebar- Sebri - Serbi?

Sada govoriš o likvidnoj metatezi, a kada ti neko objašnjava da je Ras tako nastao od Arse i da u Srba ništa nikada nije bilo 'rašo', i da su Srbi => Srbi, a ne nikakvi izmišljeni 'Rašani', ti to odbijaš bez ikakvog osnova...

55. О псовању властеоском:
И ако властелин , или властеличић, опсује себра, да плати сто перпера; аколи себар опсује властелина, или властеличића, да плати сто перпера и да се осмуди.

Sabine "people in ancient Italy," late 14c., from L. Sabinus (in poetic Latin often Sabellus), connected by Tucker to root *sabh- "combine, gather, unite" (cf. Skt. sabha "gathering of village community," Rus. sebr "neighbor, friend," Goth. sibja, O.H.G. sippa "blood-relationship, peace, alliance," O.E. sibb "relationship, peace").

http://www.etymonline.com/index.php?l=s

Sabinjani u Italiji su onaj narod za koji neki tvrde da su Srbi. Srbi su po krvi (rasya, sanskrit) sebe zvali Rasanima, a oni koji su vezani po krvi jesu rodjaci.

Rusko sebr znaci susjed, prijatelj, sto moze da znaci i rodjak.

books2.png

Neki istoricari povezuju etimologiju rijeci sebri sa rijecju kimeri, tj. Kimbri, Cimbri

books3.png

http://books.google.ca/books?id=3Zk...a=X&ei=dnEdT_uTL6O80AH60sDLCw&ved=0CDQQ6AEwAA

Sebri su Kimbri, a Kimbri su Cimbri, Gomerovi potomci:

http://books.google.ca/books?id=aIV...Cw&ved=0CDAQ6AEwAA#v=onepage&q=cimbri&f=false

Sebar (jed.) i Sebri (mn). Zar to nije logika stvari? I da dopunim Sebri ili Kimbri u stvari su Kelti. Sad tek moze da nam bude jasno otkud tolika srbske plemena sirom Evrope. I jasno nam je otkud staroslovenski jezik kao sluzbeni jezik srednjeg vijeka i otkud narodni srbski jezik medju Srbima (Sebrima). Jasno je takodje zasto je Nemanja zatro tradicionalnu serbsku dvovjeracku Crkvu, prognao njene sljedbenike i popalio sve knjige napisane prije uspostavljanja njegove vlasti nad Sebrima.

A sad vasa misljenja i komentari?

Poslednja izmena:
Stanovnici Raske bili su Rasani.Zar ti to nije jasno?

Za druge; kao što su za nas Grci Grci i Albanci Albanci, a ne ono što su stvarno, na njihovom jeziku.

Za same Rašane 'Rašanin' ništa ne znači i strani je pojam, koji su koristili isključivo oni koji nisu Rašani da dezigniraju stanovnike Raške / Srbe.
U Srbe tek u rano moderno toba prodire naziv 'Rašanin/Rašani', kao pozajmljenica iz latinskog jezika, ali mnogo značajnije ipak Rac/Raci, što je u srpski došlo iz mađarskoga; prije toga taj naziv kao srpski endonim uopšte ne postoji, već isključivo kao egzonim. Jedini ljudi koji su na našem jeziku Srbe i Srbiju nazivali tako su bili Bošnjani, a to je zbog specifičnosti razvoja njihove istorije u srednjem vijeku (Bosna se razvila iz Srbije, a davanje raškoga imena svom zapadnom susjedu je proizišlo iz sastavnog korpusa srpskih srednjovjekovnih zemalja u širem smislu; odnosno uz percepciju da je i bosanska zemlja dio njih).

Zar nije to jasno? Nećeš valjda Albance povezivati sa Škotskom, Kavkazom i Italijom, zbog Albe, Alba Longe, Albanskih planina i Albanie? :deda:

Inače, u kontekstu kojem si ti spominjao, krajnje je nebitno, zato što 'Rašani' predstavlja prevod sa 'Rasciani'; od same Raške zemlje, slovenske Rase. Oblast Rasa je dobila ime po gradu Rasu, koji se kao takav javlja tek u X stoljeću; prije toga, taj (rimski) grad je Arsa (upravo likvidnom metatezom je Arsa postao Ras) iliti prevedeno sa latinskoga na srpski Požega (palež).
Stoga, van je svake pameti povezivati to sa vikinškim švedskim Rusima, sa Rusijom, ili pak sa Etrurcima il' bog zna čime već (ne daj Bože recimo, Tračanima). Mislim da nije lijepo sa tvoje strane da koristiš duple aršine i ovdje prihvataš tu promjenu, a tu je negiraš, pozivajući se na prilično opskurno i vjerovatno suštinski pogrešno stanovište jednog hrvatskog lingviste, i to još iz XIX stoljeća...

Poslednja izmena:
Daj, nemoj opet o Rasanima, ziv bio, drzi se naslova teme.

Nemoj ni ti onda spominjati likvidnu metatezu. Dogovoreno? :zcool:

Uostalom, ti si onaj koji je uveo Rašane u sve ovo, spomenuvši opet onu neistinu da su Srbi sebe tako ikada nazivali.

books2.png

books3.png

Konkretno o ovome. Ovo nije moj arsin, nego drugi u knjige stavise: Sebri = Kimbri!

Nemanjci su vladali Sebrima, zar ne? Sebri su im bilo polurobovi, zar ne? Cijeli narod polurobovi.

'Sebri' se odnosi na cijeli narod, na čitavo zavisno stanovništvo - odnosno na sve neplemenite ljude; sebri nisu bili polu-robovi; različiti sebri su bili raznoraznog statusa, ali ne možeš ih tako nazvati.

To je otprilike kao kada bismo danas rekli puk Srbije.

Šta ti zapravo želiš da kažeš? Da su Nemanjići vladali Kimbrima i da je većinsko stanovništvo srednjovjekovne srpske države bilo - od Kimbra? z:mrgreen:

Poslednja izmena:
Nemoj ni ti onda spominjati likvidnu metatezu. Dogovoreno? :zcool:

Uostalom, ti si onaj koji je uveo Rašane u sve ovo, spomenuvši opet onu neistinu da su Srbi sebe tako ikada nazivali.

'Sebri' se odnosi na cijeli narod, na čitavo zavisno stanovništvo - odnosno na sve neplemenite ljude; sebri nisu bili polu-robovi; različiti sebri su bili raznoraznog statusa, ali ne možeš ih tako nazvati.

To je otprilike kao kada bismo danas rekli puk Srbije.

Šta ti zapravo želiš da kažeš? Da su Nemanjići vladali Kimbrima i da je većinsko stanovništvo srednjovjekovne srpske države bilo - od Kimbra? z:mrgreen:

Sebri su bili pokoreni narod. Sebri su Cimbri, tj. Kimbri, starosjedioci Balkana.

Nemanjici nisu pripadali Sebrima?

Ja jos nista ne tvrdim, samo trazim odgovor na pitanje. Nekih tragova ima:

http://books.google.ca/books?id=56B...AEwAQ#v=onepage&q=cimbri gomer gimiri&f=false

http://books.google.ca/books?id=kL9...AEwAg#v=onepage&q=cimbri gomer gimiri&f=false

http://books.google.ca/books?id=Fos...wATgK#v=onepage&q=cimbri gomer gimiri&f=false

http://books.google.ca/books?id=ZrZ...wCTgK#v=onepage&q=cimbri gomer gimiri&f=false

http://books.google.ca/books?id=X08...Y&hl=en#v=onepage&q=cimbri cimmerians&f=false

Poslednja izmena:
Sebri su bili pokoreni narod. Sebri su Cimbri, tj. Kimbri, starosjedioci Balkana.

Starosjedioci Balkana..?
Hrastovniče, Kimbri su porijeklom sa Jitlanda, iz današnje Danske.

Nemanjici nisu pripadali Sebrima?

Pa naravno; to je kao da pitaš da li je vlastelin pripadao ljudima koji nisu plemenitoga roda.

Starosjedioci Balkana..?
Hrastovniče, Kimbri su porijeklom sa Jitlanda, iz današnje Danske.

Pa naravno; to je kao da pitaš da li je vlastelin pripadao ljudima koji nisu plemenitoga roda.

Stvarno me iznenajdujes "velikim" znanjem sa wikipedije. To je valjda zato sto si "profesionalni" istoricar.

Nemanjici nemaju srbski rodoslov. Nemanja je sa svojih tridesetak godina kao rimokatolik dosao u Srbiju, primio pravoslavno miropomazanje kao krstenje i preoteo vlast, satrao tradicionalni narodnu Crkvu i postao vazal Vizantije. Pazi sad ovo: nema istorijskih dokaza da je imao bastinu u Srbiji (to sto sin mu Stefan prica, to moze biti i laz). Nije rodjen u Raskoj, nije rastao u Raskoj, niko cuo nije za njega u Raskoj do njegovih trideset godina kad on sa vojskom upada u Rasku, zbacuje domacu vlastelu i osvaja Rasku.Zar to nije okupator?

Poslednja izmena:
Stvarno me iznenajdujes "velikim" znanjem sa wikipedije. To je valjda zato sto si "profesionalni" istoricar.

Kakve veze sada Vikipedija ima sa bilo čim; ja sam upravo njen veliki kritičar i lično je ne koristim. S druge strane, ti s vremena na vrijeme koristiš Vikipediju, kao npr. kada si citirao srpsko-hrvatski jezički sporazum, tako da ti komentar zaista nije na mjestu, da ne napišem da je u svjetlu ovih saznanja možda i uvredljiv.

Nemanjici nemaju srbski rodoslov. Nemanja je sa svojih tridesetak godina kao rimokatolik dosao u Srbiju, primio pravoslavno miropomazanje kao krstenje i preoteo vlast, satrao tradicionalni narodnu Crkvu i postao vazal Vizantije. Pazi sad ovo: nema istorijskih dokaza da je imao bastinu u Srbiji (to sto sin mu Stefan prica, to moze biti i laz). Nije rodjen u Raskoj, nije rastao u Raskoj, niko cuo nije za njega u Raskoj do njegovih trideset godina kad on sa vojskom upada u Rasku, zbacuje domacu vlastelu i osvaja Rasku.Zar to nije okupator?

Mnogo veću ulogu u satiranju slovenskoga paganizma imao je Sveti Sava, ali svi su Nemanjići radili na tome; 'satiranje' kako pišeš je ostvareno za vrijeme vladavine svih Nemanjića; u tom pogledu Nemanjin lični doprinos je bio krajnje minimalan.

Pa, nije baš sa 30 godina došao u Rašku; mislim da je još uvijek bio dijete...

Jeste okupator u onom kontekstu u kojem je prethodna raška dinastija - Vukanovići, potomci Marka, prata župana Vukana, nisu ništa drugo do vlastela koju je postavio dukljanski dvor kada su Vojislavljevići osvojili Rašku...

Kakve veze sada Vikipedija ima sa bilo čim; ja sam upravo njen veliki kritičar i lično je ne koristim. S druge strane, ti s vremena na vrijeme koristiš Vikipediju, kao npr. kada si citirao srpsko-hrvatski jezički sporazum, tako da ti komentar zaista nije na mjestu, da ne napišem da je u svjetlu ovih saznanja možda i uvredljiv.

Mnogo veću ulogu u satiranju slovenskoga paganizma imao je Sveti Sava, ali svi su Nemanjići radili na tome; 'satiranje' kako pišeš je ostvareno za vrijeme vladavine svih Nemanjića; u tom pogledu Nemanjin lični doprinos je bio krajnje minimalan.

Pa, nije baš sa 30 godina došao u Rašku; mislim da je još uvijek bio dijete...

Jeste okupator u onom kontekstu u kojem je prethodna raška dinastija - Vukanovići, potomci Marka, prata župana Vukana, nisu ništa drugo do vlastela koju je postavio dukljanski dvor kada su Vojislavljevići osvojili Rašku...
Nije to bilo satiranje paganizma, nego satiranje srbske varijante hriscanstva ca ciljem unifikacije srbske vjere sa stilom vizantijske varijante hriscanstva i podcinjavanje srbske crkve Carigradskoj patrijarsiji.

I ja sam mislio da se vratio kao dijete, ali u njegovoj biografiji pise da se vratio kao junosa, mladic od punoljetstva do 25-30 godina starosti.Evo u tekstu sa sajta SPC pise da se vratio u zrelom dobu, i jos lazu kako u Nemanjinoj biografiji pise da je rimokatolicizam jeres, a ne pise tako nego sa ponosom opisuju Nemanjino krstenje u rimokatolickoj crkvi kao da je too licno Bozija volja da se Nemanja udostoji tog krstenja.

Stefan, Nemanja's biographer, wrote: And as in that land were Latin heretics; so by God's will (Nemanja) in that temple received Latin Christianity. In Nemanja's honour, a Monastery of Saint Peter and Paul was later raised at the place of his birth.

When he reached adulthood, Nemanja became Prince (Serbian: Жупан) of Ibar, Toplica, Rasina and Reke, ruling in the name of his grandfather, Grand Prince Uroš I, who was a first a vassal of the Byzantine Emperor, and then later of the King of Hungary.

http://www.spcoluzern.ch/index.php?pg=1995&lang=en

Gle, prvi vazali Vizantije i Madjarske bijase pradjed Nemanjin Uros. Istorijski nema dokaza ni da je Zavida Nemanjin pravi otac, a ovi mu i pradjeda znaju.z:lol:

Poslednja izmena:
Nije to bilo satiranje paganizma, nego satiranje srbske varijante hriscanstva ca ciljem unifikacije srbske vjere sa stilom vizantijske varijante hriscanstva i podcinjavanje srbske crkve Carigradskoj patrijarsiji.

I ja sam mislio da se vratio kao dijete, ali u njegovoj biografiji pise da se vratio kao junosa, mladic od punoljetstva do 25-30 godina starosti.Evo u tekstu sa sajta SPC pise da se vratio u zrelom dobu, i jos lazu kako u Nemanjinoj biografiji pise da je rimokatolicizam jeres, a ne pise tako nego sa ponosom opisuju Nemanjino krstenje u rimokatolickoj crkvi kao da je too licno Bozija volja da se Nemanja udostoji tog krstenja.

Gle, prvi vazali Vizantije i Madjarske bijase pradjed Nemanjin Uros. Istorijski nema dokaza ni da je Zavida Nemanjin pravi otac, a ovi mu i pradjeda znaju.z:lol:

Ali gdje? Evo ti Stefanovog žitija:

* [http://www.rastko.rs/knjizevnost/liturgicka/stefan-sabrana/stefan-sabrana_03_c.html Stefanova biografija Nemanje]

А кад се вратио отац његов у столно место, опет се удостоји да прими друго крштење из руку светитеља и архијереја усред српске земље, у храму светих и свеславних и врховних апостолâ Петра и Павла, идући за владиком својим пастиром Христом, као што Писмо каже: "Сисао си млеко из обеју дојки", тј. извршилац је Старога и Новога завета.

Док се тако хранио у благоверју и богочашћу родитељв својих, родитељи његови пажаху на дете, не знајући божје тајне и пучине милосрђа која ће бити на њему - да ће он царовати над земаљскима и да ће се на небесима настањивати са анђелима.

А кад је одрастао до младићства, и примио чест отачаства својег, по имену Топлицу, Ибар и Расину и зване Реке, увек противни ђаво не престајаше наносити напасти Праведноме, и ожалошћаваше га браћом његовом, а не знађаше, безумни, да се за трпљење напасти троструки венац плеташе на глави Праведнога. Јер на гнев због преваре не помишљаше него, одвргав злобу ђавољу у нападању браће његове, стараше се како ће угодити Господу и творити пред њим угодна дела.

Na osnovu čega bi to zaključio? Po žitiju, piše da je pošao kao malo dijete i odrastao u Raškoj.

Sveti Sava je ostavio u svom žitiju Nemanje kratke biografske podatke i ne daje se ništa naslutiti na osnovu toga.

Djetinjstvo je period prije mladicstva i nema godine kad se njegov otac vratio u stolno mjesto. Dakle se Nemanja nije vratio u djetinjstvu, nego kao momak, a momak je u onoj dobi kad ima pravo da se zeni.To su prve godine ljudske zrelosti. Istoricari govore da je nemanjin povratak u rasku mogao biti tek u trecoj, cetvrtoj ili petoj deceniji 12. vijeka. koliko je tada bilo Nemanji godina? Od 20-40 godina starosti. Ima istoricara koji tvrde da je nemanja primio pravoslavlje tek u 30-toj godini zivota.

Zasto Stefan nije kazao ime Nemanjinog oca? Srbi su se uvijek prezivali po ocu, a jedino Nemanja nema prezime po svom ocu. Svi srednjovjekovni vladari od plemenitog roda uvijek su isticali ime svog oca na ciju su se slavu pozivali, velicajuci tako i sebe kroz svoje porijeklo.

Da je Nemanjin otac bio od starine na glasu, ili na cuvenom i dobrom glasu od vremena svoje vlasti, zar bi Stefan preskocio je da kaze kako mu je djedu bilo ime? Nije kazao, jer nije imao cime da se pohvali ili da se ne osramoti.

Gledaj i ovo:

А кад чу богољубиви цар Манојло из Константинова града(6) о изврсној чистоти и смерности и кротости овога незлобивог, приближив се нишевској страни,(7) желећи га видети, посла по њ да дође на виђење.

И он, похитав, дође к њему.(8)

А кад га овај угледа, прими га с царском љубављу и пољуби га. И, задивив се мудрости овога јуноше,(9) одликова га царским достојанством(10) и различним даровима.

Junosa:
9 јуноша, српскословенски yно{а, узраст од двадесет треће до четрдесет четврте године (в. у наведеној студији Ђорђа Сп. Радојичића, "Седам чинова" драме људског живота, стр. 351; в. и напомену 1. уз ово поглавље).

Po ovom dogadjaju mozes li odrediti koje je to godine bilo i koliko je Nemanja "junosa" tada imao godina i koja je to godina njegovog vladanja Raskom. Treba znati da je Nemanji bilo 34 godine kad je vizantijski car Manojlo 1143. godine stupio na presto. Gdje je u svojoj 34. godini bio Nemanja i da li je tada bio zupan Raske? Nije li vlast primio tek oko 1166-1168. godine? To je vec Nemanjina 58-60. godina starosti. Stefan se igra godinama lazuci.

Poslednja izmena:
Da su u vrijeme Nemanjica u Raskoj drzavi postojali poluvjerci (dvovjerci Sebri) svjedoci Dusanov zakonik. Da to nisu bili rimokatolici i to svjedoci Dusanov zakonik, jer rimokatolike jasno definise kao latinsku jeres. Zasto nasi istoricari nikad i ni jednu rijec nisu kazali ko su bili poluvjerci? Nece da to govore, jer bi se otkrilo da bogumila nije bilo i da su poluvjerci zapravo Srbi, Sebri koje pominje Dusanov zakonik, Kimbri, Cimbri, tj. Kelti.

Poslednja izmena:
Nemanja u tajnom ezoterijsko-misticnom drustvu
Biblija, citat iz 1.Knjige o carevima, glava 20, 28-34:

„Tada dodje covjek Bozji, i govori caru Izrailjevu i rece” ovako veli Gospod: sto Sirci rekose da je Gospod gorski Bog a nije Bog poljski, za to ću ti dati u ruke sve ovo mnostvo veliko da znate da sam ja Gospod. I stajahu u okolu jedni prema drugima sedam dana; a sedmoga dana pobise se, i sinovi Izrailjevipobise Siraca sto tisuca pjesaka u jedan dan.

A ostali pobjegose u grad Afek i pade zid na dvadeset i sedam tisuca ljudi koji bijahu ostali. I ben-Adad pobjegav u grad udje u najananiju klijet. A sluge mu rekose: evo čuli smo da su carevi doma Izrailjeva milostivi carevi; da vezemo kostrijet oko sebe i metnemo uzice sebi oko vratova, pa da izidemo pred cara Izrailjeva, da ako ostavi u zivotu dusu tvoju.

I vezase kostrijet oko sebe, i metnuse uzice sebi oko vratova, i dodjose k caru Izrailjevu i rekose: sluga tvoj Ben-Adad veli: ostavi u zivotu dusu moju. A on rece: e li još ziv? brat mi je.

A ljudi uzese za to dobar znak i odmah da bi ga uhvatili za riječ rekose: brat je tvoj Ben-Adad. A on rece: idite, dovedite ga. tada Ben-Adad izide k njemu; a on ga posadi na svoja kola.

Tada mu rece Ben-Adad: gradove koje je uzeo otac moj tvome ocu, vraticu, i nacini sebi ulice Damasku kao sto je otac moj učinio u Samariji. A on rece: s tom vjerom otpusticu te. I učini vjeru s njim, i otpusti ga.„

U svojoj knjizi ”Freemasonry from the Great Pyramid of Ancient Times„ Tomas Holand ovaj dogadjaj uzima kao dokaz da je još u to starozavjetno vrijeme egzistirala masonerija sa svojim tajnim znakovima prepoznavanja:

-nastavlja se-

„Read i Kings xx. 28—34. ” And there came a man of God, and spake unto the king of Israel, and said, Thus saith the Lord, Because the Syrians have said, The Lord is God of the hills, but he is not God of the valleys, therefore will I deliver all this great multitude into thine hand, and ye shall know that I am the Lord. And they pitched one over against the other seven days. And so jt was, that in the seventh day the battle was joined; and the Children of Israel slew of the Syrians an hundred thousand footmen in one day. But the rest fled to Aphek, into the city; and there a wall fell upon twenty and seven thousand of the men that were left. And Ben-hadad fled, and came into the city, into an inner chamber. And his servants said unto him, Behold now, we have heard that the kings of the house of Israel are merciful kings; let us, I pray thee, put sackcloth on our loins, and ropes upon our heads, and go out to the king of Israel, peradventure he will save thy life. So they girded sackcloth on their loins, and put ropes upon their heads, and came to the king of Israel, and said, Thy servant Ben-hadad saith, I pray thee, let me live. And he said, Is he yet alive ? he is my brother. Now the men did diligently observe whether anything would come from him, and did hastily catch it; and they said, Thy brother Ben- hadad. Then he said, Go ye, bring him. Then Ben-hadad came forth to him; and he caused him to come up into the chariot. And Ben-hadad said unto him, The cities, which my father took from thy father, I will restore; and thou shall make streets for thee in Damascus, as my father made in Samaria. Then said Ahab, I will send thee away with this covenant. So he made a covenant with him, and sent him away.„

-nastavlja se-

Now, Brethren, what are we to say to this remarkable passage in Holy Writ. It is the point I want to establish, showing Freemasonry existed— or, at any rate, a brotherhood existed—prior to building the Temple; it is a question if this proves the fact, but it goes a long way towards it. It was evident that the king of Israel was the custodian of the records and sym- bologies, and knew that Ben-hadad had been initiated,—perhaps the one who entrusted him. The sojourners had some knowledge in whole or in part, for they diligently observed what might escape his lips, evidently expecting some demonstration from Israel's king that would reveal more than they knew.

The covenant was no doubt a solemn binding contract or secret of a more cementing tie or link between man and man, and so they parted ; and as I intend to deal with this question further on, like Ahab and Ben-hadad, we will part, and I can but thank you, Brethren, foryour kindness in extending such marked attention to and appreciation of my humble efforts.
(Tomas Holand, Freemasonry from the Great Pyramid of Ancient Times, London 1885, str.31-35)

Pogledajmo sad i ovaj dogadjaj iz vremena i zivota zupana Stefana Nemanje koji je potpuno istovjetan citiranom biblijskom dogadjaju:

-nastavalja se-

masinicijacija.jpg

Uze oko vrata

Године 1151. цар Манојло Комнин ушао је с војском у равни Срем, опколио и заузео Земун, попалио села, ухватио силно робље и послао га у Ниш. Византијски хроничар Кинам описује одбрану Земуна:
„...догод се надаху (браниоци) да ће им краљ (Геза II, син краљице Јелене Српске, који је тада ратовао чак у Галицији) ускоро стићи у помоћ, жестоко се одупираху. Пошто се он (краљ) ниоткуд није појављивао, а Ромеји већ беху спремни за борбу на самим зидинама, уплаше се претеће опасности, те предложе цару да му предају тврђаву пошто они претходно здрави и читави напусте град. Кад цар то одби, ставише конопце око врата и, скинувши капе с глава, срамотно се предаше цару. Он забрани Ромејима да се ико од ових убија...”

Hиje ли oвo oнaj иcти библиjcки тajни знaк мacoнcкoг пpeпoзнaвaња?

Oko 1170.г. Немања je у борби против Византије. Византијcки цар Манојло сам се на челу војске упутио у Рашку. Пред надолазећом византијском војском, велики жупан Рашке се повукао у планине.Овај сукоб се окончао Немањиним поклоњењем цару Манојлу. Он је једног дана гологлав, босоног, са одећом исцепаном до лаката, конопцем око врата и мачем на рукама ушао у византијски логор и изашао пред цара.

Византијски цар је прихватио његову понизност, приставши на обнову вазалних обавеза и остављање Немање на положају великог жупана.

--------------------------

PS. Masonski korijeni sezu do Adama i njegovih sinova prije biblijskog potopa. Tajno znanje predpotopskog svijeta prenijeli su Noje i njegovi sinovi svojim potomcima nakon opsteg potopa. Od vremena vavilonskog ropstva uceni jevreji su pokupili tajna misticno-ezoterijska znanja i ukomponovali ih u tajna znanja cara Davida i Solomona. Pocetkom hrišćanske ere dolaskom u kontakt sa Rimljanima mitraistima dolazi do spoja rimskog mitraistickog i jevrejskog misticizma.Tajna znanja tajnih drustava prodiru u hrišćansku Crkvu od vremena cara Konstantina, koji je bio mitraisticki prvosvestenik Rimskog carstva.

p8190003.jpg

Anticka Grcka: nadgrobni spomenik sa masonskim simbolima.

museumofchaeronea.jpg

Anticka Grcka: simbolika inicijacije (masonska kecelja je jasno vidljiva).

Od vremena Prvog vaseljenskog sabora kojemu je glava bio Konstantin lično, pocinje transformacija hrišćanstva ka antihrišćanstvu koje je dostiglo svoj vrhunac u papizmu i danasnjem ekumenizmu.Danas nema vladike ili biskupa ili poznatijeg pastora da nije mason i oni svi skupa stvaraju vjeru u jednog boga za sve religije svijeta, vjeru NWO.

Eto šta oznacava uze oko Nemanjinog vrata. To je znak raspoznavanja, kao sto to danas cine rukovanjem. To je znak prepoznavanja pripadnosti jednom tajnom misticno-ezoterijskom drustvu srednjeg vijeka i tako vizantijski car Manojlo u Nemanji prepoznaje svog duhovnog brata i zato ga bratski ispraca i nagradjuje titulom velikog zupana.

Djetinjstvo je period prije mladicstva i nema godine kad se njegov otac vratio u stolno mjesto. Dakle se Nemanja nije vratio u djetinjstvu, nego kao momak, a momak je u onoj dobi kad ima pravo da se zeni.To su prve godine ljudske zrelosti. Istoricari govore da je nemanjin povratak u rasku mogao biti tek u trecoj, cetvrtoj ili petoj deceniji 12. vijeka. koliko je tada bilo Nemanji godina? Od 20-40 godina starosti. Ima istoricara koji tvrde da je nemanja primio pravoslavlje tek u 30-toj godini zivota.

Zasto Stefan nije kazao ime Nemanjinog oca? Srbi su se uvijek prezivali po ocu, a jedino Nemanja nema prezime po svom ocu. Svi srednjovjekovni vladari od plemenitog roda uvijek su isticali ime svog oca na ciju su se slavu pozivali, velicajuci tako i sebe kroz svoje porijeklo.

Da je Nemanjin otac bio od starine na glasu, ili na cuvenom i dobrom glasu od vremena svoje vlasti, zar bi Stefan preskocio je da kaze kako mu je djedu bilo ime? Nije kazao, jer nije imao cime da se pohvali ili da se ne osramoti.

Gledaj i ovo:

Junosa:

Po ovom dogadjaju mozes li odrediti koje je to godine bilo i koliko je Nemanja "junosa" tada imao godina i koja je to godina njegovog vladanja Raskom. Treba znati da je Nemanji bilo 34 godine kad je vizantijski car Manojlo 1143. godine stupio na presto. Gdje je u svojoj 34. godini bio Nemanja i da li je tada bio zupan Raske? Nije li vlast primio tek oko 1166-1168. godine? To je vec Nemanjina 58-60. godina starosti. Stefan se igra godinama lazuci.

Hrastovniče, Nemanja je u Rašku dospio negdje krajem 1120-ih; tj. u trećoj deceniji, kako i ti sam kažeš. On je prema srpskim istoričarima imao tada svega nešto više od 10 godina; po mom mišljenju i manje od toliko (čovjek je umro 1199. godine, treba biti malo racionalniji i pretpostaviti da se rodio negdje u drugoj deceniji XII stoljeća, krajem 1110-ih godina; ja mislim da izvori koji tvrde da se rodio čak 1108. godine jednostavno griješe; to bi značilo da je čovjek živio preko 90 godina).

No i u najboljem slučaju, čak i da se jeste rodio 1109. godine, to bi značilo da je imao kada je dospio u Rašku negdje oko 18 godina maksimum!

Poslednja izmena:

Back