Preboljevanje

Danas sam razmišljala o tome kako nisam volela nedelju, jer su mi najdraži umirali nedeljom.

Dugi niz godina nisam uspevala da pobedim tugu. Ali.. tokom vremena sam pomislila da bi moji najdraži voleli da krenem dalje, da budem ista kao pre. Nisam u potpunosti kao pre.

Moji voljeni žive u mom srcu, volim ih i dalje. Bol ostaje zauvek, samo nije toliko jak, kao nekada.

Na koji način ste uspeli ( ili niste ) da prebolite gubitak drage osobe?
Ja pokušavam, evo danas je tačno pet godina.
U svakodnevici zavaram sebe, prihvatanje se podrazumeva, jer nemamo drugu opciju, okupiram se drugim stvarima.
A onda ispliva sve.
Glas.
Pokreti.
Uspomene.

Ostavljate li stvari za sobom ili im se vraćate iznova?
Nema razloga za "preboljevanje" .Ta osoba ce uvek ostati u tvom srcu.Sigurno ste imali lepih trenutaka, i sigurno da u mislima razgovaras sa tom osobom,bez obzira sto nije ovde.Nemoj se izolirati od zivota.Zivi svoj zivot.

Moraš da ga/je pustiš da ode, da nadje svoj mir, ne vezuj ga energetski za sebe. Ne možeš da preboliš jer niste imali zaključak koji ti je potreban, ili je smrt bla iznenadna ili se nisi pripremila za to na odgovarajući način (ko može ikada da se pripremi na to). Ili, osećaš krivicu zbog svega što se desilo, kao neko kajanje zbog nečega.
Msm, ne znam činjenice, ovo je samo uopšteno u odnosu na druge ljude sa sličnim problemom, mada je svaki različit, jer su i ljudi po prirodi različiti.

U svakodnevici zavaram sebe, prihvatanje se podrazumeva, jer nemamo drugu opciju, okupiram se drugim stvarima.
A onda ispliva sve.
Glas.
Pokreti.
Uspomene.

Šta znači preboleti gubitak drage osobe? Liči na ono: "Hoću da ta osoba uvek bude pokraj mene da mogu da je grlim,
ljubim, volim"... A, ovo, pak , liči na egoizam...

Manjina je u stanju da shvati da je ljubav veoma, veoma lična stvar... i da ne zavisi da li je voljena osoba pored nas, ili ne.
Voljena osoba može da ode svojim putem (naša deca), može da nas napusti iz različitih razloga, može da umre, može da
nas ne prepoznaje usled Alchajmera... I? Mi ne prestajemo da ih volimo... i ne treba da prestanemo, naprotiv.
Treba da uživamo obogaćeni emocijom koju su ta naša voljena bića izazvala u nama.
Treba da se ponašamo tako da negujemo ljubav prema njima, bili ovde ili ne...
Tako da gubitak voljene osobe ne znači da treba da tugujemo, ne znači da treba da ubijamo ljubav i sećanje, ali svakako
znači da treba da nastavimo da je volimo, iako nije sa nama onako kako bismo voleli da bude...

Iz ove vizure, uverena sam da ne treba da se "zavaravaš" kako pišeš, već treba da uživaš u divnoj emociji ljubavi koju
je ta osoba izazvala u tebi, koja traje i na koji način je ta osoba i dalje prisutna u tvom životu.

❤️

Ја уопште не покушавам да преболим.
Живим свој живот најбоље што знам.
Кажу време лечи све...не бих се сагласио с тим...
Оно само прекрије ране ожиљцима...
Не боли ме више, али понекад се "ударим" у то место
па неко сећање мало заболи...
Сви који ми недостају су ту мегде са мном и даље...
а волим их и даље и увек ћу их волети...
али они сада иду даље, неким својим путем
а ја морам својим, како год ми било тешко...или не...

Nije egoizam. Samo nedostajanje.
Upravo to nedostajanje jeste egoizam. Ali, to mi svi radimo, u ljudskoj je prirodi da žalimo sebe, odnosno kako smo se osećali u nečijoj blizini, pa smo to izgubili. Žalimo za osećajem koji je prisustvo te osobe izazivalo u nama. Znači, opet mi. Ali, tebi treba uteha, ne raščlanjavanje emocija.
Moraš da preboliš i da nastaviš sa životom, inače ćeš zauvek biti zaključana u sopstvenom mozgu. To što ga sanjaš nije uteha, jer ti na prelazu iz nesvesnog u svesno vraća teške emocije i tako u krug. Ako ti je potrebno i ne budeš umela da se nosiš sama sa tim, potraži pomoć. Ako se odlučiš na to, potraži kognitivno - bijhevioralnog terapeuta. Mislim da će ti odgovarati.
Svako dobro ti želim.

A onda ispliva sve.
Glas.
Pokreti.
Uspomene.

Tako što istinski i duboko verujem da smrt nije kraj, da ćemo se ponovno videti na jednom daleko lepšem mestu.

A onda ispliva sve.
Glas.
Pokreti.
Uspomene.

O kome je riječ?
Krvnom srodstvu?
Zakonitom suprugu?
Partneru?
Švaleru?

Ne postoji način da se neko preboli. Svako se na svoj način nosi sa tim.
Što se mene lično tiče, nikakve te fraze tipa vreme leči sve, naučiš da živiš sa tim, da je taj neko živ ne bi voleo da te vidi takvog i slično. Jednostavno trpiš i živiš. Tu ozledu nosiš sa sobom. Nekad se nasmeješ, našališ, baviš se svakodnevnim stvarima, pričaš sa ljudima normalno o svemu... Nadaš se da ćeš što više živeti i zbog toga što ćeš tako što duže nositi uspomenu na tu osobu.

I uz svo razumevanje svačijeg bola i činjenice da svaki normalan čovek žali gubitak roditelja, kada ti roditelji umru, samo treba da zahvališ Bogu što si nadživeo ti njih a ne oni tebe. Kada je to obrnuto, to je već nešto crno. Gledajući moje roditelje sad, samo mogu da kažem kamo sreće da su oboje umrli pre godinu dana.

Osobe koje su zivele s vama i iz iste ste kuce, porodica i oni koji postanu kao porodica i clanovi se tesko prebole pa i nikad.

Pitamo se gde li su, jel su dobro, sata li se desava sad s njima, boli li ih nesto, postoje li negde, jel su sa svojima negde tamo u miru,samo da im je mir i dobro...

Sa druge strane fale nam i sa njima umire i deo nas jer smo smrtni i konacni.Jos teze je ako nemamo nikog.

Ja zalim za psom sto je u petak zavrsio i voleo sam ga ko usvojenog brata, on je priraso za srce kao clan porodice i kuce i simbol je mojih najboljih godina tj moje mladosti i s njim se i ugasila, bio je moja uteha i emotivna podrska cista bezuslovna ljubav koju samo clan porodice moze da ti pruzi osim ako nije slucaj kod nekih ljudi da je neko pokvareni idiot.

Samo vas clanovi porodice vole bezuslovno i vi njih i nema tu egoizma vec samo ljubav.

Znam da zensko ne moze da voli bezuslovno, ucio sam godinama i analizirao, tj velika je retkost a pogotovo u ovim modernim vremenima.

Zensko moze bezuslovno da voli samo oca, majku i brata, ili nekog koga prihvati kao clana porodice, psa ili macku, ljubimca a supruga ili muza to vec nije bezuslona ljubav vec neka druga vrsta ljubavi.Ne kazem da ne postoji ali je veoma redak slucaj.

Kad izgubis nekog ko te je bezuslovno voleo i koga si takodje isto tako voleo to boli najvise i nikad se ne preboli samo se nauci da se zivi s tim vremenom.

Ti mozes da prihvatis neku cinjenicu ali da kontrolises tugu za necim nekad kad naidje talas ne mozes.Mislim tuga za nekom osobom itd.Naucis da zivis, prihvatis ali tu prazninu sto se stvorila za nekim nikad ne mozes da zalecis.Kad dune beki cudan vetar nekad ta praznina deo zasvira i probudi se tuga, kao supalj zub.Boli ali trpis pa i ako suze poteku, dok ne prestane i tako...

To je jer neznamo dal su dobro, da li ce o ih ikada videti i zato sto neznamo da li postojimo posle sa svim secanjima iz zivota ili je sve samo puka besmisao, oa i to kratko postojanje dodje kao nepostojanje bezveze.
Ako je tako onda je zivot nesto bezveze jer i onako posle neces nista da znas niti vidis opet nekog svog, samo vecni nepostojanje i ko zna da li je prijatno i mirno a nema ni mira u nepostojanju, nista...

Poslednja izmena:

Back