Pre nego zaglabate lubenicu, pročitajte ovo!

Sensei

Master
Moderator
Poruka
67.001
Kao što naslov kaže, pažljivo pročitajte šta može da se desi od prežderavanja lubenicom

1. Pogoršani problemi sa varenjem.

Lubenica je bogata fruktozom koja je biljno jedinjenje u kategoriji FODMAP. Ljudi sa istorijom problema sa varenjem, kao što je sindrom iritabilnog creva (IBS), možda će morati da ograniče FODMAP da bi se osećali najbolje.

Nisu svi podložni FODMAP-ovima, a eksperimentisanje sa protokolom eliminacije može vam pomoći ako sumnjate da lubenica doprinosi vašim problemima sa stomakom!

lk.jpg
 
2. Pomaže u neutralizaciji ćelija raka.

Lubenica je bogata antioksidansima koji pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala u telu. Ostavljeni bez kontrole, slobodni radikali imaju sposobnost da formiraju ćelije raka.

Likopen je zvezda ovde. Obično je paradajz zaslužan za dobar izvor likopena. Ipak, lubenica zapravo obezbeđuje skoro 40% više likopena od sirovog paradajza!

Antioksidansi poput likopena pomažu u borbi protiv raka, podstiču anti-starenje i popravljaju oštećene ćelije u telu.

watermelon.jpg
 
3. Poboljšava sitost.

Pronalaženje hrane koja poboljšava sitost je recept za uspeh kada pokušavate da obratite pažnju na veličinu porcije. Osećaj sitosti olakšava odabir odgovarajućih porcija.

Jedan važan faktor koji doprinosi sitosti je ukupna količina konzumirane hrane. Dakle, mogućnost da jedete veću količinu daje osećaj sitosti. Lubenica nudi ovu prednost zbog visokog sadržaja vode. Drugim rečima, pošto je voće prilično sočno, možete ga jesti više za manje kalorije u poređenju sa drugim voćem.

KL.jpg
 
4. Pomaže u kontroli težine

Istraživači u studiji iz 2019. objavljenoj u Nutrients otkrili su da jedenje 2 šolje lubenice dnevno poboljšava napore u kontroli težine kroz povećanu sitost. Istraživači su dali dve grupe istu količinu kalorija: jedna grupa je dobijala te kalorije iz lubenice, a druga iz kolačića sa niskim sadržajem masti.

Ovakva istraživanja pokazuju da nisu sve kalorije stvorene jednake: neke kalorije zapravo mogu uzrokovati da se osećamo sitije, zadovoljnije i da na kraju jedemo manje tokom dana!


8480589.jpg
 
5. Može izazvati migrene.

Nedavna studija o okidačima migrene pokazala je da lubenica može biti snažnija od drugog voća. Istraživači su pregledali različito voće, uključujući lubenicu, marakuju, narandžu, ananas, grožđe, bananu, krastavac i papaju.

Ipak, lubenica je bila povezana sa mnogo većom učestalošću migrena - ponekad u roku od nekoliko minuta nakon konzumiranja voća! Skoro 30% učesnika iskusilo je migrenu u roku od otprilike 90 minuta od konzumiranja lubenice!

Ako su ovi tajni neželjeni efekti izazvali vaše interesovanje, razmislite o ovim drugim efektima jedenja lubenice.

k.jpg
 
Sve trešnje ovog sveta... ma i crvljive... :klap:
Ćale kao: ''Ma, žmuri i jedi!''
:rotf:
''Ma, ćale... da žmureći treba da jedemo, Bog nam ne bi dao oči!''
'Ma, crvi ne napadaju nezdrave voćke, dakle, gde ima crv, pomeri ga i jedi!''
Ma...
Ma...
Ma...
:zcepanje:
i ja ga samo munem
majka mi se zgrazavala ceo zivot na to ali sta zna majka koliko ja volim tresnje :lol:
 

Back
Top