Quantcast

Пре 71 годину, 23.октобра, Нови Сад је ослобођен од фашистичког окупатора

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.199
Венци за ослободиоце, награде заслуженима

Пре 71 годину, 23.октобра, Нови Сад је ослобођен од фашистичког окупатора. У 6.20 часова борци 2. батаљона Новосадског партизанског одреда поставили су на Градску кућу заставу.

Борци Новосадског партизанског одреда у ослобођеном граду

Градски челници ће тим поводом положити венце на партизанске споменике и уручити Октобарске награде и Новембарске повеље лауреатима које је у среду на свечаној седници изабрала Скупштина града.
Градоначелник Милош Вучевић и председница Скупштине града Јелена Црногорац, с делегацијама Војске, СУБНОР-а и резервних војних старешина, положиће венце на Спомен-гробљу на Градском гробљу и на споменик Новосадском партизанском одреду на Ченеју. Након тога, у 10.30 часова у Дому Војске одржава се свечана академија СУБНОР-а, којој ће присуствовати и Вучевић.
У подне у Градској кући градоначелник и председница Скупштине уручиће Октобарску награду Колу српских сестара Епархије бачке, јавном комуналном предузећу „Градско зеленило“ и културном раднику Исмету Атићу, као и Новембарску повељу матуранту Гимназије „Јован Јовановић Змај“ и проналазачу Стефану Вељи, директору Градске библиотеке Драгану Којићу и хуманисти Горану Црнојевићу.
По монографији „Војводина у борби“, након партизана 2. батаљона НПО-а, који су у град стигли из околине Жабља на „три камиона, једним путничким аутомобилом, неколико мотор-бициклова и преко 20 запрежних кола“, 23. октобра 1944. године око 11 часова из правца Руменке ушле су још две чете 1. батаљона НПО-а. Након што су прешли Дунав код Футога, око 13 часова у град улазе делови јединица Главног штаба Војводине и 7. војвођанске бригаде. Ослободиоци су одржали народни збор пред Градском кућом, а недуго по ослобођењу на трг је враћен споменик Светозару Милетићу који су 1939. године желели да уклоне мађарски фашисти, али су га Новосађани пре тога сакрили.
С. Крстић- - - - - - - - - -

http://www.dnevnik.rs/novi-sad/venci-za-oslobodioce-nagrade-zasluzenima

- - - - - - - - - -

novi sad se ne stidi svoje antifašističke prošlosti kao neki drugi naši gradovi !!
 
Poruka
993
Sve što vidiš oko sebe ti je komunistički okupator napravio.
Укључујући и Југославију која се распала на парампарчад после Тита, и скидање Петра II са власти што је изазвало швабску инвазију и смрт стотине хиљада Срба.
Комунизам је највеће зло које је задесило Србију, а Бога ми и све друге земље које су потпале под челичну чизму комунизма.

Потпуно си у праву, све су они направили.
 

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
46.199
nebitno kakva je u vovjvodini bila situacija za vreme ww2

gledamo samo kakva je situacija danas

da li uopšte neko pametan može da se stidi borbe protiv fašističkih okupatora, nemaca i italijana, u okviru svetske antifašističke koalicije??

da li uopšte sme da neko pomene da su antifašisti bili i oni koji su ih sve vreme rata služili i pred kraj rata sa njima u istoj koloni bežali pred NOVJ ??
 

Top