Pre 25 godina ubijen je Slavko Ćuruvija: Danas se polažu venci i pale sveće ispred zgrade u kojoj je živeo

Nepoznati ubica ga izrešetao sa leđa: Slavko Ćuruvija likvidiran na Vaskrs pre 25 godina​

https://informer.rs/hronika/vesti/895085/slavko-curuvija-ubistvo-novinar
Pogledajte prilog 1529300

Slavko Ćuruvija (49), vlasnik i novinar "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina", ubijen je na današnji dan pre 25 godina u ulazu zgrade u kojoj je stanovao u centru Beograda.​


U jeku NATO bombardovanja, likvidiran je s leđa sa 17 hitaca, dok su njegovu suprugu Branku Prpu ubice udarile drškom od pištolja i onesvestile.

Pet dana uoči ubistva, u dnevnom listu "Politika Ekspres" objavljen je tekst pod nazivom "Ćuruvija dočekao bombe", koji je zatim pročitan u Drugom dnevniku RTS-a, što je Ćuruviju targetiralo kao izdajnika.

Pravosnažno oslobođeni​

Navodno je kasnije otkriveno da su njega i Prpu do samog momenta ubistva pratili pripadnici Resora državne bezbednosti.

Suđenje za ovaj zločin počelo je 2015. Prvostepeni sud osudio je na ukupno 100 godina zatvora četvoricu okrivljenih, šefa RDB-a Radomira Markovića, šefa beogradskog centra RDB-a Milana Radonjića, Ratka Romića i odbeglog Miroslava Kuraka.

Nakon ponovljenog postupka Apelacioni sud u Beogradu u februaru ove godine poništio presude i pravosnažno ih oslobodio.

Pogledajte prilog 1529302
"Činjenica da je Ćuruvija bio kritičar tada aktuelne vlasti za sud nije sporna. S obzirom na to da je u odnosu na okrivljene doneta oslobađajuca presuda, sud nije mogao da se upušta u motive ovog krivičnog dela", saopštio je Apelacioni sud.

Tako je i dalje, posle 25 godina od brutalne likvidacije, ostala misterija ko je nalogodavac zločina i ko je ispalio u njega smrtonosne hice. Iz konačne presude proizlazi da je Ćuruviju ubila nepoznata osoba.

Ključno svedočenje​

Za takav stav presudan je bio iskaz Ćuruvijine nevenčane supruge Branke Prpe, pošto je ona kao svedok ubistva dala precizan opis izgleda ubice, koji je tom prilikom i nju udario drškom pištolja u glavu.

Prema Prpinom svedočenju, naime, napadač je sasvim drugačije izgledao od Kuraka i Romića.
isuse 17 hitaca... i to sa leđa.
koji amateri....
3 su dovoljna svakom profesionalcu.
 

Back
Top