Praznovjerje u vezi sa psovanjem Boga

stateaman

Početnik
Poruka
19
Dosta ljudi na Balkanu je umislilo da se psovanjem Boga lakse zivi, da psovanje Boga otklanja zivotne tegobe ili da moraju psovati Boga da bi mogli normalno ziviti, a takvo razmisljanje nema nikakvog smisla niti logike.

Istina je da se psovanjem Boga priziva bijeda, siromastvo, bolesti fizicke i psihicke prirode, gubitak razuma, lose odnose sa ljudima i druge probleme.

Mnogo su uspjesnije i bogatije drzave u kojima se ne psuje Bog, a i ljudi koji u tim drzavama zive su pametniji.

Zgrožena sam svim vidovima psovanja i komunikacije kroz vulgarnosti koliko god to trebalo da se prihvati kao "sleng". Ako je i sleng, ne može se poturati u prikladan i dopustiv vid komunikacije svuda, naročito tamo gde se predviđa određen nivo formalnosti.
I kao dete sam se trudila da ne posvetim mnogo pažnje, ali mi je ostalo u sećanju kako su neke mile bakice, što rod, što komšinice, imale običaj da opletu sa psovkama na nas, decu, sve od milja, pa bude: "...ti ja onu ludu tvoju majku/onog tvog šašavog oca/babu/dedu!", i sve kroz osmeh, kao da je to najlepše i najbolje što može detetu da se kaže.
Za njih je bilo stvar nekog trenda da se bude vičan takvim psovkama, a onda se dete koje je svakodnevno izloženo takvom rečniku izlane pred učiteljima, nastavnicima, čitavim razredom... :thumbdown:
Baš ovih dana je bilo sve ono sa Trifunovićem: "Ali, to je njegov sleng.":think:
Kad svet postane mali, pa se opsuje i Bog, i sveci, i crkva, i nebo, i praznik, i krsno ime, i osvećena voda/vino/hleb... E, pa stvarno!!! Šta ima dalje? Da li je u redu da sve to bude neki benigni sleng?

Dosta ljudi na Balkanu je umislilo da se psovanjem Boga lakse zivi, da psovanje Boga otklanja zivotne tegobe ili da moraju psovati Boga da bi mogli normalno ziviti, a takvo razmisljanje nema nikakvog smisla niti logike.

Istina je da se psovanjem Boga priziva bijeda, siromastvo, bolesti fizicke i psihicke prirode, gubitak razuma, lose odnose sa ljudima i druge probleme.

Mnogo su uspjesnije i bogatije drzave u kojima se ne psuje Bog, a i ljudi koji u tim drzavama zive su pametniji.
Amerikanci Boga nazivaju Gadom :rtfm:
zato im i puko budžet... :kafa:

Back