Praznik, za nekoga jeste a za nekoga nije ?

Radovan Četvrti

Veoma poznat
Poruka
11.546
Danas mi jedan drugar ispriča priču koju sam morao ovde da prepričam.

Seo kaže u trakror da baci mineralno đubrivo u njivu, čuo da će od sutra uvesti policijski čas još od 13h, i kako je zaposlen, neće stići sutra da rasturi đubrivo ?
A valja ga kaže baciti pred ovu kišu što najavljuju početkom nedelje ?

Zakačio rasturač za traktor i pravo u prodavnicu đubriva. Kupuje kaže i plaća račun kad mu prodavačica kaže: Danas je veliki praznik, MLADENCI , nemoj danas da radiš ? A on ne bude lenj pa je upita : Pa kako ti radiš danas a ja ne smem ?

Svrati potom na pumpu da natoči dizela za traktor, kad mu veseli prodavac videvši traktor i rasturač reče: Pa nećeš valjda danas u njivu, danas su Mladenci, ne radi se! Pa ti vidim radiš danas na Mladence ? Odgovorio mu je prijatelj.

Natoči on dizela i krene, ali usput ga prijatelj svrati u kafanu, terasa prosto mami da svrati čovek i popije pivo pre odlaska u njivu, seoski običaj kaže.
Naruče oni turu kad konobar reče njemu : Nećeš valjda danas, praznik je, veliki, Mladenci ? A zar za tebe nije? Ne ostade mu dužan prijatelj.
.........................................................................................................................................................................................................................................................................

Ko je u pravu ?

Da li treba ili ne treba raditi na verske praznike ?

Zašto je pekarima, trgovcima i ugostiteljima "oprošteno" raditi na praznike dok veselom seljaku nije ?
 

Back
Top