Praznici i kalendari - koliko stvarno poznajemo religiju?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Prateći pisanja na forumu rekao bih da još ima dosta vernika koji nedovoljno poznaju osnovne pojmove u svojoj religiji.

Verujem da se pravi poznavaoci pravoslavlja ne služe izrazima "pravoslavni Božić", "pravoslavna Nova godina", "katolički Božić", "katolička Nova godina" ili "Božić je 7. januara".
Naime, Božić je u svim hrišćanskim crkvama, isključivo 25. decembra. Razlika nije u datumu nego u kalendaru. Naime danas je po gregorijanskom kalendaru 29. decembar 2014., a po julijanskom, 16. decembar 2014. godine.
Kada po julijanskom kalendaru bude 25. decembar 2014., po gregorijanskom će biti 7. januar 2015.
Katolička crkva se i službeno i neslužbeno koristi gregorijanskim kalendarom.
Pravoslavne su podeljene: neke se, isto tako, i službeno i neslužbeno, koriste gregorijanskim (grčka, bugarska i rumunska u našem neposrednom okruženju), dok se SPC službeno koristi jednim a neslužbeno drugim kalendarom. Tako praznike određuje po julijanskom ali svoje dokumente označava gregorijanskim kalendarom.
25. decembra po gregorijanskom kalendaru, Božić slave grčka, bugarska i rumunska pravoslavna crkva, kao i katolička (i svi njeni ogranci kao npr. protestanti). Samim tim 25. decembar po gregorijanskom kalendaru ne može biti samo katolički Božić jer ga istog dana slave i neke pravoslavne crkve.
SPC slavi Božić takođe 25. decembra ali po julijanskom kalendaru - što znači da nije 7. januara po kalendaru kojim se službeno koristi SPC kada su praznici u pitanju.

Ovo nije neko vrhunsko poznavanje religije ili pravoslavlja (i ja poznajem samo osnove) ali bi svaki vernik trebalo bar toliko da zna!

Prateći pisanja na forumu rekao bih da još ima dosta vernika koji nedovoljno poznaju osnovne pojmove u svojoj religiji.

Verujem da se pravi poznavaoci pravoslavlja ne služe izrazima "pravoslavni Božić", "pravoslavna Nova godina", "katolički Božić", "katolička Nova godina" ili "Božić je 7. januara".
Naime, Božić je u svim hrišćanskim crkvama, isključivo 25. decembra. Razlika nije u datumu nego u kalendaru. Naime danas je po gregorijanskom kalendaru 29. decembar 2014., a po julijanskom, 16. decembar 2014. godine.
Kada po julijanskom kalendaru bude 25. decembar 2014., po gregorijanskom će biti 7. januar 2015.
Katolička crkva se i službeno i neslužbeno koristi gregorijanskim kalendarom.
Pravoslavne su podeljene: neke se, isto tako, i službeno i neslužbeno, koriste gregorijanskim (grčka, bugarska i rumunska u našem neposrednom okruženju), dok se SPC službeno koristi jednim a neslužbeno drugim kalendarom. Tako praznike određuje po julijanskom ali svoje dokumente označava gregorijanskim kalendarom.
25. decembra po gregorijanskom kalendaru, Božić slave grčka, bugarska i rumunska pravoslavna crkva, kao i katolička (i svi njeni ogranci kao npr. protestanti). Samim tim 25. decembar po gregorijanskom kalendaru ne može biti samo katolički Božić jer ga istog dana slave i neke pravoslavne crkve.
SPC slavi Božić takođe 25. decembra ali po julijanskom kalendaru - što znači da nije 7. januara po kalendaru kojim se službeno koristi SPC kada su praznici u pitanju.

Ovo nije neko vrhunsko poznavanje religije ili pravoslavlja (i ja poznajem samo osnove) ali bi svaki vernik trebalo bar toliko da zna!

Ne znam ti ja to brale, ja znam da 30.12. postim Veliki Pos, 31.12. jem sarme, prase i slaninu jer je po drugom kalendaru, pa se onda 01.01 vratim na onaj prvi kalendar i nastavim pos

Tamo 13.01. će me Nina izbaci ko mačku jer Srbi slave jevrejski običaj
Kakve veze to ima sa Slovenima nek nam Perun u pomoći...

To da ti slaviš nečiju žrtvu to bre nešto satanistički
Dal sečeš uvo, kitu ili spaljuješ celo a da s ostali raduju dok žrtva pati
to nešto nije u redu
ne da nije humano nego mislim da je Sotona malo ubacio medju redove

Jer što bi Gospod upropaštavao svoju kreaciju?
Smara se?

Nego, lepo njih dvojica nek se dogovore da ne jedu wnago a nas vernike, nevernike i ateiste nek ostave na miru
a ne tu vekovima muda za bubrega - dobar pandur, loš pandur a ti pazi šta činiš

Što ne pomaže ovolike vekove, milijarde ljudi izginulo, blejao ozgo ni prstom nije makao...
da bi na kraju dobar pandur došao da sudi i živima i mrtvima
kad se nagomila arhiva

moš mislit'
Ja sam Gospod a vi ste 18.03.1436 u 16h načinili greh... izvolte Presuda uplatite u roku od 14 dana bez prava na žalbu

- - - - - - - - - -

a da ga pitaš, jbg, ali onaj loš pandur vekovima radio šta je hteo...
a dobar pandur će kaže - da al danas moja smena...

pa onda ode do sledeće groblje da sudi mrtvima i kaže: Živadinka, ti si 14.08.1754. ljubila nekog drugog umesto čoveka svog... načinila si prekršaj po članu...
uplatite navedeni iznos u roku od 14 dana
bez prava na žalbu

"Religija je biznis. A ne prostitucija i droga"
Don Vito Korleone, KUM

- - - - - - - - - -

Jedno je da ja grešim kad mi se ne nudi nikakva pomoć ni šansa pa se snalazim kako znam i umem pošto je samoubistvo greh
a sasvim drugo da mi dobar pandur pomaže a ja neću da ga slušam pa teram po svojem

aj u krasni

Poslednja izmena:
a mi slavimo i katolicku novu godinu , znaci tada postujemo taj kalendar , pa pravoslavni bozic i novu , tada postujemo taj kalendar pa se opet vracamo na onaj drugi kalendar i ostalo postujemo po katolickom.

izuzetno smo fleksibilni kad su proslave i nerad u pitanju.

i jedan problem koji mi se desava ****

Poslednja izmena od moderatora:

Nece biti da je tako. Julijanski kalendar se nigde sluzbeno ne koristi, Nesluzbeno i u njihovim ritualima koriste ga neke sekte u istocnoj ortodoksiji i to iskljucivo za njihovu internu upotrebu., tako da je pogresno reci "po julijanskom" kaledaru. Danas je u zapadnom svetu vazeci jedino i iskljucivo Gregorijanski kalendar

Katolička crkva se i službeno i neslužbeno koristi gregorijanskim kalendarom.Smatgram da je izraz "i sluzbeno i nesluzbeno" apsolutno nepotrebn,

Ovo tumaceje je prilicno neozbiljno. Jedni slave Bozic 25. decembra, a drugi trinaest dana kasnije, a ti tvrdis da i jedni i drugi slalve taj praznik 25. decembra. Ovo tim pre, jer se nigde u svetu, osim interno u dve crkve istocne ortodoksije ne koristi odavno. tacnije 1582. godine, napusten Julijanski kalendar, koji je manjkav i kasni za Gregorijanskim punih 13 dana.

I jos jedan termin zahteva pojasnjenje, to je da te dve crkve "sluzbeno" koriste ..... itd. Pojam "sluzbeno" ima svoje jasno poimanje, pa ga ne treba koristiti kada se raspravlja o nevladinim organizacijama.

Mislim da karakterisanje religioznih praznika sa "katolicki" i "pravoslavni" potice iz proslosti kada je opste obrazovanje bilo skuceno, a cesto i zadojeno netrpeljivoscu izmedju pripadnika razlicitih konfesija. U svakodnevnom govoru jasno se zna sta se podrazumeva pod katolickim (pravoslavnim) bozicem ili novom gocinom umesto da se koriste izrazi Bozic po Gregorijanskom (Julijanskom) kalendaru, odnosno, Nova Goadina po Gregoirjanskom kalendaru.

I jos jedna napomena - Protestantizam nije ogranak Katolicke Crkve, jer je u potpunosti samostalna crkva. Zapravo, RKC nema ogranke, ona je jedinstvena.

P.S. Danasnja "Politika" donosi clanak pod naslovom "Kako se Nova godina "setala" kalendarom". Ko je kupio Politiku trebalo bi da ga procita. Poucno, interesantno i popularno napsano.

Poslednja izmena:
Pristrasnost kolezi Ribaru daje ovaj opis nicka gde je pionir nekog zlog kumuniste...
Ja se slazem da je nelogicno da se u dva dana slavi taj rodjendan kao i uskrsnuce.Jedna od ove dve crkve svakako gresi (ali po svemu sudeci grese obe)...Dan mora biti isti,ali neka se zove ko sto rece kod gregorijanaca 25.decembar,a kod julijanaca taj i taj decembar ili januar,ali da padnu apsolutno istog dana...

Back