*prazan hod planete*

Za tu informaciju je dovoljno da imaš efemeride - knjigu sa podacima o kretanju planeta za svaki dan u godini.

Mesec je u praznom hodu kada do izlaska iz sazvežđa kroz koje se kreće neće napraviti ni jedan aspekat sa drugom planetom. Naprimer, u trenutku kada pišem ovaj post Mesec je na 26 stepenu Vage i do ulaska u sazvežđe Škorpiona nema ni 1 aspekat sa planetama, odnosno dovoljno je da pogledaš da li se neka planeta nalazi na višem stepenu i ukoliko je odgovor negativan znamo da je u pitanju prazan hod.

Ovaj period je povoljan za čišćenja, okončavanja ranije započetih poslova, odmor i relaksaciju a ukoliko je događaj već unapred planiran i niste u prilici da ga odložite može se dogoditi da bude određenih kašnjenja ili odstupanja od ugovorenog, u svakom slučaju rezultati su slabi ili neadekvatni.
 
Poslednja izmena od moderatora:
Pročitala sam negde,da se planeta nalazi u praznom hodu ,ukoliko je pozicionirana na samom kraju znaka........znači neki 28*,29*......Moje pitanje je,ukoliko neko zna,od kog stepena se planeta posmatra kao *planeta u praznom hodu*? I generalno kakav uticaj ima na natusa?
Konkretno ,u mom slučaju Sunce je na 28*59 raka.....
 
Planeta je u "praznom hodu" kada do napuštanja znaka kroz koji se kreće ne pravi ni jedan aspekat sa drugim planetama. Ukoliko je npr Pluton na najvišem stepenu - ima najveću numeričku vrednost - na 25 Strelca, svaki put kada Mesec pređe 25. stepen bilo kog znaka on je u praznom hodu. Dakle, napustiće znak bez ijednog aspekta sa drugim planetama.

Smatra se da je to period zastoja kada ne treba započinjati nikakve važne delatnosti jer će se uskoro (kako Mesec promeni znak) promeniti i okolnosti, uslovi ili okruženje. U tom periodu je najbolje okončavati sve ranije započeto, čistiti, odmarati...
 
Poslednja izmena od moderatora:
.Interesuje me natalna astrologija ,a ne tranziti.....Moje Sunce ne pravi nikakve aspekte osim sa vrhovima polja....ali to se neračuna...heh....Nema intereakcije sa ostalim planetama....
Ono što sam ja pročitala navodi da takvo sunce u natalu utiče na gubitak volje.....kako godine prolaze tako volja slabi...Takodje sam negde pročitala da je planeta bez aspekata,posebno ako se odnosi na sunce ,prilično uticajna.....(mada mi to nikako nije logično)..Mady..Znaš li nešto o tome?
 
simple_things:
Ono što sam ja pročitala navodi da takvo sunce u natalu utiče na gubitak volje.....kako godine prolaze tako volja slabi...Takodje sam negde pročitala da je planeta bez aspekata, posebno ako se odnosi na sunce, prilično uticajna.....(mada mi to nikako nije logično)..Mady..Znaš li nešto o tome?

gubitak volje je samo jedna od brojnih manifestacija a ovako položena planeta može dati i snažnu podsvest, potrebu za promenama, želju da se putuje jako daleko (na kraj sveta) ili da se više radi na duhovnoj nego na materijalnoj sferi. sve zavisi od stepena razvoja svesti - krajnje materijalno razvijeno biće će veći deo života provesti u depresijama i kukanju na loše okolnosti koje mu život nosi. ukoliko se posvetiš radu na sebi primetićeš snažnu psihu, mogućnost da se razvijaju telepatske sposobnosti, dobri snovi...u nekim kartama možemo govoriti o specifičnim sposobnostima medijuma - ali treba biti oprezan i posmatrati ostatak natalne karte.

za neaspektovanu planetu možemo reći da ne rasipa naokolo energiju već je precizno kanališe no o tome bi se trebalo malo više reći kroz simboliku natalne kuće kojom vlada i dispozitora.
 
hm.....ok ....evo ovako...Nalazi se na 28*59 raka ,u desetoj kući,dispozitor Mesec je takodje u desetoj,na 10* ,a u sredini je venera na 19*.....Znači tri planete u konjukciji ,u raku ,u desetoj.i sve se tu završava što se Sunca tiče.Zanimljivo je da je udaljenost svake planete jedne od druge 9*.....
Što se tiče tvoje priče o snažnoj psihi i medijumskim sposobnostima..dobar sam prijemnik ,ali i provodnik.....heh...
Ma moja karta je užasno komplikovana i sigurna sam da je ni jedan astrolog nebi mogao protumačiti u potpunosti......jer neke stvari koje trebaju biti jednostavne kod mene su složene,dok su one koje su za većinu ljudi složene ,za mene pak jednostavne....
Hvala ti na informacijama,zaista ne znam gde bih mogla da nadjem još toga o praznom hodu.....ako znaš neki link ,preporuči mi .
 
glupisnupi:
Cekaj ...onda je kod mene Uran u praznom hodu....jer je na 29vage i ne pravi nikakve aspekte...hm hm ....pa sta onda to znaci?

to ne znaci nista, znaci da ne pravi aspekte, a ako planeta ne pravi aspekte znaci da ima pozitivan uticaj jer nema nista da joj smeta zar ne?:)nije u koliziji ni sa cim:)
bar po meni:)
gledaj koja ti kuca pocinje u znaku vodolije, to znaci da su te dve kuce povezane na neki nacin, ostalo...ne znam:))
 
simple_things:
.Interesuje me natalna astrologija ,a ne tranziti.....Moje Sunce ne pravi nikakve aspekte osim sa vrhovima polja....ali to se neračuna...heh....Nema intereakcije sa ostalim planetama....
Ono što sam ja pročitala navodi da takvo sunce u natalu utiče na gubitak volje.....kako godine prolaze tako volja slabi...Takodje sam negde pročitala da je planeta bez aspekata,posebno ako se odnosi na sunce ,prilično uticajna.....(mada mi to nikako nije logično)..Mady..Znaš li nešto o tome?

Za tvoj slucaj vidi prvo sta Sunce predstavlja (uopste uzevsi), a kako je bez aspekata sa drugim planetama to znaci da ga nije briga za ostalo, tj nista mu ne smeta da ostvari sve ono sto je zamislio, i u tim oblastima moze da napreduje, jer ga nista ne ometa. Daklem slazem se sa bebom :wink:
 
Kako Vi to razmisljate?
Cak da Sunce ne pravi ni jedan aspekt, 120,60,30,90,45,72,135,150 stepeni...ono se krece od rodjenja.
To se zovu direkcije.
U primarnim, sekundranim, tercijalnim...sto ovde nije tema...
Pogledaj koji je prvi aspekt koje tvoje Sunce pravi sa nekom planetom.
Njemu Sunce tezi,odnosno na taj nacin ce se ispoljavati.
Zavisi od toga jos iz kog polja kao vladar dolazi, i u kome je znaku, dali je u prijateljskom, u izgonu, u egzaltaciji.

Pa nije sve prosto prosireno.
 
‚Evo mene ponovo...heh
Pronašla sam još neka mišljenja,pa ako je nekome bitno neka pročita.....

citat

"Prazan hod" je (mozda pomalo usiljen) srpski prevod novolatinskog termina koji se u vreme kad je uveden u astrologiju odnosio samo za Mesec -- a nikako ne na svaku planetu -- i to od trenutka kad napravi bilo koji "veci" aspekt sa Suncem ili nekom od prvih pet ostalih septentijalnih planeta (vidljivih golim okom i poznatih iz praistorije), do trenutka kad promeni znak.

To moze teoretski da bude i celih 17-18 stepeni, a ne samo nekoliko poslednjih, i to je vreme koje vise odgovara introspekciji i bavljenju unutrasnjim, a ne dejstvu na spolja, narocito ne otpocinjanju akcija okrenutih prema drugim ljudima.

Ne moze se nikako govoriti o tome da Sunce ili planete izvan Zemljine orbite imaju "prazan hod". Uostalom Pluton ne bi ni teoretski imao u odnosu na sta drugo da ima takav hod, jer bi sve drugo pravilo aspekte prema njemu u medjuvremenu.

Vrlo uslovno se moze govoriti o necemu sto lici na "prazan hod" kod Merkura u smislu tradicionalnog tumacenja za Mesec. Ja licno nisam skon da to cinim, ali jedan broj astrologa jeste to radio, jer Merkur ima izvesne slicnosti u smislu bavljenja sobom i drugima -- na unutra odnosno spolja, iako je rec o racionalnom, a ne emocionalnom kao kod Meseca.

Neki astrolozi su pominjali "prazan hod" i za Veneru, ali to je neozbiljno s obzirom na nemogucnost Venere da bude okrenuta samo na unutra ili samo na spolja, nego iskljucivo u oba smera istovremeno.

Inace, na engleskom se ovaj fenomen zove "Moon void of course" ili (redje) "Void of course Moon"

Eto još jednog astrološkog mišljenja o ovoj pojavi...
pozdrav svima
 
"kad planetica tako cuci sama u svojoj kucici , neaspektovana ili bez nekih velikih i znacajnih aspekata sa drugim planetama, ona je kao covek koji zivi sam [samac] radi sta hoce, ponasa se skoro 100 posto u skladu sa svojom sustinom odnosno osnovnom prirodom, sam je svoj gospodar, nema nicega da mu smeta, nema nikoga kome treba da se prilagodjava i da menja svoje navike i nacin zivota, kao sto bi na primer morao da ima jos neku osobu sa kojom zivi, cimera, mamu tatu, ili zenu i decu itd:)))"
 
Ima veze samo sa Mesecom.
Napusten Mesec, je monoton zivot(jer on u spojci ploveci dalje, pravi kontakte)., bez uzbudjenja
Kada prodje(napravi prvi aspekt), prodje i ustajalost.
To vidis kroz direkcije.
Mozes one najprostije, pomakni za stepen-godina, pa vidi kada ces proraditi van sebe.
Jos je bitno za muske, sa kojom prvom planetom pravi aspekt, opisuje zene koje mu stizu(i koliko ce ih biti)
Za zene se to vidi kroz Sunce...sa kojom planetom prvi put gradi aspekt, i koliko ce takvih biti.
 

Back
Top