Pravoslavno-katolička interkomunija

Gedeon

Elita
Poruka
17.367
Između pojedinih protestantskih crkava pa i ne protestantskih poput starokatolika i protestaasta (poput evangelika-luterana i anglikanaca) postoji interkomunija. To znači svako zadržava svoju jurisdikciju i svoje verovanje ali se vernici mogu pričešćivati jedni kod drugih i moguće su zajedničke evharistijske službe, pa učestvuju u rukopolaganju episkopata, sveštenika za druge ako ovi nemaju blizu svog episkopa i slično. Prema proverenim i pouzdanim informacijama u pripremi je katoličko-pravoslavna interkomunija i to ne za 10, 20, 50 ili 100 godina, nego u narednih par godina. Šta mislite o tome da li ćete se ići ispovedati i pričešćivati kod rimokatoličkog sveštenika ako ste pravoslavne vere ili ćete ići kod pravoslavnog sveštenika na ispovest i pričešće ako ste rimokatoličke vere?
Najverovatnije će u takvu interkomuniju prvo krenuti Rimokatolička crkva i Vaseljenska patrijaršija, ukrajinski unijati (grkokatolici) i pravoslavni (PCU) to već u praksi nezvanično i primenjuju.

Poslednja izmena:
Najverovatnije će u takvu interkomuniju prvo krenuti Rimokatolička crkva i Vaseljenska patrijaršija, ukrajinski unijati (grkokatolici) i pravoslavni (PCU) to već u praksi nezvanično i primenjuju.
Ове трачеве боље на теорији завере да си отворио.
Ово је политика о чему ти пишеш. Није вера, и тиче се рата у Украјини.
Пример из рата копираш на остатак света ? Нигде везе.

Ne. Kod nas cak i Grke kao rimsku crkvu treba izbaciti, i Rumune jer su i oni rimski. Oni su nas vazda smatrali nekrstenim ako nismo pod njihovim rimskim carem.
Dakle samo sa Bugarima i Rusima i ni s kim vise. I mogu Hrvati jer su Hrvati kao clanovi splitske nadbiskupije dio srpske carske crkve, ali niko drugi od katolika, samo splitska nadbiskupija i niko vise.
Dakle, Rusi i Bugari zbog unije u dogmi, i splitska nadbiskupija zbog srpske carske ekumene. To je to.

Poslednja izmena:
Ове трачеве боље на теорији завере да си отворио.
Ово је политика о чему ти пишеш. Није вера, и тиче се рата у Украјини.
Пример из рата копираш на остатак света ? Нигде везе.
То нису никакви трачеви. То су твоје личне жеље да буду трачеви. О томе говоре папа и патријарси, да то време није далеко. Лично ћу добро промислити и причекати када дође то време. Молићу се Богу да ме упути шта да радим.

То нису никакви трачеви. То су твоје личне жеље да буду трачеви. О томе говоре папа и патријарси, да то време није далеко. Лично ћу добро промислити и причекати када дође то време. Молићу се Богу да ме упути шта да радим.
Бог је јасно рекао. Јеретик неће ући у Царство Божије. Папа је архијеретик.

То нису никакви трачеви. То су твоје личне жеље да буду трачеви.
Наравно да јесу. Пишеш трачеве.
Пре петнаест година су говорили да је лична карта са чипом зло и да је не смемо узимати.
Пре двадесет пет година су говорили да је мобилни телефон зло. И шта је било од тога ? Ништа.
О томе говоре папа и патријарси, да то време није далеко.
Који патријарси ?
Онда ћеш кад дође то време бити проглашен за расколника, да се одељујеш од канонске цркве.
Ти као поштовалац епископа Рима се јако интересујеш за то како ће се у будућности ако до нечег дође спасавати православни.
Остави то будућности.
Пре 100 година се причало да Христос ускоро долази и да долази крај света.
Свети Николај Велимировић је рекао да бринемо о себи и о својим греховима јер је наша смрт наш крај света. И да бринемо више о томе а мање о датуму и дану када долази Христос.
Тако да најбоље да оставимо неке догађаје који ће се евентуално догодити у будућности о којима ти пишеш. А можда и неће. Тако да је претерано да се бавимо више будућности него садашњости.

Poslednja izmena:
Mogli bi slati naše pedere da se vere i venčavaju kad već papa planira da odobri istopolstvo?
У Немачкој већ одобравају истополне бракове, само се обред не зове венчање него су то провукли као тамо-штатијазнам про форме, а у ствари је у питању брак. Пропаст за римокатолике.

Наравно да јесу. Пишеш трачеве.
Пре петнаест година су говорили да је лична карта са чипом зло и да је не смемо узимати.
Пре двадесет пет година су говорили да је мобилни телефон зло. И шта је било од тога ? Ништа.

Који патријарси ?

Ти као поштовалац епископа Рима се јако интересујеш за то како ће се у будућности ако до нечег дође спасавати православни.
Остави то будућности.
Пре 100 година се причало да Христос ускоро долази и да долази крај света.
Свети Николај Велимировић је рекао да бринемо о себи и о својим греховима јер је наша смрт наш крај света. И да бринемо више о томе а мање о датуму и дану када долази Христос.
Тако да најбоље да оставимо неке догађаје који ће се евентуално догодити у будућности о којима ти пишеш. А можда и неће. Тако да је претерано да се бавимо више будућности него садашњости.
Carigradski patrijarsi govore o tome. Pape takođe. Da si nedobronamerna osoba znam i da izvrćeš tuđe reči takođe znam. Mogu zamisliti stepen farisejštine tj. verske glume. Čip u ličnoj karti i mobilni telefon su zlo sami po sebi jer su štetni za zdravlje, špijuniraju čoveka, navode na grehove i samo su jedna stepenica više ka čipiranju u budućnosti. Zlo se odigrava pred našim očima iz dana u dan i treba posmatrati i proučavati znakove vremena.

Mogli bi slati naše pedere da se vere i venčavaju kad već papa planira da odobri istopolstvo?
Dobiće oni ta prava i u Srbiji, bar pred matičarom. To će sigurno biti jedan od uslova za ulazak u EU. Pre to nego priznanje Kosova. Od toga će odustati, ali od gej brakova neće. A i SPC će sada početi premišljati šta da radi. Biće medijska kampanja, pritisci sa svih strana.

Carigradski patrijarsi govore o tome. Pape takođe. Da si nedobronamerna osoba znam i da izvrćeš tuđe reči takođe znam.
Дакле до сада су били патријарси, сада су цариградски патријарси ? Мени као православном је свеједно шта говори епископ Рима. То утиче на православне као лањски снег.
Нисам ја недобронамеран него имам различито мишљење од тебе. Пробај да разликујеш та два појма.
Ја говорим аргументовано, не дајем личне осврте и коментаре већ одговарам на оно што си ти написао.
Mogu zamisliti stepen farisejštine tj. verske glume. Čip u ličnoj karti i mobilni telefon su zlo sami po sebi jer su štetni za zdravlje, špijuniraju čoveka, navode na grehove i samo su jedna stepenica više ka čipiranju u budućnosti.
Пре двадесет пет година нико ни из једног манастира није имао мобилни телефон. Да си обишао било који манастир сигурно би ти више особа доказало да је то зло.
Што се тиче чипова, имаш клипове на јутјубу да је узимање личне карте са чипом малтене као жиг звери.
То што више људи прича о нечему не значи да су они у праву само ако их има више.
Време их је демантовало.
Zlo se odigrava pred našim očima iz dana u dan i treba posmatrati i proučavati znakove vremena.
То говоре 2000 година. Апостол Павле и први хришћани су веровали да ће се Христос убрзо вратити. Да ће то време врло брзо доћи.

Mislim da bi SPC mogla prihvatiti takvu interkomuniju jer su odnosi sa Rimom jako dobri.
Подсети се шта други ватикански концил говори о причешћу. Кад се подсетимо шта се ту каже, види се не само да не може да буде заједничког причешћивања, већ је свако отишао својим путем, православни су отишли својим путем, а римокатолици неће да се одрекну лажне супремације епископа Рима.
Не може једна помесна Црква да донесе самостално одлуку о интеркомунији. То о чему ти пишеш само говори да не познајеш православље. Није то партија или странка па да донесе неку одлуку, па да се то примењује тек тако. Проблем између православних и римокатолика постоји дуже од 1000 година јер су римокатолици пре свега фалсификатори и преваранти, а све је кулминирало проблемом са исхођењем Светог Духа чиме су римокатолици изменили оно што је раније утврђено, и епископ Рима који је добио првенство власти, чиме је нарушио саборност и начин функционисања Цркве.
Код римокатолика бискупи немају никакву власт, то је искривљавање вере и обесмишљавање хришћанства.

Poslednja izmena:
Дакле до сада су били патријарси, сада су цариградски патријарси ? Мени као православном је свеједно шта говори епископ Рима. То утиче на православне као лањски снег.
Нисам ја недобронамеран него имам различито мишљење од тебе. Пробај да разликујеш та два појма.
Ја говорим аргументовано, не дајем личне осврте и коментаре већ одговарам на оно што си ти написао.

Пре двадесет пет година нико ни из једног манастира није имао мобилни телефон. Да си обишао било који манастир сигурно би ти више особа доказало да је то зло.
Што се тиче чипова, имаш клипове на јутјубу да је узимање личне карте са чипом малтене као жиг звери.
То што више људи прича о нечему не значи да су они у праву само ако их има више.
Време их је демантовало.

То говоре 2000 година. Апостол Павле и први хришћани су веровали да ће се Христос убрзо вратити. Да ће то време врло брзо доћи.

Подсети се шта други ватикански концил говори о причешћу. Кад се подсетимо шта се ту каже, види се не само да не може да буде заједничког причешћивања, већ је свако отишао својим путем, православни су отишли својим путем, а римокатолици неће да се одрекну лажне супремације епископа Рима.
Не може једна помесна Црква да донесе самостално одлуку о интеркомунији. То о чему ти пишеш само говори да не познајеш православље. Није то партија или странка па да донесе неку одлуку, па да се то примењује тек тако. Проблем између православних и римокатолика постоји дуже од 1000 година јер су римокатолици пре свега фалсификатори и преваранти, а све је кулминирало проблемом са исхођењем Светог Духа чиме су римокатолици изменили оно што је раније утврђено, и епископ Рима који је добио првенство власти, чиме је нарушио саборност и начин функционисања Цркве.
Код римокатолика бискупи немају никакву власт, то је искривљавање вере и обесмишљавање хришћанства.
U Antiohijskog patrijaršiji su potpisali interkomuniju sa monofizitima (ili nestorijancima nisam siguran sa kojima tačno čini me 1994, ako se dobro sećam; davno sam čitao o tome). Nisam čuo da je ijedna pomesna crkva zbog toga prekinula opštenje sa Antiohijskom patrijaršijom.

Back