Pravoslavni vernici ne bi trebali da vežbaju jogu

Lagerta

Poznat
Moderator
Poruka
7.096

Da li je ona i koliko opasna po našu veru?​

Priznajem da sam laik za vežbe joge, ono malo što sam pokušala me ne kandiduje za stručnjaka po tom pitanju, ali mi logika nekako govori, da vežbe, koje se decenijam praktikuju ne mogu uticati na nečija verska ubeđenja u toj meri da se preobrate u budizam. Mogu te zainteresovati da nešto naučiš, eventualno o toj religiji, ali ne i da joj se prikloniš. Možda ima nekih retkih, izolovanih slučajeva ali su to obično ljudi koji su se već kolebali po pitanju verovanja. A i da je tako, zar se do sad ne bi mnogo ljudi prihvatilo budizma ?
U obaveštenju koje su oni koji su ga videli podelili na društvenim mrežama piše sledeće:

"Molimo vernike parohije gornjokoviljske da ne posećuju časove joge ili slične seanse. Joga je usko vezana za religiju dalekoistočnih naroda i nije nimalo bezazlena već može prouzrokovati duhovne i duševne probleme".

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2019&mm=08&dd=21&nav_id=1580719

Lagerta

Poznat
Moderator
Poruka
7.096
Ja bih samo skrenula pažnju da budizam i joga nemaju nikakve veze.
Joga je moguće i od hinduizma starija i u njega je integrisana. Budizam
je dosta mlađa religija. Jedino što budisti mogu da praktikuju jogu bez
da ih neko zbog toga anatemiše.
"Po mom mišljenju joga je vrsta sporta. Ljudi koji vežbaju u fitnes klubovima vežbaju i jogu. Ja bih jogu povezala sa fizičkom vežbom. Naravno postoji i duhovna strana, ali to je izbor svakog od nas“ rekla je Marina Milić instruktor joge.

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.831
"Po mom mišljenju joga je vrsta sporta. Ljudi koji vežbaju u fitnes klubovima vežbaju i jogu. Ja bih jogu povezala sa fizičkom vežbom. Naravno postoji i duhovna strana, ali to je izbor svakog od nas“ rekla je Marina Milić instruktor joge.
Da, upravo je tako. Ako svesno, sa pažnjom i razumevanjem radiš asane
onda uključuješ duhovnu stranu u vežbe. Inače mogu biti puko rastezanje
i uvijanje bez smisla. Što ljudi vole. Da trče skaču i da to veze sa životom
nema.
Ne mogu da razumem kakva opasnost preti od toga da osvestiš telo.
Valjda svi problemi dolaze upravo od neosvešćenih blokada kojih smo
prepuni. Bolesti odatle vrebaju.

Kakvu alternativu pravoslavlje nudi?

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.831
što ste ozbiljni,odo u izolaciju da se smejem sam :lol: 🤷‍♀️
Nije lepo da nam se smeješ, kad mi ovde ginemo za svoja prava da
vežbamo bez anatemisanja. Idi smej se sam.

A stvarno, koje telovežbe mogu da se uklope u pravoslavlje i koliko
je to uopšte bitno?
Recimo, u budizmu nema sistema vežbi usmerenih na osvešćivanje
tela. Postoji posmatranje tela u svakodnevnim aktivnostima, ali ne
i rada sa telom. Pa ti onda možeš da radiš fizičke vežbe kakve
hoćeš, samo da ih radiš što je svesnije moguće.
Ako u pravoslavlju nema sistema vežbi usmerenih na telo, što se
onda uopšte meša u to šta će ljudi vežbati?

suave

Ističe se
Poruka
2.132
Joga kao joga ne ugrožava pravoslavlje i tu je reakcija crkvenih krugova neosnovana. Ranije, pre desetak godina, bila je povika na sekte pa je jedna od priča koja se pričala bila da pojedini sektaši, pod krinkom vežbanja joge privlače zainteresovane da bi ih postepeno odvraćali od pravoslavlja prema "istočnjačkim" filozofijama i duhovnim školama. To može biti istina ali to je različito od generalne osude joge koja je izuzetno korisna. I sam ponekad odradim neke vežbe za opuštanje mišića i zglobova leđa.

Još ranije, postojala je povika i na karate i neke druge borilačke veštine ali to danas niko i ne spominje a na internetu je nemoguće pronaći tekst iz tog vremena (oko 2002-2004) koji govori o tome.

suave

Ističe se
Poruka
2.132
I ja sam nešto tražila o vežbama koje su predložene ili korišćene za pravoslavne potrebe ali ih nisam našla.
Ne postoje fizičke vežbe u pravoslavlju koje bi se bavile telom. Ako ukucaš "karate" i "pravoslavlje" onda će ti izaći veći broj tekstova o popovima koji se bave karateom kao fizičkom rekreacijom koja vodi skladnom razvoju duha i tela i koji nije u sukobu sa pravoslavnim kanonom

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
71.831
Pravoslavni imaju molitve svestenike monahe monahinje crkve manastire ` ostalo je sektasenje koje za cilj ima da unisti osobu plus osobe oko osobe.
Biraju se nesrecni tuzni nesnadjeni stavljaju se kao meta na zalost ` poznati to prihvate plus promovisu u zamenu za slavu pare uspeh te izgube dusu nemaju vecni zivot duse sto je po pravoslavlju sve.
I ostali imaju molitve, sveštenike, monahe, monahinje, crkve i manastire. Nemaju
to samo pravoslavni.
Sektašenje veze nema sa vežbama joge. Instruktorke strogo vode računa da
ljude ne upućuju u filozofiju ili meditaciju ako sami za to ne izraze želju.
Tako da slobodno nastavi da gledaš video klipove koji te hrane neznanjem,
al ne vređaj ovde na temi. Hvala.

suave

Ističe se
Poruka
2.132
U pravoslavlju ti imaš sasvim suprotan princim, "stolpnika" isposnika koji su živeli na izdignutim stubovima izloženi kiši, vetru i suncu i koji su se neprestano molili bogu u određenoj poziciji što je vrlo slično nekim jogijima koji meditiraju danima u istom položaju. Ali fizičkih vežbi nema.

Postoji HEMA (Historical European Martial Arts) što bi možda odobrili, ali sumnjam da su popovi mislili na toz:mrgreen:

japageve

Iskusan
Poruka
6.278
Nije lepo da nam se smeješ, kad mi ovde ginemo za svoja prava da
vežbamo bez anatemisanja. Idi smej se sam.

A stvarno, koje telovežbe mogu da se uklope u pravoslavlje i koliko
je to uopšte bitno?
Recimo, u budizmu nema sistema vežbi usmerenih na osvešćivanje
tela. Postoji posmatranje tela u svakodnevnim aktivnostima, ali ne
i rada sa telom. Pa ti onda možeš da radiš fizičke vežbe kakve
hoćeš, samo da ih radiš što je svesnije moguće.
Ako u pravoslavlju nema sistema vežbi usmerenih na telo, što se
onda uopšte meša u to šta će ljudi vežbati?
moja religija ne voli doktrine,malo me mrzi da učim,a malo mi glupo da slušam ljudske akrobacije na zadatu temu
valjda iznutra bolje osećaš potrebe,nego kad dolaze spolja tuđe
možda su oni to osetili kad su ih pravili,ali nešto ne mogu da se silim,kad postoji i moje osećanje kad šta treba 🤷‍♀️

Zauz

Buduća legenda
Poruka
30.507
Nisu ni sveštenici po svemu jedinstveni, to sam i sama usput uvidela, ali mi se čini da su po ovom pitanju svi nepodeljeni.
Svestenici' monasi'svetitelji' S.P.C.` Sveti Sava'Isus Hrist' Sveto Pismo jasno ujedinjeni po ovom pitanju.

Pravoslavni treba da se drze pravoslavlja'zato postoje molitve da nam se da snaga za ostanak na pravom pravoslavnom putu da sacuvamo zdravlje' um` dusu.