Quantcast

ПРАВОСЛАВНИ ПОГЛЕД НА СВЕТ

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Poruka
22.425
Православни поглед на свет
Свети Серафим Роуз

" Пре него поставим пар цитата хтео би да кажем пар речи о теми, интересује ме ваш поглед на свет и дешавања, шта је утицало на ваша размишљања, мој став је јасан ПРАВОСЛАВНО ПОГЛЕД"

....................Свако, ко погледа у наш савремени живот, из перспективе нормалног живота људи ранијих времена - рецимо Русије или Америке, или било које земље Западне Европе XIX-тог века, не може а да не буде шокиран чињеницом како је живот постао ненормалан данас.

Цео концепт ауторитета и послушности, пристојности и учтивости, јавног и приватног понашања - све се то драстично променило, окренуло се скроз наопако, сем неких изолованих групица људи - обично Хришћана неке врсте - који покушавају да очувају тзв. “старомодни” начин живота...........................[font=&quot]Ово значи, да оно што дете учи у школи, мора стално бити проверавано и исправљано кући..................[/font][font=&quot]Основни став детета у правцу и процени било литературе, музике, историје, уметности, филозофије, чак науке и наравно живота и религије пре свега, не смеју доћи из школе, јер вам школа даје све ово помешано са сваременом филозофијом; мора прво доћи из куће и Цркве иначе ће оно бити на путу да буде погрешно научено, у данашњем свету где је јавно образовање у најбољем случају агностичко, а у најгорем отворено атеистичко или анти-религиозно.[/font][font=&quot]........................[/font][font=&quot]Ако је наше Православље, нешто што чувамо за себе и размећемо се тиме, онда смо мртваци који сахрањују мртваце - што је тачно стање многих наших Православних парохија данас[/font][font=&quot],.....................[/font]

. Свет, који нема Христа, самим тим мора бити неповерљив и хладан, али Хришћани напротив, морају бити пуни љубави и отворени, иначе губе со Христову, без које постајемо као свет, добар само да се избаци напоље и буде изгажен..........................................Чувајмо и хранимо ове квалитете истинског Православног схватања света који сам помињао раније: животни, нормалан став, пун љубави и праштајући, не егоцентрични, чувајући нашу невиност и не-световност, чак и са потпуним и смиреним познањем наше грешности и моћи искушења света око нас. Ако истински живимо на овај начин, наша Вера ће преживети ударе пред нама и биће извор надахнућа и спасења за оне који ће још увек тражити Христа, чак и усред слома и пропасти људскости која је већ почела данас.

The Orthodox Word; vol 18, no. 4 (105)
July-August, 1982
 

dr.koki

Aktivan član
Poruka
1.233
E ajde molim vas zatvorite ovu temu. Zaebite vise i hrista i zaebite vise da namecete drugima vasa misljenja uz pomoc copy paste. Prvenstveno obrazovanje deteta treba da dodje iz kuce ali i iz skole i oba obrazovanja treba dovoljno da budu popustljiva i sirokoumna da dete moze da izgradi svoj stavove i izabere svoju religiju tj. verovanje. Dosta vise pokusavajte da kontrolisete tudja misljenja. Pogotovo nemojte da namecete svoja misljenja nevinoj deci. Pa vi se ne razlikujete od sekti. Znam dosta i muslimana i jevreja i budista i hriscana i "sektasa".... I imao sam i devojke koje su bile katolici i imao sam devojku koja je bila muslimanka i jevrejku. I shvatite vec jednom covek nije onakav kakva mu je religija, ne sudite o ljudima po religiji, molim vas.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.