Pravoslavne svetinje u Dalmaciji

Mile Bogović je crkveni povjesničar, i to kvalitetan. A ovo što navodiš ne znam kakve veze ima sa hrvatskom historiografijom koja to tumači onako kako tumači. Sigurno ne kao Bogović.
Па , није да нема везе. Нпр. хипотетички би све хрватске краљеве могло свести само на хрватског краља Звонимира.

Па , није да нема везе. Нпр. хипотетички би све хрватске краљеве могло свести само на хрватског краља Звонимира.
Što se mene tiče može biti kako Bogović kaže i kako historiografija kaže. Kada kažem historiografija mislim na vodeće povjesničare u hrvatskoj. Za sada mislim da tvrdnja Bogovića nema širi konsenzus pa je to mišljenje vjerojatno usamljeno. Mene to uopće ne dira jer tu ne mogu ništa, osim reći da je to vjerojatno samo njegovo mišljenje.

Što se mene tiče može biti kako Bogović kaže i kako historiografija kaže. Kada kažem historiografija mislim na vodeće povjesničare u hrvatskoj. Za sada mislim da tvrdnja Bogovića nema širi konsenzus pa je to mišljenje vjerojatno usamljeno. Mene to uopće ne dira jer tu ne mogu ništa, osim reći da je to vjerojatno samo njegovo mišljenje.
Могуће да је моје мишљење усамљено, могуће и да није тачно, али није без аргумената.
Свакако да је исправан став да те не дира, и зашто би, ми причамо о нечему од пре 1000 година и разматрамо како је то време могло бити , конкретно везано за Хрватску, а можемо да причамо и о Србији.

Mile Bogović je crkveni povjesničar, i to kvalitetan. A ovo što navodiš ne znam kakve veze ima sa hrvatskom historiografijom koja to tumači onako kako tumači. Sigurno ne kao Bogović.
уважени бискуп Боговић је докторирао црквену повијест на Папском Грегоријанском свеучилишту у Риму, на самом врелу повијесних сазнања. задивљујућа је његова знанственичка храброст да хрватској јавности тако отворено говори о дубоким православним коријенима хрватског народа, и чињеници да су Хрвати на католичанство преведен уз тешке притиске из Рима, са много отпора међу пуком.

Brajo Q je rekao da je gledao cijeli snimak pa ja neću ni trošiti vrijeme na to. Dosta mi je Deretićevaca ovdje, ne trebaju mi još i hrvatski.

Milaša ne trebaš spominjati. Za njega je pravoslavlje=srpstvo. Da je lažov, falsifikator i lopov valjda ne treba po 100× put ponavljati.
чудно је да једног доктора црквене повијести са Понтификалног свеучилишта у Риму називаш деретићевцем. уз све то, тај доктор је и тренуточно хрватски католички бискуп.

чудно је да једног доктора црквене повијести са Понтификалног свеучилишта у Риму називаш деретићевцем. уз све то, тај доктор је и тренуточно хрватски католички бискуп.

To pretpostavljam na temelju onoga što Q kaže. Ne znam uopće što kaže i što tvrdi.

Pa ako jedan episkop Milaš zna lagati, falsificirati i krasti. Zašto ne bi mogao jedan katolički biskup?

To pretpostavljam na temelju onoga što Q kaže. Ne znam uopće što kaže i što tvrdi.

Pa ako jedan episkop Milaš zna lagati, falsificirati i krasti. Zašto ne bi mogao jedan katolički biskup?
зашто би бискуп лагао кад се данас све да провјерит? а нитко га није демантирао. зашто би један католички бискуп усрјед изразито проусташке Лике тврдио да су Хрвати народ са православним коријеном, који је присилно покатоличен? или и ти можда мислиш да је и штовани бискуп Боговић заврбован од талијанског кардиналског лобија, који је, користећи се наивношћу Светог Оца Папе Фрање, ријешен изнутра разорит "Цркву у Хрвата"?

зашто би бискуп лагао кад се данас све да провјерит? а нитко га није демантирао. зашто би један католички бискуп усрјед изразито проусташке Лике тврдио да су Хрвати народ са православним коријеном, који је присилно покатоличен? или и ти можда мислиш да је и штовани бискуп Боговић заврбован од талијанског кардиналског лобија, који је, користећи се наивношћу Светог Оца Папе Фрање, ријешен изнутра разорит "Цркву у Хрвата"?

Ti mene pilaš s tim sarkastičnim pitanjima a ne znam uopće što točno tvrdi? Nego mi ti prepričavaš što on navodno tvrdi pa od mene tražiš objašnjenje? :lol: Kako Hrvati mogu imati pravoslavni korijen? Prije pokrštavanja ih nije bilo? Ili su bili Srbi? Hehe

Ti mene pilaš s tim sarkastičnim pitanjima a ne znam uopće što točno tvrdi? Nego mi ti prepričavaš što on navodno tvrdi pa od mene tražiš objašnjenje? :lol: Kako Hrvati mogu imati pravoslavni korijen? Prije pokrštavanja ih nije bilo? Ili su bili Srbi? Hehe
па зашто не послушаш узоритог бискупа др Боговића, он је све лијепо објаснио. каже да су Хрвати кршћанство примили преко Бизанта, у источнокршћанском облику и обреду Источне Цркве, а кроз мисију Св. Ћирила и Метода коју је подупирао Бизант. касније, након Великог раскола, Рим почиње да снажно притишће Хрвате да пређу на западно кршћанство, чему се они дуго и одлучно одупиру. због чега је Света Столица морала да прави јединствене уступке, да би тако Хрвате некако превела на католичанство.

Ako je kvalitetan crkveni povjesničar, je li se slažeš sa ovim što je Statler naveo?

Šta bi od Bogovića izdvojio što se tiče crkvene historije? Npr. odbacivanje ćirilometodijevstva i tvrdnja da su glagoljicu napravili Hrvati?

па зашто не послушаш узоритог бискупа др Боговића, он је све лијепо објаснио. каже да су Хрвати кршћанство примили преко Бизанта, у источнокршћанском облику и обреду Источне Цркве, а кроз мисију Св. Ћирила и Метода коју је подупирао Бизант. касније, након Великог раскола, Рим почиње да снажно притишће Хрвате да пређу на западно кршћанство, чему се они дуго и одлучно одупиру. због чега је Света Столица морала да прави јединствене уступке, да би тако Хрвате некако превела на католичанство.

Mi smo očito mnogo tražena "roba". Bizant nas želio pokrstiti, Vatikan nas želio pod svaku cijenu, vi nas posrbljujete ima 200 godina.. zna Srbin šta valja.

Ako je kvalitetan crkveni povjesničar, je li se slažeš sa ovim što je Statler naveo?

Šta bi od Bogovića izdvojio što se tiče crkvene historije? Npr. odbacivanje ćirilometodijevstva i tvrdnja da su glagoljicu napravili Hrvati?
сењски бискуп проф. др Боговић уствари тврди да је глагољица настала у склопу бизантске црквене мисије међу Хрватима. он не каже да су је смислили Хрвати, него Бизантинци за потребе покрштавања Хрвата, што се, како он сматра, десило одмах по њиховом досељавању на простор бизантске Далмације. он каже да су Хрвати били први славенски народ кога су Бизантинци крстили, и то, како изричито тврди Боговић- по обреду Бизантске тј. Православне Цркве. Хрвати су у том источном кршћанству остали све до 11. стољећа, кад због Великог раскола Рим заузима изразито непријатељско становиште према православљу уопће, а особито према хрватском глагољаштву, што доводи до снажног притиска на Хрвате да прихвате западни облик кршћанства. тако су Хрвати, почев од 11. вијека преведени на католичанство. то тврди узорити бискуп- римски доктор црквене повијести.

Mi smo očito mnogo tražena "roba". Bizant nas želio pokrstiti, Vatikan nas želio pod svaku cijenu, vi nas posrbljujete ima 200 godina.. zna Srbin šta valja.
није желио, него је крстио. бискуп каже да су Хрвати били први славенски народ кога су Бизантинци успјели крстит. и то у православни (источни) облик кршћанства. глагољица је продукт те успјеле црквене мисије Бизанта и свједочанство колико су Хрвати и стољећима касније, након превођења на католичанство, остали вјерни својим православним почецима. можда је отуд и толики анимозитет према православним Србима, који су остали у православљу. но, то је више за психоанализу, а не за повијест.

но, да се вратимо теми.

узимајући у обзир тврдње сењског бискупа др Боговића, да су најстарији почеци хрватског хришћанства уствари православни, то значи да су и најстарији споменици црквеног градитељства у Хрватској изворно саграђени као православне цркве и манастири. то су изузетно важна сазнања.

православна светиња у Далмацији:

црква Св. Крста/Крижа у Нину

1267px-Crkva_sv._Kri%C5%BEa_u_Ninu_2010.jpg

1024px-Sveti_Kriz_Nin.jpg

1280px-Eglise_Sainte_Croix_de_Nin.JPG

православна светиња у Далмацији:

црква Св. Тројице у Пољуду код Сплита:
(не и Тројства! у народу је остао сачуван чак и првобитни источноправославни облик Божјег имена- Света Тројица)

holy-trinity-3127-split_156475079507.jpg

kulturni-krajolik-14.jpg

crkva-svete-trojice-1.jpg

Poslednja izmena:
Uzoriti biskup nam je otvorio oči.
Ima li neke literature čiji je on auKtor?
узорити бискуп и сам каже да је из угла данашњег католичког верника, па чак и њега самог као свештеног лица, тешко прихватити сазнања о првим (источноправославним) вековима хришћанства код Хрвата. али да он, као историчар, то сагледава у контексту тог времена и доноси научни суд на основи историјских чињеница.

није желио, него је крстио. бискуп каже да су Хрвати били први славенски народ кога су Бизантинци успјели крстит. и то у православни (источни) облик кршћанства. глагољица је продукт те успјеле црквене мисије Бизанта и свједочанство колико су Хрвати и стољећима касније, након превођења на католичанство, остали вјерни својим православним почецима. можда је отуд и толики анимозитет према православним Србима, који су остали у православљу. но, то је више за психоанализу, а не за повијест.

Nisi mi jasan. Na temelju onoga što jedan biskup navodno kaže ti si počeo nizom trolovati a moderatori ti to još i dozvoljavaju

A te crkve nitko osim tebe sad ne smatra pravoslavnim svetinjama pa ni srpska "istoriografija"...trolovanje uz dopuštenje moderatora koji selektivno kažnjavaju. Valjda po nacionalnosti

Nisi mi jasan. Na temelju onoga što jedan biskup navodno kaže ti si počeo nizom trolovati a moderatori ti to još i dozvoljavaju

A te crkve nitko osim tebe sad ne smatra pravoslavnim svetinjama pa ni srpska "istoriografija"...trolovanje uz dopuštenje moderatora koji selektivno kažnjavaju. Valjda po nacionalnosti
ако се позивам на тврдње сењског католичког бискупа, који је уз то и римски доктор црквене повијести, онда се моје писање не може назвати троловањем.

ја не тврдим да се предроманички споменици црквеног градитељства у Хрватској и Далмацији тренутачно рабе као православне цркве, него кажем да су саграђени као православне цркве и манастири, и да су неколико стољећа служили као православни, све док Хрвати у 11. вијеку нису преведени на католичанство, како о томе свједочи узорити бискуп Боговић.

...како о томе свједочи узорити бискуп Боговић.
Minorna opservacija, po rijecima magistrice Majdandzic-Gladic koja je na portalu katolickih teologa objavila krasan rad pod naslovom
(Ne)važnost počasnih naslova klerika
https://www.vjeraidjela.com/nevaznost-pocasnih-naslova-klerika/
Biskupe i nadbiskupe oslovljava se i s preuzvišeni ili ekscelencijo, kardinale i katoličke patrijarhe uzoriti ili eminencijo, dok se papa naziva Sveti Otac, a u oslovljavanju mu se obraća s Vaša Svetosti.

Iako je preuzviseni Bogovic poglavito svojim doprinosom crkvenoj povijesti zacijelo zasluzio kardinalsko zvanje, u njega jos nije proizveden, time je i naziv uzoriti djelimice neispravan.

Minorna opservacija, po rijecima magistrice Majdandzic-Gladic koja je na portalu katolickih teologa objavila krasan rad pod naslovom
Biskupe i nadbiskupe oslovljava se i s preuzvišeni ili ekscelencijo, kardinale i katoličke patrijarhe uzoriti ili eminencijo, dok se papa naziva Sveti Otac, a u oslovljavanju mu se obraća s Vaša Svetosti.

Iako je preuzviseni Bogovic poglavito svojim doprinosom crkvenoj povijesti zacijelo zasluzio kardinalsko zvanje, u njega jos nije proizveden, time je i naziv uzoriti djelimice neispravan.
штовани колега, најљепше се захваљујем што сте ми скренули позорност, а преузвишеном бискупу Боговићу се испричавам јер сам погрешно навео његов почасни наслов. заиста ми није била намјера инсинуират да је он некакав патријарх. ни католички, а далеко било православни. без обзира што је својим знанственим радом дао велик допринос расвјетљавању православних коријена кршћанства код Хрвата.

Umro je od korone; šta još nije proizveden.

Back