Pravoslavne svetinje u Dalmaciji

Možda se vratio u pravoslavlje nakon izleta njegovih predaka u katoličanstvo od recimo par generacija.

Ma u to nisam ni sumnjao, stari. Ima takvih priča kod vas na bacanje. Tako i Šešelj kaže da je njegov predak prešao na katoličanstvo a ne obrnuto. Samo su nekim čudom svi Šešelji danas katolici, samo njegovi pravoslavci :lol: Pa će slijedeći "argument" valjda biti da su se kasnije svi ostali Šešelji također pokatoličili haha

Ni to ne mijenja suštinu. Lik se posrbio i prešao na pravoslavlje na hrvatskom području. Nepojmljivo i neviđeno za srpski um :lol:

Baš se neki čoban prije 300 god sjetio da su me pretci bili pravoslavci pa je se odlučio "vratiti" :hahaha:

Nađi nam tog Juru pravoslavca/Srbina. Da ga vidimo
Da li je Đuro srpska verzija imena Jure/Juro?
Ono Juraj - Đurađ.
Slutim da Đuro može biti Hrvat a Juro ne može biti Srbin.

Da, ima onaj Đuro Dečak.
U Gubinu kod Livna je bilo Srba Jurića https://omlivanjska.com/2012/11/09/gubin/
Prezime Jurić su svakako dobili po pretku Juri. Znači bilo je Srba sa tim imenom u nešto daljoj prošlosti.

Inače iz Gubina je Baja Mali Knindža.

Gjuro/Juro/Jure i pošto je tako zapisano e onda je katolik, ej što se praviš mutav ;)

Pa u popisu je valjda Gjuro ili Giuro nisam ni gledao. Ne bi bilo ni čudo da je popisivač nekog pravoslavca upisao kao Jure ili katolika ka Giuro/Gjuro. Ipak se to ime može naći bezbroj oblika i čovjeku valjda dok*** pisati jedno ime na milijun načina

Što ćemo sa Lovrom? Tu je malo teže a?

Pa u popisu je valjda Gjuro ili Giuro nisam ni gledao.
Očito samo zadojeno pristupaš tematici.
Što ćemo sa Lovrom? Tu je malo teže a?
Eh kad bi ti znao izvor toga, tek bi ta tema bila interesantna.
Gliuboiewitsch ... evo jednog interesantnog primera-prvi deo zapisa "italijanski" način izgovora a drugi deo, od ekipe sa severa.

Prešli na pravoslavlje kao Mate Jandrijević. Ni prvi ni zadnji
popisani su od mletaka kao pravoslavci. zvučnost djuro, gjuro i jure onda, 1690 te) je bila drugačija nego danas. osim toga u tom kraju svi su govorili čakavski. ako je i bilo razlike u govoru zvučnost se možda mogla zabeležiti bosančicom ili glagoljicom a ne latinskim pismom.

sreća tvoja pa ne možeš poimiti koliko si sjeban hrvatskim nacionalizmom.

Nađi pravoslavca Jure. Daj neki spomenik, neki srpski izvor, rodni list, upis bilo što. Po mogućnosti da nije stranac popisivač
lajavi krelac. Fratar ili stranac isto su govedo.

Glagoljaše smenjuju fratri koji uvode latinicu i zatiru ćirilicu u glagoljicu. Da je upisan drugim pismom mogli bi znati kako je zvučalo.

Svejedno ko je mog preka popisao kao Jure. Jure živi na periferiji Trogira. u selu koje ima pola katolika i pola pravoslavaca. verski obred im je s zajedničkom crkvom. samo se sveštenik menja.

""Od starijih azbuka đ dolazi samo u glagoljici ( — đervь), gdje ima i posebnu brojnu vriednost (30), a izvodi se iz runskoga gear ili samaritanskoga jod (Vajs). U pozajmljenicama stoji glagoljski đervь redovito prema grč. palat. γε a u mlađim hrvatskim spomenicima preuzima (u kurzivnom obliku) službu glasa j. ""
https://hemu.lzmk.hr/Natuknica.aspx?ID=13455
Evo sad sam pregledao:
Kužić prevodi kao "Jure".
Original br.1, jedan latin piše:"Zorzi"
Original br.2, i drugi latin tog čoveka beleži kao:"Zorzi".

Dakle JURE upisao ovaj što nosi tako simbolično prezime "kužić".
E kako je zvat i koja su imena deci davana u staro lepo vreme dok nije bilo rvata da mi je znati.

lajavi krelac. Fratar ili stranac isto su govedo.

Glagoljaše smenjuju fratri koji uvode latinicu i zatiru ćirilicu u glagoljicu. Da je upisan drugim pismom mogli bi znati kako je zvučalo.

Svejedno ko je mog preka popisao kao Jure. Jure živi na periferiji Trogira. u selu koje ima pola katolika i pola pravoslavaca. verski obred im je s zajedničkom crkvom. samo se sveštenik menja.

Šta onda lupaš da je bio Jure kad je mogao biti i Djuro i bezbroj drugih oblika?

Taj ekipa..Lovre, Duje i Jure sigurno nisu bili pravoslavci. Ajde jedan (isto sumnjivo) ali svi troje? :lol:

Šta onda lupaš da je bio Jure kad je mogao biti i Djuro i bezbroj drugih oblika?

Taj ekipa..Lovre, Duje i Jure sigurno nisu bili pravoslavci. Ajde jedan (isto sumnjivo) ali svi troje? :lol:
Jure je. kaže tvoj učitelj kužić.

ljudi su onomad davali imena bez predrasuda koje ti imaš više nego što ima crvi u trulom mesu.

moj tetak se zavo duje. moj čukundid pilip. nebi bilo ništa neobično da se je neki tamo kod trogira zvao jure, a mater mu Kata a sestra margarita. Da li možeš shvatiti da ljudi onomad nisu bili isfrustrirani kao ti sad?

još jednom,
ako je u tom spisku zapisano Jure po tebi današnje Jure, onda je i Juan( a ima ih skoro duplo više od Jure) današnji?? Kinez? Španac?
A imamo zapisanog Jakova kao Jacou
Jovan je zapisano i ima ga na spisku.

Prezime Jandrijević ishodi od imena Jandrija. To ime je relativno često kod krajiških Srba, naročito oko tromeđe Like, Dalmacije i Bosne. Svakog Jandriju u Krajini su zvali Jandre. Među precima imam Jandriju (Jandru). Poznata krajišika muzička grupa 'Jandrino jato' prozvana po pokojnom Jandri Baljku iz Bratiškovaca kod Skradina, ili Jandrija Tomić Ćić https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Jandrija_Tomić_Ćić

Pogledajte prilog 1585616

Screenshot_20240727_200026_Drive.jpg

:think:

Jure je. kaže tvoj učitelj kužić.

ljudi su onomad davali imena bez predrasuda koje ti imaš više nego što ima crvi u trulom mesu.

moj tetak se zavo duje. moj čukundid pilip. nebi bilo ništa neobično da se je neki tamo kod trogira zvao jure, a mater mu Kata a sestra margarita. Da li možeš shvatiti da ljudi onomad nisu bili isfrustrirani kao ti sad?

Koje predrasude? Čovjek izbacio izvor sa likovima Lovre, Duje, Jure. Katolici. Ti ideš kenjati kako je ipak moguće da su Srbi? Da nisi ti taj koji je zapravo zatrovan, ne bi uopće trošio vrijeme na mogućnost da su Srbi/pravoslavci.

Back