Pravoslavne svetinje u Dalmaciji

Taman prije nego su zapisani prešli na katoličanstvo iz nerazjašnjenih razloga, nego kako. Predci su im bili izvEsni Lazar, Aleksandar i Uroš. 👍
Tu nikada Srba nije bilo. Dosta današnjih Srba podrijetlom je iz Hercegovine i zato imaju potrebu posrbljavati te krajeve, na taj način brane svoje krhko srpstvo. Šešelj je jedan takav primjer.
Od jednog Štikovljanina sam čuo da su Vujevići imali nadimak 'Grkaći.' Tako su u DZ katolici zvali pravoslavce, a pravoslavci njih 'Bunjevcima.'

Tačno je da dosta Srba ima korjene u Hercegovini. To je naročito slučaj sa Srbima iz Krajine, Bosne i zapadne Srbije. O vezama Krajišnika sa Hercegovinom zanimljiv tekst je napisao Nebojša Vukanović https://nebojsavukanovic.info/hercegovci-u-kninu-i-krajini/

Ovaj zakljucak ne stoji. Moj daleki predak je upsan kao Jure. Dujma mozes naci na popisu u oblasti Brankovica. Ne bi bilo nista neobicno da se pravoslavnom detetu da i ime Lovro.

Da, da. Jure, Duje, Lovro su bili pravoslavci. Ajde jedno ime. Ali baš svi troje, Srbende nose imena koja su u 99,9 slučajeva hrvatska :hahaha:🤡

Tvoj daleki predak je vrlo vjerojatno bio katolik, Hrvat. A Kod Brankovića je Duje ne Dujam.

Daj da vidimo još toga Lovru Srbina pravoslavca :D

Da, da. Jure, Duje, Lovro su bili pravoslavci. Ajde jedno ime. Ali baš svi troje, Srbende nose imena koja su u 99,9 slučajeva hrvatska :hahaha:🤡
Pa toliko ste preveslali. Jure se izgovaralo u narodu. Slicno Pilip i Duje.
Tvoj daleki predak je vrlo vjerojatno bio katolik, Hrvat. A Kod Brankovića je Duje ne Dujam.
Naravno da nije bio katolik.
Pametnjakovicu ko daje imena deci?

Zamisli sad da ti je majka srpkinja i da da ime Jovan tvom bratu po svom ocu.

Pametnjakovicu ko daje imena deci?

Zamisli sad da ti je majka srpkinja i da ti da ime Jovan po svom ocu.
https://mo-vrebac-pavlovac.hr/attac...rl Kaser POPIS LIKE I KRBAVE 1712. GODINE.pdf
Jure...192 upisa.
Juan...325 upisa, zasigurno se neradi o "Huanu Špancu" no Ivanu.
Jako mnogo nekonzistentnosti prilikom upisa je bilo, za istu osobu prezime zapisano na dva pa i tri načina.

Ma da. Sva trojica tih pravoslavaca baš dobili "klasično hrvatsko ime". Lovre, Duje i Jure. Još samo fali Srbin Ante, Krešimir.

Ma katolik. Nije to nikakva sramota, stari. Srbin si ti ipak. I Djole ima "kevu" Hrvaticu, pa mu nitko ne osporava srpstvo. Srbenda je

https://mo-vrebac-pavlovac.hr/attachments/article/449/Karl Kaser POPIS LIKE I KRBAVE 1712. GODINE.pdf
Jure...192 upisa.
Juan...325 upisa, zasigurno se neradi o "Huanu Špancu" no Ivanu.
Jako mnogo nekonzistentnosti prilikom upisa je bilo, za istu osobu prezime zapisano na dva pa i tri načina.

Screenshot_20240727_173540_Drive.jpg

Eto ti iz tog linka. Mate, katolik, oženio vlašku ribu i "wallachisch geworden". Dakle popravoslavljen, posrbljen. I braća mu također.. svi se lijepo posrbili :lol: Ima toga još na bacanje, samo što se to kad vas ne spominje. Kod vas ima samo "pokatoličili se" :hahaha:

Nemojte gradnje manastira da uzimate kao nekakvu zelju za priblizavanjem Hristosu i produhovljenu...Oni su se gradili da obeleze teritoriju, zaokruze je, cesto veoma brzo, cesto se zurilo sa izradom, cim se teritorija zauzme ili osvoji, a potom opet vrlo brzo padali u druge ruke i opet korisceni na drugacije nacine..

I ja sam pomislio ajde da se zalomilo jedno od ta tri imena u pravoslavnom rodu, ali baš sva 3 da budu...

I ja sam pomislio ajde da se zalomilo jedno od ta tri imena u pravoslavnom rodu, ali baš sva 3 da budu...

Ma iako sumnjam, ne bi me ni šokiralo da je bio nekad neki Srbin imenom Duje, Lovre ili Jure. Ali sva trojica? Glupost. Uobičajeno sigurno nije pogotove ne u to vrijeme.

Ako je pretku zaista bio Jure (doslovno), vjerojatno je bio katolik. Znam da je to velikoj Srbendi teško priznati, gadi mu se, ali tako je.
Sinek nauči nešto, nije na odmet ;)
https://hr.wikipedia.org/wiki/Đuro_Zagajski

Đe god da te život nosi, piši Đ i znat ćeš ko si heeeeeej :hahaha:

Zagajski hahha da da Purgeri su poznati Srbi :lol:

Prešli na pravoslavlje kao Mate Jandrijević. Ni prvi ni zadnji
Prezime Jandrijević ishodi od imena Jandrija. To ime je relativno često kod krajiških Srba, naročito oko tromeđe Like, Dalmacije i Bosne. Svakog Jandriju u Krajini su zvali Jandre. Među precima imam Jandriju (Jandru). Poznata krajišika muzička grupa 'Jandrino jato' prozvana po pokojnom Jandri Baljku iz Bratiškovaca kod Skradina, ili Jandrija Tomić Ćić https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Jandrija_Tomić_Ćić

FB_IMG_1722097306868.jpg

Da li je Đuro srpska verzija imena Jure/Juro?
Ono Juraj - Đurađ.
Slutim da Đuro može biti Hrvat a Juro ne može biti Srbin.

Da, ima onaj Đuro Dečak.

Da li je Đuro srpska verzija imena Jure/Juro?
Ono Juraj - Đurađ.
Slutim da Đuro može biti Hrvat a Juro ne može biti Srbin.

Da, ima onaj Đuro Dečak.
Na linku koji sam priložio, čik nađi ime ili prezime koje sadrži slovo Đ,DŽ,Ž...ono što mi razlikujemo, je strancu na kraju krajeva nebitno,samo su se "naši" dovijali da u tom alfabetu zapišu donekle kako treba.

Prezime Jandrijević ishodi od imena Jandrija. To ime je relativno često kod krajiških Srba, naročito oko tromeđe Like, Dalmacije i Bosne. Svakog Jandriju u Krajini su zvali Jandre. Među precima imam Jandriju (Jandru). Poznata krajišika muzička grupa 'Jandrino jato' prozvana po pokojnom Jandri Baljku iz Bratiškovaca kod Skradina, ili Jandrija Tomić Ćić https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Jandrija_Tomić_Ćić

Pogledajte prilog 1585616

Krisho koga boli k**? Vidiš li ti da je se taj katolik posrbio i prešao na pravoslavlje. I svi njegovi za njim. To je suština priče

Na linku koji sam priložio, čik nađi ime ili prezime koje sadrži slovo Đ,DŽ,Ž...ono što mi razlikujemo, je strancu na kraju krajeva nebitno,samo su se "naši" dovijali da u tom alfabetu zapišu donekle kako treba.

Jure na popisu su Bunjevci. Nije tajna. Naravno da postoje greške ili nepravilnosti u popisivanju.

Neka Srbenda Snoui pokaže kako je se zapisao taj njegov predak i koje je vjere bio.

Back