Pravoslavne svetinje u Dalmaciji

Ako je kvalitetan crkveni povjesničar, je li se slažeš sa ovim što je Statler naveo?

Šta bi od Bogovića izdvojio što se tiče crkvene historije? Npr. odbacivanje ćirilometodijevstva i tvrdnja da su glagoljicu napravili Hrvati?
Ne razmišljam o tome jer njegova teza nije dio historiografije. Kao da netko počne sa tezom da Hrvati stižu u 4. st. On je kvalitetan povjesničar s obzirom da se godinama bavi crkvenom poviješću. Ali ja ga baš ne pratim toliko da bi mogao govoriti o njegovim tezama.

уважени бискуп Боговић је докторирао црквену повијест на Папском Грегоријанском свеучилишту у Риму, на самом врелу повијесних сазнања. задивљујућа је његова знанственичка храброст да хрватској јавности тако отворено говори о дубоким православним коријенима хрватског народа, и чињеници да су Хрвати на католичанство преведен уз тешке притиске из Рима, са много отпора међу пуком.
Da, vjerojatno povjesničari imaju raznih teorija ali nažalost to nitko ne slijedi da bi bilo dio historiografije. Tako da ga ja u tom smislu ne želim ni komentirati. To su ti velike tvrdnje i to mora pratiti historiografija onda bi to bilo pokriveno, ovako je to mišljenje jednog povjesničara.

Da, vjerojatno povjesničari imaju raznih teorija ali nažalost to nitko ne slijedi da bi bilo dio historiografije. Tako da ga ja u tom smislu ne želim ni komentirati. To su ti velike tvrdnje i to mora pratiti historiografija onda bi to bilo pokriveno, ovako je to mišljenje jednog povjesničara.

Dobro, hajde, krivotvorina Konstantinove darovnice, nastanak i širenje filioque i sve do IV Lateranskog sabora i do Sabora u Trentu, opšte i jako dobro poznate (elementarne) činjenice oko kojih ne postoje veće nesuglasice u istoriografiji.

знанствена сазнања преузвишеног бискупа др Боговића јесу хисториографија, јер је он професор црквене повијести, а не некакав новинар сензационалист. његови изразито конзервативни политички ставови искључују могућност да су му тврдње идеолошки мотивиране неким екуменистичким наканама, или, далеко било, личним симпатијама према Србима. дакле, његови налази о дубоким источкокршћанским коријенима хрватског народа, који је крштен у православљу од стране бизантских мисионара, имају озбиљну тежину. шта више, Хрвати су једини православни народ који је у цјелости преведен на католичанство. зато је важно да и даље чувате глагољаштво, јер је оно живо свједочанство ваше православне прошлости, као и ове прекрасне предроманичке цркве по Далмацији.

Back