Православна Црква прославља светог пророка Илију

Maki!

Poznat
Moderator
Poruka
7.545

1690966562574.png

Међу празницима у част Светих славних и свехвалних старозаветних пророкâ посебно и значајно место заузима празник Светог славног пророка Илије, који је у нашем народу особито поштован. Свети славни пророк Илија васцелим својим животом послужио је тајни спасења. О томе сведочи и Јеванђеље из којег се види како је због великих и знаменитих чуда која је Свети пророк Илија чинио, народ сматрао Христа за Илију.​


Приликом Христовог Преображења на Таворској гори као један од пророка јавио се са Мојсејем и Свети Илија разговарајући са Господом. Преподобни отац Јустин Ћелијски казује да Црква Светог пророка Илију прославља као најнеобичнијег човека који је живео на овој земљи Божјој, најнеобичнијег човека у роду људском. Толико необичног и толико изузетног да га је Господ са телом узнео на Небо.

Од самих почетака Свети Илија је посебно поштован у Светој Цркви, а као један од видова тог древног и непрекинутог поштовања можемо да наведемо оснивање свештене обитељи у III веку на месту његовог подвига. Поред дивне и надахнуте химнографије коју су знаменити црквени песници саставили надахнути Духом Светим и благословеним животом Светог пророка Илије, у његову част су сачуване и бројне светоотачке беседе које на најбољи могући начин величају сва његова свештена дела којима је прославио Господа. Између светоотачких беседа можемо поменути беседе Светог Јефрема Сирина, Светог Василија Селевкијског и Светог Јована Златоустог.

Када је у питању химнографија, прва помињања у древним месецословима Цркве прво помињање налазимо у VIII веку. У част Светог пророка Илије стихире на Господи возвах је саставио Свети Јован, Архиепископ евхаитски, славу на Господи возвах цар Лав шести мудри, итд. У црквеним песмама називамо га другим претечом другог доласка Христовог, пророком и сведоком великих дела Божјих. У Светом Писму Старог Завета у трећој и четвртој књизи о царевима читамо о животу овог знаменитог пророка, али и о његовим чудима и вазнесењу на небо и предавању плашта Пророку Јелисеју.

Завршавајући своју омилију на празник Светог pророка Илије презвитер др Оливер Суботић поучава: „Пророк Илија је од Бога назначен да у последња времена, непосредно пред Други долазак Христов, поново дође и проповеда Истинитог Бога у времену крајње отпадије и релативизма, времену у коме се „здраве науке неће подносити“ (в. 2. Тим 4, 3–4). Тада ће овај пророк опет засијати благодатном силом коју ће му Бог даровати и наговестити скори и коначни долазак Сина Божијег. Нама је свети пророк Илија посебно важан и због његовог карактера који треба да подражавамо. Каже се за Светог Јована Крститеља у Јеванђељу да је дошао у „духу и сили Илијиној“ (в. Лк 1, 17), што значи да је својом храброшћу истинољубивошћу, одсечношћу, подвигом, верношћу Богу био Илији сасвим подобан као личност. Тако и ми треба да подражавамо Илију славног и Бог ће нам дати дух и силу потребну да се одржимо у ова смутна времена. Нека би молитвама Светог Пророка Илије наш српски народ постао истински веран Господу Христу.ˮ

Преподобни отац Јустин Ћелијски у једној од својих проповеди на дан Светог Пророка Илије подсећа свакога од нас на његов светли пример и значај: „Вели се у дивним песмама црквеним данас: да је он био „цар над страстима“. Ниједна страст није могла да га захвати, да се над њим зацари. Све је он као огњем сажего и спалио. Он је и сваки грех спаљивао огњем вере своје. Сав безгрешан, сав посвећен Богу, он није дао да се ниједан грех залегне у његовој души и да остане у њој… Шта раде Светитељи Божији у овоме свету? Оно што и Пророк Илија: они служе Истинитом Богу и проповедају Њега. А шта ради ђаво у овоме свету? Ђаво измишља лажне богове у овоме свету, и заводи људе.

Погледајте како је Европа поплављена лажним боговима, уместо Истинитог Бога. Шта ови људи нису прогласили за своје богове! Те културу, цивилизацију, науку, филозофију, политичке партије. Све је то лажни бог до лажног бога. Зар данас људи не метанишу пред телевизорима, пред радијима, зар не метанишу пред безбројним лажним, такозваним културним просветитељима. А шта, ко су они? Шта проповедају? Ништа друго до смрт! Ништа друго до немоћ! А у овом свету главна мука, главно питање људско бића и човека – шта? Смрт! Ако смо смртни, ако се све завршава смрћу – како је смешан и јадан овај живот! Али, Господ Христос је дошао у овај свет и показао Себе као Истинитог Бога, победио смрт и васкрсао. И ту исту силу дао Цркви Својој. Гле, ко данас сведочи о Истинитом Богу Господу Христу. Гле, погледајте Острог наш, свакодневно тамо Свети Василије чини чудеса. Погледајте Светог Прохора Пчинског, Светог Стефана Дечанског и многобројне друге свете задужбине царева наших; и свете мошти њихове непрекидно чудотворе и показују да је Господ Једини Истинити Бог.ˮ

“Анђео у телу, темељ пророка, други претеча доласка Христовог, Илија славни, који је одозго послао Јелисеју благодат да одгони болести и чисти губаве. Због тога и онима који га поштују, излива исцељење.” (тропар)

“Пророче и прозорљивче великих дела Бога нашег, Свети Илијо, велики именом, који си својом речју зауставио кишне облаке, моли за нас Јединог Човекољупца.” (кондак)

Бранислав Илић, теолог
Извор: spc.rs


Свети пророче Илија, моли Бога за нас грешне!
 
3.jpg


Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog proroka Iliju. Ilindan uvek pada 2. avgusta i obeležen je crvenim slovom u crkvenom kalendaru. Sveti Ilija je kod nas poznat i kao Ilija Gromovnik.Na dan kad se praznuje organizuju se vašari u mnogim gradovima i selima, a Sveti Ilija inače spada u najpoštovanije svetitelje među Srbima i to rame uz rame sa Svetim Nikolom i Svetim Đorđem.

Sveti Ilija Gromovnik se smatra jednim od najvećih proroka u hrišćanstvu. Sveti Ilija bio je žrtva progona cara Ahava koji je pod uticajem svoje žene Jezavelje napustio Mojsijevu veru i “slavio tuđe bogove”.Prema predanju, prorok Ilija suprotstavio se caru i prebacio mu otpadništvo i prorokovao sušu i glad zbog slavljenja tuđih bogova.

Sveti Ilija, veoma poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti, prisutan je u Starom zavetu i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine sa strahopoštovanjem preuzelo hrišćanstvo, vezujući ga za nastanak nove vere i za novi Hristov dolazak.

Prema predanju, Sveti Ilija je bio među prorocima koji su se na Tavoru poklonili Isusu Hristu na dan Preobraženja Gospodnjeg, kada se javio svojim učenicima sa poukama nove vere, pa se zato lik Svetog Ilije slika na preobraženskim prazničnim ikonama. Sveti Ilija je prisutan i u viziji svetog Jovana Bogoslova u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske crkve i drugi dolazak na zemlju Hrista – novo preobraženje kome se nada i u koji veruje hrišćanski svet.

Veruje se da Sveti Ilija nije umro već da se živ plamenim kočijama uzneo na nebo pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama.
Stara narodna poslovica kaže: „Od Svetog Ilije sunce sve milije“, što znači da se od ovog dana vreme menja i da je od leta ostalo veoma malo.

Med koji se vadi na Ilindan služio je kao lek, pa ako znate nekog pčelara, obavezno ga danas uzmite. Narod veruje da majke njime treba da namažu decu po obrazima kako bi bila zdrava.

Sveti Ilija Gromovnik se slavi kao krsna slava, ali se ne kuva žito, upravo jer se smatra da je i danas ovaj svetitelj živ. Veoma je poštovan praznik kod Srba, veruje se da je brat Ognjene Marije, kao Blage Marije.

Veruje se da se Sveti Ilija plamenim kočijama vazneo na nebo, pa se ta scena slika na prazničkim ilindanskim ikonama. Poznata je i scena sa Svetim Ilijom u pećini, u koju se sklonio od oholog cara Ahava, a gavran mu donosi hranu.

Svi znamo za onu staru izreku: Od Svetog Ilije sunce sve milije, što znači da se leto bliži kraju. Pošto ovaj dan pada početkom avgusta, obično je to najsušniji period u godini i nije neuobičajno da upravo na Ilindan sevaju munje i čuje se grmljavina.

Pravoslavni hrišćani veruju da se Sveti Ilija vozi plamenim kolima i zato se kad grmi kaže da to tutnje konji Ilijini.
U ruskim selima postoji verovanje da kiša pada kada Sveti Ilija razvozi vodu za svece, pa nešto iz kola prospe po oblacima.
Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da to svetac gađa đavole, pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara.
Narod kaže i da bi trebalo dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.
Mnoga mesta i domaćinstva slave ovog sveca bilo kao mesnu blio kao seosku slavu
 
Poslednja izmena:
Prvi Ilila je pozivao narod na pokajanje
Na vracanje Bogu i moralnim vrednostima.
1. Carevima 18,21Tada pristupi Ilija ka svemu narodu i reče: dokle ćete hramati na obje strane? Ako je Gospod Bog, idite za njim; ako li je Val, idite za njim. Ali narod ne odgovori mu ni riječi.

Pred Hristov prvi dolazak trebao je da dodje Ilija da pripremi Izrailski narod za Hristov prvi dolazak.
Da ih pozove na pokajanje i moralne vrednosti.
Isus kaze da je taj Ilija bio Jovan Krstitelj.
Jer je rec o poruci Ilijinoj ne bukvalnom Iliji.
Marko 9,11I pitahu ga govoreći: kako govore književnici da Ilija treba najprije da dođe?
Marko 9,12A on odgovarajući reče im: Ilija će doći najprije, i urediti sve; ali i sin čovječij treba da mnogo postrada i da se ponizi, kao što je pisano.
Marko 9,13Ali vam kažem da je i Ilija došao i učiniše s njim šta htjedoše kao što je pisano za njega.

Matej 11,14I ako hoćete vjerovati, on je (Jovan) Ilija što će doći.

Ali pred Hristov dolazak treba da dodje treci Ilija.
Malahija 4,5Evo, ja ću vam poslati Iliju proroka prije nego dođe veliki i strašni dan Gospodnji;

Medjutim sada Bog nema vise jedan svoj narod pa da posalje jednog iliju.
Isus kaze iz svih naroda bice moj narod.
Zato treci Ilija ne moze biti samo jedan covek.
Kao sto i za Jovana nisu znali da je on taj drugi Ilija.
Tako bmnece ni znati za treceg da je to on.
Treci Ilija su svi oni koji imaju poruku Ilije i koji najavljuju drugi Hristov dolazak i da uvek strazimo i budemo dpremni.
Da se pokajemo i vratimo moralnim vrednostima i pravoj Hristovoj biblijskoj veri.
I da budemo spmni da docekamo Hrista.
 
srbi su prelaskom u hrišćanstvo mnoge osobine svog starog boga peruna, koji je upravljao munjama i gromovima, preneli na svetog iliju.


Илија је био веома моћан пророк, који је свим силама бранио Мојсијеву веру уз свесрдну божју помоћ.
Када је куцнуо час да се придружи Богу, са неба су се појавиле ватрене кочије којима се Илија узнео на небеса.
У међувремену, провоза се Илије небом и од тандркања точкова тих кочија, долази до грмљавине и временских непогода.
 
Или хиндуистички Индра. Индра је громовник, владар ваздуха, ветра и муња.
znači skoro svaka religija ima gromovnika :think:

postoji teorija da hrist na krstu dozivao iliju, a inače dolazi ilija i na tavoru i u inkarnaciji jovana i u drugom dolasku.

27:46 A oko devetog sata povika Isus iza glasa govoreći: Ili! Ili! Lama savahtani? To jest: Bože moj! Bože moj! Zašto si me ostavio?
27:47 A neki od onih što stajahu onde čuvši to govorahu: Ovaj zove Iliju.
27:49 A ostali govorahu: Stani da vidimo hoće li doći Ilija da mu pomogne..

nemoguće da jevreji nisu znali šta znači "ili" ili su znali. ili (eloi) od elohim. elohim množina (više bogova).
jevreji zbunjeni, mi zbunjeni, koji je od elohima hristov Otac.

8:19 Tada Mu govorahu: Gde je otac tvoj? Isus odgovori: Ni mene znate ni Oca mog; kad biste znali mene, znali biste i Oca mog.
 
pa nijedan dan u crkvenom kalendaru verovatno nema veze sa svecem koji se tad proslavlja....morali su nekako da ih rasporede...
Има, често се датум упокојења узима као празник. Тачно си рекао јер је некад по 5 - 6 светитеља за један дан. За неке се не зна датум упокојења, уа друге се зна само да су живели и ништа више.
ne znam da li postoji još neki svetac koji je iz vremena pre Isusa?
Свети цар Давид. Свети цар Соломон. Адам и Ева су приказани као светитељи на фрескама.
 
Ovo je jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika jer slavimo sveca koji nije nikad umro, već je živ prenet na nebo.
Obeležila sam ga prilično svečano, ne po spoljašnosti nego duhovno, razmišljajući čitav dan na koga sam makar i malo zbog bilo čega ljuta i odlukom da svu ljutnju, svesno i ciljano, odjednom zauvek otpustim, kao i pretresanjem svog ponašanja-da li sam ikoga povredila, uvredila ili ičim naljutila, pa uz Božiju pomoć, neka i oni otpuste svoje ljutnje prema meni!
Nije po narodnim običajima... ali mi je bilo važno da na jedan ovako poseban dan... tj. posvećen posebnom ljudskom biću uradim nešto što ne radim baš svaki dan, a možda bi trebalo.
 

Back
Top