Православна Црква прославља свете руске царске новомученике Романове

Размишљао сам доста о канонизацији бившег цара Николаја Романова и његове породице. Што се тиче његовог живота и владавине, може му се наћи хрпа замерки. Његова владавина, претерана попустљивост, одрицање од власти и неки аспекти личног живота (пушио је нпр.) сигурно не заслужују канонизацију, али је чињеница да су он и његова породица и њихове слуге пострадали као жртве безбожничке власти, исто као и милиони други. Као хришћани су несумњиво мученици. Дали су терани попут древних мученика да се одрекну Христа зарад спасавања живота, то је тежи случај. 1. Коринћанима 15 (НСП): "41 Сунце има свој сјај, месец свој, а звезде, опет, свој сјај. Па и звезда се од звезде разликује по сјају."
+++
Несумњиво је да цар Николај као превише попустљиви владар не може да буде узор монарха, али као кротак човек, добар супруг и родитељ и још мученички пострадавши од безбожничке власти је свети мученик. И он и његова ужа породица. Многобројна чудеса на молитве њему и члановима његове уже породице то потврђују, а ту су и мироточење.... Тако да, што сам претходно писао о потреби деканонизације, повлачим.

Pravoslavni monarsi nisu tirani.
Он није светитељ.
Цар Душан је канонизован пре укидања Патријаршије, јер је мученички убијен...

Дакле - Грешиш врло грчки...

Није Цар Душан Силни
Не лупају екуменисто... Не би га Србска Црква канонизовала мало након његове смрти да није свет...

Фанариотске визије Србских царева задржи за фудбалске утакмице, ту им је место за причање...

Screenshot_20240903_230425_Samsung Internet.jpg

Па, убијали су их. Како не. Пролистај мало историју. Атентати и револуције нису решење.
ne mislim na ubijanje, nego na ukidanje loze, brisanje s liste zivih. bas kao sto su to komunjare uradile. sjebbi bez traga

Back