Православна Црква прославља Сабор Пресвете Богородице

Maki!

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.755
1704726376319.png

Православна Црква Христова прославља 8. јануара на други дан Божића Сабор Пресвете Богородице.

Тако је чудесно Бог испунио благодаћу Пречисту Богородицу, више од свих анђела и светих, да је Она открила сву пуноћу чистоте и светости, које нико после Бога нема, и које не може бити ван Бога. У Њој је људска природа повратила своју првобитну и савршену лепоту. У Њој није било људске несавршености, Она се никада није потчинила власти ђавола. Од многих нараштаја праведника, Бог је својом бескрајном љубављу припремио Ону Која ће бити Мајка Сина Божијег.

Шта знамо о Пречистој од првих дана Њеног живота? Пресвета Богородица је слика светости скривене од света, која се манифестује у свакодневном животу, никад не привлачећи пажњу на себе. Као да је Мајка Божија још пре рођења Свог Божанског Сина чула Његове речи: „научите се од мене, јер сам ја кротак и смирен срцем“ и „сваки који се понизи биће узвишен“.

У све дане вапај човечанства Богородици не престаје. Он не може да не привуче Божију милост. У разним околностима, безбројни гласови на свим језицима узносе хвалу Богородици или се тихо моле за Њено заступништво и помоћ у невољи: и мудраци и простаци, краљеви и просјаци, младићи и девојке, зрели мушкарци и бебе које су тек проговориле. У бучним градовима и забаченим селима, на врховима гора и у понорима земаљским, у храмовима Божијим и на путевима, усред радости и усред туге, у часу крајње благодати и у час смрти, сви се надају Њеној помоћи. Милиони и милијарде хришћана отишли су ка Господу са Њеним именом на уснама.

Дух Свети је кроз векове учио све верне да је најлакши приступ Господу преко Мајке Божије. Зато смо испуњени тако великим поверењем у Њу, и прибегавамо Њој. Ово је наш најдиректнији пут ка Христу. Ако хоћемо да стекнемо или сачувамо љубав према Богу, како кажу свети оци, приносимо Пресветој анђеоски поздрав, увек сједињући нашу молитву Господу са Њеним пречистим именом.

Ко хоће да сачува љубав према Богу, кажу свети оци, нека следи свети древни обичај Цркве: у свако време и сваки час, приноси јој анђеоски поздрав и сједињује свој призив Господу, са Њеним пречистим именом.

Ако се одлучимо на честу молитву Богородици, сазнаћемо зашто Света Црква каже да је Богородица утеха уплаканих, исцељење болесних, опроштење грешнима, радост ожалошћенима, уточиште свима који Јој се моле. И разумећемо зашто светитељи и хришћански песници не налазе речи, заједно са анђелима, покушавајући да проникну у тајну Њеног бескрајног смирења:

Она Која је бескрајно високо, јер бескрајно силази к нама. Она Која је бескрајно чиста, јер је бескрајно смерна.
Она Која има бескрајну лепоту, јер је бескрајно милостива. Она Која је бескрајно богата, јер је бескрајно сиромашна.
Она Која је једина Краљица, јер Она је најпонизнији слуга. Она Која је најближа Богу, јер Она је најближа људима.
Она Која бескрајно свакога спасава, јер је и сама бескрајно спасена. Она Која је са нама, јер је с њом Господ.
Она Која је наша заступница, јер је благословена међу женама и благословен је плод утробе њене.
Она Која је бескрајно радосна, јер бескрајно тугује. Она Која се ни од кога не повлачи, једина Која може да говори снагом Мајке.


Протојереј Александар Шаргунов
За Фондацију Пријатељ Божији превео: Петар Волков
Извор: petrpavelhram.livejournal.com
 

"Пресвета Богородица је мајка Бога, и отуда мајка свега божанског, свега светог, свега небеског, свега вечног, свега богочовечног, свега најбољег, свега најлепшег. Од свега доброг, Она је најбоља; од свега светог, Она је најсветија; од свега чистог, Она је најчистија; од свега дивног, Она је најдивнија; од свега врлинског, Она је најврлинскија. Ако ико, Она је у роду људском, после Господа Христа, најсавршенија богочовечанска Свеврлина. Нема сумње, Она је најсавршенији образац свега најбољег. Јер, кад је кроз Њу Бог ушао у свет, у човека, како да кроз Њу не уђе у човека све што је Божје, све што је небеско, све што је бесмртно, све што је вечно; све што је еванђелско, све што је анђелско, све што је блажено, све што је рајско? Због тога је Пресвета Богомајчица пречаснија од Херувима и неупоредиво славнија од Серафима. Због тога је Она и — Владарка Анђела (= Владичица Ангелов).[3]

Неоспорно, Пресвета Богомајка је највећа и најбогатија Дародавка рода људског. Дала нам је, родила нам је Бога као човека, као Богочовека. И са Њим: Вечну Истину, Вечну Правду, Вечну Љубав, Вечно Добро, Вечни Живот. И тиме дала све што вечито треба људском бићу у свим световима: спасење, охристовљење, обогочовечење, обожење, отројичење = све свете тајне и све свете врлине. Α кроза све то и у свему томе: најмилије чудо свих Божјих светова — чудесног и свечудесног Бога и Господа, Исуса Христа Богочовека. Због свега тога свеистинита је богонадахнута благовест светог Оца нашег Григорија. Паламе: „Нико не долази κ Богу сем преко Пресвете Богородице и од Ње рођеног Посредника, и ни један од дарова Божјих не даје се ни анђелима ни људима сем преко Ње… Дјева Мати је неупоредиво већа од свих и од свега: заједничари Божији постају преко Ње — δι αύτης — заједничари; Њу после Бога славе они који Бога славе. Она је основа Пророка, глава Апостола, храброст Мученика, темељ Учитеља, слава земаљског, радост небеског, украс сваке твари. Она је почетак и извор и корен неисказаних добара. Она је врхунац и савршенство свега светога —παντός αγίοу κορуφή και τελείwοις[4]. Преко Богомајке “светитељи примају сву њихову светост”[5].
" (Догматика светог Јустина Ћелијског).

Пресвета Богородица, ти која си часнија од херувима и неупоредиво славнија од серафима, ти која си нам родила Христа Спаситеља, пренепорочна и свечасна Владичице, моли Сина свог за нас грешне!
 
Sabor Presvete Bogorodice

Drugi dan Božića Crkva hrišćanska odaje slavu i hvalu Presvetoj Bogomateri, koja rodi Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista. Saborom se njenim naziva ovo praznovanje zato, što se toga dana sabiraju svi verni, da proslave nju, Mater Bogorodicu, i što se toržestveno, saborno, služi u čast NJenu. U Ohridu je od starine bio običaj, da se uoči drugog dana Božića večernja služi samo u Svetoj Bogorodici zvanoj Čelnica. Sve sveštenstvo sa narodom tu je saborno proslavljalo Prečistu Bogomater.

Tropar (glas 4):

Tvojim rođenjem Hriste Bože, zasija svetu svetlost bogopoznanja, jer se u toj svetlosti zvezdom učahu oni koji zvezdama služe, da se klanjaju Tebi, Suncu Pravde, i da poznaju Tebe sa visine Istoka, Gospode, slava Ti!
 
Majko Božija, Presveta Bogorodice... na moj rod, na ovu zemlju, na sve ljude... i svuda, podari milosti svima jednako na ovaj praznik, molim Ti se, ali pogledaj malo bolje ove nesrećnike zahvaćene ratovima i prirodnim katastrofama. Njima malo dodaj na snazi i veri, oduzmi od nas-daj njima. Njima budi malo više Majka, da patnje podnesu malo lakše, i da im se patnje završe brže. Bože, amin, daj!
 

Back
Top