- 1 -
СВЕШТЕНОМУЧЕНИК ДАНИЛ СИСОЈЕВ
ШЕТЊА ПРОТЕСТАНТА ПО ПРАВОСЛАВНОМ ХРАМУ
Дан, засићен пролећним сунцем, приближавао се крају. Била је једна од недеља Великог Поста. Московске улице и сокаци, који су се одмарали од бесконачне буке аутомобила, играли су се кристалним поточићима отопљеног снега. Са зграда и још нагих стабала падале су капи у дугиним бојама, звонећи као милиони стаклених звончића на сакосу вечног Првосвештеника.
Шетао сам по пријатним сокацима Москве, дивећи се заслепљујућем небеском плаветнилу. У души је владала звонка тишина која настаје на врхунцу Четрдесетнице. Недалеко од позоришта на Таганки одједном ми се обратио неки младић с питањем:
- Да ли сте читали Библију?
Без обзира на то што ми је заповеђено да свуда идем у свештеној одежди, оваква питања нисам успевао да избегнем. Одговорио сам:
- Имао сам прилике. А пошто сте и Ви, очигледно, упознати с овом значајном православном Књигом, дозволите ми да Вас упитам шта Вам је посебно у Њој тако запало за душу да сте се истог тренутка бацили на улице нашег града да проповедате ново учење?
Младић се унеколико збунио због изненадног питања, али је тренутак касније, отворивши своју Библију, одговорио стереотипном фразом:
- Раније сам био лош човек, али ме је савест мучила и бојао сам се да ћу пропасти. Али стекао сам изванредне другове који су ми објаснили да немам чега да се бојим. Прими Исуса као личног Спаситеља и ти си оправдан. Ево и Павле тако пише: "А сада се без закона јавила правда Божија, посвједочена од Закона и Пророка; и то правда Божија кроз вјеру у Исуса Христа за све и на све који вјерују, јер нема разлике. Јер сви сагријешише и лишени су славе Божије, а оправдавају се даром, благодаћу његовом, кроз искупљење које је у Христу Исусу" (Рим. 3:21-24)
- Ви сте заиста прочитали дивне речи - одговорио сам. - И истина је да свако ко кроз Православну веру, која делује љубављу (Гал. 5:3), прима у срце своје благодат која се као дар раздаје у Православној Цркви бива оправдан, тј. постаје праведан силом Божијом. Међутим, дозволите да Вас питам у који храм иду ваши дивни другови?
Младић ми је навео име једне познате протестантске секте.
- Православни су - приметио је он - извитоперили Свето Писмо, клањају се идолима. И уопште, то су људи који су непрепорођени у Христу.
- Жао ми је што сте потпали под утицај људи "који чине раздоре и саблазни против науке" (Рим. 16:17) - одговорио сам. - Али пошто су ваши пријатељи окривили Апостолску Цркву да је унаказила Библију, коју је Она и створила, дајте да заједно упоредимо наша убеђења.
- Важи.
- Мислим да ћете се сложити са мном да о нашој вери можемо расуђивати по њеним пројавама. Јер наше срце зна само Бог и немамо власт да проникнемо у његову дубину. Шта може да служи бољим изразом наше вере, ако не начин како се поклањамо Творцу.
- Да. Потпуно се слажем, - одговорио је младић.
- Реците ми онда шта Вам се највише свиђа у богослужењу Ваше организације?
- Не организације, већ цркве, - брецнуо се он. - Свирамо на гитари лепе песме, изучавамо Библију по стиховима, осећамо оног другог као брата и радујемо се јер нас је Бог већ спасао. На свим нашим службама влада чиста љубав (за разлику од православних), сви се веселе и радују. Службе ми пружају велико задовољство и омогућују озбиљно познавање речи Божије. А не као код вас православних. Молите се на неразумљивом језику. Ако вам неко дође, тај уопште не учествује. Нико да се заинтересује, нико да објасни нешто. Бабе са свећама грде. Библију не изучавају код вас. Па и уопште сви ваши храмови, иконе, мошти противрече Писму.
- - - - - - - - - -
- 2 -
- Врло лепо сте говорили о својим службама, - одговорио сам. - Али пре него што кренемо да расуђујемо о православном богослужењу, треба ипак покушати да се живи њима, помолити се стојећи, а не вређати са партијским заносом оно што не познајеш. Вратимо се, међутим, вашим службама. У целокупном вашем приповедању приметио сам да главно у вашим богослужењима јесте ви сами. Ваше потребе, ваше емоције. Ипак ћете се сложити да смо ми - земна бића - зар не?
- Да, наравно. Али из ког разлога то говорите?
- Из разлога што Откровење Божије јасно говори: "Ако сте, дакле, васкрсли са Христом, тражите оно што је горе гдје Христос сједи с десне стране Бога. Мислите о ономе што је горе, А НЕ ШТО ЈЕ НА ЗЕМЉИ. Јер умријесте и ваш је живот сакривен са Христом у Богу. А када се јави Христос, живот наш, онда ћете се и ви с Њиме јавити у слави" (Кол. 1:3-4). Сам Господ нас учи: "Него иштите најприје Царство Божије и правду његову, и ово ће вам се све додати." (Мт. 6:33). Из тог разлога срж богослужења мора бити прослављање Бога, покајање пред Њим, а не наше емоције и узајамни односи. Главно је живот у Христу, а не речи о Њему. Из Библије се треба молити, а не правити од Ње приручник за избор цитата. А о онима који, попут ваших другова, стављају у темељ не Бога, већ реч о Њему или, још горе, своја осећања поводом речи, апостол Павле говори: "Јер многи се... владају као непријатељи крста Христова; Њихов је крај ПОГИБАО, њихов бог је трбух, и слава у срамоти њиховој (зар се овде не ради о протестантским рок-групама), ОНИ МИСЛЕ ОНО ШТО ЈЕ ЗЕМАЉСКО. Међутим, наше живљење је на небесима, откуда очекујемо и Спаситеља Господа Исуса Христа". (Фил. 3:18-20). Приметимо, дакле, да ваше богослужење противречи заповести Божијој. Премудри Соломон говори: "Ко одвраћа ухо своје да не чује закон, и молитва је његова мрска." (Приче 28:9). Бојте се казне Божије, а немојте судити Апостолској Цркви која живи Откровењем Христовим.
За све време мог многословног излагања мој саговорник је покушавао да нешто каже. Питао сам га:
- Зар сам рекао нешто што није из Писма? Зар сам описивао ваше службе? А сада Ви покушавате да оправдате очигледно безакоње! Господ говори кроз пророка Исаију: "Тешко онима који зло зову добро, а добро зло, који праве од мрака светлост, а од светлости мрак, који праве од горког слатко а од слатког горко." (Ис. 5:20)!
У том тренутку мој саговорник је покушао да се удаљи од шкакљиве теме. Рекао је:
- Ето, ви тврдите да ми неправилно служимо Богу. Докажите онда из Библије да Му се православни моле правилно.
- Добро, - одговорио сам. - Недалеко одавде је храм у ком ће ускоро почети служба. Хајде да одемо до њега и ја ћу се, уз помоћ Божију, потрудити да покажем да је све - и његово уређење и целокупно наше богослужење у потпуности библијско. Немојте мислити да желим да Вас увредим. Напротив, желим да Ви и ја дођемо до познања Истине, а кроз њу - до јединомислија. Јер треба да испунимо заповест Спаситеља: "Да сви једно буду, као ти, Оче, што си у мени и ја у теби, да и они у нама једно буду - да свијет вјерује да си ме ти послао" (Јн. 17:21)
- - - - - - - - - -
- 3 -
- Слажем се, - одговорио је он. - Покушајте да докажете да сви ваши храмови, иконе, мошти, свеће, кадионице не противрече Библији. Не верујем да ћете успети!
- Сјајно је што сте се сложили. То је Божији знак да је ваше срце отворено за светлост Јеванђеља. Дакле, вратимо се ономе што смо већ утврдили. Видели смо из Библије да суштина богослужења треба да буде не мисао о земном, већ о небеском. И Сам Господ је рекао Самарјанки: "Али долази час, и већ је ту, када ће се истински богомољци клањати Оцу у духу и истини, јер Отац тражи да такви буду они који му се клањају. Бог је дух; и који му се клањају, у духу и истини треба да се клањају." (Јн. 4: 23-24). Дакле, сво наше служење мора да за свој извор има вољу Духа Светога и да буде у потпуности сагласно Истини - тј. да тачно излаже Православну веру.
- Али зашто баш православну? Где се у Библији употребљава та реч?
- А зар ви сматрате да бити сагласан са Истином значи излагати веру која неправилно слави Творца, тј. која лаже о Њему? Зар сматрате да је јерес угодна Богу? Па та реч се појавила ради разликовања вере Апостола од јереси! Али и у Библији постоји израз који служи за основу тој речи. - Давид говори: "Род прави биће благословен" (Пс. 112:2). А хришћани се у Новом Завету називају "род Божији" (Дела Ап. 17:29; 1 Кор. 15:23, Јевр. 2:10-13). Дакле, и то име које је Црква узела са циљем разликовања од јереси није туђе Писму. Када исповедамо своју веру у Цркву, ми је називамо једном, светом, саборном и апостолском, што у потпуности одговара учењу о Њој, које је изложено у Откровењу.
- Па, добро. Показали сте ми да се истинска Црква може називати и православном. Иако из тога не следи да је та организација која сада себе назива тако - истинита. Вратимо се, међутим, томе како се треба правилно поклањати Богу. Како ћете практично показати да све ваше службе као свој извор имају вољу Духа Светога?
- Малопре смо се Ви и ја сложили да хришћанин мора да размишља о небеском, а не о земном. О Господу Духу Светом Христос је рекао: "Он ће вас научити свему" (Јн. 14:26), значи и главном - како правилно служити Богу и поклањати Му се. Апостол Петар, међутим, говори да је Дух послан с небеса ( 1 Петр. 1:12). Значи да и наше богослужење треба да има небеско порекло. Још је у Старом Завету Бог заповедио Мојсеју када је правио шатор: "Као што ћу ти показати слику од шатора и слику од свих ствари његових, тако да начините" (2 Мојс. 25:9). Иако су тада и служили само "праслици и сјени небеских стварности" (Јевр. 8:5) да би Бог примио молитве људи, ипак је било неопходно да се све уреди не по земним, већ небеским законима. Утолико пре сада када је дошао Христос "кроз већу и савршенију скинију, нерукотворену, то јест не од ове творевине" (Јевр. 11:9) све у нашим молитвама мора да се чини по небеском обрасцу. Слажете се?