Quantcast

Pravoslavlju preti raskol zbog Ukrajine

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.704
Sokantna vest za svemocnog ruskog patrijarha da je Ukrajinska pravoslavna crkva juce dobila autokefalnost. Politika je u danasnjem broju, na prvoj i trecoj strani, objavila da je Carigradska patrijarsija juce, nakon odrzanog redovnog Sinoda, dala autokefalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu, javlja AP, a prenosi Tanjug.

Interesantno je videti kako ce reagovati mocni Kiril? A i nasa SPC, kojoj preti isti scenario u odnosu na MPS i CPC? U svakom slucaju, bilo bi mudro prihvatiti realnost i bez velike dramaturgije.
 

sasasta

Elita
Moderator
Poruka
18.857
nema razloga , sem materijalnog,

da se neka crkva ljuti

koji drugi razlog postoji

jeste da rusija i ukrajina imaju politickih tenzija

ali religija propoveda iznad toga

- - - - - - - - - -

danas pricaju o ozbiljnom raskolu i mogucem razlazu na 2 pravoslavne frakcije

https://www.espreso.rs/svet/planeta/286385/preti-nam-raskol-kakav-nije-vidjen-od-razlaza-pravoslavaca-i-katolika-na-pomolu-najveci-potres-u-istoriji-pravoslavlja-pitanje-je-trenutka

Ruski patrijarh Kiril mogućnost odvajanja ukrajinske crkve od Moskve naziva "katastrofom za celo pravoslavlje".


zasto je to tolika katastrofa
 

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.263
Zar smatras da je "plodonosno i dusekorisno" za sve verujuce ...?

"Svako carstvo koje se razdeli samo u sebi , opustece" Mt 12.25

Ili :

" НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Добротољубље » ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ IV
« ПРЕТХОДНА СТРАНА1 ... 6 7 8 ... 21СЛЕДЕЋА СТРАНА »

ћирилица | latinica
12. јануар 2016.
ДОБРОТОЉУБЉЕ – ТОМ IVСВЕТИ ОТАЦ НАШ ТЕОДОР СТУДИТ

ПОДВИЖНИЧКЕ ПОУКЕ МОНАСИМА


41.
1) Односећи се према економу као према самосталној власти, ви уводите двовлашће и раздељење; при раздељењу, пак, царство не може опстати; 2) ја читав припадам братству, и друго није ни потребно; 3) једновласни Господ је благоволео да и у људским заједницама постоји једновлашће (1, 45)

1) Ја не знам да ли из незнања или непажње или из зле мисли ви славите економа на моје бешчашће и истичете његово лице на моје посрамљење, често говорећи: „Кад би економ био присутан дотично дело би било много боље учињено.
И где је економ? Кад би само он на то погледао“.
И ви речено говорите да ја чујем. Други говоре: „Сачекај. Економ ће све поправити и дотерати“.
Зар тако приличи?
И да ли је то добро за њега, за мене и за вас?
Ви сте себе показали као копилад непокорности, њега као способног да испупи из граница свог чина и власти, а мене као да нисам поступио по вољи Божијој, него по телесној привлачности, тј. по пристрашћу и претераном благовољењу према брату. He видите ли да на тај начин уводите два господара, двоје владика, два начела.
Глас Господа нашег Исуса Христа је изрекао:
"Свако царство које се раздели само у себи, опустеће (Мт. 12, 25).
Двојевлашће је већ многовлашће, а многовлашће рађа поделе.
Поделе су, пак, узрок раздељења и распадања.
Зашто сами на себе навлачите беду, не стојећи у својој мери и у свом чину као што приличи и удаљујући се од приличног?


2) Ја сам грешан и неупотребљив.
Ипак, одрешивши се и обнаживши се од свега, ја смело пребивам на светом месту и у свом безумљу се усуђујем да кажем да се ни у чему не удаљујем од дужности ни ради брата, ни ради деде, ни ради оца или мајке, ни ради сродства и уопште ни ради чега телесног. И чак кад би требало да предам своје тело и да пролијем крв своју ја уз Божију помоћ и молитве оца мога не бих одрекао само да не бих учинио нешто некорисно за вас и за себе.

3) Један је Господ и Законодавац, као што је написано, једна власт и једно Богоначело над свим.
Источник сваке мудрости, благости и поретка, једноначелије се простире на све.
Оно је од благости Божије добило начело. Њега у поретку живота у творевини без њеног произвољења и по Божијем подобију треба да устројава произвољно само један човек.
Божанствени Мојсије у опису настајања света наводи реч која је изашла из Божијих уста:
"Створимо човека no образу и подобију нашем (Пост. 1, 26).
Отуда успостављање међу људима сваког начелства и сваке власти, нарочито у Црквама Божијим: један патријарх у патријархату, један митрополит у митрополији, један епископ у епископији, један игуман у манастиру, па и у светском животу, ако хоћеш да чујеш, један цар, један војсковођа, један капетан на броду.
И уколико у свему не би управљала воља једнога ни у чему не би било реда и поретка, а ни добра не би било, с обзиром да различитост воље све руши...."...


https://svetosavlje.org/dobrotoljublje-tom-iv/7/
 

sasasta

Elita
Moderator
Poruka
18.857
pa sto se onda odelise od katolicke crkve

zasto ima raznih patrijarsija , to je vec podela

kako sad , kad se nesto ne svidja jednoj - to je smak sveta

a kad je ta ista htela da bude svoj gazda - nije bio smak sveta , imali su pravo

vidis li koliko se izvrce i citira samo ono sto trenutno odgovara
 

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.263
" Прети још опаснији сценарио од великог раскола у православљу!

12-10-2018 22:45 Фокус 2 Свет Планета

Потез Цариградске патријаршије представља више од раскола.
Њено признање аутокефалности Украјинске православне цркве Кијевске патријаршије, одузимајући Московској патријаршији јурисдикцију над њом, значи укључивање Цариграда у грађански рат у Украјини.
Дилеме више нема.
Оно што је најавила Цариградска патријаршија њен Синод је озваничио и започео процес признавања аутокефалности Украјинске православне цркве.

Да би то могли да испослују морали су да укину одлуку из 1686. године, према којој је Кијевска митрополија тада дата на управљање Московској патријаршији.
Званичан став Руске православне цркве биће познат по заседању њеног Синода у Минску 15. oктобра, мада је патријарх Кирил већ оценио да та одлука значи легализацију раскола.


Не чуди да је први коментар на одлуку из Цариграда одмах стигао од председника Украјине Петра Порошенка, мада би као председник државе у којој је црква од ње одвојена, требало да буде макар уздржан.
Али у ту одлуку је, уосталом, доста уложио.
Незванично се помиње пуно тога, а званично, седам сати разговора који је 9. априла водио са члановима Синода Цариградске патријаршије у Истанбулу, којима је десетак дана касније и званично упутио молбу за издавање аутокефалности.

Коментаришући овакав развој ситуације, саговорници оцењују да је одлука Цариградске патријаршије више од раскола, јер ће оставити последице не само по ситуацију у Украјини, у чији се грађански рат том одлуком практично укључила, већ и по цело православље.

Патријарх Вартоломеј - Пошто Русија, као одговорна за садашњу болну ситуацију у Украјини, не може да реши проблем, Васељенска патријаршија је преузела на себе иницијативу за решавање проблема у складу са надлежностима које јој дају канони и правна одговорност за епархију Кијева, добивши о томе молбу украјинских власти и нову молбу патријарха кијевског Филарета да се размотри његов случај.

Православни публициста Владимир Димитријевић, и Зоран Чворовић, који на Правном факултету у Крагујевцу предаје Правну историју и у оквиру ње црквено право, слажу се да није реч о обичном расколу, већ о одлуци која ће додатно распирити грађански рат у Украјини.

Обојица деле и став да се цариградски патријарх понашао као уцењен човек, јер је и Цариградској патријаршији јасно да је овде реч о неканонском признању расколника, да је то, као мајка црква, могла да уради само Московска патријаршија, у чија се унутрашња питања и канонску територију Цариградска директно мешала, мимо канона.

И за Димитријевића и за Чворовића нема дилеме откуд толика журба у одлуци Цариградске патријаршије и од кога је уцењена.

„Ради се о САД и НАТО-у. На то је давно упозоравала историчарка Наталија Нарочњицка указујући да је Цариградска патријаршија од завршетка Другог светског рата постала испостава западних центара моћи. И то видимо у овом тренутку“, каже Чворовић, а Димитријевић додаје да се то могло очекивати јер је од 1945. Цариград потпуно у власти Америке и њених интереса.


„Патријарх Максим, који је био близак руској цркви, био је на цариградском престолу после Другог светског рата, а смењен је са тог места наводно због болести иако је после дуго поживео. На његово место постављен је Атинагора, који је одмах почео да развија односе са Ватиканом, а директно га је послао амерички председник Хари Труман да у оквиру Хладног рата спречи било какав контакт Цариграда са Москвом“, указао је Димитријевић.

Он сматра да ће одлука цариградске патријаршије имати велике последице у Украјини.
Расколници које признаје Цариград одмах ће кренути да отимају светиње Украјинске православне цркве која припада Московској патријаршији. Биће извршен страшан удар на Кијевско-печерску лавру и друге светиње и уз помоћ државне принуде то ће бити огроман прогон православних верника какав нисмо имали од доба бољшевичке револуције, предвиђа Димитријевић.


И Чворовић каже да ће оваква одлука распирити унутрашњи грађански рат и подстаћи унијатске структуре у Кијеву да крену са јавним отимањем имовине, са прогонима клирика и верника Московске патријаршије.
Огромна је одговорност Цариградске патријаршије.
Она се, заправо, као помесна црква укључује у унутрашњи грађански рат јер ће давање аутокефалности још више распирити мржњу према Русији, Русима у Украјини и према званичној хијерархији Украјинске православне цркве у оквиру Московске патријаршије, истиче доцент на крагујевачком Правном факултету.


Димитријевић оцењује да је реч о једном од најтрагичнијих догађаја 21. века који ће имати велике последице и по јединство православља.
То што је Цариград преузео да буде нека врста папског седишта православног света може, како указује, само да значи да ће се и на другим местима такође уплести у врло сложене односе међу помесним православним црквама.

Последице ће, сматрају саговорници, највероватније осетити и Срби, односно Српска православна црква.

Украјински преседан послужиће Цариградској патријаршији да на исти начин реши и питање аутокефалности Македонске православне цркве и њеног одвајања од СПЦ.
То ће, како каже Чворовић, бити последње идентитетско питање које ће бити решено у Македонији после примене Преспанског договора о новом имену државе, што се Запад упорно труди да имплементира мимо воље народа исказане на референдуму.


А по мишљењу шефа Центра за изучавање религија у оквиру Института Европе при Руској академији наука Романа Лункина, одлука Цариградске патријаршије фактички значи „анексију територије Руске православне цркве“.

Цариградски патријарх Вартоломеј извршио је ревизију историјских одлука, односно веома важног документа који датира још из 1686. године.
Овом одлуком је Кијевска митрополија била предата Московском патријархату на управу.
Сада су Вартоломеј и они епископи који су заседали у Истанбулу, одлучили да сви украјински православци улазе под јурисдикцију Константинопољског патријархата.
На црквеном језику то значи да се сада Украјина потчињава Вартоломеју.
То и јесте намера Константинопољске патријаршије на чему већ дуго ради, указао је Лункин.


Прочитајте ОВДЕ на шта упозорава митрополит Амфилохије.".

https://www.pravda.rs/2018/10/12/preti-jos-opasniji-scenario-od-velikog-raskola-u-pravoslavlju/
 

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.704
Moskovski patrijarh ne moze da sagleda realnost, ne dozvoljava mu njegov caristicki duh, njegov imperijalisticki pogled na svet. Posto poto zeli ono sto nije njegovo, ni rusko, ni hriscansko u krajnjoj liniji. Moskovljani su vec prekinuli diplomatske odnose sa Carigradskom patrijarsijom, a u svojim liturgijama ruski patrijarh nece pominjajti ime carigradskog kolege. Big dill. Vidim, Vartolomej se grdno rastuzio zbog toga. :per:


Naravno, ovo nije zavrsena prica. Tu su i druge crkve cerke koje ne zele da zive pod sakom svoje bradate mame u Moskvi. A i nasa SPC ce, na ovaj ili onaj nacin ostati bez cerki i materijalnih dobara.
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
109.886
Patrijarh Kiril: Naručeno uništenje Ruske pravoslavne crkve

Novosti online | 30. oktobar 2018.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril smatra da su akcije Carigrada u Ukrajini naručene na globalnom nivou kako bi se uništilo „ostrvo slobode“ koje predstavlja Ruska pravoslavna crkva

„Ulozi su suviše visoki. Uništenje jedinstva naše Crkve je narudžbina globalnih razmera. To nije samo borba za jurisdikciju, već i za uništenje jedinstva snažne pravoslavne sile u svetu. Mi govorimo o 150 miliona vernika“, rekao je patrijarh u Moskvi na festivalu „Vera i reč“.

„Nesumnjivo, kome je potrebno da se napadne ovo ostrvo slobode
. Zašto nazivam pravoslavlje ostrvom slobode? Jer smo mi slobodni od globalnog zaglupljivanja i dominacije drugih nad našim mislima“, dodao je on.
 

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.704
Raskol u istocno-ortodoksnom hriscanstvu je po znacaju i posledicama ravan velikom raskolu iz 1054. godine RPC je s jedne strane veliki gubitnik, ali ce istovremeno postati "vaseljenska" crkva za jedan manji broj pomesnih, autokefalnih crkava.Time ce se, makar i delimicno, ostvariti njen vekovni san da postane centar praavoslavlja. Interesanto je zapaziti da ni RPC, a ni SPC Carigradsku patrijarsiju vise ne titulisu kao Vaseljensku.

Iako nije u direktnoj vezi sa ovim raskolom postavlja se pitanje odnosa pravoslavlja i islama. Doci ce vreme kada cemo i mi morati da se povinujemo i prihvatimo primat Vatikana. To je usud zacrtan celokupnom pravoslavlju, a posebno za nas koji smo optereceni Islamom i njegovim brzim sirenjem u predominantno hriscanskoj Evropi i Americi. Gubljenje znacaja bivse vaseljenske patrijarsije u Istambulu je gubitak i za ortodoksno kao i za zapadno hriscanstvo.
 

south railroad

Primećen član
Poruka
912
Zapocecu ovde prenosenje vesti sa Grckih sajtoova na ovu temu jer se desavaju mnoge stvari okojima nema izvestaja kod nas:

Odmah posle nekanonskog davanja tomosa ukrajinskoj Crkvi, Vas. Patr. je dao blagoslov da delegacija iste izvrsi poklonicko putovanje na Svetu Goru. Na prvi pogled nista strasno, ali kanonski nedopustivo jer oni na celu sa ``mitropolitom`` Odese Pavlom, su vec Liturgisali u Esfigmenu. Dakle Vas. Patr. primorava manastire da sasluzuje sa raskolnicima.
Danasnja vest je da ih nisu pustili u ruski manastir sv. Pantelejmona. Bratstvo manastira im je bukvalno zatvorilo kapije pred nosom. Plasim se da ce se zaputiti i na Hilandar koji je u blizini.

https://www.romfea.gr/agioritika-nea/26975-i-moni-agiou-panteleimonos-ekleise-tis-portes-stous-ekprosopous-tis-oukranikis-ekklisias
 

south railroad

Primećen član
Poruka
912
Sedam monaha izaslo iz Vatopeda i preslo u ruski Pantelejmon posle posete raskolnika iz Ukrajine. Vas. Patr. bas resio da deli i Svetu Goru. 15 manastira glasalo protiv njihovog dolaska a 7 za i to: Iviron, Stavronikita, Ksenofont, Kutlumusiu, Pantokrator, Vatoped i Novi Esfigmen. Podsetimo se i kanona koji kaze da ko sasluzuje sa raskolnicima, i sam postaje raskolnik a ovi Ukrajinci su vec sluzili Liturgije u Vatopedu, Pantokratoru i Novom Esfigmenu.


http://orthochristian.com/119244.html
 

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.704
U danasnja vremena vi se bavite prljjavim politickim pitanjima, a ne duhovnim problemima nastalim na gramzivosti tzv. pomajka crkava kao sto su Ruska ili Srpska pravoslavna crkva. Vremena se brzo menjaju i to na stetu hriscanstva, a prvenstveno pravoslavlja u globalu. Pohlepa drzi i Rusku i nasu crkvu da se lise onoga sto nije njihovo.

Te ratoborne carke oko ruskog manastira na Svetoj Gori samo produbljuju netrpeljivost, pa i mrznju medju takozvanim duhovnicima razlicitih nacionalnosti.
 

south railroad

Primećen član
Poruka
912
Jos dva manastira, Dohijar i Zograf, totalno zatvorili kapije Ukrajincima dok im je Simonopetra dozvolila samo da se poklone relikvijama bez ikakvog sasluzivanja. http://orthochristian.com/119252.html

Problem je sad da li ce manastiri koji nisu primili shizmatike, pozivati u goste, prilikom praznika, monahe iz onih manastira koji su sasluzivali sa shizmaticima? Bice dosta problema oko ovog dolaska i Vas. Patr. to odlicno zna. Ali... to mu je i posao da za racun Rima siri mrznju i podelu Pravoslavlja.
 

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.704
Jos dva manastira, Dohijar i Zograf, totalno zatvorili kapije Ukrajincima dok im je Simonopetra dozvolila samo da se poklone relikvijama bez ikakvog sasluzivanja. http://orthochristian.com/119252.html

Problem je sad da li ce manastiri koji nisu primili shizmatike, pozivati u goste, prilikom praznika, monahe iz onih manastira koji su sasluzivali sa shizmaticima? Bice dosta problema oko ovog dolaska i Vas. Patr. to odlicno zna. Ali... to mu je i posao da za racun Rima siri mrznju i podelu Pravoslavlja.
Bavljenje prljavim politickim i materijalnim poslovima oko priznavanja/nepriznavanja autokefalnosti ostalim pravoslavnim crkvama samo govori koliko su zagadjeni umovi i crkvenih veledostojnika i laikata sa materijalnim dobrima (nepokretna i pokretna imovina, kao i nepresusni finansijski izvori). .Za tebe su sizmatici oni koji zele da imaju svoju samostalnu crkvu, na svojoj zemlji, u svojoj domovine i ne prihvataju tutorstvo neke tamo Ruske crkve koja je, sada se vidi, vekovima i svetlosnim godinama udaljena od ukrajinske. Zasto ih ti, te tvoje kolege vernike, koji veruju u jednog te istog boga, s takvom pamecu, pogrdnim imenom nazivas. Kako te nije sramota da pripadnicima bratske pravoslavne Ukrajinske crkve pripisujes pogrdne nazive, da ih na najgori moguci nacin vredjas. Kako neko za tebe moze da bude sizmatik kada vreruje u iste bogove (svetu Trojicu) kao i ti.
 

south railroad

Primećen član
Poruka
912
Relax Hogi. Ovakve vesti bi samo trebale da te raduju a ne da te uzbudjuju. Nije ukrajinsko pitanje, samo po sebi tolika opasnost za Pravoslavlje vec to sto je ono samo inicijalna kapisla za mnogo vece i slozenije probleme. Tako da... opusti se, uzmi kokice, citaj i smej se.... nazalost sa pravom.

Juce je zasedao svetogorski Sveti Savet povodom skorasnjih dogadjaja. Odluka je: Na strani smo Patrijarsije, ne dopustamo da je iko ponizava. https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/27033-agion-oros-eimaste-sto-pleuro-tou-patriarxeiou-den-dexomaste-na-tapeinothei-apo-kanenan

E sad ako se uzme u obzir kako su Svetogorci savrseno postupili i zastitili se u Drugom Svetskom ratu od pljacki nacista, biva jasna i ova izjava sa Saveta :D. Jednostavno su fantasticni. :)
 

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.704
Relax Hogi. Ovakve vesti bi samo trebale da te raduju a ne da te uzbudjuju.
Kako da ne, raduju me, a ne uzbudjuju. To je samo dokaz koliko su ti ljudi ogrezli u kanonima i dogmama, u mitovima i bajkama, da ne mogu da misle kao normalni svet, jer su okovani iluzijama. Ne vidim ni jedan pametan razlog zasto si ti, kao Srbin, u totalnoj ekstazi. Sta tebe motivise da mrzis jedne, a velicas druge, a ni jedni ni drugi ti nista nisu ucinili, ni dobro od strane RPC ni zlo od UPC. Ili si ti mozda izgubio kriterijume. Pitao sam te zasto vredjas citavu jednu bratsku slovensku naciju koja je jednom broju srpskih izbeglica pruzila gostoprimstvo kada je ne bas tako vidovit Arsenije poveo srpski narod u egzodus. Na to ti odgovaras kao da si cirkuzan.

Kad si mi preporucio kokice, more biti da na tebe one deluju kao bozanska sila koja umiruje tvoje uzburkane misli opterecene bolom za Ruskom pravoslavnom crkvom. Znaci li to da i ti osecas njihov bol.

Nije ukrajinsko pitanje, samo po sebi tolika opasnost za Pravoslavlje vec to sto je ono samo inicijalna kapisla za mnogo vece i slozenije probleme. Tako da... opusti se, uzmi kokice, citaj i smej se.... nazalost sa pravom.
Ti nisi shvatio, kratkog si dometa, da mene ne interesuje ni ukrajinska crkva, niti ukrajinsko pitanje, vec ljudi koji su se kao orlusine ustremili na druge ljude koji zele da zive svojim zivotom, a ne, recimo, ruskim. Ili srpskim. Drugo, razocaran sam da ti nisi shvatio jednostavan tekst koji si citirao. A zanimaju te kokice. Pazi kokanje moze da bude i neugodno pogotovu ako gledas film u drustvu sa maloletnicima. Ta velika briga za maloletnike i njihovu dobrobit dostigla je visok nivo u duhovnoj sveri.

Kako tuzno deluje kad te sagovornik ne razume i odgovara ti bez blage veze...

Juce je zasedao svetogorski Sveti Savet povodom skorasnjih dogadjaja. Odluka je: Na strani smo Patrijarsije, ne dopustamo da je iko ponizava. https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/27033-agion-oros-eimaste-sto-pleuro-tou-patriarxeiou-den-dexomaste-na-tapeinothei-apo-kanenan
Noli-me-tangere za Svetogorski savet, bio sveti ili nesvetli, a jos manje se sekiram sto ne mogu da znam sta su odlucili ti mudri starci.

E sad ako se uzme u obzir kako su Svetogorci savrseno postupili i zastitili se u Drugom Svetskom ratu od pljacki nacista, biva jasna i ova izjava sa Saveta :D. Jednostavno su fantasticni. :)
Po svoj prilici, za tebe se jos uvek lanjski sneg nije otopio.

P.S. Kako otrcano deluje ta sintagma - "samo je inicijalna kapisla..."
 
Poslednja izmena:

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.704
Tekstovi o Svetoj Gori nisu namenjeni tebi. U susini si nedostojan da ih citas a kamoli da komentarises. A to sto si prognan na ovaj podforum ne daje ti za pravo da se ponasas kabadahijski u svakom postu. Da li sam jasan? I ne obracaj mi se vise ako si dostojanstven muskarac!!!!!
Hoces da kazes da je tekst namenjen crkvenim visokim bogosluziteljima poput Filareta, Kacavende, Pahaomija , itd.
 
Top