Quantcast

Pravoslavlju preti raskol zbog Ukrajine

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.285
Cemu tolika dramatizacija. Nemam nameru da se raspravljam sa autorima predugackog kopiranog teksta, osima da se osvrnem na sledecu tvrdnju:
Ovo je veoma neozbiljna tvrdnja; kakva veza postoji izmedju priznavanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj cdrkvi i "brojnih protivnika" SPC-a (?), sa zajednickim ciljem smanjenja njenog uticaja pa i njeno potpuno rasturanje." ?

Ko je taj koji je ovu glupost napisao? Ne radi se o bilo kakvom umanjenju uticaja SPC-a, vec o eventualnom priznavanju autokefalnosti dvema pravoslavnim, tzv. nekanonskim crkvama koje su postojale i pre nasilnog prisjedinjena SPC-u, 1922. godine ukazom kralja Aleksandra.. SPC danas nema bas nikakav uticaj na ove dve crkve, osim sto bezocno koci njihovu autokefalnost. Ona se ponasa krajnje sebicno i neodgovorno. Sta vise, neodgovorno truje odnose izmedju tri, reklo bi se, bratska, ili bliska naroda.
Ovo boldovano bi mogao da bude jedan od razloga zasto je onaj ko je napisao ovaj tekst u novinama upravo to uradio ...

Izmedju ostaloga , tipa - SPC bi se , hipoteticki , "postavila izmedju cekica i nakovnja" iu sporu izmedju Vaseljenske i Moskovske Patrijarsije ; plus sto bi se ovaj presedan zloupotrebio od strane nedobronamernih u neposrednom okruzenju i njihovom zahtevu da se i ono "okoriste novonastalom situacijom" i da i oni "traze svoje parce" ...

:think:

Nekako mi se ne cini da ti to nisi shvatio , vec da su mozda neke druge "stvari i interesi u pitanju" ...?
 

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.285
Pod papsku ili patrijarsijsku "cizmu...? U cemu je razlika? Zar i jedni i drugi ne veruju u istog boga i iste bogice - u Isusa i Svetoga duha. I jedni i drugi su alalvi i na novac i na moc, na vladanje masama i uticaj na aktuelni drzavni rezim.Sve crkve bilo koje denominacije primenjuju isti sistem - zavladaj pa vladaj.

Dakle, u cemu je razlika izmedju prozvanih crkava?
Pod papsku ili patrijarsijsku "cizmu...? U cemu je razlika? Zar i jedni i drugi ne veruju u istog boga i iste bogice - u Isusa i Svetoga duha.
Razlika nije mala , vec bas na protiv ...

Patrijarh SPC se ne smatra za "nepogresivog" i cak , svaki od njih prilikom Litugijskog sabranja u nekim delovima Liturgije , prilikom izgovaranja reci Molitve , jasno i glasno kaze :

"...sve gresne , od kojih sam prvi ja..." , te na taj nacin jasno i glasno priznaje da "nije nepogresiv" i da je svestan svoja ljudskosti i ljudskih slabosti i da ih javno i priznaje , bez ulazenja u pojedinosti .

Ovde je tekst "Molitve pred Sveto Pricesce" :

http://www.eparhija-sremska.rs/molitve/molitve-pred-sveto-pricesce/Ovde je "Molitveno Pravilo pred Sveto Pricesce" :


Молитвено правило пред свето причешће


"Молитвама светих отаца наших, Господе Исусе Христе Боже наш, помилуј нас. Амин.

Затим: Царе небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш, ризницо добара и даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.
Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.
Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владару, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.
Господе помилуј! (трипут)
Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Господња
Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

...

Молитва прва, светога Василија Великог:
Владару, Господе Исусе Христе Боже наш, изворе живота и бесмртности, Творче целокупне видљиве и невидљиве твари, савечни и сабеспочетни Сине, беспочетнога Оца, који си се из превелике доброте у последње дане обукао у Тело, и распео, и погребен био за нас незахвалне и неразборите, и својом Крвљу обновио природу нашу, иструлелу грехом, Ти сам, бесмртни Царе, прими покајање и мене грешнога, и приближи ухо своје мени, и чуј речи моје: сагреших, Господе, сагреших небу и Теби, и нисам достојан да погледам на висину славе Твоје, јер разгњевих Твоју доброту преступивши Твоје заповести и не послушавши Твоје наредбе. Но, Ти Господе, будући незлобив, дуготрпељив и многомилостив, ниси ме препустио да пропаднем са безакоњима мојим, него си свагда очекивао моје обраћење. Јер си Ти Човекољупче, рекао преко свога пророка: нећу смрти грешника, него да се обрати и буде жив. Да, Ти не желиш, Господару, да створење руку својих погубиш, нити волиш пропаст људску, него желиш да се сви спасу и дођу у познање истине. Стога, и ја, мада сам недостојан неба и земље, па и овог привременог живота, целог себе потчинивши греху и сластима заробивши, и Твој оскврнивши лик, ипак, пошто сам Твоје створење и саздање, не очајавам кукаван за своје спасење, него уздајући се у Твоје безмерно милосрђе, приступам. Прими дакле и мене, човекољубиви Господе, као блудницу, као разбојника, као цариника, и као блудног сина; и узми моје тешко бреме грехова, Ти који узимаш грех света и исцељујеш немоћи људске; који уморне и натоварене призиваш себи, и дајеш им одмор; који ниси дошао да зовеш праведнике него грешнике на покајање. И очисти ме од сваке прљавштине тела и духа; и научи ме да обављам Светињу у страху Твоме, да бих се примајући са мирним сведочанством савести своје део Светиња Твојих, сјединио са светим Телом Твојим и Крвљу, и у мени Ти живео и обитавао са Оцем и Светим Твојим Духом. О, Господе Исусе Христе Боже мој, и нека ми не буде на суд причешће пречистим и животворним Тајнама Твојим, нити да ослабим душом и телом што се недостојно причешћујем њима, него ми дај да све до последњег даха свог неосуђено примам део Светиња Твојих, на заједницу Светога Духа, на попутнину у вечни живот, и на благопријатан одговор на Страшном Суду Твом, да бих и ја са свима изабраницима Твојим постао заједничар непролазних Твојих блага, која си спремио за оне који Те љубе, Господе, у којима си свепрослављен у векове. Амин.

Молитва друга, светога Јована Златоуста:
Господе, Боже мој, знам да нисам достојан, нити ваљан, да уђеш под кров дома душе моје, јер је сав пуст и разваљен, и немаш у мени достојно место да би главу склонио. Но, као што си с висине нас ради понизио себе, спусти се и сада до моје ништавности. И као што си пристао да у пећини и у јаслама сточним лежиш, тако пристани да уђеш и у јасле моје неразумне душе и у оскврнављено моје тело. И као што ниси одбио да уђеш и заједно вечераш са грешницима у дому Симона губавог, тако благоволи ући и у дом моје ништавне душе, губаве и грешне. И као што ниси одгурнуо сличну мени блудницу и грешницу, која је дошла и дотакла се Тебе, тако се смилуј на мене грешнога који Ти приступам и дотичем Те се. И као што се ниси згадио на њена прљава и нечиста уста која су Те целивала, немој се узгнушати ни мојих уста која су прљавија и нечистија од њених, ни на моје одвратне и нечисте усне, и на мој прљави и врло нечисти језик. Но нека ми жар пресветог Тела Твог и часне Крви Твоје буде на освећење и просвећење и здравље моје смерне душе и тела, на олакшавање терета многих сагрешења мојих, на сачување од сваког утицаја ђаволског, на уклањање и спутавање моје рђаве и зле навике, на умртвљење страсти, на држање заповести Твојих, на умножење божанске благодети Твоје и задобијање царства Твога. Јер Ти не приступам, Христе Боже, с ниподаштавањем, већ као онај који се узда у Твоју неисказану доброту; и да, удаљујући се на дуго време од
заједнице с Тобом, не будем уловљен од духовног вука. Стога Ти се молим, пошто си Ти једини свет, Господару, освети моју душу и тело, ум и срце, бубреге и унутрашњост, и целог ме обнови; и укорени страх Твој у удовима мојим; и освећење Твоје учини неодвојивим од мене; и буди ми помоћник и заштитник, крманећи у миру животом мојим, удостојавајући ме и да са светима Твојим станем са десне стране Тебе, молитвама и мољењима пречисте Матере Твоје, невештаствених служитеља Твојих, и пречистих сила, и свих светих, који су Ти од искони угодили. Амин."

...

"Молитва пета, светога Василија Великог:

Знам, Господе, да се недостојно причешћујем пречистим Телом Твојим и часном Крвљу Твојом, и крив сам, и суд себи једем и пијем, не разликујући Тела и Крви Тебе Христа и Бога мога. Но, уздајући се у Твоје милосрђе, приступам Теби који си рекао: који једе Тело моје и пије Крв моју, у мени борави и ја у њему. Смилуј се, дакле, Господе, и немој ме грешнога карати, него учини са мном по милости својој. И нека ми ова светиња буде на исцељење, и очишћење, и просвећење, и сачување, и спасење, и на освећење душе и тела; на прогнање сваког сањарења, и рђавог поступања, и ђаволског делања које помоћу мисли ради у удима мојим; на смелост и љубав према Теби, на поправку живота и осигурање; на пораст врлине и савршенства; на испуњење заповести; на заједницу Светога Духа, на попутнину вечнога живога; на благопријатан одговор на Страшном суду Твом, не на суд или на осуду.".


...

" Молитва једанаеста, светога Јована Златоуста:

Верујем, Господе, и исповедам да си Ти ваистину Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од којих сам први ја. Још верујем да је ово само пречисто Тело Твоје, и ово сама часна Крв Твоја. Стога ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја, хотимична и нехотимична, учињена речју, и делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се неосуђено причестим пречистим Тајнама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни. Амин.

Приступајући да се причестиш, говори у себи ове стихове Метафрастове:
Ево приступам божанском причешћу.
Саздатељу, не спали ме причешћем.
Јер си огањ који спаљује недостојне.
Већ ме очисти од сваке нечистоте.

Затим опет говори:

Прими ме данас, сине Божји, за причасника Тајне Вечере Твоје, јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим; нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те: помени ме, Господе, у царству Твоме. Нека ми причешћивање светим Тајнама Твојим, Господе, не буде на суд или осуду већ на исцељење душе и тела. Амин.


Онда ове стихове:

Човече, ужасни се, гледајући Крв која обоготворава.
Јер је жар који недостојне сажиже.
Божанско Тело и обожује ме и храни:
Обожује дух, а ум храни чудно.".


:rtfm:

Takvo nesto tesko da ces cujes kod RMK ili nekih drugih Judeo - Hriscanskih zajednica , a na Liturgijskom sabranju u SPC na svakoj "Liturgiji nedeljom" i na "Crveno slovo" - uvek . .

Hvala Bogu te sam licno bio prisutan na Liturgijskim sabranjima gde su cinodejstvovali Patrijarsi SPC , pocivsi Patriajrh Pavle i trenutni Patrijarh Irinej i na svakoj Vladicanskoj Liturgiji su izgovarane ove reci Pred Sveto Pricesce i to iz usta samih nasih Patrijaraha .
 

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.704
Toliki tekst je tipicno spamovanje. Cak ga ni vernici ne citaju osim onih totalno zacaranih. To je i bacanje prasine u ocie. Jer taj tvoj patrijarh veruje u istog boga kao i papa Franjo. Da li se tvoj patrijarh obraca Isusu Hristu (mesiji) sa Gospode (bog sin) i da li kao i papa Franjo veruje u postiojanje boga Svetog duha? Da li i tvoj patlrijarh i papa Franjo citaju istu Bibliju i iste kanone, ili su im bogovi i kanoni razliciti? Tvoj patrijarh zna da se bog protivi nacionalnim crkvama, a uprkos takom stavu boga, pravoslavci su se separatisali u 14 nacionalnih patrijarsija i jedan broj autonomnih nacionalnih eparhija, a oivamo tvrdite da bi se pravoslavlje razjedinilo ako bi se priznala samostalnost Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi. Pa, zar pravoslavlje nije iseckano na sitne segmente? Ti popovi su bas naivni ili su narodi tupavl pa ne razumeju te svoje popove.
 
Poslednja izmena od moderatora:

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.285
Ko hoce da cita , on cita ; a ko nece , na volju mu ...

Za razliku od onog iz Vatikana , nas Patrijarh na Liturgijskom sabranju javno i pred svima prisutnima izgovara ove reci Molitve i jasno i glasno kaze sledece :

" Молитва једанаеста, светога Јована Златоуста:

Верујем, Господе, и исповедам да си Ти ваистину Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од којих сам први ја. Још верујем да је ово само пречисто Тело Твоје, и ово сама часна Крв Твоја. Стога ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја, хотимична и нехотимична, учињена речју, и делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се неосуђено причестим пречистим Тајнама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни. Амин."


Takodje i ove reci :

" Прими ме данас, сине Божји, за причасника Тајне Вечере Твоје, јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим; нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те: помени ме, Господе, у царству Твоме. Нека ми причешћивање светим Тајнама Твојим, Господе, не буде на суд или осуду већ на исцељење душе и тела. Амин.".


:rtfm:

U Vatikanu se izjasnjavaju da su "nepogresivi" , a da li jesu ili nisu , to neka Bog prosudi i presudi .
 

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.704
Ko hoce da cita , on cita ; a ko nece , na volju mu ...

Za razliku od onog iz Vatikana , nas Patrijarh na Liturgijskom sabranju javno i pred svima prisutnima izgovara ove reci Molitve i jasno i glasno kaze sledece :

" Молитва једанаеста, светога Јована Златоуста:

Верујем, Господе, и исповедам да си Ти ваистину Христос, Син Бога живога, који си дошао у свет да грешнике спасеш, од којих сам први ја. Још верујем да је ово само пречисто Тело Твоје, и ово сама часна Крв Твоја. Стога ти се молим: помилуј ме, и опрости ми сагрешења моја, хотимична и нехотимична, учињена речју, и делом, свесно и несвесно, и удостој ме да се неосуђено причестим пречистим Тајнама Твојим на отпуштење грехова и на живот вечни. Амин."


Takodje i ove reci :

" Прими ме данас, сине Божји, за причасника Тајне Вечере Твоје, јер нећу казати Тајну непријатељима Твојим; нити ћу Ти дати целив као Јуда, већ као разбојник исповедам Те: помени ме, Господе, у царству Твоме. Нека ми причешћивање светим Тајнама Твојим, Господе, не буде на суд или осуду већ на исцељење душе и тела. Амин.".


:rtfm:

U Vatikanu se izjasnjavaju da su "nepogresivi" , a da li jesu ili nisu , to neka Bog prosudi i presudi .
Nista mu to ne pomaze, onaj tamo na Zalpadu ima mocnu organizaciju i 1,5 milijardi vernika, a ovaj ovde svega par miliona i mizeran trezor u Patrijarsiji. Onoga uvazavaju svetski lideri i docekuju ga u svojim zemljama sa najvisim uvazavanjem, a ovog ovde nikio ziv ne zove u posetu, osim Moskovskog patrijadrha, koji je, takodje, minoran sa brojem vernika.

Molitve necu ni da komentarisem. Izlisno je. Nigde ne pominje zemlju u kojoj zivi i koja mu je pruzila sva hedonisticka zadovoljstva, a sebe velica.
 
Poslednja izmena:

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.285
:)

Kvantit ne daju uvek i pod obavezno i kvalitet ...

Koliko ima muslimana ?

Budista ?

Zoroastanaca ?

Manje ili vise od "onog kojeg primaju svetski lideri" i da li je to "uvazavanje" posledica "broja vernika ili zapremine trezora" ...?

:)

Izgleda mi , hogarujuse , da si ti "teski materijalista" ...?

Kao da sve posmatras kroz lovu ...?
 

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.285
" VELIKA ČAST I OBAVEZA ZA SRPSKU CRKVU Moskvu i Carigrad miri patrijarh Irinej, i to NIJE SLUČAJNOSrpskom patrijarhu Irineju može pripasti uloga mironosca između dve trenutno zaraćene patrijaršije - Carigradske i Moskovske, a čiji prekid odnosa preti da dovede do raskola u pravoslavlju. Kako "Blic" saznaje, poglavar SPC će se u nedelju u Solunu sastati sa carigradskim patrijarhom Vartolomejom.

Do susreta će doći na Zejtinliku, gde se obeležava godišnjica proboja Solunskog fronta. Iako je bilo i pritisaka da patrijarh srpski ne treba da ide u Solun, mudro je odlučeno da se ide. Poglavar SPC, na izvestan način, u nedelju biće medijator u sukobu, ali i u istoj ulozi u kojoj se svojevremeno kao najstariji patrijarh u pravoslavlju našao i patrijarh Pavle. Odlazak na Zejtinlik, kako sada stvari stoje, biće iskorišćen za razgovor o potezu Carigradske patrijaršije koja je na korak od priznavanja Ukrajinske pravoslavne crkve - Kijevske patrijaršije, odnosno davanja autokefalnosti samoproglašenoj crkvi na istorijski-crkveno ruskoj teritoriji, što može podeliti pravoslavni svet na dve patrijaršije i dovesti do raskola.SPC i njen patrijarh Irinej nisu slučajno u ovoj ulozi koja je do sada najteža u pravoslavlju, ali može biti i istorijska. SPC ima specifičnu ulogu u pravoslavnom svetu. S jedne strane, vezana je sa Carigradom i grčkim svetom još od vremena Svetog Save jer je pre 800 godina dobila autokefalnu arhiepiskopiju i ima Hilandar kao jedan od najznačajnijih zaloga srpske tradicije na kanonskom prostoru Vaseljenske patrijaršije. S druge strane, SPC sa narodom je vezana sa Moskovskom patrijaršijom posebnim kulturnim i duhovnim vezama - kao slovenski narodi. Vekovima su se grčki i ruski duhovni uticaji isprepletali na prostorima SPC i iznedrili autentičnu srpsku pravoslavnu duhovnost, koja je cenjena i u Moskvi i u Carigradu.

Prema očekivanjima upućenih u trenutni problem pravoslavlja - od srpskog patrijarha se očekuje da u "pomiriteljskom duhu ljubavi uputi još jednom apel Carigradskoj patrijaršiji da u saradnji sa Moskovskom patrijaršijom iznađe najbolje rešenje". Srpski patrijarh kao poglavar Crkve koja je na razmeđini između Istoka i Zapada, na izvestan način je privilegovan da kao "posrednik dobre volje" pokuša da pomogne da se novonastali problemi reše.

Patrijarh Irinej u avgustu je poslao pismo carigradskom patrijarhu Vartolomeju u kojem piše da se autokefalnost ne može davati svakoj novonastaloj državi, već da se moraju poštovati kanoni. Iako se na Srpsku crkvu vrši pritisak da se prikloni jednoj strani, posebno Moskvi, problem koji potresa pravoslavlje, ali i stav SPC, bilo bi pogrešno posmatrati kroz prizmu - ruski ili carigradski.Najjednostavnije objašnjeno - nije ni promoskovski ni procarigradski jer nije motivisan ni crkvenom ni svetskom politikom, već je kanonski i zasnovan na vekovnom iskustvu Crkve. A on glasi - autokefalija jednog crkvenog prostora se ne može proglasiti bez saglasnosti "majke Crkve". U ovom slučaju Moskovska patrijaršija već vekovima postoji u Ukrajini, a u sadašnjosti njen predstavnik je mitropolit Onufrije, inače Ukrajinac.

Ova Ukrajinska pravoslavna crkva - Moskovska patrijaršija, okuplja većinu pravoslavnih u Ukrajini. Ona je administrativno sasvim autonomna, ali čuva vezu sa Moskovskom patrijaršijom. Najednostavnije objašnjeno, jedini priznati - mitropolit Onufije nikada nije tražio autokefaliju jer ne želi da prekine duhovne veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom. Najveći manastiri Kijevo-pečerska lavra, Počajevska lavra i druge su pod upravom mitropolita Onufrija. Paradoks u celom velikom problemu je upravo što - Carigrad priznaje kanoničnost mitroplita Onufrija.

Bolni problem raskola u Ukrajini postoji od raspada Sovjetskog Saveza i na prostoru novonastale države u međuvremenu su proglašene dve nekanonske pravoslavne jurisdikcije. Jedna od njih - Kijevska patrijaršija, koju je osnovao za sada nepriznati mitropolit Filaret, a koga sada podržava svojim postupcima Carigradska patrijaršija. Inače, Filaret (Denisenko) 1992. godine tražio je autokefalnost, a kada je nije dobio, pravno je registrovao takozvanu Kijevsku patrijaršiju. U njegovoj biografiji je i neizostavna stavka da je bio u trci za ruskog patrijarha i izgubio od Alekseja Drugog.

Iza svih problema u Ukrajini su naravno sami interesi patrijaršija u Carigradu i Moskvi.

Podržavajući Denisenka, Carigrad ide u pravcu stvaranja svog egzarhata, koji bi bio novi centar okupljanja. Jedna od opcija koja postoji otkako i sami problem u Ukrajini, jeste da se raskolnici u Ukrajini priklone već priznatoj Crkvi, u čijem tronu je mitropolit Onufrije, ali da joj se da autokefalnost. Međutim, to je mučno pitanje za Moskvu jer bi ta ukrajinska crkva bila zapravo gotovo jednako velika po broju vernika i parohija kao i Moskovska patrijaršija.

Tako je problem Ukrajine zapravo borba dva velika prestola na koju su se nadovezali i politički interesi.

Denisenko se družio s raspopom mirašem Dedejićem

Princip kojim se koristi carigradska - prva među jednakim Patrijaršijama, na pitanju Ukrajine opasan je presedan koji se može loše odraziti na prostore koji istorijski-crkveno pripadaju SPC. To bi dovelo do novih problema u Makedoniji, Crnoj Gori, odnedavno se pominje i kosovska pravoslavna crkva, pa čak i hrvatska. Priznavanje Denisenkove crkve bilo bi loše za istorijski dobre odnose SPC i Carigradske patrijaršije. Naime, Demisenko je uradio ono što niko u pravoslavlju nije učinio - ne samo što je podržao raspopa Dedejića u Crnoj Gori, već je i sasluživao s njim.
Ruski mitropolit na sednici Sinoda SPC

Neposredno pre susreta u Solunu, u Beograd je doputovao i boravi već dva dana mitropolit volokolamski Ilarion, predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije. Iako je odranije dogovoreno da se ruskom mitropolitu dodeli titula počasnog doktora Univerziteta u Beogradu, nije samo na tome ostalo. Prema saznanjima "Blica", mitropolit Ilarion je juče prisustvovao i sednici Sinoda SPC, koja je održana u najužem krugu.
Drugi čovek Ruske crkve poručio je juče da je pozicija Srbije prema ukrajinskom pitanju veoma ispravna i da se nada da će i druge crkve zauzeti isti stav.

- Legitimizacija raskola u Ukrajini, a upravo je to ono čime se, na našu veliku žalost, bavi patrijarh Vartolomej, ne može da objedini ukrajinske vernike, naprotiv, stvoriće nove raskole i ne samo među pravoslavnim vernicima u Ukrajini već i čitavo svetsko pravoslavlje, što se već dešava. Nadamo se da se to neće dogoditi i da će, kao i ponovo, solidarna pozicija pomesnih pravoslavnih crkava sprečiti takav razvoj događaja - istakao je mitropolit Ilarion.

Upravo je on upozoravao na mogućnost krvoprolića i pitanje koliko je opasna situacija u Ukrajini, a kada su ga juče podsetili na te reči, kazao je da pravoslavni vernici štite i da će štititi svoje svetinje.".

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/velika-cast-i-obaveza-za-srpsku-crkvu-moskvu-i-carigrad-miri-patrijarh-irinej-i-to/n3b7vry
 

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.704
Ovo sve mozes da smutis pa da razlijes u ustaljene zastarele kalupe. Nema mirenja izmedju Vaseljenske i Sveruske patrijarsije, vec je moskovski pastrijarh besan sjer mu se ljulja ispod nogu, ne samo po pitanju Ukrajine, vec drugih nazovi cerki crkava. Drugo, i nas patrijarh Irinej je i te kako zabrinut, jer ne moze da se pomiri da nije nadredjen Makedoncima i Crnogorcima. U celoj ovoj prici nema nista sto je duhovno i pozitivno, sve se svelo na grabez.Sve je to ogoljena propaganda i borba za moc i novac.

Da boga ima, svi hriscani bi oduvek bili pripadnici jedne jedinstvene hriscanske crkve. I ne bi se masovno medjusobno satirali do istrebljenja.
 

cecalana

Ističe se
Poruka
2.475
Evo odakle je poteklo to zlo - Vaseljenski patrijarh je americki agent. Tako je to kad se politika mesa u Crkvu. Evo izjave State Departmenta:


Амерички Стејт Департмент: Подржавамо васељенског патријарха Вартоломеја и аутокефалност украјинске цркве
Амерички Стејт департмент издао саопштење у ком подржава васељенског патријарха Вартоломеја и аутокефалност украјинске цркве, преноси Спутњик.
„Сједињене Државе снажно подржавају верску слободу, укључујуц́и и слободу припадника група да управљају својом религијом према својим веровањима и да слободно практикују религију без мешања власти“, наводи се на почетку саопштења.

„Сједињене Државе поштују способност украјинских православних верских лидера и верника да се боре за аутокефалност у складу са својим веровањима. Ми поштујемо екуменског патријарха (Вартоломеја) као глас верске толеранције и међуверског дијалога“, наводи се даље.

У саопштењу се потом истиче да САД остају при „непоколебљивој подршци Украјини и њеном територијалном интегритету с обзиром на руску агресију у источној Украјини и руску окупацију Крима“.

„САД сматрају да је цариградски патријарх Вартоломеј глас толеранције и дијалога и подржавају заступнике украјинске аутокефалије“, изјавила је портпаролка Стејт департмента Хедер Наверт.

САД по питању раскола у православљу нису стајале по страни и у његовој раној фази ескалације. Између осталог, Стејт департмент, док је њим шефовао Џон Кери (2013–2017), оформио је посебну канцеларију за верска питања која је имала задатак да контактира са свим поглаварима украјинских цркава, подсећа Спутњик.

Раније је Васељенска патријаршија саопштила да је „у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини“ именовао своје егзархе у Кијеву. Ову одлуку оштро је осудила Московска патријаршија, назвавши је нападом на канонску територију друге помесне цркве. Ни СПЦ није остала по страни. Због такве одлуке, владика бачки Иринеј изјавио је да православљу прети раскол, већи од оног оног између Истока и Запада.

Слично мишљење има и историчар др Александар Раковић, који такав потез назива револуционарним. „Уколико васељенски паријарх донесе одлуку коју је најавио за аутокефалност Украјинске цркве, онда је опасност од раскола између Московске и Цариградске патријаршије велика. Ако се то догоди, то би био револуционаран потез, а за револуције се никада не зна како ће се завршити. И то је проблем“, истиче Раковић, виши научни сарадник у Институту за новију историју Србије.

Након одлуке Васељенске патријаршије председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит Иларион изјавио је да ц́е Московска патријаршија прекинути еухаристичку везу са Васељенском патријаршијом у случају да се Украјинској цркви дâ аутокефалност.

Позиција СПЦ

Ако би дошло до раскола између Москве и Цариграда, доц. др Слободан Саџаков, етичар, истиче да би се Српска православна црква нашла у специфичном положају.

„Позиција СПЦ је специфична. Ранијих година покушавала је да заузме компромисну позицију јер се већ видело на сабору на Криту 2016. године, где је све било у складу са доминацијом Васељенске патријаршије. На тај сабор није дошла Руска православна црква, СПЦ се ту појавила, али је била резервисана према одређеним питањима које је оспоравала Руска православна црква“, каже он.

Владика Иринеј је изјавио да СПЦ није ни за Москву, а није ни против Цариграда, већ за поштовање вековног канонског поретка. Питање је чијем би се “царству” СПЦ приклонила када би до раскола дошло.

„Уколико дође до раскола, СПЦ би се сигурно придржавала канонских тумачења. С тим у вези, њој би била ближа Москва, али не верујем да би СПЦ улазила у расправу са Цариградом. То би значило и да улази у расправу и са Светом Гором и свим северним епархијама у Грчкој. А оно што најмање треба српском народу је било каква врста раскола са Грцима. Спрска црква је по свом карактеру и медитеранска и словенска и налази се негде између. Мислим да није претенциозно ово што ћу рећи, али било би најбоље када би могла да у некој неповољној ситуацији заигра улогу медијатора. Неки од наших владика имају много позитивих кредита и у Моски и у Цариграду, па би њихова улога била значајна. Сам владика Иринеј Буловић је у интервјуу рекао да СПЦ не заузима ни став Москве ни став Цариграда. То је веома важно јер постоји много гласова у јавности који би готово пожелили да се деси неки раскол, а то би била најнеповољнија ситуација. Боље да до тога не дође“, објашњава Раковић.

Са друге стране, Саџаков сматра да се СПЦ све више приклања Москви због својих интереса.

„Долази време у којем постоји потреба да се и СПЦ определи коме је склонија. На неки начин се православни свет цепа под утицајем ситуације у Украјини и видимо да СПЦ се све више приклања Москви, управо због својих интереса. Позитивно решавање питање православне цркве у Кијевској патријаршији, у догледно време водило би неким проблемима у вези са признавањем аутокефалности Македонске и Црногорске цркве. На Криту је улога СПЦ била компромисна. Они су показали неко уверење да ће се евидентан сукоб превазићи, али догађаји одлазе у неком другом правцу.Та врста компромисне позиције неће моћи дуго да се одржава и сигуран сам да ће СПЦ приклонити сфери утицаја Московске патријаршије.“.

Потенцијалним расколом на Истоку отворила би се многа питања, а давање самосталности Украјинској првославној цркви дало би ветар у леђа и осталим црквама које имају такве преференције.

„Овим се дефинитвно отвара једна Пандорина кутија и то је ситуација коју нисмо имали дуго година. Постоје цркве које православље сматра признатим и постоји читав низ цркава који имају своје организације, а немају аутокефалност. СПЦ има два случаја у нашем окружењу, случај Црногорске православне цркве и Македонске православне цркве, које се грчевито боре за аутокефалност. Ова врста преседана би и њима дала наду“, каже Саџаков.
 

cecalana

Ističe se
Poruka
2.475
U ovom videu svestenik Georgije Maksimov ukratko i vrlo jasno objasnjava u cemu je problem, o tome da je Vaseljenski patrijarh poslusnik SAD, da je to sto on radi protivno kanonima i da uvodi novu jeres u Pravoslavnu Crkvu i nudi savrseno resenje:

[video]https://svetosavlje.org/patrijarh-vartolomej-ukrajina-i-autokefalija/?pismo=lat[/video]
 

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.704
Evo odakle je poteklo to zlo - Vaseljenski patrijarh je americki agent. Tako je to kad se politika mesa u Crkvu. Evo izjave State Departmenta:...
Neverovatno ali istinito, jedan prosecan pripadnik Istocno ortodoksne crkve optuzuje svog najuglednijeg i najveceg pravoslavnog hriscanina, da je SPIJUN. Neverovatno, VASELJENSKI PATRIJARH SPIJUN??? To dovoljno govori o srpskim pravoslavnim vernicima koji ne cene ni svog prvog i najveceg pravoslavnog hriscanina. Na ovakvu optuzbu svakio bi ostao bez teksta.


Амерички Стејт Департмент: Подржавамо васељенског патријарха Вартоломеја и аутокефалност украјинске цркве
Амерички Стејт департмент издао саопштење у ком подржава васељенског патријарха Вартоломеја и аутокефалност украјинске цркве, преноси Спутњик.
„Сједињене Државе снажно подржавају верску слободу, укључујуц́и и слободу припадника група да управљају својом религијом према својим веровањима и да слободно практикују религију без мешања власти“, наводи се на почетку саопштења.

„Сједињене Државе поштују способност украјинских православних верских лидера и верника да се боре за аутокефалност у складу са својим веровањима. Ми поштујемо екуменског патријарха (Вартоломеја) као глас верске толеранције и међуверског дијалога“, наводи се даље.

У саопштењу се потом истиче да САД остају при „непоколебљивој подршци Украјини и њеном територијалном интегритету с обзиром на руску агресију у источној Украјини и руску окупацију Крима“.

„САД сматрају да је цариградски патријарх Вартоломеј глас толеранције и дијалога и подржавају заступнике украјинске аутокефалије“, изјавила је портпаролка Стејт департмента Хедер Наверт.

Normalno je da jedna zemlja, u ovom slucaju SAD, u kojoj su sve verske organizavcije ravnopravne, stane na stranu Ukrajinske pravoslavne crkve. Obaska sto je i politicki i vojno protiv Ruske Federacije. Po cemu bi jedna nezavisna zemlja sa oko 60 miliona stanovnika, morala da bude podredjena njoj stranoj crkvi, u ovom slucaju Ruskoj pravoslavnoj. Neprihvatljivo je da ruski patrijarh bude nadredjen pravoslavnim crkvama u drugim zemljama. Ukrajnija je nezavisna zemlja i ne zeli da strana crkva rukovodi verskim poslovima u sviojoj zemlji.Раније је Васељенска патријаршија саопштила да је „у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини“ именовао своје егзархе у Кијеву. Ову одлуку оштро је осудила Московска патријаршија, назвавши је нападом на канонску територију друге помесне цркве.
Koji bezsmisao. Kako je moguce da je teritorija Ukrajine kanonska teritorija Moskovske patrijarsije. Imperijalisticki mentalitet iskazan u punom svetlu.


Ни СПЦ није остала по страни. Због такве одлуке, владика бачки Иринеј изјавио је да православљу прети раскол, већи од оног оног између Истока и Запада.
Zar se moglo ocekivati da ce SPC ostati po strani. Pa njoj sada nad glavom visi Damoklov mac.


Позиција СПЦ
(...)
Владика Иринеј је изјавио да СПЦ није ни за Москву, а није ни против Цариграда, већ за поштовање вековног канонског поретка. Питање је чијем би се “царству” СПЦ приклонила када би до раскола дошло.
Ne treba sumnjati kom bi se carstvu SPC priklonila. Sasvim je izvesno da nece promeniti svoj stav po pitanju odnosa nekannskih pravoslavnih crkava Crne Gore i Makedonije, sto znaci da je automatski protiv davanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravaoslavnoj crkvi. Samim tim SPC nije kvalifikovana da bude posrednik izmedju Vaseljenske i Moskovske patrijarsije.
 

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.704
:)

A Merikenjci "jesu kvalifikovani" cak i po pitanju Pravoslavlja u Svetu ...?

Ovakvi ?


:)

Hogare , reci nam da se salis ...
Ne, ne salim se. Samo se pitam koje su tvoje kvalifikacije? Da nije slucajno "clanska karta" SPC-a?

Kakva li je to kvalifikakcija potrebna za pravoslavlje? Silna verska organizacija u svoje redove trpa cak i jednodnevne bebe. Naravno, za A Marikenje je potreban neko ko ce da se sali, kao sto je to slucaj sa nasim uvazenim bakonjom. Eto, sa njim se zajedno smejem.:rotf::hahaha1:

Uzgred, uvazeni bakonja, ko ste to vi? Da li ti to samom sebi persiras? Na patrijarsijskom nivou?
 

cecalana

Ističe se
Poruka
2.475
Neverovatno ali istinito, jedan prosecan pripadnik Istocno ortodoksne crkve optuzuje svog najuglednijeg i najveceg pravoslavnog hriscanina, da je SPIJUN. Neverovatno, VASELJENSKI PATRIJARH SPIJUN??? To dovoljno govori o srpskim pravoslavnim vernicima koji ne cene ni svog prvog i najveceg pravoslavnog hriscanina. Na ovakvu optuzbu svakio bi ostao bez teksta.

Normalno je da jedna zemlja, u ovom slucaju SAD, u kojoj su sve verske organizavcije ravnopravne, stane na stranu Ukrajinske pravoslavne crkve. Obaska sto je i politicki i vojno protiv Ruske Federacije. Po cemu bi jedna nezavisna zemlja sa oko 60 miliona stanovnika, morala da bude podredjena njoj stranoj crkvi, u ovom slucaju Ruskoj pravoslavnoj. Neprihvatljivo je da ruski patrijarh bude nadredjen pravoslavnim crkvama u drugim zemljama. Ukrajnija je nezavisna zemlja i ne zeli da strana crkva rukovodi verskim poslovima u sviojoj zemlji.Koji bezsmisao. Kako je moguce da je teritorija Ukrajine kanonska teritorija Moskovske patrijarsije. Imperijalisticki mentalitet iskazan u punom svetlu.


Zar se moglo ocekivati da ce SPC ostati po strani. Pa njoj sada nad glavom visi Damoklov mac.


Ne treba sumnjati kom bi se carstvu SPC priklonila. Sasvim je izvesno da nece promeniti svoj stav po pitanju odnosa nekannskih pravoslavnih crkava Crne Gore i Makedonije, sto znaci da je automatski protiv davanja autokefalnosti Ukrajinskoj pravaoslavnoj crkvi. Samim tim SPC nije kvalifikovana da bude posrednik izmedju Vaseljenske i Moskovske patrijarsije.
Hogare, da si odgledao video koji sam postavila mozda bi ti neke stvari bile jasnije. Sam vaseljenski patrijarh i ne krije da se po nekim vaznijim pitanjima konsultuje sa State Departmentom sta da radi, sto znaci da jeste sprovodilac volje SAD u Pravoslavnoj Crkvi. SAD nema sta da se mesa u unutrasnje stvari nase Crkve.

Sto se tice davanja autokefalije - ocigledno ne shvatas u cemu je problem. U Ukrajini autokefaliju ne trazi onaj deo RPC, koji se tamo nalazi, nego raskolnici, koji vise i ne pripadaju Crkvi, pa kako onda da im se da autokefalnost ?

Ili da objasnim na nama bliskom primeru Crne Gore. Kada bi npr. mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa svojim svestenstvom u CG zatrazio autokefaliju, to pitanje bi moglo da se razmatra i da se pregovara o tome. Medjutim, oni to ne traze. Autokefalnost u CG trazi neki raspop Miras Dedeic, koji je okupio oko sebe neke kvazi-popove, koji vise i ne pripadaju Crkvi, niti poseduju Bozju blagodat. Dakle, to bi bilo zaista besmisleno. Osim toga, vaseljenski patrijarh nema pravo da sam odlucuje o takvim stvarima, nego se pitaju i druge pomesne crkve i ta odluka mora da se izglasa na saboru.

Nadamo se da ce se vaseljenski patrijarh urazumiti. Ako ne, potrebno je da se sazove novi vaseljenski sabor i da se trazi od njega da se pokaje i odrekne te jeresi. Ako nece - da se smeni i izabere novi vaseljenski patrijarh.
 

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.704
Hogare, da si odgledao video koji sam postavila mozda bi ti neke stvari bile jasnije. Sam vaseljenski patrijarh i ne krije da se po nekim vaznijim pitanjima konsultuje sa State Departmentom sta da radi, sto znaci da jeste sprovodilac volje SAD u Pravoslavnoj Crkvi. SAD nema sta da se mesa u unutrasnje stvari nase Crkve.

Sto se tice davanja autokefalije - ocigledno ne shvatas u cemu je problem. U Ukrajini autokefaliju ne trazi onaj deo RPC, koji se tamo nalazi, nego raskolnici, koji vise i ne pripadaju Crkvi, pa kako onda da im se da autokefalnost ?

Ili da objasnim na nama bliskom primeru Crne Gore. Kada bi npr. mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa svojim svestenstvom u CG zatrazio autokefaliju, to pitanje bi moglo da se razmatra i da se pregovara o tome. Medjutim, oni to ne traze. Autokefalnost u CG trazi neki raspop Miras Dedeic, koji je okupio oko sebe neke kvazi-popove, koji vise i ne pripadaju Crkvi, niti poseduju Bozju blagodat. Dakle, to bi bilo zaista besmisleno. Osim toga, vaseljenski patrijarh nema pravo da sam odlucuje o takvim stvarima, nego se pitaju i druge pomesne crkve i ta odluka mora da se izglasa na saboru.

Nadamo se da ce se vaseljenski patrijarh urazumiti. Ako ne, potrebno je da se sazove novi vaseljenski sabor i da se trazi od njega da se pokaje i odrekne te jeresi. Ako nece - da se smeni i izabere novi vaseljenski patrijarh.

Da krenem od poslednjeg pasusa. Ko su te pravoslavne crkve koje ce da traze da se Vaseljenski patlrijarh pokaje, pa vecina njih ce punom snagom podrzatdi Vartolomeja. On je i rekao da ce odluku doneti nakon odrzanog Sinoda. Drugo, ko si ti da od vaseljenskog pastrijarha, prvog medju jednakima, zahtevas da se urazumi. On je tvoj patrijarh. I ko odlucuje koje su raskolnicke crskve, a koje nisu?. Rus kaze da je to ukrajinska, njemu nije jasno da Ukrajinci, pa ma koji rang imali, ne zele Rusa da im on bude patrijarh. Nece ga, i to je cinjenicno stanje. I tu je kraj price.

Sramno je nazvati patrijarha americkim spijunom. Taj tvoj pop koga si linkovasla, se ne seca kada se to desilo. Naravno da laze, jer vaseljenski patrijarh nije toliko glup da pred svima kaze da ide da se konsulltuje sa SAD. I u laganju mora se imati granice i minimum formalne logike. Da li je Irinej ruski spijun, jer se sa patrijarhom Kirilom konsultuje. Naraavno da nije. Tako nije ni patrijarh Vartolomej.

Vi svi vernici u vasoj nemoci da argumentovano dokazete vasa uverenja, odmah prelazite na ad hominem argumentaciju. Kako to tebi jednostavno izgleda da jedan ateista ne veruje da bog postoji. Po tebi taj mora da je glup i nerazuman. Jer,ti kazes da to nebesko carstvo postoji i vi vernici to pouzdano znate, a dokazi su nepotrebni, jer tako popovi kazu. A i svete knjige? .

Crna Gora i mitropolt Amfilohi ti je neoboriv dokaz. Zamisli, za kanonsku crnogorsku crkvu neophodno je da srpski mitroopolit zatrazi autokefalnost. Sjajan primer logike.
 

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.285
Ne, ne salim se. Samo se pitam koje su tvoje kvalifikacije? Da nije slucajno "clanska karta" SPC-a?

Kakva li je to kvalifikakcija potrebna za pravoslavlje? Silna verska organizacija u svoje redove trpa cak i jednodnevne bebe. Naravno, za A Marikenje je potreban neko ko ce da se sali, kao sto je to slucaj sa nasim uvazenim bakonjom. Eto, sa njim se zajedno smejem.:rotf::hahaha1:

Uzgred, uvazeni bakonja, ko ste to vi? Da li ti to samom sebi persiras? Na patrijarsijskom nivou?
:)

Nisi pazljiv na temi ...

Ako si milsio na ovaj komentar :

Hogare , reci nam da se salis ...

[/QUOTE]


Zar zaista mislis da na Forumu "obitavaju" jedno ili dvoje ucesnika , sto aktivnih sto "u pauzi" , kao "posmatraci" ...?

Rec je o svima koji svrate na pdf Religija , te je iz tog razloga ovako napisano :

"...Reci nam da se salis..."?


Hogare , hogare - nepazljiv si ili ...:)
 

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.704
:)

Nisi pazljiv na temi ...

Ako si milsio na ovaj komentar :

https://forum.krstarica.com/showthread.php/815313-Pravoslavlju-preti-raskol-zbog-Ukrajine?p=36370909&viewfull=1#post36370909
Zar zaista mislis da na Forumu "obitavaju" jedno ili dvoje ucesnika , sto aktivnih sto "u pauzi" , kao "posmatraci" ...?

Rec je o svima koji svrate na pdf Religija , te je iz tog razloga ovako napisano :

"...Reci nam da se salis..."?


Hogare , hogare - nepazljiv si ili ...:)
Ti uopste ne shvatas da ovde nije rec o meni. Bolje bi bilo da razmisljas sta ces i kakio da pises, a ne da spamujes temu. Upotrebi malo svoje sive celije, i zaboravi cime su ti popovi punili glavu.
 

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.285
Neposredne konverzacije ovog tipa , posebno na forumima , kao sto smo mi upravo sada , su manje vise "ad hominem" i samo je pitanje i licne kulture i poznavanja tematike , izmedju ostaloga , a i merilo objektivnosti i pristojne konverzacije .

Naravno , konverzacija nije obavezna , ali se po "di foltu" podrazumeva - makar , kultura u ophodjenju .
 

cecalana

Ističe se
Poruka
2.475
Da krenem od poslednjeg pasusa. Ko su te pravoslavne crkve koje ce da traze da se Vaseljenski patlrijarh pokaje, pa vecina njih ce punom snagom podrzatdi Vartolomeja. On je i rekao da ce odluku doneti nakon odrzanog Sinoda. Drugo, ko si ti da od vaseljenskog pastrijarha, prvog medju jednakima, zahtevas da se urazumi. On je tvoj patrijarh. I ko odlucuje koje su raskolnicke crskve, a koje nisu?. Rus kaze da je to ukrajinska, njemu nije jasno da Ukrajinci, pa ma koji rang imali, ne zele Rusa da im on bude patrijarh. Nece ga, i to je cinjenicno stanje. I tu je kraj price.

Sramno je nazvati patrijarha americkim spijunom. Taj tvoj pop koga si linkovasla, se ne seca kada se to desilo. Naravno da laze, jer vaseljenski patrijarh nije toliko glup da pred svima kaze da ide da se konsulltuje sa SAD. I u laganju mora se imati granice i minimum formalne logike. Da li je Irinej ruski spijun, jer se sa patrijarhom Kirilom konsultuje. Naraavno da nije. Tako nije ni patrijarh Vartolomej.

Vi svi vernici u vasoj nemoci da argumentovano dokazete vasa uverenja, odmah prelazite na ad hominem argumentaciju. Kako to tebi jednostavno izgleda da jedan ateista ne veruje da bog postoji. Po tebi taj mora da je glup i nerazuman. Jer,ti kazes da to nebesko carstvo postoji i vi vernici to pouzdano znate, a dokazi su nepotrebni, jer tako popovi kazu. A i svete knjige? .

Crna Gora i mitropolt Amfilohi ti je neoboriv dokaz. Zamisli, za kanonsku crnogorsku crkvu neophodno je da srpski mitroopolit zatrazi autokefalnost. Sjajan primer logike.
Trazice skoro sve pomesne crkve to od njega i ja verujem da ce dati Bog da do nikakvog raskola ne dodje. I ako je on moj patrijarh, to ne znaci da je bezgresan i mora da postuje kanone. Nije on ono sto je papa na zapadu. Uostalom, upravo sam vaseljenski patrijarh je 20 godina unazad odbijao da da autokefaliju ukrajinskoj crkvi, jer su raskolnici u pitanju. Sad je naprasno promenio misljenje. Zasto ? Zbog SAD.

I naravno da svestenik Georgije Maksimov ne laze. Svi znaju da je vaseljenski patrijarh u bliskoj vezi sa SAD, jer mu oni pruzaju zastitu u Turskoj da ga ne ubiju. I poredjenje sto se srpski patrijarh konsultuje sa ruskim je besmisleno. Nije problem da se vaseljenski patrijarh konsultuje sa bilo kim iz Pravoslavne Crkve, ali nema sta da pita politcare iz USA, koji nemaju nikakve veze sa Pravoslavnom Crkvom i koji Joj, u stvari, zele propast.

I mitropolit Amfilohije nije srpski mitropolit nego crnogorsko-primorski, u cijoj se nadleznosti nalazi 750 crkava i manastira sa svim svestenstvom, monastvom i vernicima. I niko od njih ne trazi autokefaliju, nego neki raspop Miras, koji je sam sebe proglasio za crnogorskog mitropolita, okupio oko sebe nekih 100tinak kvazi svestenika i sad on trazi da se njemu i njegovoj volji predaju svih 750 crkava i manastira. To je nasilje manjine nad vecinom. Uostalom, i tog Mirasa je rascinio patrijarh Vartolomej licno.

Dr. Aleksandar Rakovic govori o ovoj temi i smatra da je patrijarh Vartolomej verovatno ucenjen od State Departmenta:

 
Poslednja izmena:

hogarius

Veoma poznat
Poruka
14.704
Trazice skoro sve pomesne crkve to od njega i ja verujem da ce dati Bog da do nikakvog raskola ne dodje. I ako je on moj patrijarh, to ne znaci da je bezgresan i mora da postuje kanone. Nije on ono sto je papa na zapadu. Uostalom, upravo sam vaseljenski patrijarh je 20 godina unazad odbijao da da autokefaliju ukrajinskoj crkvi, jer su raskolnici u pitanju. Sad je naprasno promenio misljenje. Zasto ? Zbog SAD.

I naravno da svestenik Georgije Maksimov ne laze. Svi znaju da je vaseljenski patrijarh u bliskoj vezi sa SAD, jer mu oni pruzaju zastitu u Turskoj da ga ne ubiju. I poredjenje sto se srpski patrijarh konsultuje sa ruskim je besmisleno. Nije problem da se vaseljenski patrijarh konsultuje sa bilo kim iz Pravoslavne Crkve, ali nema sta da pita politcare iz USA, koji nemaju nikakve veze sa Pravoslavnom Crkvom i koji Joj, u stvari, zele propast.

I mitropolit Amfilohije nije srpski mitropolit nego crnogorsko-primorski, u cijoj se nadleznosti nalazi 750 crkava i manastira sa svim svestenstvom, monastvom i vernicima. I niko od njih ne trazi autokefaliju, nego neki raspop Miras, koji je sam sebe proglasio za crnogorskog mitropolita, okupio oko sebe nekih 100tinak kvazi svestenika i sad on trazi da se njemu i njegovoj volji predaju svih 750 crkava i manastira. To je nasilje manjine nad vecinom. Uostalom, i tog Mirasa je rascinio patrijarh Vartolomej licno.

Dr. Aleksandar Rakovic govori o ovoj temi i smatra da je patrijarh Vartolomej verovatno ucenjen od State Departmenta:
Grozno, kako cu ja da postujem tu crkvu kad je vi ovako bezocno cerecite i klevecete sopstvenog poglavara.Sve je to, cecalano, prljava politika i jagma za novac i moc. Za osudu je i ovako nakaradno odbijate pravo drugim narodima da imaju svoju crkvu i svog patrijarha.

Uzgred, ko je gradio te silne crkve i manastire u Crnoj Gori? Zar si zaboravila da je CG nezavisna drzava, da je to i Makedonija i Ukrajina?
 

bakonja

Buduća legenda
Moderator
Poruka
42.285
Manastiri i crkve su gradjene od novca koji su poklonili vernici iz CG , Srbije , a nisu bas male iznose poslali i Rusi ...

Kako oni s kraja XIX veka , tako i mnogobrojni tokom XX i XXI veka ...

Trenutna drzava , tj . "drzavni aparat prinude" u CG sigurno se nije "pretrgla" sa donacijama , vec naprotiv - ona bi bila vrlo rada da stavi svoju sapu na celokupnu imovinu SPC u CG .

Detaljnije o sprecavanju otimanja imovine SPC od strane drzavnih organa CG pogledati ovde :

https://forum.krstarica.com/showthread.php/813613-Религијске-и-религиозне-вести?p=36303235&viewfull=1#post36303235

" СТОП ДУКЉАНИМА! Званична Подгорица спречена да отме имовину СПЦ! Један документ им је помрсио конце! (ВИДЕО)


13.09.2018 Фокус 7 Србија Друштво Свет Регион Видео

Држава не може да одузима црквену имовину, мишљење је Венецијанске комисије и ОЕБС/ОДХИР, које је још пре три године достављено црногорској влади, а у којем, између осталог, стоји да Српска православна црква у тој држави има неспорни правни субјективитет, који је деценијама препознат у пракси, пише данашњи подгорички Дан.

Конфискација цркава и њихове имовине, коју је влада планирала нацртом закона о слободи вероисповести из 2015. године, представљала би кршење Европске конвенције о људским правима, којом се гарантује право на мирно уживање имовине, оцењено је у том документу до којег је Дан дошао у посед.

У данашњој објави неких од најзначајнијих примедби којима, иначе, како се наводи, овај документ обилује, стоји да је Венецијанска комисија критиковала низ одредаба, посебно ону која се односи на конфискацију имовине, али и захтев да се Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве региструје, јер, по њиховој оцени, за тим нема потребе јер она има неспоран правни субјективитет. Венецијанска комисија је 27. новембра 2015. године припремила мишљење бр. 820/2015 о Нацрту закона о слободи вероисповести у Црној Гори.

Мишљење је претходно достављено Министарству за људска и мањинска права на чијем се челу у то време налазио Суад Нумановић..."...


https://www.pravda.rs/2018/9/13/stop-dukljanima-zvanicna-podgorica-sprecena-da-otme-imovinu-spc-jedan-dokument-im-je-pomrsio-konce-video/
 
Top