Православље кроз слике

Ова тема је реко сам на почетку отворена за све и сви су добродошли.Постављајте слике,причајте о њима,можете и понека добронамерна шала,али вређање нечијег веровања заиста није фер.Исмејавати нечију веру или спрдати се са нечим што некоме значи ,не доводи до ничега осим до повреде нечијих осећања,а ако је то смешно ја стварно не разумем тај смисао за хумор.Ако неко не може да се контролише нека иде на неки други форум/тему и нека се врати кад мисли да са другима разговара на леп начин.Мислим да можемо ваљда као људи да радимо нешто,без свађа,провокација,вређања итд.

qyo0s10y9wbuz9vqfzi.jpg

1044417_604749106224300_135639079_n.jpg

Када се беба роди, родитељи испољавају своју љубав према детету на разне начине, а један од њих је и молитва. Родитељи могу да се моле близу детета, да говоре своје сопствене молитве близу детета, или близу његовог кревета — уопште да окруже дете молитвом. Родитељи могу да се моле у себи, док држе своје дете у наручју. Они могу да осењују бебу крсним знамењем и да чине крсни знак над њеним креветом, од главе до ногу и са лева на десно. Знам оца који се свако вече молио за свог сина, клечећи поред његовог кревета, док је он спавао, усрдно вапијући Богу да дететов живот испуни Својом благодаћу.

936004_654573394575204_1903916511_n.jpg

Бојимо се зато што немамо поверења у Господа

Човек овде на земљи стално од нечега страхује. Боји се овог, боји се оног, а то је све зато што има мало поверења у Господа. Треба све што нам се дешава, и оно добро, и оно лоше, примати као из руке Господње, као оно што се збива по вољи и допуштењу Господњем, и тако ћемо се смирити. Када Господ смирену душу осени благодаћу Духа Светога, онда у њој ишчезава сваки страх.

Старац Тадеј

- - - - - - - - - -

960154_648947565137787_797763094_n.jpg

1391607_659405060758704_432154324_n.jpg

МОЛИТВА ЗА СПАСЕЊЕ ОД СТРАХА

У име Оца и Сина и Светога Духа.
Спаси ме, Боже мој, од страха који ме понижава и срамоти као твоје створење. Нека ме не уплаши ни дан ни ноћ; јер, твој је дан и твоја је ноћ. Нека ме не уплаши ни гора ни вода; јер, горе си ти саздао и водама ти си поставио међе. Нека ме не уплаши ни сан у ноћи ни привиђење на дану; јер анђео твој стоји ми с десне стране. Нека ме не уплаши ни невидљиви противник твој, Боже вечни; јер, Ти си га победио Крстом Твојим Часним. И смрт нека ме не уплаши, Христе мој Свесилни, јер ти си смрт смрћу попрао, и Васкрсењем цео свет као седмоструком светлошћу обасјао.
Страх ме прати као сенка. У подне сенка од дрвета се губи. Кад се Сунце дигне високо изнад свих предмета на земљи, онда се сенка губи. Кад је Сунце на свом
Истоку или Западу, ниже од високих планина, тада су сенке најдуже. И Ти, Господе мој, кад си нижи у виду моме, од ма каквих висина земаљских, сенке се
купе око мене, дуге и мрачнем и плаше срце моје. А кад Те сагледам узвишена изнад свих висина, сенке се губе и страх ме оставља.

1186715_628641497168394_267048077_n.jpg

Ако се не обратите и не будете као деца, нећете ући у Царство небеско (Мт.13,3)

Ако се не обратите и не будете као деца, нећете ући у Царство небеско (Мт.13,3). Устројство детињег срца је образац. Деца су, све док се у њима не разоткрију егоистичка стремљења - пример за подражавање. Шта видимо код деце? Пуну веру која не расуђује, беспрекорно послушање, искрену љубав, безбрижност и мир под кровом родитеља, живост и свежину живота, покретност са жељом за учењем и усавршавањем. Ипак, Спаситељ посебно наглашава једно њихово својство - смирење: Који се понизи као дете ово, онај је највећи у Царству небеском (Мт.18,4). Јер, ко има смирење, може имати и остале врлине. Оно се јавља у савршеном облику пошто су друге врлине већ расцветане у срцу и приближавају се зрелости. Оно је њихов венац и покров. То је тајна духовног живота у Христу Исусу Господу нашем. Што је ко виши, то је смиренији, јер јасније и опипљивије види да се не труди и не успева он, него благодат која је у њему. То је мера раста пуноте Христове. Јер, у Христу Исусу је велико

941846_577467948952416_4099008_n.jpg

Господе Царе небесни, Утешитељу, Душе истине, обаспи милосрђем и помилуј ме Грешнога слугу Твога, и отпусти ми недостојном и прости све што Ти данас сагреших као човек, чак и не као човек већ и горе од скота: моје грехе хотимичне и нехотимичне, знане и незнане, оне из младости, и оне од науке зле, и оне од непромишљености и мрзовоље. Ако се именом Твојим клех, или га похулих у мисли својој, или кога укорих, или кога оклеветах гневом својим, или ожалостих, или се ради чега разљутих, или слагах, или незгодно спах, или сиромах дође к мени и ја га не погледах, или брата свога ожалостих, или се свадих, или кога осудих, или се надух, или се погордих, или се разгневих, или док стајах на молитви ум се мој косну зла овога света, или на разврат помислих, или се преједох, или се опих, или се лудо смејах, или зло помислих, или видевши туђу лепоту бих њоме рањен у срцу, или говорих што не треба, или се насмејах греху брата свога, - моји су греси безбројни, - или бејах лењ за молитву, или што друго рђаво учиних, не сећам се; јер све то и више од тога учиних. Помилуј ме, Творче, Господару мој мрзовољног и недостојног слугу Твог, и остави

205701_528309537201591_1765906709_n.jpg

"Бог допушта да човек претрпи разна искушења, болести, штету и много тога другог, клевете људи који нас окружују, огорчења, неправде. Морамо их прихватати трпељиво, без растројства и као благослов Божији. Кад неко према нама поступа неправедно, морамо се радовати и онога, ко је према нама неправедан, сматрати својим великим доброчинитељем, јер он постаје узрочник умножавања наших награда у другом животу. Искушењима које Он допусти Бог нас припрема за Своје Небеско Царство, да бисмо у рукама имали пасош искушења."

"Поуке Божанствене Љубави"
Старац Пајсије

Back