Pravoslavlje između hrišćanstva, paganske tradicije i novokomponovanih navika

Hmmm,po tebi je sama teritorija bila uzrok da jedni pricaju srpskim a drugi makedonskim jezikom...?
...nesto u stilu odes na nekom nenaseljenom ostrovcetu u Africi i odjednom poces tecno govoriti bushmanski jezik...? 😁
E jes ti logika,nema sta...
Inace,ono sto si navela nije bratsko obracanje nego otvoreno negiranje nacionalnog identiteta i smatram da se ovaj tip diskusije treba pod hitno obustaviti.
Наравно, свима је добро познато да македонски језик нема ништа са српским и осталим словенским језицима, већ је у питању антички македонски на којем је Аристотел подучавао малог Ацу.:hahaha:

Evo ti jedan odgovor koji smatram da ce ti bar malo razjasniti neke istorijske cinjenice.
Ovo sto dajem jeste dokaz o tome kako su ukrajinci evidentirali deo vojnika sa ovih krajeva iz 1756 godine:

evo linka:

http://www.mn.mk/aktuelno/10770-Makedoncite-uste-vo-18-vek-znaele-koi-se-i-sto

Pogledajte prilog 1409411
У то време се у пописима није бележила нација. Како си нашао македонце када они нису постојали у време краљевине СХС као нација ?

У то време се у пописима није бележила нација. Како си нашао македонце када они нису постојали у време краљевине СХС као нација ?
Pa sto mene pitas bre,pitaj ukrajince, to je njihov zvanicni dokumenat...
...ko ti kriv sto te ucili neki nepismeni ultranacionalisti koji poricu makedonski identitet.

P.S. cak i danas nit u u Bugarskoj a jos manje u Grckoj postoji grafa "makedonac" a sta da se kaze u vreme ozbiljne represije koje je nas narod trpeo kroz istoriju

Poslednja izmena:
Pa sto mene pitas bre,pitaj ukrajince, to je njihov zvanicni dokumenat...
Ja те питам два питања - коме је Свети краљ Милутин градио цркве и зашто нема нације Македонаца у краљевини СХС ? Јел једини аргумент украјински папир ? Па становници Црне Горе нису били по нацији црногорци, већ становници те регије, као што су становници Војводине војвођани или сремци.
Бити сремац, Војвођанин или црногорац није ознака нације већ регије.
Ти очигледно бркаш неке ствари.
...ko ti kriv sto te ucili neki nepismeni ultranacionalisti koji poricu makedonski identitet.
Разумем да је теби argumentum ad hominem постао начин живота, али сечеш грану на којој седиш. Не иде то тако.

Pošto se skrenulo sa teme, da se malo vratimo na temu.
Da Pravoslavlje je razapeto između stare "paganske" vere, koju njeni poštovaoci vole da zovu rodnoverje i pravoslavnog hrišćanstva za kojeg znamo da ga je kod nas ustoličio Sveti Sava. Mislim da je mešanje svega ovoga s raznoraznim praznoverjima slobodnog tumačenja i tipa, ipak manje važno ovde.

Cela problematika svodi se na to da su naši preci bili duboku ukorenjeni u svojoj "staroj veri" i da se hrišćanska crkva izgleda morala služiti raznim dosetkama da bi pridobila Srbe da pređu u hrišćanstvo. I sad je veliko pitanje šta je to sve hrišćanska crkva preuzela od stare vere i integrisala u svoj repertoar, dajuću mu svoje note naravno.

Glavno "preuzimanje" se izgleda svodi na Slavski običaj, koji slavi zaštitnika kuće boga-sveca i naslednog je karaktera, a obeležava se uz bogatu trpezu, domaćinski odnos i jačanje tog arhetipa uzdizanja domaćina, njegove naklonosti višim silama kroz slavljenje.
Tu su i pogrebne aktivnosti, Vidovdan, paljenje badnjaka, itd....

Šta vi mislite?

Pošto se skrenulo sa teme, da se malo vratimo na temu.
Da Pravoslavlje je razapeto između stare "paganske" vere, koju njeni poštovaoci vole da zovu rodnoverje i pravoslavnog hrišćanstva za kojeg znamo da ga je kod nas ustoličio Sveti Sava. Mislim da je mešanje svega ovoga s raznoraznim praznoverjima slobodnog tumačenja i tipa, ipak manje važno ovde.

Cela problematika svodi se na to da su naši preci bili duboku ukorenjeni u svojoj "staroj veri" i da se hrišćanska crkva izgleda morala služiti raznim dosetkama da bi pridobila Srbe da pređu u hrišćanstvo. I sad je veliko pitanje šta je to sve hrišćanska crkva preuzela od stare vere i integrisala u svoj repertoar, dajuću mu svoje note naravno.

Glavno "preuzimanje" se izgleda svodi na Slavski običaj, koji slavi zaštitnika kuće boga-sveca i naslednog je karaktera, a obeležava se uz bogatu trpezu, domaćinski odnos i jačanje tog arhetipa uzdizanja domaćina, njegove naklonosti višim silama kroz slavljenje.
Tu su i pogrebne aktivnosti, Vidovdan, paljenje badnjaka, itd....

Šta vi mislite?
Daj neko pismo manuskript bilo sta od te stare vere.Neki dokaz prvo daj da je bilo u tvom pretku stara vera.

Pysti me price daj dokaz.Jezik barem.Reci dve tri.To se ne zaboravlja.Sve se prenosi.
Koji paušalni komentar. Kakav jezik, pa pričaš tim jezikom, malo prilagođen od strane Vuka Karadžića. Koji dokaz ti treba. Materijalne dokaze imaš. U Vinči recimo, pronađena grobnica skeleta starih 6 hiljada god. pre nove ere, ljudi sahranivani po određenom obrascu,kućne grobnice. Otkriveno da je to bilo deo kulta predaka, da ti sad ne objašnjavam ceo koncept, ako te interesuje možemo dublje. Jel tb stvarno dokazi zanimaju?

Наравно, свима је добро познато да македонски језик нема ништа са српским и осталим словенским језицима, већ је у питању антички македонски на којем је Аристотел подучавао малог Ацу.:hahaha:
Samo su na iste reči nadodavali ta, ta, ta, ta.. :confused:

Koji paušalni komentar. Kakav jezik, pa pričaš tim jezikom, malo prilagođen od strane Vuka Karadžića. Koji dokaz ti treba. Materijalne dokaze imaš. U Vinči recimo, pronađena grobnica skeleta starih 6 hiljada god. pre nove ere, ljudi sahranivani po određenom obrascu,kućne grobnice. Otkriveno da je to bilo deo kulta predaka, da ti sad ne objašnjavam ceo koncept, ako te interesuje možemo dublje. Jel tb stvarno dokazi zanimaju?
Tih neolitskih naselha ima u celoj evropi.I niko ni.nemac ni skot ne kaze e to.mi bio.predak.Samo budala srbin.

Tih neolitskih naselha ima u celoj evropi.I niko ni.nemac ni skot ne kaze e to.mi bio.predak.Samo budala srbin.
Treba da se stidimo predaka? To da li se mi stidimo il ponosimo, treba odvojiti od toga, na koji način je sve stara vera uticala na pravoslavno hrišćanstvo.

Što misliš da su ti "preci" bili toliko nezavidni? Gde smo to mi danas, puno bolji od njih?
Tehniku mi nemoj računati, pričamo o karakteru, kulturi, odnosu prema životu...

Treba da se stidimo predaka? To da li se mi stidimo il ponosimo, treba odvojiti od toga, na koji način je sve stara vera uticala na pravoslavno hrišćanstvo.

Što misliš da su ti "preci" bili toliko nezavidni? Gde smo to mi danas, puno bolji od njih?
Tehniku mi nemoj računati, pričamo o karakteru, kulturi, odnosu prema životu...
To se i istrazuje u tim preistorijskim.selima odnos stvari i coveka a ne da li je predak tog sela bio rys ili englez.Koren ove danasnje civilizacije je u tim neolitskim selima a pitanje i dalje ostaje otvoreno sta natera nomada da pravi gradove i da zive u zajednici.

Back